IN FERNEM LAND

Jan Křtitel Vańhal – Johann Michael Haydn. I qui són aquests?


Els que recordin el film Amadeus, de Milos Forman, basat en una peça teatral del dramaturg rus Puixkin, segur que recordaran com se sentia el pobre Antonio Salieri en haver de competir contra el més gran geni que mai hagués imaginat l’espècie humana, almenys fins aquell moment. No va ser l’únic a trobar-se en una situació semblant, i tant que no. Sense anar gaire lluny, els dos noms que conformen el programa d’aquest vespre són un bon exemple de situacions semblants. Johann Michael Haydn, d’entrada, va haver de competir amb el seu germà gran Joseph, i tot i que comptava amb el seu respecte (el gran Haydn considerava que era més bon compositor de música religiosa que ell mateix), la fecunditat compositiva d’aquest unida, naturalment, a la seva innegable qualitat, van fer que l’obra de Johann Michael quedés sepultada per les consecucions del seu germà.

Jan Křtitel Vańhal, per la seva part, nascut a Bohèmia i sense partir de cap posició familiar favorable, va aconseguir ser el primer compositor que es va guanyar la vida de manera autònoma a la Viena del seu temps. Tot i que no va tenir cap monstre musical que li fes ombra, malauradament no va assolir la cota de popularitat que ara veiem que s’hauria merescut.

En ambdós casos es tracta d’autors ben prolífics. Vańhal, per exemple, que actualment roman ocult per a molts aficionats i músics que ignoren obres tan potents i importants com l’Stabat Mater, va escriure dotze simfonies, dotze quartets, concerts per a diferents instruments (entre els quals, un de força interpretat per a contrabaix) i diverses obres religioses, mentre que el petit Haydn tampoc va quedar curt, no us penseu: quaranta simfonies (es diu ràpid!), quintets, quartets, música religiosa… A més, per si fos poc, va aconseguir influenciar ni més ni menys que Wolfgang Amadeus Mozart amb obres com ara el seu Te Deum i la seva Simfonia número 23.

Stabat Mater de Vanhal ( una obra ben rarament interpretada!) i Vesperae pro festo Sancti Innocenti de Haydn, és el programa que podreu escoltar interpretat pel Cor Vivaldi, si veniu al Conservatori del Liceu, el proper dissabte 20 de gener a les 19.00.

Com sempre, els seguidors del blog teniu descompte:

Heu de clicar el descompte de seguidors del Cor Vivaldi i quan us demanin el codi, escriure: seguidorcorvivaldi.

 

Us hi esperem! No deixeu, un altre cop, que en Joaquim us recordi el que us heu perdut!

8 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de enero de 2018 | Beckmesser

 2. Josep Garcia Devant

  Em coincideix amb un compromís aquest concert, Una llàstima perquè una vegada has escoltat el cor Vivaldi ja esperes el proper concert tal es la qualitat d’aquest magnífic cor i els programes que presenten. Vos ho recomano de veres.

  M'agrada

 3. bocachete

  El Haydn “petit”, encara pot resultar familiar… Fa anys, allò que feia l’OBC en començar, el Festival Mozart o alguna cosa per l’estil, el van dedicar un cop al Michael Haydn i van fer-ne algunes obres simfòniques i el Te Deum o un Requiem, diria, alternades amb les de Mozart, que n’era un bon amic, i eren prou interessants. Ara, del Vanhal o Wanhal, primera notícia… I mira que ja m’ocupo de conèixer músics “rarets”. N’he sentit ara una simfonia i una obra coral i, realment, sona molt bé. Ja entenem que Mozart és Mozart (i potser que Haydn (Franz Joseph) és Haydn) i que cap altre contemporani podrà pujar esglaó de genialitat absoluta, però prescindit d’això, hi hauria una primera filera de músics excel·lents del moment, els que sempre queden a l’ombra, on aquest Wanhal podria ser. Potser és prematur amb dues peces escoltades, només, però em sembla que “promet” més que un Salieri o el mateix Michael Haydn. Molt motivador, doncs. Quantes coses queden per descobrir!

  M'agrada

 4. jaumeM

  Dos nous descobriments per a mi de IFL. Es millor que la banya de Amaltea, segons Wikipedia, l’origen de la cornucòpia.
  L’enllac m’envia a: VZDY POZITIVNI, NIKDY NEGATIVNI. Cicle. “Les quatre estacions del Cor Vivaldi”
  dissabte, 20/01/2018 19.00 h . ¿Es correcte?
  Per cert, queden poc menys de la meitat de seients!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: