IN FERNEM LAND

IFL


In Fernem Land oli de Pilar Fernández Pinedo

Benvolguts infernemlandaires.

Haureu vist que ja fa molts dies que no sóc capaç de contestar tots els comentaris que em feu, també haureu vist que alguns dies no publico o que alguns apunts són curts i no tan elaborats com temps enrere.

Són quasi 11 anys d’un apunt diari i he decidit que a partir d’avui mateix això deixarà de ser així. Publicaré tot el que vegi però no veure per publicar, suposo que m’heu entès, no vull ser esclau del blog ni de la seva milionària clientela, no tinc cap necessitat d’anar de corcoll, ni de deixar de ser feliç per complir amb la meva absurda auto exigència. Ningú m’ho ha demanat i jo m’he anat posant deures, fites i reptes.

Els he assolit quasi bé tots, 11 anys d’una experiència molt enriquidora, de conèixer persones amb les que arribat a fer veritables amistats, d’obrir-se portes que mai hagués pensat que s’obririen i d’un reconeixement per la feina feta i una estima que m’alimenta l’ego i m’omple de gratitud.

Però i quin repte em queda? Vaig fracassar estrepitosament amb l’intent de professionalitzar el blog i no vaig voler fer subscripcions amb quotes perquè el risc era massa gran pel retorn que podia obtenir. He portat el blog a superar amb escreix el milió d’apunts visitats en un any, en un 2017 de resultats admirables, sense necessitat de portar la seu fiscal a l país valencià, les balears o Madrid (permeteu-me la broma).

I ara què? Doncs ara aturaré la velocitat de creuer i aniré fent, no us estranyi si cada mitjanit no surt l’apunt publicat, em cal abaixar un ritme al que no puc respondre i sobretot em cal no perdre la il·lusió per fer-lo, i per això abans d’anunciar el seu tancament definitiu, vull intentar veure si és possible amb un canvi d’hàbits que no facin perdre l’essència del que és més valorat, és a dir, les cròmiques de les representacions i concerts que veig i llur posterior opinió, continuar fent possible que IFL continui sent un punt de trobada i opinió, i no un lloc només per obtenir materials addicionals.

Arribar fins aquí no ha estat fàcil, però si que ha estat un projecte apassionant que mai hagués imaginat que seria el que és, però em sembla que també tinc dret a dir-hi la meva i intentar que IFL torni a ser un lloc on tots, però sobretot jo més que vosaltres, ens sentim a gust i còmodes, ara i per molts motius, no és així.

Ja he fet el meu particular anàlisi i he pres decisions, la primera és aquest apunt, espero reeixir en les altres. La segona seguir comptant amb la majoria de vosaltres

Estic segur que comptaré amb la vostra complicitat

Gràcies

Estimados infernemlandaires.

Habréis visto que ya hace muchos días que no soy capaz de contestar todos los comentarios que me hacéis, también habréis visto que algunos días no publico o que algunos apuntes son cortos y no tan elaborados como tiempo atrás. 

Son casi 11 años de un apunte diario y he decidido que a partir de hoy esto dejará de ser así. Publicaré todo lo que vea pero no veré para publicar, supongo que me habéis entendido, no quiero ser esclavo del blog ni de su millonaria clientela, no tengo ninguna necesidad de ir de cabeza, ni de dejar de ser feliz para cumplir con mi absurda auto exigencia. Nadie me lo ha pedido y yo me he ido poniendo deberes, hitos y retos.

Los he logrado casi todos, 11 años de una experiencia muy enriquecedora, de conocer personas con las que llegado a hacer verdadera amistad de abrirse puertas que nunca hubiera pensado que se abrirían y de un reconocimiento por el trabajo hecho y una estima que me alimenta el ego y me llena de gratitud.

Pero ¿Qué reto me queda? Fracasé estrepitosamente con el intento de profesionalizar el blog y no quise hacer suscripciones con cuotas porque el riesgo era demasiado grande para el retorno que podía obtener. He llevado el blog a superar con creces el millón de apuntes visitados en un año, un 2017 de resultados admirables, sin necesidad de llevar la sede fiscal al País Valencià, las Baleares o Madrid (permitirme  la broma).

¿Y ahora qué? Pues ahora detendré la velocidad de crucero y iré haciendo, no os extrañe si cada medianoche no sale el apunte publicado, necesito bajar el ritmo al que no puedo responder y sobre todo necesito no perder la ilusión por hacerlo, y por eso antes de anunciar su cierre definitivo, quiero intentar ver si es posible con un cambio de hábitos que no hagan perder la esencia de lo que es más valorado, es decir, las crómicas de las representaciones y conciertos que veo y su posterior opinión, que haga posible continuar haciendo que IFL continúe siendo un punto de encuentro y opinión, y no un lugar sólo para obtener materiales adicionales.

Llegar hasta aquí no ha sido fácil, pero si que ha sido un proyecto apasionante que nunca hubiera imaginado que sería lo que es, pero me parece que también tengo derecho a decir e intentar que IFL vuelva a ser un lugar donde todo, yo más que vosotros, nos sintamos a gusto y cómodos, ahora y por muchos motivos, no es así.

Ya he hecho mi particular análisis y he tomado decisiones, la primera es este apunte, espero tener éxito en las otras. La segunda seguir contando con la mayoría de vosotr@s

Estoy seguro de que contaré con vuestra complicidad

Gracias

104 comments

 1. Marc

  Ànims Joaquim! Ens tenies acostumats a un ritme d’apunts inhumà que segur et treien una bona part de temps del dia a dia i aquest ritme ha de ser difícil tenir ganes i poder mantenir-lo durant tant temps. Seguirem tots aquí ni que només publiquis un cop al mes!!!

  Liked by 1 person

 2. Guillermo

  En el meu cas , llegeixo i participo en el teu blog des de fa relativament poc temps. No obstant això he de dir que sempre miro els teus apunts, les teves cròniques de representacions i concerts amb les quals coincideixo gairebé la majoria de les vegades. Ja ho feia molt temps abans de començar a participar. Tota aquesta feinada que fas i que has fet em sembla admirable i la pregunta que em faig sovint és d’on treus el temps per fer-ho. Em sembla normal que vulguis baixar la velocitat. Fas una feina gratuïta extraordinària per a tots nosaltres. Doncs suposo que com la resta dels infernemlaides no em queda més que agrair tot l’esforç que has fet fins ara per compartir els teus coneixements i la teva passió per aquest món tan fascinant de l’òpera.
  Una abraçada

  M'agrada

 3. XavierCat

  Benvolgut amic, si em permets el qualificatiu, per que es aixi com ho sento, tens tot el meu suport i respecte com sempre pel teu esforç i la tasca tan lloable i enriquidora que ens reconforta cada cop que ens escrius, opines, critíques , informes, recomanes o sencillament ens parles de la nostra afició compartida, mai no tindré prou paraules per agrair-t’ho.
  Per tant trobo correcte, lògic i el que es mès important adient per la teva salut i ànim que adaptis els “tempos” d’aquesta la teva partitura i que nosaltres “la orquestra” en seguim com tu ho executis, no hi fa res quan ni quantes vegades escriguis o aportis complements, sempre serán benvinguts, el que realment m’amoïna del teu comunicat es que ens diguis que “per molts motius no et sentis a gust o còmode” al teu propi blog i aixó dona que pensar a qualsevol si potser, si mès no la orquestra no interpreta prou be el que el mestre dirigeix.
  Ànims i afecte per part meva i la fidelitat al blog i a la teva tasca, que a qualsevol hora del dia o be de la nit com es el meu.cas no poques vegades, m’aporta llum al cor i força a l’esperit mitjançant la òpera i la música i sobretot molta companyia.
  Gràcies

  M'agrada

 4. Jon Rupp

  Google Translate being the imperfect vehicle, I am not entirely sure what your intent is, but I assume you are stopping regular postings. It would be ungrateful of me to say anything but thank you for the many hours of enjoyment (and occasionally annoyance) your videos have provided me. Best of luck…Jon
  p.s. If you run into Jordi Roch, please give him un abrazo for me.

  M'agrada

 5. María Teresa

  I tant que ho entenc!!! Fas molt ben fet! Tenim material per tota una vida, i si no, no passa res! Hem de viure. I potser ens perdem altres coses que també valen la pena. Personalment cada día procuro no fer de l’obligació la norma de vida, sino l’ilusió i fer el que sigui perque ho vull fer. Jo ja m’he “jubilat” de moltes coses i com diu la mateixa paraula: amb alegria! Endavant Joaquim!

  M'agrada

 6. Ordet

  Hola Joaquim,
  El sorprenent és que no ho hagis fet abans! El ritme que portaves era inhumà. Ja vaig notar que no contestaves els e-mails, que els apunts eren més curts… Però no pateixis, ets una persona a la que he d’agrair un mestratge infinit i desinteressat en el món de l’òpera, la meva passió. Sense tu no crec que hagués arribat mai a Meyerbeer, al Rossini seriós, a Berlioz… i molts altres noms que avui en dia se m’han fet indispensables. Moltes gràcies per la teva amabilitat als entreactes del Liceu, a Vilabertran… I també per pel gran tacte com has portat a vegades comentaris ofensius, els trolls o les opinions totalment oposades a les teves. No sé, només tinc paraules d’agraiment cap a tu. Qualsevol cosa que decideixis estarà bé per a mi! Però sobretot, cuida’t!!!

  M'agrada

 7. Carolina

  La generositat acaba sent una exigència encara que sigui amb un mateix . Una encertada decisió, seguiré el blog amb el ritme que et vagi bé. Moltes gràcies per tot i cuída’t.

  M'agrada

 8. Jordi Medallo Muñiz

  Perfecte Joaquim. T’entenc totalment. Es el risc d’aquests mitjans, et van abduint. Respecto la teva decisió i aniré seguint-te com sempre. Una abraçada

  M'agrada

 9. Jordi

  Tot i que no fa gaire temps que soc infernemlandaire, entenc molt bé el que comentes, t’agraeixo la feina feta i seguiré a l’espera dels teus apunts. Endavant amb la teva decisió i aqui estem pel que necessitis. Una forta abraçada

  M'agrada

  • Antonio Fernandez Fajardo

   Muchas gracias por todo, por el gran esfuerzo titánico realiazado durante estos años, nunca tendremos palabras suficiente de agradecimiento por tus apuntes, tus críticas, comentarios y aportaciones que nos han ayudado a amar la ópera.
   Hay que ser feliz y dsfrutar con lo que estamos haciendo. Ve más despacio. No solo es el paisaje el que pierdes al ir más rápido, sino también el sentido.
   abrazos

   M'agrada

 10. Eulàlia

  Moltes gràcies per la dedicació. Seguiré llegint i agraint el que publiqui perque m’ensenya i m’acompanya en l’estimació a l’opera. No es pot ser esclau de les obligacions i menys si son autoexigides. Una abraçada

  M'agrada

 11. Jesús G.

  No només ho entenc, si no que ho comparteixo. La vida ja ens porta masses obligacions per afegir-ni nosaltres més. Per descomptat que ens hi mantindrem fidels. Poder compartir passions i aprendre alhora no és fàcil, i aqui ho hem fet.
  Gràcies per tot.

  M'agrada

 12. Trepit

  Com tu dius, no es tracta de veure per poder comentar sino que allò que vegis,si et fa feliç i sense cap obligació, ho comentis.
  Cuida’t força i que siguis feliç. Moltes gràcies per tot.

  M'agrada

 13. Maria

  Primer de tot moltes gràcies per tot l’esforç i dedicació, i després dir-te que es absolutament comprensible i entenc el teu anàlisi i conclusió. Jo intentava llegir te sempre però sovint tenia més d’un apunt per llegir . Els millors desitjos.

  M'agrada

 14. miguel

  Es absolutamente incomprensible que hayas llegado al nivel actual con un esfuerzo humano normal, lo que pasa es que eres muy grande, en lo material, tu esfuerzo por el contenido y, en lo espiritual: tu disposición, apertura a lo que es nuestro común y muy sano vicio: la ópera, el arte en general. Un abrazo

  M'agrada

 15. Fernando S.T.

  No comprendo como has esperado tanto.
  Me alegro de la decisión porqué será beneficiosa para ti.
  Te agradezco todo lo que has hecho por difundir tanta cultura
  Las decisiones que tomes seran las correctas.

  M'agrada

 16. colbran

  Era lógico que llegara este momento. El ritmo que llevabas era imposible y tu salud peligraba, pues después de tus exigentes horas laborales tenías que cumplir con una obligación adicional que te habías impuesto.

  Aunque dejaras de publicar, por Internet circulan alrededor de 4.000 apuntes tuyos que están al alcance de quien quiera consultarlos (yo te aporté sólo 16), basta que el interesado/a indique qué cantante, compositor, obra, acontecimiento, etc… quiere consultar e irán apareciendo, algunos en primera página y otros en las sucesivas. Es decir que tu labor no se pierde y queda ahí para futuros interesados.

  Nadie se imagina las horas de tu vida de estos últimos 11 años, que has dedicado al blog en cuerpo y alma. Te has creado fieles amigos y algunos han desertado, por diversas razones. Esto ya suponía yo que sucedería, la sinceridad tiene un precio muy alto.

  Liked by 1 person

 17. Estoy siguiendo tu blog desde alrededor de tres años, tiempo que coincide con el comienzo de mi proprio blog. Mi pregunté siempre como tu resuelves escribir cada dia y manejar el tiempo que necesites para hacerlo. Yo no sería capaz! Mí agrada mucho que sigues con el In Fernem Land en manera mermada, quedará siempre un pozo de sabiduría y información sobre un tema que nos apasiona. Muchas gracias Joaquím y espero que te encontrare en persona un dia en el Liceu.

  M'agrada

 18. Niklaus Vogel

  Benvolgut Joaquim, no tinc més que paraules d’agraïment i de comprensió. És normal i lògic que adoptis aquesta decisió, i era totalment esperable donat el ritme que havies assolit. Al menys me ‘n’alegro que, tot i disminuir el ritme, el blog estigui viu per a tots els seus seguidors. Amb un ritme més pausat et seguirem fidelment. El millor de tot, en el meu cas, és que gràcies al blog (i a algú més, per suposat) em iniciat una petita amistat.
  Salutacions

  M'agrada

 19. Jose Ramon Noy Ametller

  Completament d’acord, Joaquim. El primer de tot és viure i no anar de bòlt! Sinó les més nobles aficions poden ser nocives. Una abraçada, gràcies i molts ànims. Ens ho agafarem tots plegats amb més calma! I potser en gaudirem més.

  M'agrada

 20. e

  Siempre me he preguntado como lograbas un apunte diario muy trabajado e interesante. Enhorabuena !
  Me alegra mucho que aunque bajes la frecuencia sigas en ello. Muchas gracias !. Un abrazo

  M'agrada

 21. Marta Bach

  Justament aquest passat dia 10, després de la representació de Poliuto i veure que l´endemà mati (de fet sobre les dues de la matinada) ja havies penjat el teu apunt vaig pensar que com podies aguantar aquest ritme tant exigent. Quan les aficions et fan ser esclau és un mal símptoma per això trobo molt comprensible que vulguis viure més tranquil i reduir la teva activitat en el teu esplèndit blog…i crec que aixi el podràs disrutar millor sense aquesta sensació d´obligatorietat.
  Per la meva part et seguiré com sempre, llegin-te i paricipant i només agraïr-te la feina feta fins ara.
  Keep calm and enjoy your time.

  M'agrada

 22. Oscar Boada

  Benvolgut Joaquim: Per descomptat que tens tot el dret de parar màquines, i també entendria que les paréssis de cop i aquí pau i després, glòria, però també t’haig de dir que si deixes d’escriure, desapareixerà el darrer cronista de la vida musical barcelonina.

  M'agrada

 23. Salvamolins

  Fa molt poc temps què et segueixo per IFL, malgrat l’amistat des de fa moltissims any!!! I en aquest període sempre m’he pensat, quin esforç li representa, malgrat la teva grandiosa afició. Joaquim et desitjo, no cal dir-ho, la màxima felicitat, i entre ella què continui gaudint de bona música i naturalment l’òpera. Una abraçada ben forta.

  M'agrada

 24. pepa MG

  este era un apunte esperado porque ya lo habías insinuado con anterioridad : por ejemplo al final del concurso del verano pasado (aquella temible frase : “si el año que viene hay blog…”), es lógico que una faena de este calibre devora a su creador. Lo hecho queda, para mí es una fuente de conocimientos y sabiduría enooormeeee, fue abrir una puerta a un mundo desconocido para mí y en el cual me encuentro muy a gusto. Muchas gracias por todo, y por supuesto aquí seguiremos usando el blog y nunca lo acabaremos. Moltes gracies per tot. si vens pel poble, avisa per posar l’estoreta rojeta!!!

  M'agrada

 25. j

  Gran decision personal…enhorabuena por el valor…y gracias por toda tu dedicación!
  Tus apuntes, (discrepando en parte veces o subscribiendo la totalidad), eran parte del paisaje vital diario….Lo añoraremos!!

  M'agrada

 26. marcozincone

  Veo que estamos todos en la misma línea: es una pena y seremos un poco huerfanos, pero tienes toda la razón y te apoyaremos al 100%. Seguro que el futuro nos va a deparar algo inesperado y agradable! Un fuerte abrazo

  M'agrada

 27. MERITXELL Tena

  Aplaudiria la teva decisió si jo o la resta d’infernemlands hi tinguessim res a dir: és la teva vida i has de fer el que més et convingui. És més, probablement serà beneficiós pel grup potenciar la vessant de discussió i posada en comú més que els passavolants que s’aprofiten del material addicional sense més implicació. Has construït una comunitat i això és el que compta. Sigues feliç i nosaltres estarem per aquí igualment.

  M'agrada

 28. jaumeM

  GRACIES!! GRACIES!! GRACIES!!!
  Me n’alegro de aquesta intel·ligent i prudent decisió. Des de fa ja un temps veia amb preocupació el ritme vertiginós del bloc, preocupació per la salut física i mental del seu autor. Es increïble que hagi aguantat11 anys, això no està a l’abast de la gran majoria dels mortals.
  Estic segur que In Fernem Land continuara sent el fabulós referent dels blocs d’òpera, i també de la cultura en general.

  M'agrada

 29. Benvolgut Joaquim , la meva comprensió i tot el suport per aquesta decisió, crec que el primer sempre ha de ser la salut i la família. Agrair-te la fantàstica feina que fas i tot el que ens comparteixes. Molts ànims i que puguem seguir gaudint del blog pet molts anys.

  M'agrada

 30. Caro Joaquim, grazie per il suo ottimo lavoro e spero di potere leggere ancora il suo blog, anche con un ritmo di pubblicazione ridotto. L’essenziale è di non perdere la passione per la lirica e il piacere della condivisione. Buon anno a Lei e lunga vita al suo meraviglioso blog !

  M'agrada

 31. Nuria

  El cap de tant temps de llegir-te y i fer meva la teva opinió et considero com un amic, un amic que no coneixo personalment però amb el que sento una sintonia mes gran que amb molts altres que sí conec o això em sembla.
  El que avui ens dius es algo que jo he pensat moltes vegades: Es impossible portar aquest ritme de publicació sense sentir molt estres y això no es bo. Fas bé amic, fas be de frenar un xic.
  Jo que sempre beix mes enllá, em sembla llegir coses entre línies estic em tu i
  com sempre et dono les gracies per el que has donat y lo que encare seguiras regalant en els teus escrits i les teves opinions.
  Ha! L’oli de la Pilar Fernández Pinedo m’agrada molt.

  M'agrada

 32. JordiP

  Tantes coses voldria dir-te que no se per on començar. Des del primer dia que vaig trepitjar aquesta terra llunyana, que he pensat com era possible que poguessis fer aquest volum de feina, per què no és només el post diari, és que aquest requereix veure espectacles de durada considerable, documentar-se, etc… Sempre m’ha semblat inhumà, i no entenc com no has arribat abans al punt de no poder més. A més, i per si no fos prou, una altra cosa que em tenia admirat i meravellat, i crec haver-ho dit altres vegades, és el bon tracte que ens oferies, mirant de respondre a tots i cadascun dels comentaris que nosaltres, els visitants, posàvem com a rèplica als teus posts. Francament feien sentir-te valorat, i feien que et sentissis part de la família, part del blog. Però és clar, tampoc entenia com tenies temps de llegir-ho tot i contestar-ho tot. Així que fins aquí no puc més que manifestar-te el meu agraïment i la meva admiració per la tasca titànica i desinteressada. Segurament si l’òpera desapareix algun dia, com es vaticina en algun dels posts, tu hauràs contribuït a que aquest fos el més tardà possible. Probablement, la teva aportació haurà fet més aficionats i experts operístics que qualsevol política portada a terme per la direcció del Liceu o qualsevol altre teatre d’òpera o els responsables polítics de cultura del país.

  I a partir d’ara què? Doncs res, a fer els post que realment et motivin i que et vinguin de gust. Més quantitat no és sinònim de qualitat, ans al contrari la majoria de vegades. Personalment prefereixo trobar un post per setmana d’aquells on s’hi respira la passió que t’ha despertat un determinat espectacle, d’aquells que ens fan treure a tots el reclinatori i a mi sortir corrents emocionat a comprar un nou disc d’una òpera que no coneixia… mai n’he quedat decebut. I si hi ha material bé, i si no, també. L’important, aquella passió amagada rere el teu escrit.

  En fi, només crec que em resta un GRÀCIES, he crescut molt al costat teu i això no ho oblidaré. Continuaré seguint amb fervor la nova etapa del blog, que espero et plagui i no ens privi definitivament de la teva companyia cibernàutica.

  M'agrada

 33. Pere

  Gràcies per tot el que has fet. Les xarxes socials són, en molts sentits, un avenç però també són molt esclaves. Jo mateix vaig decidir que miraria els emails dos cops per setmana i ni tinc twitter ni facebook. La meva vida no dóna per més i no trobava espai per llegir, escoltar música tranquil·lament, passejar, fer una mica d’exercici…. en fi viure.
  Ara has decidit que tu també tens una vida i em sembla fantàstic. Gaudeix i que tinguis salut per fer-ho.
  Altra vegada gràcies.

  M'agrada

 34. Eduardo

  Querido Joaquim, por fin te has liberado de una tarea titánica. Durante muchos años, tu labor diaria ha sido mi mejor compañía, pero debo de confesar que últimamente se me hacia difícil seguir tu ritmo.
  De tu mano, comencé a ver y escuchar opera de otra forma, didáctica, conocimiento y sobre todo un altruismo que pocas veces he visto en mi vida, me has dado, esto me va a acompañar siempre.
  Ahora tú debes de disfrutar, cuidarte, descansar, dormir. Te voy a extrañar, pero estaré siempre pendiente del IFL.
  Mil gracias, un gran abrazo fraterno!

  M'agrada

 35. Antonio Fuentes Miranda

  ¡Ánimo Joaquim! Los blogs son (muchísimos) monumentos al narcisismo; en cambio IFL es un monumento a la generosidad y al amor a la Música (sobre todo a la Lírica). Impónte tu ritmo y nunca pierdas la ilusión. La misma con la que tantas veces abrimos tu blog. Un gran abrazo.

  M'agrada

 36. pasaelmocho

  Mucho ánimo Joaquim, un blog no es una ONG ni un servicio público, es una creación personal.
  Y enhorabuena porque el tuyo es el mejor blog de ópera de España.
  Muchas gracias.

  M'agrada

 37. Lourdes Jiménez

  Hola, Joaquim, muchas gracias por tu generosidad y por toda la labor que llevas haciendo desde años, aportando tanta sabiduría y buena crítica a muchas representaciones que no todos tenemos la oportunidad de asistir. Todo lo que hagas a partir de ahora seguirá siendo bienvenido, sigue disfrutando tanto como hasta ahora, esto es lo principal. Espero que nos saludemos en una próxima noche liceísta. Saludos y gracias por tu trabajo.

  M'agrada

 38. Esteve

  La decisió pressa l’entenc i la comparteixo, estic molt agraït per poder llegir les teves opinions que m’han servit de guia i estímul per entendre de diferent manera la música, i les exigències mínimes a que no podem renunciar per tenir el llistó ben alt. Joaquim, escriu el que et vingui de gust quan vulguis i sobretot sigues feliç. Moltes gràcies per la feina BEN feta.

  M'agrada

 39. ANNA ESTELLER

  Joaquím jo en més d’una ocasió ja t’havia comentat que em semblava impossible que poguessis fer tantes coses. Crec que has pres la decisió més encertada. Nosaltres seguirem gaudint del teu blog encara que publiquis poc. La salut és prioritaria. Has fet més del que podies i ara et toca un molt bon descans

  M'agrada

 40. dandini

  Gràcies per la feinada compartida amb tots nosaltres , t’havies convertit en una espècie d’iron man de la xarxa operística on ens permeties dir la nostra . La baixada a un ritme més “humà” no ens farà enrere i et seguirem llegint i opinant.

  M'agrada

 41. Joan

  Amic Joaquim, la generositat portada a límit pot convertir-se també en addicció. Perdó per haver-nos comportat com clients i no com amics. Sempre sempre estarem amb tu . Esperem que el teu sentit intel-ligent trobi el camí mig per gaudir amb la tasca. Els amics sempre els tindràs, ” son com la sang, brota quant hi ha ferida “. Arribar aquí, haurà estat molt complicat, tan sols tu ho saps, jo com els altres que et seguim el bloc ens ho imaginem. Endavant !!!

  M'agrada

 42. bocachete

  És clar que hi serem, amb la periodicitat i regularitat que siguin més adequades. Vist que “amb un al dia, la salut perillaria”, podríem aplicar el “un de mensual mai no farà mal”, però si hi ha síndrome d’abstinència “menys de set cada setmana, sembla una pràctica sana”.

  M'agrada

 43. Rosa

  Benvolgut Joaquim, respecto la teva decisió i la troba humanament comprensible. Has de gaudir de la vida. I has de gaudir de fer el blog sense ser-te un deure farragós. Esperé les teves publicacions i seré feliç de llegir-les. Pots contar amb la meva complicitat. Una forta abraçada.

  M'agrada

 44. Jordi Estall

  Així m’agrada , has arribat al moment que T’HAS D’ESTIMAR, i en aquest punt i seguit, els que t’hem seguit un dia i un altre nomes et podem dir GRACIES, per la teva generositat. A IFL queden les teves obres completes que sempre podrem consultar i que esperem segueixin al ritme que et permeti viure i gaudir sense pressions,.
  Una abraçada

  M'agrada

 45. No només la complicitat,també l’agraïment per aquesta tasca rigorosa i tossuda.
  Ja ho han dit altres comentaristes.no sé pas com t’ho feies.
  Continuaré llegint el que publiquis i amb l’assiduïtat que et sembli bé i crec que els teus apunts espaiats encara seran més desitjats.
  He aprés molt dels teus apunts i de tots els comentaris que arrosseguen. Si algú vol fer un blog del que sigui,a IFL té un bon màster de com fer.ne un, perquè onze anys de continuïtat i dedicació extrema no sé si deuen tenir competidor a la xarxa.
  Enhorabona per la feina feta i també per la decisió, que de ben segur no deu haver estar gaire fàcil de prendre.

  M'agrada

 46. Joan Janer Vidal

  Amb sap greu pero respecto i comprenc la teva decisio. Jo soc dels que havia acceptat de bon grat una cuota.
  De tota manera jo seguire esperant cada dia el teu mail com sempre, amb la mateixa il-lusio per si algun dia ens vols fer un regal. Gracies per tot el que m’has donat que culturalment ha estat moltissim. Una abraçada

  M'agrada

 47. Joan

  Moltíssimes gràcies per tots els apunts publicats i els que eventualment puguin venir. IFL és el blog de referència i deixes el llegat d’una rica hemeroteca. Em proposaré recuperar apunts antics que substitueixin l’apunt diari.

  M'agrada

 48. Jordi

  La vida ja ens dona prou-tes obligacions, com per que una afició i una passió en el teu cas, també n’esdevingui un altre. Tot el meu suport, mai he set de participar molt, ja que sempre m’he sentit una mica aclaparat per els teus coneixements i de molts dels companys de comunitat, ara m’adono, que potser un senzill gràcies hauria set una participació prou acurada. Permetem dons, que ara et dongui les gràcies, per totes les infinites vegades que no ho he fet. Jo mai he tingut temps de seguir el teu ritme frenètic, potser a partir d’ara si ho podré fer. inclòs em podré permetre el luxe de recuperar i gaudir dels milers d’apunts que m’he perdut durant aquests anys. Moltes gràcies per tot.

  M'agrada

 49. Nacho Ferrer

  Gràcies per tot, Joaquim. Me n’alegro que hagis pogut prendre aquest descans que et mereixes. Sense cap mena de dubte ens tens massa ben acostumats, i aquesta feina inhumana no té preu. Gràcies a tu he après molt d’òpera i a ser crític amb el que escolto i veig, cosa que sempre t’agrairé a tu i a IFL. Espero que això sigui el començament d’una nova etapa. Jo com sempre, i tot i que lamento no poder comentar tan activament com abans, esperaré fruiciós cada apunt teu, que és una font de sapiència i erudició. Moltíssimes gràcies, Joaquim, que aquesta nova etapa del blog ens faci profit a tots, però sobretot a tu.

  M'agrada

 50. maria

  buffff, hoy te cansaras de leer comentarios ¡¡¡¡ todos estamos de acuerdo .. lo que haacias era sobrehumano. recuerdo algunos apuntes tuyos previos a operas en liceo barcelona, que eran compleetisimos y asombrosos . y ultimamente, ademas.. el material adicional ¡¡¡¡¡¡¡ increible .
  total, que estamos todos de acuerdo en que bajes el ritmo . sobre todo, creo que te agradecemos mucho los comentarios sobre operas o conciertos que tienen lugar en barcelona, u operas en cine … todo lo que tus conciudadanos podemos ver facilmente . yo he ido o dejado de ir a algunas representaciones siguiendo tus consejos . perfecto .
  en cambio, cuando haces apuntes sobre representaciones en ciudades lejanas -… algunas veces si no tengo tiempo no las leo, y vistos los comentarios que hay, tu mismo ves que tienen menos repercusion y no vale la pena quizas tanto esfuerzo .
  en resumen, MIL GLRACIAS POR TODOS ESTOS AÑOs DE ESFUERZO TITANICO que has hecho altruisticamente y que son el asombro de todos . y seguro que seguiras haciendo, pero bajando ritmo, que es lo normal .
  hasta siempre .

  M'agrada

 51. OLYMPIA

  Estimat Joaquim,
  La xarxa és absorvent i addictiva i tu has treballat creant aquest meravellós IFL d’una manera extraordinària. Mai t’agrairé prou tot el que he rebut llegint-te i, de vegades, m’he fet creus de la teva capacitat enorme d’estirar el temps.
  Et seguiré quan hi siguis i, també d’amagat, si un dia decideixes no ser-hi més.
  La meva estimació cap a tu durarà mentre jo duri i, potser, més i tot.
  I petons!

  M'agrada

 52. GIORGIO AUDISIO

  Grazie Joaquim!
  La tua decisione è completamente e senza riserve comprensibile ed apprezzabile. Tutte le mattine, appena alzato, continuerò ad aprire il blog e se ci sarà un tuo cammentario sarò molto felice e se non ci sarà lo aspetterò per il giorno seguente,e così via. Mi hai molto aiutato in questi anni ad apprezzare le qualità e ad individuare i punti negativi del mondo musicale . Anche per qiesto ti assicuro la mia stima e la mia amicizia.
  Grazie .
  Giorgio

  M'agrada

 53. M.A.

  Sempre m’he fet creus de com podies portar aquest ritme de treball, acompanyat d’un rigor poc freqüent. Com ha dit abans O.Boada, si finalment plegues (decisió ben legítima! ) perdrem el darrer cronista de la vida musical barcelonina i catalana. Tant de bo simplement redueixis la marxa i continuïs oferint-nos els teus apunts. Moltes gràcies pel gaudi que ens has proporcionat i pels coneixements que ens has transmès.

  M'agrada

 54. Francesc Rius Mur

  Amb aquest allau de comentaris veig que som molts els que rebíem i llegíem amb interès i il·lusió cada publicació teva a IN FERNEM LAND. Gràcies per tots els anys que ens has acompanyat en la nostra afició compartida a l’òpera. Però el ritme s’ha anat convertint en frenètic i fins i tot jo he arribat a tenir la sensació de que no donava l’abast com a lector quan després d’haver llegit l’apunt del dia (la principal motivació) i fer-me amb cada arxiu, després no tenia temps de visionar-los tots i alguns encara els tinc pendents d’asseure’m i veure’ls, i fins i tot els que s’ho mereixin veure’ls més d’una vegada. Doncs m’imagino com has d’estar tú, que ets el que està al davant guiant la màquina.
  Així que tranquil·litat i bons aliments, i estigues segur que per part meva (i segur que també nostra de molts més seguidors) no canviarà res i quan obrim l’ordinador o el navegador del mòbil seguirem comprovant si tenim notícies teves. Repeteixo, moltes gràcies

  M'agrada

 55. Leonor

  Querido Joaquim:
  Mil gracias por todo lo que nos habéis (tú y tu equipazo) dado, sin pedirlo y por cuánto nos habéis aportado, enriquecido, disfrutado y aprendido. Es un momento triste, pues yo lo echaré de menos, sinceramente; ahora bien, vida solo hay una y hay que aprovecharla, por lo que te comprendo perfectamente. La calidad del blog demuestra que hay muchas horas tras él y mucho esfuerzo. Es comprensible y antes o después, llegaría el momento.
  En particular, hablo por mí, te agradezco cuántas veces has estado ahí y me has animado en momentos muy duros a nivel personal; esto no tiene precio y para mí siempre será inolvidable.
  Aquí queda el blog, los infernems, una pequeña reunión que nos has creado, gracias a tu bella e inmensa pasión.
  Podría decir más, como que añoraré las encuestas, las pruebas de verano, las “catas” o “tries”…
  Por mi parte, bienvenido sea y esperemos.
  De todo corazón la mejor de las fortunas te deseo.
  Un abrazo, Joaquim, como siempre, bien fuerte.
  ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 56. timamót

  Gràcies Joaquim per la teva generosa i insubornable dedicació d’aquests anys a l’òpera i a la música. Gràcies també per la teva defensa de la llengua i la cultura. Gràcies també per la possibilitat que el blog ens ha permés d’establir coneixences i complicitats. Tens tot el dret a seguir el ritme que vulguis imposar-te. Et seguirem i et llegirem amb molt d’interès, com sempre… I ens buscarem als enteactes o al final dels concerts per comentar la jugada. Cuida’t.
  Abraçada

  M'agrada

 57. ANTONI SANS

  El blog és i serà meravellós encara que no sigui diari. Ara és com prendre el cafè cada matí abans d’anar a treballar, però també el podrem prendre quan ens convidis i et vengui de gust. Serà més bo. Enhorabona!

  M'agrada

 58. operofil

  No per esperada resulta menys lamentable la notícia que ens acabes de donar, Joaquim. Ens has malacostumat tant i durant tans anys que ens hem arribat a creure que aquest prodigi podia durar indefinidament. Doncs no, la realitat acaba un dia o altre imposant-se. Als infernlandaires fidels només ens resta que testimoniar-te l’agraïment per les moltes i moltes estones de gaudi que ens han proporcionat els teus apunts al llarg de tots aquest anys i fer vots perquè la deu segueixi encara rajant, tot i que sigui amb menys cabal, sense que s’estronqui però del tot. A partir d’ara, les teves eventuals aportacions les seguirem esperant amb candeletes.

  M'agrada

 59. Daniel

  Gracias Joaquín, te entiendo perfectamente (serás acuariano?). A mi me pasa algp muy parecido con el programa radial semanal desde hace 17 años. Algunas veces creo que soy Tupac Aamarú, me tiran por los cuatro lados, pidiendo y pidiendo. Un abrazo y manejate con toda la libertad y tranquilidad que merecés. Un abrazo

  M'agrada

 60. Xavier C.

  Per alguna cosa en diuen blue monday
  Tots tranquils que ho deixes tot atado y bien atado: quan sigui que et vingui de gust publicar res, ja estem gairebé tots sotscrits, així que ja ens avisaran les TIC, que per això les tenim, per ajudar-nos, no per ser esclaus d´elles…
  Com diu en Colbran, la feinada d´aquesta “institució” (te´n recordes?) aquí queda, i a la vista del rècord de comentaris únics (sense respostes ni debats) que avui pots batre deixa i la estima que et mostren, és obvi que no ha estat debades.
  Forta abraçada amic, i ens anem veient pels puestos!

  M'agrada

 61. nozzefigaro

  També fa poquets anys que segueixo el blog, però el que he après llegint-lo és impagable! M’ha fet veure que em queda moooolt per aprendre i també m’ha exagerat, apunt rere apunt, la meva afició operística que espero que sigui molt llarga!
  Espero que, encara que sigui de tant en tant, caigui algun apunt o comentari per no sentir-nos orfes de cop perquè sempre és un gust llegir-te.
  Cuida’t molt i si necessites quelcom estic segura que hi ha una legió de fans disposats al que faci falta per donar un cop de mà.
  Salut!

  M'agrada

 62. Eva Calero

  Has pres una decisió completament respectable i raonable. Això no vol dir que no trobarem a faltar l’apunt que després de tants anys llegim a diari. Personalment t’haig de dir que he après moltíssimes coses seguint la teva tasca. Per no repetir el que la resta d’infernems han escrit, només em queda donar-te les gràcies més sinceres. Segur que continuarem estant en contacte. Salut i molta música.
  Eva Calero

  M'agrada

 63. Guillermo Iván Soto Aliste

  Querido Joaquín: Tu generosidad ha sido inconmesurable. Has hecho felices a muchas personas pero tambien debes bajar las revoluciones y ser feliz. No termino de agradecer todo lo que has compartido y que atesoro. Por siempre tu admirador.

  M'agrada

 64. Retroenllaç: Noticias de enero de 2018 | Beckmesser

 65. Montserrat

  Benvolgut Joaquim,
  No ens coneixem personalment tot i que sí que hem coincidit en concerts i òperes atès els comentaris que n’has fet. He seguit el teu blog i t’agraeixo molt tota la feina feta; entenc que relaxis l’activitat. A vegades em pregunto com t’ho feies per posar al blog informació d’algun concert o representació que s’acabava de fer. Ànims! La feina feta -ila que suposo que faràs encara que sigui un cop per setmana o per mes- serà també magnífica. He après molt amb aquests blog.

  M'agrada

 66. Joanela

  Ho entenc perfectament, has fet un treball intens durant tots aquest anys. T’ho agraeixo tant…, no sap preu be les hores de felicitat que m’as regalat. El dono les gràcies Que tinguis molta sort. Una salutació plena de bons desitjos. Joana

  M'agrada

 67. Querido Joaquín! que tristeza para mi, y para todos tus amigos chilenos que cada dia al abrir nuestros correos lo primero que leiamos eran tus acertados comentarios. Cuánto nos has aportado a nuestros conocimientos musicales líricos tus acertadísimos comentarios. Años siguiendo tu blog, compartiendo alegrias y pesares, como cuando se enfermo tu amigo..!que te podemos decir! solo gracias! y, que acá en Chile hay un grupo de amigos que te queremos mucho y al que nos has hecho muy feliz todos estos años,
  Un abrazo, Eque.

  M'agrada

 68. Maria

  I tant que continuaré llegint els seus comentaris, gràcies per tot el que m’aporta en el meu estat d’ànim en que escoltar música es la meva passió. Moltíssimes gràcies.

  M'agrada

 69. Gloria Aparicio

  Joaquim amic , tant sols GRÀCIES, tu saps tot el que m’heu aportat aquets últims anys, mai t’ho podría agraïr, però entenc perfectament la teva situació, jo mateixa aquets ultims messos he deixat de ser assidua constant encara que si t’he seguit a diari i no se de quina manera encara però, et trobaré segur….. dessitjo de tot cor que tot et vagi ” de reclinatori” ho mereixes , no he conegut massas persones amb la teva saviessa i generositat, només ens hem vist una vegada i a corre-cuita però, ens vem poguer fer un ràpid i confident petó,, et tinc i tindré sempre molt present dia a dia escoltant Música, especialment amb aquella emocionant “segona de Mahler” que junt amb Eiji Oué fa uns anys vem compartir entre llágrimes i aplaudiments i que no em canso mai d’escoltar…mai t’oblidaré Joaquim , sempre serás a un reconet del meu débil cor.
  T’estimo amic.

  M'agrada

 70. Duran

  Grasies Joaquim per tots els apunts, quél llarg de tan de temps hans has deixat i que tan be hem estat disfrutan-los, no puc afeigi res de nou que no s’ha dit ja, puig ja sha dit tot. Espero que descansis tot lo qu’et mareixes per la labor feta. Espero llegi lo que cregis convenient. Una abraçade.

  M'agrada

 71. Pep2

  Com sempre, milers de gràcies per tota la feina ben feta i contrastada. Mentre tu hi siguis, nosaltres hi serem com buscant la llum del far que ens marca el camí. Cuidar-se i relaxar_se, el primer de tot; ànims i endavant.

  M'agrada

 72. Joan-Ot Serra i Perajuan

  Moltes gracies per tot el que has fet i seguirás fent perque aprenem a valorar la musica i, els cantants, els directors, etc. s´enten perfectament que vulguis baixar el ritme, cal que disfrutis amb el que fas i no que ho pateixis. Seguiré fidel a tú i gaudint de tot el que et vingui de gust compartir amb tots nosaltres. Moltes gracies altre cop i per molt i molts anys. Joan-Ot Serra

  M'agrada

 73. Maribel i Victor

  Ja saps que seguim el teu blog diàriament, encara que fa temps que no comentàvem i seguirem fent-ho quan vulguis i com vulguis . Tu ets l’amo d’aquest blog i nosaltres agraïts de llegir el que vulguis escriure.
  Aquest blog ens ha proporcionat grans amics a més d’ensenyar-nos a gaudir l’òpera i la música d’una altra manera. Gràcies per tot el que has compartit i segur que continuaràs compartint.

  M'agrada

 74. Joaquim

  Benvolgut Joaquim:
  Seguiré el teu blog, com sempre, amb tot l’interés i l’admiració que et mereixes, per la teva descomunal tasca, amarada per el que ens uneix a tots l’amor a l’OPERA, i la dedicació sense limits que ens has donat . Una tasca envejable que, no crec
  es pugui trobar en gaires llocs.
  Endevant Joaquim, moltes gràcies per tot. i descansa que t’ho mereixes. Seguirem compartint.
  Una abraçada

  M'agrada

 75. Jose Ramón

  Querido Joaquin:
  entiendo perfectamente tu decisión. No hay nada peor que perder la pación por lo que haces por agotamiento. Solo puedo agradecerte los grandes momento que hemos pasado en esta tu tierra lejana.
  Seguiremos viendonos.
  Un fuerte abrazo

  M'agrada

 76. Estimats infernemlandaires, els que m’heu escrit en aquest apunt i el que no ho heu fet, però m’heu escrit correus privats o m’heu aturat per mostrar-me el vostre suport i etsima .
  És obvi que la resposta a aquest apunt és la prova fefaent de tot el que significa IFL per a mi. Més enllà del blog personal on m’he deixat anar moltes vegades de manera inconscient o fins i tot impertinent, ha esdevingut un punt d’encontre que em supera i sobrepassa, i en el qual moltes vegades la vostra aportació és molt millor que el motiu que l’origina.
  El blog no té previst tancar, tot i que mai se sap el que ens portarà el futur.
  Senzillament canvio de marxa i en lloc d’anar a una velocitat que havia esdevingut excessiva i perillosa aniré a un ritme més discontinu i lent, quelcom que desitjo que suposi un alliberament de la tensió que suposa tant si com noi, publica diàriament un apunt, sense que en realitat res ho justifiqui.
  Tinc molt material per comentar, per tant motius per fer un apunt diari en tinc, però temps per gaudir-lo i comentar-lo, no, i com que en lloc està escrit que hi hagi de deixar la il·lusió, per no ser dramàtic i dir la vida, tots heu entès i diria que aplaudit, aquest canvi que intento que garanteixi la continuïtat, no com fins ara, però si la continuïtat.
  El ritme d’aquesta darrera setmana pot ser un exemple, potser hi haurà setmanes amb menys activitat i altres amb més, però vull treure’m de sobre una pressió que jo mateix em vaig imposar.
  La meva gratitud a tots per les grans mostres d’estima rebudes, i també alguna que altra reacció poc generosa que no he publicat o algun correu poc comprensiu. Han estat anècdotes poc comprensives, però en faig menció perquè no les he respost personalment per mantenir l’educació que sempre vull preservar.
  Gràcies per animar-me en la decisió ben meditada i sobretot gràcies per donar sentit a IFL.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: