IN FERNEM LAND

EL CONCURS IFL AGOST 2022: FINAL


No ha estat l’edició més participada, de fet no sé si s’emporta el rècord de la menys, però això ara no m’importa gens, ja que hi ha 13 participants que han majoritàriament seguit fins al final que mereixen la meva més gran felicitació.

Amb algunes de les respostes que anaven arribant cada setmana m’he fet un tip de riure, perquè mostraven l’entusiasme o el desànim de manera distesa i divertida.

Al principi la immensa majoria van agafar el bon camí i vaig pensar que l’edició seria disputadíssima. De fet, una mica de raó tenia perquè en el segon lloc hi ha un empat a 4 amb la mateixa puntuació, 30 punts i el que apuntava com a clar guanyador l’ha errat de manera sorprenent, quan tot el portava al triomf perquè durant tres de les 5 setmanes havia estat el primer en contestar i això li donava un avantatge de 2 punts per setmana, sobre la resta. En aquesta darrera es podia permetre el luxe de contestar més tard, encara que cap participant coneixia aquesta dada.

Bé, reconec que sempre ho faig una mica embolicadot, però aquesta és la gràcia i com que sempre hi acaba havent un guanyador o guanyadora, sempre penso que acaba sent fàcil i això només és per alguns.

La seqüència de proves i resultats és la següent:

Deia el primer dia:

Com arribar? Doncs per començar esbrinant a quina òpera pertany aquest fragment musical:

El fragment sencer i preciós és aquest:

Aquesta és l’ària de Melida de l’òpera Bánk bán del compositor hongarès Ferenc Erkel, cantada per la soprano Klára Kolonits (això no sóc tan dolent i no ho demanava, ni tan sols us la feia sentir) en una representació de la primera versió de l’òpera, més tard Erkel la va refer, feta el mes de novembre de 2010 a l’Òpera Estatal Hongaresa.

A la foto, fàcilment reconeixible en la recerca a Google, apareix una altra Melida, la Melinda Ann French, més tard coneguda com a Melida Gates per ser l’esposa des de 1994 de Bill Gates.

A la segona setmana el repte era :

L’òpera de la setmana passada està lligada per qüestions de calendari a una famosa soprano, tot i que amb anys de diferència l’una de l’altra.

Qui era aquesta soprano que mai va cantar al Liceu?

i la foto que ens havia d’ajudar era aquesta.

Aquesta fotografia ja es veu que està malignament retallada perquè a l’original justament la soprano que no va cantar mai al Liceu, per tant, podíem arribar a ella buscant la fotografia original i després intentant lligar-ho amb l’òpera, ja que ens deia que estava lligada a ella per qüestions de calendari. Deixant-nos endur per aquesta pista, l’òpera d’Erkel es va estrenar el 9 de març de 1861. Si provàveu de buscar que va passar el 9 de març al llarg de la història a la sempre miraculosa viquipèdia 9 de març veureu que tal dia de l’any 2006 moria la soprano nord-americana Anna Moffo, soprano que mai va cantar al Liceu. I és precisament ella qui apareix en la

divertida fotografia, acompanyada del seu, aleshores marit, Mario Lanfranchi, cèlebre director de teatre, televisió i cinema italià, a qui devem la transposició cinematogràfica i televisiva de les òperes:

 • 1956 – Madama Butterfly – Anna Moffo, Renato Cioni, Miti Truccato Pace, Afro Poli
 • 1956 – La fanciulla del West – Gigliola Frazzoni, Ken Neate, Mario Petri
 • 1956 – La sonnambula – Anna Moffo, Danilo Vega, Plinio Clabassi
 • 1958 – Turandot – Lucille Udovich, Franco Corelli, Renata Mattioli, Plinio Clabassi
 • 1959 – Lucia di Lammermoor – Anna Moffo, Nicola Filacuridi, Dino Dondi, Ferruccio Mazzoli
 • 1960 – Tosca – Magda Olivero, Alvinio Misciano, Giulio Fioravanti
 • 1962 – La serva padrona – Anna Moffo, Paolo Montarsolo
 • 1968 – La traviata – Anna Moffo, Franco Bonisolli, Gino Bechi (film)
 • 1971 – Lucia di Lammermoor – Anna Moffo, Lajos Kozma, Giulio Fioravanti, Paolo Washington (film)

Com veureu la majoria amb la senyora Moffo, és clar.

La tercera setmana, tornava a aparèixer una fotografia amb una senyora i l’enigma era el següent: M’heu de dir que uneix aquesta senyora de la fotografia amb la cantant de la setmana passada.

Si la setmana anterior havíeu encertat Anna Moffo, ho teniu més fàcil, és clar, i si el buscador fotogràfic de Google ens ajudava, doncs amb cinc minuts estava enllestit. Jo i la meva natural malesa malsana vàrem creure convenient “retocar” la fotografia original

de la senyora en qüestió, per fer la recerca més difícil. La fotografia original és aquesta:

Doncs bé, aquesta fotografia pertany a la mezzosoprano milanesa (1 de març de 1932) Bianca Maria Casoni. Aquesta si que va cantar al Liceu, en dues temporades la 1969/70 que va cantar la Roaina de Il Barbiere di Siviglia al costat de Milnes, Bonisolli, Dara i Hercht; i una altra vegada deu anys més tard a la temporada 1979/1980, per tant, en una temporada més galdosa, on va cantar la Dorabella de Cosí fan tutte, al costat de la pitjor Fiordiligi imaginable (Norma Giusti), Edith Martelli (Despina), Raimundo Mettre (Ferrando), Enrico Fissore (Guglielmo) i el gran, aquest si, Sesto Bruscantini com a Don Alfonso.

Si teníem a Casoni i a Moffo calia veure que les unia, doncs ambdues com Alfredo Kraus, la Cossotto, la Tebaldi també, la Scotto, Suliotis, Ana Maria Iriarte o Bernabé Martí, varen rebre classes de cant de Mercedes Llopart, la soprano catalana nascuda a Barcelona l’any 1895. Va fer una carrera internacional molt important i quan es va retirar l’any 1945 va obrir una acadèmia de cant a Milà on va tenir en un moment o altre de la seva existència, entre molts d’altres, els il·lustres alumnes esmentats.

La quarta setmana us deia: Un cop trobada la persona que uneix a la senyora de la prova 2 amb la de la prova 3 (Mercedes Llopart), m’heu de dir el nom d’una òpera estrenada en el tercer Liceu, en la que aquest personatge va tenir-hi alguna cosa a veure.

Repassant la gran carrera de la soprano Mercedes Llopart veurem que ella va ser la primera Dolly, és a dir va estrenar Sly, ovvero La leggenda del dormiente risvegliato, l’òpera d’Ermanno Wolf-Ferrari i Giovacchino Forzano, basada en La feréstega domada de Shakespeare, estrenada el 29 de desembre de 1927 al Teatro alla Scala de Milà amb Aureliano Pertile de protagonista.

I què hi pinta l’ínclit Ramon Gener en aquesta guerra? Doncs ell abans de fer fortuna amb texans, cantava com a baríton, i va participar en l’estrena liceísta de l’any 2000 interpretant un soldat.

I ja ho teníem quasi tot, recordeu que el primer dia us vaig dir que calia dir en la cinquena setmana el títol d’un llibre, i per “ajudar”, la cinquena setmana vaig embolicar la troca amb una partitura i el següent anunciat:

Hem d’anar a parar a una novel·la publicada el mateix any que va néixer el compositor que va escriure la partitura de l’encapçalament i que pertany a una altra òpera, d’un escriptor que va inspirar al compositor d’una de les òperes que ja hauríem de tenir.

Ara no té mèrit perquè la partitura, com podeu comprovar, diu Le Bourgeois Gentilhomme i a la dreta afegeix Jean-Baptiste Lully, compositor d’origen italià Giovanni Battista Lulli, Jean Baptiste Lully (Florència, 28 de novembre de 1632 – París, 22 de març de 1687).

Ara ve l’embolic

i que pertany a una altra òpera, d’un escriptor que va inspirar al compositor d’una de les òperes que ja hauríem de tenir.

Què pertany a una altra òpera que va inspirar el compositor d’una de les òperes que ja hauríem de tenir? Les òperes que ja hauríem de tenir són Bánk Bán d’Erkel i Sly de Wolf Ferrari. Si anem a buscar l’opus operístic d’ambdós compositors i tenint en compte que busquem una novel·la publicada l’any 1632, ens trobarem que Wolf-Ferrari va estrenar l’any 1939 La Dama boba, basada en l’obra teatral de Lope de Vega. Òndia només calia mirar si l’escriptor madrileny va publicar alguna cosa l’any que va néixer Lully, oi? Doncs mire-m’ho….

Siiiiii, Lope de Vega va publicar La Dorotea, acció en prosa, l’any 1632.

Cal dir que la pintura de la dona que apareixia no en l’apunt sinó en la imatge general de l’apunt, era una fotografia que volia fer ballar més el cap per arribar a La Dorotea, però que vaig desestimar. Lamento si algú es va trencar una mica més el cap amb aquesta senyora, que en cap cas es demanava res d’ella i si de la partitura que encapçalava l’apunt.

Un recorregut estrany del Bánk bán d’Erkel fins a La Dorotea de Lope de Vega, però a In Fernem Land tot és possible.

I qui dels 13 participants ha estat el que ha dit el llibre i alhora ha aconseguit més punts dels tretze partipants: Ernest Ferreres, Pepa Marín, Xavier Costan, Antonio Sans, Jordi Pera, Jordi Font, Nurpamina, Marc, Jesus Giralt, Giacomo, Rafel Aragonés, Jesús Gascón i Remei Nogueroles?

Quan tot semblava a la quarta setmana que estava dat i beneït perquè Antonio Sans Pico havia encertat les proves de les quatre setmanes i en tres havia estat el primer a contestar, i per tant, tenia 6 punts addicionals, va i a la cinquena setmana s’embolica de mala manera i no puntua i es queda amb 30 punts. I que passa aleshores? Doncs que Ernest Ferreres que les havia encertat totes i va contestar el primer la primera setmana, també encerta la cinquena i aconsegueix els 34 punts que el situen en primer lloc i el fan guanyador de l’edició 2022 del concurs IFL del mes d’agost.

Cal dir que compartint el segon lloc en punts (30) amb Antonio Sans, hi ha: Remei Nogueroles, Pepa Marín i Jesús Gascon, però ells estan per sobre per què els tres van encertat les cinc setmanes, quelcom que l’Antonio no.

En el tercer lloc hi ha un altre empat múltiple de 13 punts, entre Jordi Pera, Jesús Giralt, Giacomo i Jordi Font.

Rafael Aragones, Nurpamina, Marc i Xavier Constan, que com ha fet en els darrers anys després de demostrar-nos en un concurs d’anys enrere que en sap molt, ha quedat volgudament el darrer.

Felicito l’Ernest perquè ha estat molt constant i després de cada a les portes en l’edició del 2021, aquest any s’endurà el premi consistent en un exemplar del deliciós llibre “Sobre la vida, l’art i les obres de Johann Sebastian Bach” de Johann Nikolaus Forkel del que ja en vaig parlar a IFL.

Però també felicito a tots els altres concursants fidels que ho han intentat alguns amb molt d’encert. L’enhorabona!

Esperem que el 2023 hi hagi una nova edició.

16 comments

 1. Leonor

  ¡Felicidades!👏👏👏👏
  Yo me lie con la primera, miraba las siguientes, por si acaso… Pero no veía la luz.
  Ingeniosísimo, Joaquim; muchas felicidades a ti también y, por mi parte, espero que el próximo concurso me sea más sencillo… Que no lo será.☺
  ¡Salud y saludos, infernems!

  M'agrada

 2. JordiP

  Homeeeee!!!! Que fàcil que era!!!! Com pot ser que no ho encertés? 🤣. Durant cinc dies vaig tenir la família treballant amb la foto de Casoni i no en vam treure l’entrellat, i això que ja tenia clar que la foto anava girada! Com no podia ser d’altra manera. Tot i el fiasco d’aquesta roda de reconeixement, he seguit posant imaginació per a trobar una resposta a cada prova!!! Marededéu! Ni la Ulrica del darrer Ball de Màscares m’hagués pogut ajudar a trobar la solució!

  Gràcies Joaquim per l’esforç de fer-nos passar un estiu un xic més distret!

  M'agrada

 3. Pepa MG

  BANZAI!
  a ver en la partitura el nombre de lully no salía por ningún lado, en la foto que pusiste o la que me salia a mí, si se llegaba a Lully sin utilizar la busqueda de imágenes, porque es una obertura a la francesa, que el primero que uso fue Lully, pero claro el año 1632 sin saber lo de Lope de Vega (que costaba de encontrar) no te lleva a ninguna novela, sino a una edición de Shakespeare (el segundo folio, obras «completas») y al famoso escrito de Galileo Galilei,.
  Lo de la rubia que no era tal si que me ha llevado de craneo, incluso al mundo futuro!, me he visto todas las actrices y todas las cantantes que alguna vez han cantado con ella, todas las señoras que han trabajado en las películas de su marido. Tirar por el tema Svengali, por el tema Moffo Throat. He estado a punto de verme : Los pecados inconfesables de una señora bien.
  Luego las cosas te llevan a sitios donde paras y aprendes cosas, no sé por qué pensé en Alma Mahler (si, los nombres empiezan con A), y de ahí a esta opera de Zemlinsky (que vamos tan feo no era, si lo comparamos con Werfel) que he visto, me ha gustado mucho y a la cual aquí en este blog ya había referencia , El Nano, Der Zwerg, opera que mira por donde le tiene un aire a Sly, en cuanto al tema.
  https://infernemland.blog/2012/04/12/der-zwerg-dalexander-von-zemlinsky/
  está en youtube, y como dirian algunos : «es corta»
  https://www.youtube.com/watch?v=HdTOtAsqk4M
  al final la rubia la encontré empezando desde cero y por lo mas simple, una miqueta tard.
  y la relación de la señora venezolana con Lope de Vega no sé de dónde te sale????…la Teresa Mijares. He leido el argumento de La Dorotea, y no hay relación, las fechas de nacimiento tampoco… etc.
  Bueno pues muchas gracias por este mes de Agosto.
  PS : en el buscador por imagen te sale moncho enero y el precio de la sahariana que lleva puesta : 241 euros.

  M'agrada

  • No he vist ningú, mai però mai, tan rebuscadament tan divertida. Gràcies per fer-me riure cada setmana, de fet sempre em generes un somriure i això és impagable. També la teva companyia ha fet més agradable el calorós no, tòrrid mes d’agost del 2022.

   M'agrada

 4. bocachete (Jesús G.)

  Jo diria que enguany era més difícil que altres estius perquè només teníem la pregunta i una pista, la foto i prou. Altres anys hi havia alguna pista més o la relació amb altres preguntes ja servia de pista. De tota manera, ha sortit i ens ho hem passat bé. En el meu cas, sempre contestava tard perquè fins la pregunta següent no veia la relació que hi havia amb l’anterior i, llavors, confirmava que era correcta o no. Així, és clar, no hi ha manera d’arribar aviat. Que la Moffo morís en una data em va confirmar que l’obra de la primera pregunta era Bank bán; que es tractés de Sly em va posar sobre la pista de la Mercè Llopart per a trobar la Casoni de la setmana anterior… I en la darrera pregunta, vaig fer-ho a l’inrevés: a partir dels “inspiradors” de Wolf-Ferrrari vaig arribar a Lope de Vega i, a partir d’aquí, a músics que nasquessin en les dates que va publicar novel·les, arribant així a Lully. És un camí invers, però també s’hi arriba.

  Felicitats al guanyador, als participants i al creador, és clar!

  M'agrada

 5. Ernest Ferreres

  Moltes gràcies Joaquim i enhorabona a tots els participants.
  És el segon any que he participat i m’he divertit molt buscant totes les respostes.
  Al final he tingut sort i he aconseguit aquest interessant llibre.
  Però la millor satisfacció és el monent setmanal que mires, busques i relaciones i al final pots dir: la tinc!
  Espero tornar-hi l’agost del 2023. Mentre no arriba aquesta data, seguirem sempre atents a IFL, és imprescindible.
  Salutacions a tothom i a tu Joaquim.
  Ernest Ferreres

  M'agrada

 6. Pere

  Ostres!!! Em vaig encallar el primer dia i ja no vaig tenir la paciència per seguir. Felicito a tots els participants i especialment a la Remei des del CTN (ella ho entendrà). L’any que ve ho tornaré a provar.

  M'agrada

 7. Xavier C.

  Jo me l’he mirat una mica des de fora perquè vaig més escurat de temps que mai. No és justificació, tothom té les seves coses i carai! com encerten! Felicitacions al guanyador i, en general, a tots els participants, perquè sí m’ha semblat -ja dic que una mica des de fora- una mica més difícil que de costum. Potser no, qui sap. En tot cas agraïment, mestre, per la dedicació a entretenir un cop més el personal. Gràcies!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: