IN FERNEM LAND

COR VIVALDI: UN VESPRE AMB FRANCIS POULENC I…UNS QUANTS MÉS.


Cor Vivaldi, Òscar Boada i Arnau Farré. Auditori del Consevatori del Liceu, 11 de febrer de 2023. Foto IFL

Mai em deixa de sorprendre l’exigència i l’exquisidesa del contingut dels programes que el Cor Vivaldi ofereix en els seus concerts. Ja es pot trobar en un moment d’aquells que mostren la duresa del canvi generacional i, per tant, que tallen de manera abrupta la consistència del so que tant costa aconseguir per l’efímera vida d’una veu blanca, ja sigui lògicament en els moments de màxima esplendor, quan tots els astres conflueixen alienats de manera ordenada per mostrar al públic el resultat del dur i escrupolós treball, amb un so, una ductilitat i una musicalitat molt per sobre del que estem acostumats a escoltar en un cor de veus blanques d’un centre educatiu privat.

Ahir va tenir lloc el concert d’hivern dels quatre que acostuma a fer cada temporada el Vivaldi, des de fa uns anys en el magnífic Auditori del Conservatori del Liceu, on a banda de la magnífica i càlida acústica i de la comoditat, està garantit que mai sonarà cap impertinent mòbil a l’estar soterrat dos pisos i, per tant, sense possibilitat de cobertura. Un encert que garantiria la tranquil·litat absoluta, si no fos perquè a vegades el públic és excessivament sorollós i poc respectuós amb els que són a dalt de l’escenari i també amb els que els envolten.

Ja fa molts anys que assisteixo amb regularitat i entusiasme a aquests concerts i sé que tractant-se d’un cor escolar, els assistents, en la seva immensa majoria, són pares i mares, avis i àvies, tietes i oncles, germanetes i germanets de les cantaires i això comporta moltes vegades més admiració pel que fa a la nena (ahir també dos nens) en concret, que no pas pel conjunt i, per tant, a banda dels comentaris xiuxiuejats en el millor dels casos, mentre interpreten una obra, hi hagi un cert desconcert davant de segons quina mena de repertori i això que el mestre Boada té l’habilitat d’invitar a l’escolta amb els sempre didàctics i divertits comentaris previs a les interpretacions. Ahir semblava que a més a més, la majoria de components del cor tinguessin germanets i germanetes de pocs mesos amb ganes de fer tot allò que fan les criatures de pocs mesos d’existència i és expressar les seves inquietuds de manera ben sonora per tal que els seus progenitors sàpiguen que té ganes de menjar o desmenjar, o de fer coses millors que escoltar Poulenc. Jo els entenc perfectament, el que no puc arribar a entendre és perquè els han portat a un concert coral no apte per nadons. Hi va haver algun moment que em va agafar ganes d’anar als pares i dir que ja n’hi havia prou de tanta manca de respecte i que no hi havia cap necessitat de “maltractament” portant a la dolça criatura a un acte no apte per a menors. Incomprensible, intolerable i un mal exemple si creuen que els concerts de música coral, encara que el cor sigui de veus blanques i hi participi un membre de la família, són aptes per a tothom.

A la primera part del concert hi va participar el planter del Vivaldi, el Cor Kodály i el Cor Corelli. Els components del Vivaldi no són bolets vinguts d’un altre planeta, prèviament han estat formats en aquests cors sota la direcció de Pilar Paredes i d’aquí deuen passar al cor “gran” les veus més escollides, les vocacions més fermes i per què no dir-ho, els pares més sacrificats, perquè una cosa és anar a veure partits de futbol o bàsquet els dissabtes i diumenges al matí i l’altre anar a concerts amb Poulenc o Béla Bártok com a companys de viatge.

Els dos cors “petits” van oferir una deliciosa versió de la Suite dels animals del mestre Gerard López Boada (1968) amb text de Joan Oliver (Pere Quart), acompanyats al piano pel mestre Boada.

L’obra és bonica, molt digerible, en cap cas fàcil, però si agraïda, amb inspiració melòdica i interessants i suggeridores harmonies, timbres i dinàmiques, tant per qui la interpreta com per qui l’escolta. Admirable treball de conjunció de part de Pilar Paredes que va aconseguir un bon equilibri i projecció sonora tenint en compte la curta edat dels components i, per tant, l’encara tendra consistència dels instruments.

La primera part va concloure ja amb el Vivaldi a sobre l’hemicicle i amb les exigents cinc cançons populars a cappella del compositor hongarès Béla Bártok, amb la participació de Josep Lluis Gil, que ens va, més que llegir, interpretar els textos en català abans de cada cançó cantada en l’idioma original. Un altre encert.

Des de la darrera vegada que vaig assistir a un concert del Vivaldi, es nota, ja que estan enfilant una altra vegada aquell nivell de consolidació, perfecció i excel·lència que tants admirables reconeixements els ha donat. Encara no hi són, però ho tornem a tenir a la punta dels dits. Són cicles vitals naturals i per poc que es puguin mantenir les veus actuals fins a la jubilació per edat, tornarem a tenir aquell cor que et deixa amb la boca oberta i el calfred a l’espinada.

Triar Béla Bártok per un concert “familiar” és ja una gosadia, encara que sembli mentida, hi ha qui després de molts anys d’anar a concerts, aquest compositor encara li produeix urticària, per tant, amb un públic poc propens als esforços auditius, semblava si més no, arriscant programar aquesta obra. Aquestes cinc peces populars són un goig i un exponent més de la mestrívola utilització harmònica i tímbrica en unes peces arcaiques del cançoner popular. Cal posar-hi una mica d’interès i després tot va lliscant amb sorprenent facilitat, però aquells que ho volen tot ben mastegat aviat se’ls farà feixuc. Si bé en algun moment vaig trobar a faltar més gruix vocal i un cert equilibri, potser motivat per la manca evident d’atenció des de la platea, em va admirar una vegada més aquesta aparent facilitat amb el fet que el cor fa front a obres d’aquesta complexitat arquitectònica i tècnica.

Amb una delicada cançó de bressol, “Aina”, que el mestre Òscar Boada ha escrit en ocasió del naixement de la seva segona neta i l’encisadora “Oh Kindness” del mestre Gerard López Boada, va concloure l’engrescadora primera part que donava pas després del descans al monogràfic Poulenc, una altra arriscada proposta per a un concert massa familiar.

El mestre Boada va dissenyar dos blocs dedicats al subtil compositor francès amb un Duruflé, “Chant donné” que o bé em vaig despistar, que podria ser, o no es va interpretar,

En el primer bloc religiós el formava l’Ave verum corpus, l’Ave Maria extret del moment més “catàrtic” (honorat mestre per la inesperada referència) de Les Dialogues des carmelites i el Salve Regina. El bloc es va iniciar amb la Improvisació pianística en la menor, a càrrec del mestre Boada.

Grandíssim nivell en un moment tècnicament complicat, on el Vivaldi va mostrar aquella intensitat i ductilitat que tant admiro, i sobretot la finor i expressivitat musical tan difícil d’assolir en un cor.

Sense el Chant Donné (excuses si em va passar per alt) Òscar Boada va interpretar el Nocturn en Do major de Poulenc per donar pas al Poulenc més distès, amb la interpretació de dues filigranes “La petite fille sage” i “Le chien perdu”, seguides d’una improvisació pianística del compositor francès dedicada a Edith Piaf, seguida de la bellíssima “Les chemins de l’amour” interpretada amb correcció per la soprano Martina Mata, si bé crec que aquesta peça necessita una maduresa vital que una noia de l’edat de Martina, mai podrà expressar (per sort). I per acabar el deliciós bloc: “en rentrant de l’école”, “Le petit garçon malade”, un fragment de “Mélancolie” i “Le Herisson”.

El concert va acabar amb la fabulosa “Letanies à la vierge noire de Rocamadour” acompanyada a l’orgue per Arnau Ferré, un incondicional a les temporades vivaldianes. Segurament aquest, juntament amb el primer bloc religiós que va iniciar la segona part, el moment àlgid d’un vespre de magnífica qualitat coral i musical. La intensitat emotiva aconseguida en aquestes lletanies va ser de trasbals i sacsejada a l’espinada i un final d’excel·lència per a un concert de molta exigència tècnica, tant pels intèrprets com pel públic i aquest no va estar a l’altura a tanta feina ben feta, no sé si tothom n’era conscient.

Esperant ja, el proper concert.

10 comments

 1. Oscar Boada

  Gràcies per ser-hi, Joaquim. Gràcies per estimular-nos, també, amb els teus comentaris. No saps quant que ajuden. Sobretot quan, després dels concerts, ben poques persones atinen a dir-te res de res. Això és així i forma part de la temuda soledat de l’ artista, ja se sap…Per cert, la nena que va cantar no era la Martina Homedes, sinó la Martina Mata, pobrissona, que ahir estava molt refredada i va fer un gran esforç que li vaig agrair enormement.
  La resta de comentari, sobre l’actitud de certa part del públic, trobo que és molt adequat. Llàstima que no arribin a valorar l’increïble treball i esforç que representa posar en marxa un repertori com aquest. Potser la propera vegada citaré les hores que hem emprat i fins i tot el cost econòmic de l’operació…
  El què més em sorprèn, creu-me, és que tinguin tan poc respecte per a uns nens i nenes que ho estan donant tot, que s’estan esforçant per posar un repertori com aquest dalt d’un escenari, que han treballat durant cinc llargs mesos…
  Seguirem, clar, fidels per sempre al servei de la recerca de la perfecció. Encara que visquem ignorats per les institucions, no vingui prou públic als nostres concerts i quatre-centes coses més de les quals podriem parlar i parlar sense fi i el què és pitjor, sense trobar-hi cap solució.
  Ens va la marxa, no hi podem fer- hi més!

  M'agrada

  • Hola, Òscar.
   Ja he corregit el cognom de na Martina, espero que es millori aviat del refredat. Continuo pensant en qualsevol cas, que la meravellosa “Les Chemins de l’amour” l’ha d’interpretar una persona adulta. Quan vaig veure l’obra al programa creia i esperava que seria una versió adaptada pel cor.
   Pel que fa al públic, ahir especialment molest, crec que mentre la majoria de pares es pensi que portar la canalla al Vivaldi és com una extraescolar comparable amb anar a fer macramé o ja em perdonaran, teatre, és que no anem gens bé o és que no saben o no tenen prou consciència del que significa formar part d’aquest cor.
   Jo a vegades estic temptat de giraria cap a la fila del darrere i dir amb veu alta i sonora perquè m’escoltés la resta de l’auditori, que és imprescindible que tinguin respecte als seus menors, que allò que estaven fent no estaria mai al seu abast i que mai arribarien a entendre que significavacantar Béla Bártok o Poulenc amb aquell grau d’excel·lència i exigència, i l’esforç i les hores que comportava. Però és inútil si mentrestant i per intentar que el nadó que han portat a escoltar a la germaneta, té ganes de ser el protagonista de la vetllada i ells ho permeten, i no entenem que no es pot ser a missa i repicant, i per tant o deixes el nado amb un cangur que no el faci patir abans d’hora amb Bártok o et quedes a casa i ja t’ho explicaran, però almenys evites que la nena que tens cantant no es desconcentri amb el mestre o els que t’envolten i volen escoltar les obres programades, interpretades per un dels millors cors del país, no ho poden fer, entre els estossecs impertinents, els plors, els crits de nadons desubicats o els comentaris amb veu massa alta dient lo bufona que està la nena.
   No en són conscients. Quina tristor!
   Odio ser l’etern rondinaire, però algú ho ha de dir
   Gràcies, com sempre, per malgrat tot, fer que el nivell musical del país sigui millor.

   M'agrada

 2. Quan tenia filla i fill petits els vaig apuntar la la coral l’Espurna i s’ho van passar molt bé; feien concerts i hi anavem pares, tietes etc. I passava allò que ha descrit el Ximo.
  Nosaltres anavem, i seguim anant, a molts concerts al Palau, Liceu, Auditori. No vam dur mai a cap d’ells, excepte a dues o tres excepcions per que l’obra programada era molt diferent (Opera de Pequin per exemple). No voliem que molestessin al públic o/i als intèrprets.
  Ara me’n penedeixo. Ja passen dels quaranta i són molt sensibles a la música, però no a la que anomenem genèricament clàssica. No van ni han anat mai a cap concert de clàssica per iniciativa pròpia.
  No els vam introduïr en aquest món, i els seus rituals de silencis i aplaudiments reglats. El meu pare si que ho va fer amb mi,
  Es clar que eren altres temps ja molt llunyans; de quan al Palau les campanes de St Franciscu interrompien l’audicio. O els trons si tronava.
  Què opines Ximo?

  M'agrada

  • Si anessin a escoltar música això, no passaria, però en molts casos van a veure la nena i de no ser així, dubto que mai comprin una entrada per anar a escoltar un concert al Palau, a l’Auditori o a qualsevol altra sala de qualsevol de les ofertes que puguin trobar a pobles i ciutats del nostre país, perquè de ser així, mai permetrien allò que es permeten fer a un concert on canta la nena. Potser fins i tot alguns pares deuen pensar que quin rotllo el programa que el mestre Boada els va fer cantar ahir.
   Si tu portes als teus fills a un concert, has de saber el que els portes a escoltar i òbviament els has d’ensenyar a comportar-se, però si ells són els primers en no saber com fer-ho, que coi has d’ensenyar?
   El meu pare deia sempre darrere de cada incomprensió, és un problema d’educació i després ho rematava amb allò tan suat, però tan cert de: “Quan siguis gran ho entendràs”. Per sort ho vaig entendre molt abans de fer-me gran i també allò de: te’n recordaràs del que et dic, i com veus no he perdut la memòria.

   M'agrada

 3. Leonor

  ¡Qué preciosidad!
  Son los mejores, los chavales que, desde pequeños, ya trabahan y se esfuerzan para el arte; a algunos tengo.
  Esto debió ser una maravilla (salvo los nenes pequeños; esos, en casa). Felicidades y muchas gracias por la crónica.
  ¡Feliz semana, infernems!

  M'agrada

 4. JordiP

  Com que hi ha gustos per a tot, a mi em suposa més esforç dur-los a basquet o futbol que no pas a un concert! Malauradament els meus van deixar la coral de l’escola i segueixen amb el basquet! Respecte al públic, no hi ha res a dir. Tenim clar que moltes vegades, ni tan sols els adults saben comportar-se! Ja havia dut els meus nens a determinats espectacles, però sabent quins nens t’hi endús, què podran aguantar o què no, a què els has acostumat i com els has educat. Quan veus un nen que no sap comportar-se només has de mirar com el tracten els pares, segur que d’aquells que o l’ignoren o en fan molts escarafalls però res que l’infant pugui capitalitzar després. Jo entenc que vulguin dur el germanet a veure el concert, però un cop ets allí i veus que el nen no ho aguanta, agafes i fas un sortida digna que destorbarà molt menys que aguantar el nen tota la funció. Però és clar, això és despenjar de molt amunt.

  I canviant de registre, Bartok i Poulenc! a mi m’hagués fet força respecte. A ambdós els he escoltat coses que m’han semblat magnífiques i d’altres que no he sabut per on agafar. No són allò que es diu “easy listening” però en això està la gràcia, no? És el que et fa descobrir coses noves.

  Celebro que el concert estigués al nivell que indiqueu i que en gaudíssiu, tot i els espontanis. A veure si el proper no em passa per alt, per que les vegades que he assistit a algun d’ells ho he passat francament bé.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: