IN FERNEM LAND

SOBRE LA VIDA, L’ART I LES OBRES DE JOHANN SEBASTIAN BACH PER JOHANN NIKOLAUS FORKELLa pedra Roseta sobre Bach, com diu de manera molt gràfica l’amic Albert Ferrer Flamarich a la Revista Musical Catalana i es reprodueix a la solapa de l’edició catalana del llibre de Johann Nikolaus Forkel, Sobre la vida, l’art i les obres de Johann Sebastian Bach que ara ha editat Dinsic, és una lectura necessària alhora que palent, per conèixer de primera mà la vida i obra del genial pare de la música guiada per algú que el va arribar a conèixer i que es va relacionar amb els seus fills.

El llibre és molt valuós, però també ens avisen que és una aproximació plegada d’unes evidents mancances i fins i tot errors com molts altres biògrafs posteriors han anat evidenciant, Ara es coneix molt i millor la vida i l’obra de Bach que no pas només cinquanta anys després de la seva mort, quan l’autor es decideix a no deixar en l’oblit aquesta figura cabdal de la humanitat.

No cal dir que per a mi va ser fonamental la lectura de l’edició castellana de Luís Gago de l’imponent “Music in the Castle of Heaven” de John Eliot Gardiner magníficament editat per Acantilado (Barcelona 2015), on el detall de l’època i l’estudi biogràfic i musical de l’opus bachià és aclaparador davant la primera aportació de Forkel, però és clar el mèrit que té aquest primer estudi de l’obra aleshores coneguda i els apunts biogràfics del compositor en deixar la llavor per tal que la posteritat conegués, investigués i estudiés la figura Bach, és d’ell i la forma entusiata de transmetre-ho és sense cap mena de dubte una gran llavor.

Ara aquesta aportació necessària ens arriba en català de la mà d’una traducció magnífica de Pere-Albert Balcells, què té dues grans virtuts: com diu allò que va deixar escrit Forkel en un català erudit i de fàcil i amena lectura i sobretot, allò que aporta de collita pròpia, per a complementar, aclarir i rectificar les errades del llibre original, quan després dels 220 anys de la seva publicació es coneix quasi tot de la seva vida, quan s’han pogut catalogar totes les seves obres i fins i tot classificar i identificar aquelles dubtoses o apòcrifes, moltes d’elles absolutament desconegudes pel mateix autor. En aquesta acuradíssima edició de Dinsic, a banda de satisfer a tots els que volem i tenim la necessitat de llegir en català, el traductor ens il·lustra de forma exhaustiva i admirable, mitjançant uns peus de pàgina que complementen i ajuden molt a aclarir les confusions i errades comeses, atorgant al llibre original d’un interès pedagògic afegit, i, per tant, anat molt més enllà d’una boníssima traducció.

El llibre també conté una introducció del traductor i un apèndix magnífic amb la necrològica que van escriure Carl Philipp Emannuel Bach i Johann Friedrich Agricola l’any 1754, quatre anys després de la mort del seu pare i mestre, així com dos fragments de les cartes que el fill va escriure a Forkel el 1774 i 1775, i que van ser el fonament del llibre que aquest va publicar l’any 1802.

Per si tot el material no fos suficientment important, el llibre conté un pròleg d’Oriol Pérez Treviño de 16 bellíssimes pàgines que engresca i estimula a devorar el llibre que tenim a les mans, alhora que també s’ha complementat amb material fotogràfic que enriqueix i fa més didàctica la lectura.

Tot plegat acaba per fer aquest llibre irresistible d’obligada lectura.

Més informació a DINSIC.COM

Tenim Sant Jordi a tocar, no ho dubteu, us fareu o fareu més feliços a qui li regaleu.

2 comments

  1. bocachete (Jesús)

    Deu ser curioset, sobretot per veure com es valorava en un moment, 1802, que ja havia passat de moda i encara no s’havia començat a recuperar com a gran compositor. Caldrà tenir-lo en compte.

    M'agrada

    • Exactament, l’any 1802 Bach no formava part dels compositors programats i Forkel es va posar com a repte que Bach no passés desapercebut a les generacions futures. El que va succeïr després el va superar i aquesta biografia/estudi n’és una mostra, ara bé, el treball fet per Balcells l’atorga un plus molt interessant. un valor afegit que el fa molt més valuós que “una curiositat imprescindible”

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: