IN FERNEM LAND

È LA SOLITA STORIA DEL PASTORE: A L’AGOST SERÀ UN TENOR


L'Arlésienne Vincent van Gogh (1888)

He decidit que el mes d’agost el presidirà un tenor. Era la corda que encara mancava i ja sabeu que per la majoria dels aficionats i diletants operístics, la corda de tenor exerceix una atracció especial.

De la quantitat immensa d’àries que podia escollir, m’he decidit per una ària d’alt contingut emotiu, on el cantant hagi de conjuminar, tècnica i expressió a parts iguals, sense oblidar musicalitat i bellesa interpretativa.

He triat 9, no 8 com fins ara, tenors. Tots ells cantant amb orquestra, menys el segon que ho fa amb piano, però no m’he pogut estar d’incloure’l.

Teniu temps per votar fins el dia 31 de juliol a mitjanit. A partir d’aquell moment es tancarà la votació i procediré a identificar el guanyador, tot i que aquesta vegada penso que molts d’ells, són fàcilment identificables, al menys la majoria.

Ja sabeu que no es tracta d’endevinar qui són els cantants, és molt més senzill, heu de votar aquell que us hagi agradat més i no us deixeu influenciar ni per comentaris que ens puguin deixar en el post, els infernemlandaires més entesos i notables o per fidelitats incondicionals, la que més us agradi i prou. No és fàcil, ni ha unes quantes per sucar-hi pa.

Us deixo doncs amb “È la solita storia del pastore” també coneguda pel “lamento di Federico”, que és el personatge protagonista de l’òpera, poc representada, de Francesco Cilea, L’Arlesiana, basada en l’obra d’Alphonse Daudet

No sé per què, però preveig alta competitivitat, els xicots bé que s’esforcen.

Com sempre podreu escoltar i baixar-vos les 9 versions per tal de triar i remenar.

128 comments

 1. Bé, jo, després d’haverlos escoltat tots, em decanto pel 8. Es una interpretació bellísima, una veu espléndida, amb una intensa musicalitat, molt dramática (l’ultim Ahime!!!). És la que en toca més, per això l’escullo.

  M'agrada

 2. Papagena

  Mi voto para el 9… seguido del 7. Aunque echo de menos precisamente a ese gran tenor a quien el 9 admiraba y la voz del 7 de joven recordaba… lo habría puesto en lugar del 8, sin ir más lejos jajajajajaja (y no es el único que echo de menos, como podrás imaginar)
  La versión del 3 siempre me ha gustado mucho.

  Besitos y vivan los tenores!!!! 😀

  M'agrada

 3. colbran

  Aunque a la primera escucha ya me había decidido, la segunda ha sido determinante. El 3 canta “mi lamento” como a mí me gusta que se cante, con voz viríl y suavidad, mediante pianos y pianíssimos en los momentos en que procede. Un accésit para el 2 y no nombro quien no me gusta nada porque alguien puede sentirse ofendido.

  M'agrada

 4. maria teresa

  Havia deixat el seguent comentari a un post equivocat. E s veu que encara no m’he despertat.

  Les escoltaré, encara que (i que ningú s’enfadi) a mi es un aria que no m’agrada, mira. Reconeixent que reuneix aixó que dius, de vocalitat i sentit dramàtic, no m’acaba de fer el pes i normalment me la salto. Pero aniré escoltant que fins el 31 hi ha temps! Bon diumenge!!

  M'agrada

 5. Emilio-Bcn

  El 3 es un número perfecto… según para qué……y en esta ocasión el cantante 10, es el 3.
  Esta versión la escuché in situ, y creedme que al sentirla un no-sé-qué, recorrió mi columna y acabó en una sensacíon .. que me recordaba algo, que no voy a decir ,porque como bien diría la singular Carmen Lomana… quedaría ” vulgar y soez”.
  El 8, el 6 y mal me pese el 7, no le haría ascos.
  Los podemos meter a todos en una coctelera???
  Que copa saldría !! Dios mío!!!

  M'agrada

 6. La versió número 1 em sembla molt superior a totes les altres, amb una veu “piangente” que tan bé li va a aquesta peça i amb un domini de les mitges veus i els falsets que desgraciadament ja s’ha perdut ( o no: Francesco Meli encara usa aquests recursos i ho fa molt bé).

  M'agrada

 7. Kenderina

  Esta vez lo he tenido facil, un aria que no me gusta especialmente y me pones la única versión que he oido que ha conseguido emocionarme…..así que mi voto para la número 3.
  Conste que la 5 y la 8 también tienen su puntillo 😉

  M'agrada

 8. Voto por el numero 8 y si pudiera tambien por la 3 y que conste que el 9 tambien me gusta mucho sobre todo para recordar una voz que no he podido escuchar todas las veces que hubiera querido.

  M'agrada

 9. Bueno, por las reacciones populares de asco y babas respectivamente me puedo imaginar quien son el 3 y el 8.. .. eso si tendre que oirlos a todos para decir el q me GUSTA a mi mas, ya veremos, de las versiones depende. Puesto que esto no es una sciencia , ni hay leyes escritas q decidan q es legal y que no, que es superior y q inferior, sino que se trata solamente de gustos personales y nada mas.. ni nada menos 🙂 Eso si, como la maquina del tiempo no se ha inventado con este siglo nos tenemos q contentar, vaya desgracia! Claro a los demasiados sensibles se les puede siempre recomendar que se encierren en sus respectivos 4 paredes… no vaya ser q se contaminen… de un poco de ganas de vivir y divertirse! pecado capital aquello….

  Asi que nada, procurare no olvidarme y tomarme el tiempo de escuchar y LUEGO votar, al que en el momento que le han pillado cantando esta aria consiga tocarme el corazon.. cosa que espero de la musica y el canto 🙂 Un buen domingo!

  M'agrada

 10. dandini

  Bé tinc una reacció curiosa.Hi ha uns interprets que m’els imagino dins del marc d’una pel·licula en blanc i negre en un teatre amb gent vestida d’època de la preguerra.De tots aquests que serian el 1,2 ,4 i 6 em quedo amb el nº 1.El 2 li manca una gran dosi d’espontaneitat,el 4 no m’agrada massa i el 6 segons el meu parer crec que hagues tingut d’evolucionar una mica per cronologia.El 3 és fantàstic pero pels caçadors de manca d’ italianitat és un bon terreny.Ultimament sempre em demano quants fans perderia si mantenint l’ habilitat actoral tingues un físic com el de per exemple Santiago Segura.A pesar de la ferma convicció actual crec que caurien com mosques…Una bona sorpresa pel que fa el 5.Aquí está esplèndid(i no sempre li trobo).El 7 era un gran interpret pero sona molt crispat i els pianíssims ja gairebé no ho eren.El 9 tenia una veu maravellosa pero no transmet gaire res i el tempo ho empitjora.Deixo en darrer lloc el que voto,es a dir el 8 .Crec que és la millor combinació de subtileses i rauxa interpretativa.Em sembla que sentir aixó en directe aixecaria al públic del seient malgrat la careta d’odi que s’els hi posa a alguns només mencionar-lo.

  M'agrada

 11. montserrat tur rosello

  !!!!!!!!!Clarissim!!!!!!!!!!!per veu sentiment i perqué m’arriva al anima i perqué en desperta unas inmensas ganas de consolar la nº3, també m’agradat força la 6

  M'agrada

 12. Ricard

  Amb una mica de vergonya, he de reconèixer que no coneixia aquesta ària, però en canvi he de dir que si m’ha agradat. En quant a les versions, no puc evitar deixar-me portar per les que tenen un so més bo. Em costa gaudir d’antigues gravacions on, de vegades, el so no fa justícia dels tenors donant-los un to estrident.
  Com sempre, mirant de deixar-me porta per l’emoció i la ment en blanc (de vegades, quan reconeixes al cantant, costa) la que més m’ha agradat és la 3. Tot i que la 7 i la 8 tenen virtuts que m’han fet dubtar. És el primer cop que el meu vot és pel més votat! (De moment)

  M'agrada

 13. Isolda

  Els he escoltat una sola vegada i crec ho hauria de fer un altre, per estar més segura entre els dos escollits. el 3, 8. El 3 m’ha impactat per la seva dicció, interpretació vocal i musicalidad, tot hi no essent italià, però en aquests moments (crec no equivocar-me) l’estic escoltant en el Lohengrin desde Bayreuth, gaudint-lo emocionada, el trobo magistral, per tant el prefereixo en aquest rol en el de Federic. M’he decidit per el 8, que tampoc és italià, però la seva manera de cantar i dicció sempre m’han entusiasmat.

  M'agrada

 14. Roberto

  Vuelvo a insistir en que creo que sería mejor que en los concursos no se pudieran leer los comentarios, al menos hasta después de saber los resultados, ya que de una manera u otra el conocer qué han votado los demás, creo que condiciona tu voto.

  M'agrada

 15. Glòria Aparicio

  Crèc que no hi há dubte a quina votaré en primer llòc però com que veig que alguns de vosaltres oferiu premis de consolació….aquí hauré de parar més atenció, tinc molt més clar la que no m’agrada, així que, demá m’hi possaré ,ara no púc…

  M'agrada

 16. Em fa tot l’efecte que aquesta és una ària que agrada cantar als tenors (vaja, jo, si fos tenor i no baix, m’agradaria cantar-la), i d’aquí ve que tingui molts i seriosos problemes per elegir-ne només un, perquè m’han agradat tots, ja que tots, cadascun amb el seu estil, li han posat molt de sentiment…, però des que el vaig sentir per primer cop, el número 1 em va agradar moltíssim, així com també el número 5. Els he escotat tots dos vàries vegades (es nota que l’ària m’agrada molt perquè no em cansa) i, al final, voto, amb recança per no poder votar l’altre, el número 1.

  M'agrada

  • Noi, no sé que deu passar. Jo no he votat encara, em reservo per l’últim dia i a l’últim moment, per si cal desempatar, tot i que el que més m’agrada ho té difícil per guanyar.
   Prova des de un altre ordinador (ja sé que tens vàries opcions, ehem, ehem) i si no pots o algú més no pot, feu-m’ho saber.

   M'agrada

 17. Jo també ho celebro, Titus. No sé qui és perquè les veus “antigues” no les conec massa (i les “noves” amb prou feines, eh?), però és el que he escoltat, amb el 5, més vegades, i en Joaquim, que al Box hi té un follet-espia, segurament ja ho devia saber que em decantaria per un dels dos.

  M'agrada

 18. catherine(la parisienne)

  Un vrai plaisir d’écouter toutes ces interprétations. Je serai très intéressée par les résultats et l’identification des différents ténors que j’ai reconnus partiellement. Je vote sans hésitation pour le 8 (que j’ai identifié…..) mais j’aime beaucoup, en seconde position, le N° 5.

  M'agrada

  • Catherine, vous aurez à me pardonner.
   J’avais oublié de vous accueillir sur In Fernem Land.
   Moi aussi j’aime bien la version 5, est une véritable honte que le vote est tellement polarisée.
   J’espère que ce n’est pas la dernière fois vous faire des commentaires sur le blog
   A bientôt

   M'agrada

 19. Joanpau

  Aquest cop és molt difícil i tinc dubtes.
  En primer lloc hi ha un bipartidisme exagerat, com si la resta de interpretacions no estiguessin a l’alçada d’aquestes dues, de veritat magnífiques, però totes dues amb punts de discussió i arguments que jo no donaré en detall com si fan altres per intentar convèncer, als encara dubtosos, de quina ha de ser la decisió que s’ha de prendre.
  Potser seria millor, com diu Roberto, que els comentaris es deixessin pel final, un cop la tria ja ha estat feta.
  He identificat, crec a tots els cantants i entre ells hi han els meus dos tenors de tots els temps i d’altres, tots ells prou bons i amb qualitats prou evidents, com per tenir que decidir entre les dues opcions més votades fins ara..

  M'agrada

 20. colbran

  Yo creo también que no debiera haber comentarios, ni en favor ni en contra de la decisión tuya y la de los demás, pero dado que uno siempre tiende a valorar sus preferencias y se permite, pues lo hacemos.

  Lo que sí quiero remarcar es que Federico es un pastor pero no un angel celestial, es decir ha de ser masculino y un poco tosco, aunque tenga momentos de dulzura y siempre teniendo en cuenta que nos movemos dentro de una ópera verista, estrenada en 1897 por Enrico Caruso. tenor dramático baritonal (su tesitura nunca llegó al do, por lo que Hipólito Lázaro decía que no era tenor, sino barítono), por lo tanto las voces angelicales no van para este rol, ya que Cilea lo concibió para un tenor de características baritonales.

  Teniendo en cuenta los orígenes, votar por la historia o por el presente, según vuestros gustos, pero sabiendo a qué voz corresponde esta preciosa aria.

  M'agrada

 21. colbran

  Cuando digo “a qué voz corresponde…” me refiero a qué tipo de voz, en este caso no a la de un lírico o lírico-ligero, sino a la de un dramático con notas baritonales, como era su creador Enrico Caruso.

  M'agrada

 22. Emilio-Bcn

  Amigos/as asiduos a este esplendido blog….
  No notais algo raro, raro, raro como diría el Papuchi, con la expectación creada, y el gran movimiento de masas…. o son manias mías.

  M'agrada

 23. Bueno, en el Liceu del la temporada 2010/11, las masas que mencionas, Emilio, ya han hablado. Me temo que uno de los contendientes va muy atrás…jaja, pero parece que acá no está tan claro y está super emocionante.

  Me da pena que nadie haya votado al 6 y no lo digo para influenciar a nadie, sino porque de haber podido votar dos, yo le habría dado también mi voto. Si se pudiera votar a más de uno, tal vez la cosa no estaría tan bipolarizada. Lo digo como sugerencia para futuras votaciones: sería padrísimo poder votar a tres o dos…
  Hay más de una versión que vale mucho la pena.
  Pero que mucho.

  Saludos de nuevo.

  M'agrada

 24. Emilio-Bcn

  Salgo corriendo a comprar un cuponcito de la ONCE, parece que ultimamente acierto eventos , como el pulpo Paul…..
  Grabriela….. eres un encanto…

  M'agrada

 25. Esto empieza a ser un poco como “¿a quién quieres más, a la Callas o a la Tebaldi?” pero en tenores.
  Pues nada, señores, a mi la Tebaldi me gusta mucho, pero la Callas es mi debilidad. Me quedo con el 3 (aunque en algunas frases no se le entienda nada)

  M'agrada

 26. Amics infernemlandaires:
  D’aquesta votació, n’estava segur que malgrat el mes de juliol que desconnecta (sortosament) a molta gent de la quotidiana visita a la blogosfera, saltarien guspires, però francament tantes, no.
  De moment no vull dir res, tot i que uns quants fets paranormals si que he detectat.
  De moment tan sols animar a tots aquells que no ho hagin fet, que votin.
  Ja voldrien molts partits polítics aquest grau de participació a les properes conteses electorals. Estic emocionadament aclaparat.
  43 vots fins ara, ja supera el màxim de les votacions anteriors, en tota una setmana.
  Després diran que els tenors s’ho tenen cregut!, és clar, amb aquests apassionaments queda tot demostrat.

  M'agrada

 27. Joaquim, si hubieras visto lo de What makes a great tenor! la de la BBC.. si es q desde que existen los senores tenores han dado al canto ;-))) Y la conclusion del documental era q aparte de la technica lo que conquista y atrae es una cierta charisma que aparentemente los hace irresistibles y que ellos mismos estan de alguna manera adictos al palco y la sensacion esa de cantar delante de publico 🙂 No creo q oi antes en mi vida una tal coleccion de agudos en una hora jejejejeje Dificil decir quien tenia mas largo… el fiato :-p

  Y bueno L’Arlesiana! Q tampoco es una aria q mucho me gusta.. .. pero ya sabes q soy rara, mientras mas se canta una cosa menos me gusta por rayada. Pero exelente coleccion! De verdad me entretuve mucho escuchando puesto q son muy diferentes entre si y es interesante ver como interpreta cada uno. Asi q estupenda idea! me las oi varias veces todas y voy a parar ahora antes de rayar el aria tanto q me aburra 😉

  Los que mas me gustan son el 1, el 3 y en 5! El 1 y el 5 son geniales por el contraste ademas, de cuantas maneras diferentes se puede interpretar la tristeza en este mundo, con paz, con dulzura, con rabia, con frustracion. De manera suave y viri etc. Y el 5 encuentra como el balance entre las dos cosas. Me han gustado otros tambien, esta aria fue siempre especial cuando la cantaba Josep, no? 🙂

  Asi que de los que mas me han gustado he votado. Y me los voy a oir una vez mas.

  Estoy esperando a ver cuando toca una votacion con el Nessun dorma… quiza te puedo confiar la tarea de buscar versiones suficintemente distinctas pa hacer q me vuelva gustar? ;-)))

  M'agrada

 28. Aprofito primer per felicitarte, Joaquim, en el dia de la teva onomàstica (ui, que formal m’ha quedat!). També per recomanar-te la serie documental de la BBC que menciona l’Hariclea, si es que la abundància capilar del que la presenta no et causa cap molèstia. Estan tots pujadets (per una tal teresa59) a Youtube, aquesta és la llista de reproducció dels 7 videos: http://www.youtube.com/view_play_list?p=AAC3C2F8571E7134
  I, per últim, demanar-te que, quan et sigui posible (potser al final del periode) ens facis un especial Infernemland-Cuarto Mileno, on ens expliquis tots aquest fenòmens paranormals desfermats en invocar a…

  M'agrada

  • Gràcies Teresa.
   El documental de la BBC ha de ser interessant pel contingut, no pas per la cabellera del qui parli. No em deixo impressionar per qüestions estètiques.
   Això del final del període, sona molt menstrual, però si, i tant que ho explicaré, sense vulnerar la llei de protecció de dades, és clar, però s’estan produint fenòmens sobrenaturals o paranormals, digues-li com vulguis, arran d’aquest post.
   Jo tan sols demano que tota l’allau de nou vinguts/des tornin “lliurement”al blog, potser fins i tot els agradarà. He, he,he, he.

   M'agrada

 29. joaquim

  Considero que tots son espléndids.
  Solsament els separen diferents époques i
  formes de cantar.
  Personalment, em decanto per el nº 2. segu-
  rament per partanyer a una generació anterior.

  M'agrada

 30. Concep

  Estic contenta.
  He votat al 5 que és el que m’agrada més de tots, el 3 guanya i m’encanta i li trepitja el talons, el 8 que m’entusiasme.
  La tria ha estat difícil, però escolteu el 5 amb deteniment, tret de la batalla entre els partidaris del 3 i el 8, que no donarà possibilitat a escoltar les altres 7 opcions de manera tranquil·la, la 5 em sembla la versió perfecte.

  M'agrada

 31. M’ha costat però ja he votat. He hagut d’escoltar varies vegades les nou magnífiques versions. Al final m’he decidit pel 3, però tant el 5, com el meu veí el 7, m’han fet dubtar fins el darrer moment. No se però qui guanyarà, jo no soc pop.

  M'agrada

 32. Olave

  Después de varas escuchas atentas he seleccionado el 1, el 2 y el 8. Descarto al 3 porque me parece una voz excesiva, demasiado rotunda y potente para esta aria. He creído ver en él un canto algo artificial, entuba y ahueca la voz cuando emite en pianísimo, pero me imagino verlo algún día haciendo un fantástico Canio, Otelo, Turidu, Sansón, y como no, los Wagner que quiera. El 7 canta muy forzadamente y enfatiza mucho las frases que terminan en “a” aunque la voz del de Sants ha sido preciosa. El 4, que no identifico, tiene una voz realmente fea y su canto está demasiado presente y me parece demasiado verista. El modenés cantaba con una voz gloriosa que no la sabía utilizar bien, sus pianos eran demasiados fuertes y perdían el esmalte de la voz. El 6 hace una interpretación correcta pero que no arrebata, el 5 comienza muy bien, cuida la línea de canto con esmero , pero pronto se pasa a cantar en forte lo que queda de aria, y el 1, el 2 y el 8 me colman de satisfacción. La técnina respiratoria quizás sea la mejor la del primero, adelgaza el volumen de la emisión sin perder ni un ápice de color, pero su timbre es demasiado blanco y suena a voz antigua. El siciliano, cantando con piano, es exquisito, con una voz solar, de brillo mediterráneo, y maneja muy bien las dinámicas, pero es el 8 el que más mima la línea de canto. Su voz es lamento, queja, nostalgia, se ensimisma creando un claroscuro constante no ya en los finales de las frases, sino dentro de muchas palabras sueltas; entra en ellas en pianísimo, aumenta y disminuye otra vez y logra crear un ambiente de suma placidez, de añoranza de algo ya perdido. Me hace recordar a la Callas por aquello de que llevaba en su voz la tragedia misma. Este mexicano dice cantando y canta diciendo como ningún otro, y su voz oscura puede enlazar con la tradición de la que nos habla Colbran.

  M'agrada

 33. Colbran, identificar el rol de Federico amb un tenor forçosament baritonal pel fet de que el va estrenar Caruso no vol dir res, el que defineixen el rol són les notes, no pas la veu de l’interpret que el va estrenar, i la partitura completa de Federico és la d’un tenor líric, tinga la veu baritonal como Caruso o més lleugera, com la de tants altres interprets. Fins i tot rols que sí demanen una veu més robusta, com ara l’Andrea Chènier, han estat cantats meravellosament per tenors lírics amb veus més primes com… bé, no vull dir noms, però ja saps a quin gran cantant del passat m’estic referint. Pensem també en quí va estrenar el Calaf de Turandot, per exemple, i quines veus acostumen a tindre els tenors que han cantat el mateix rol després d’ell, no es pareixen en res.

  M'agrada

  • No Titus, màgia, no.
   Acabo d’arribar a casa i estic posant ordre. havies escrit l’e-mail malament. he editat el comentari, he corregit l’adreça i l’he aprovat. WordPress quan detecta un nou correu, modera (perquè així ho vull jo, per fets ocorreguts al blog fa bastannt temps) el comentari.
   Suposo que ara està tot correcta.

   M'agrada

 34. ohhhhh, potser es que algú hi ha vingut “obligat”? que trist…aquests seguidors del noi de veu fosca que està guanyant , ves, com son!
  Aprofito per reivindicar també el 6 y el 7, ara que m’ho he tornat a escoltar tot. Hagués estat bé el que ja t’ha suggerit algú de poder-ne votar més d’un, però m’imagino que son limitacions del programa que permet votar.

  M'agrada

 35. KÀTIA

  Ufff! Començo,m¡agradat moltissim el 3,una veu misteriosa i quin final tan fantastic tè.Els he escoltat tots i en arribar al 7 m’he despiporrat perquè es el meu tenor talismàn,m’ha salvat la vida en moltes ocasions,d’ell en Pavarotti deia que en neixer,Deu li va fer un petò a la gola.El 8 ja es demasié té un instrument a la gola,pot cantar el que sigui isempre m’agradat molt.He trobat a faltar al geni de la tècnica però com diu Joaquim de vegades es permet licències que no estàn a la partitura i avui si no m’equivoco no hi es.Estic a la sala a les fosques,el meu fill ha hagut d’anar urgenment a Alacant per la mort del fill de 12 anys d’una amiga nostre,per aixó dic que m’he despiporrat en escoltar el 7 perquè mha fet plorar i em sento aliviada.L’he votat evidenment.
  Perdoneu la tabarra però avui es un dia tristissim per nosaltres i el Lamento di Federico m’ha fet buidar les comportes.Bona nit a tots

  M'agrada

 36. KÀTIA

  Joaquim,perdona però amb la tonteria que porto a sobre he petjat el 1 esperant que sonés la veu després m’he donat conte.Ho sento.O sigui que del 1 has de restar un vot.

  M'agrada

 37. Me parece una lástima que se esté desvirtuando lo que no es más que un divertimento que tan sólo pretende que los habituales seguidores de In Fernem Land podamos disfrutar de distintas versiones musicales de un aria y conocer cuál es la que más nos puede gustar.
  En cuanto entra en liza el 8, se convoca a las huestes incondicionales para que acudan a votar, y parece que el rizos se esté jugando aquí un futuro profesional que ya se encargó el solito de destrozar.

  La 3 he de reconocer que me gusta , pero la que realmente me ha emocionado y he votado ha sido la 1.

  Gracias por tu paciencia, Joaquim.

  M'agrada

 38. Attiscus, yo he votado al 8 y nadie me convocó, sino el concurso, Considero que lo que has escrito es bastante ofensivo para la gente que, como yo, hemos escuchado religiosamente las 9 versiones y hemos tomado una decisión. No sé ahora mismo quién va ganando, porque he venido directamente desde mi email, tras leer el tuyo, que me ha parecido por lo menos ofensivo y también ¿cómo lo diría? injusto para muchos, entre quienes me incluyo. Pero sí te digo que las “huestes incondicionales”, como tú las llamas, han agotado, ya el día 23, las entradas del Liceu para abril del 2011, cosa que no ha pasado con nadie más en la temporada que comienza en septiembre. Esas “huestes”, no han sido convocadas para comprar sus entradas hasta agotarlas. Tal vez sea difícil aceptar que el 8 tiene muchos seguidores: tantos, al menos, como entradas vendió el Liceu. Esto de aquí, como bien dices, no es más que un concurso, que hasta ahora me estaba pareciendo muy apasionante e intrigante, tanto por los votados como por los no votados, que también son excepcionales.
  Tampoco estoy de acuerdo con la forma en la que le mencionas. No creo que los epítetos despectivos sean la mejor manera de expresarse, pero bueno, cada uno tiene su estilo, y el estilo, ya no me acuerdo quién lo dijo, el estilo es el hombre.

  Saludos a todos.

  M'agrada

 39. miquelputxet

  Jo he escoltat les 9 versions diverses vegades i cada una d’elles anava eliminant una, fins que al final m’han quedat 3. He de dir que no he llegit els comentaris fins ara, quan ja habia votat per una opció i m’ha sorpres força les votacions aclaparadores a la 3 i la 8.

  En tercer lloc, en el meu cas ha quedat la numero 3.
  en segon lloc la numero 8.
  i en PRIMER lloc he votat a la que per mi es la que está cantada amb una sensibiltat fora de lo comu….. la que m’arriva mes de totes……la numero 5.

  M'agrada

 40. AIXÒ ÉS TOTALMENT ANORMAL
  En les votacions que fins ara s’han fet al blog, la participació ha estat molt satisfactòria.
  Al voltant de 50 persones pronunciant-se sobre un cantant, sabent el que costa mobilitzar a la gent, em sembla un fet molt remarcable.
  Sabia que els tenors, i ho vaig anunciar, porten una visceralitat congènita, però el que està succeint en aquestes votacions, no és normal.
  De on han sortit tants infernemlandaires?, si no hi han crides per part dels incondicionals del 3 i el 8,m no ho entenc, de veritat.
  Tampoc entenc i això em molesta molt més, que això no sigui un joc més, un entreteniment i comencin a llençar-se dards més o menys emmetzinats dels partidaris d’un o altre tenor i arribem “a les mans”, atacant-nos entre nosaltres o desqualificant al contrari o als mateixos artistes. Permeteu la bronca, lleig, molt lleig..
  Em sembla que aquesta serà la darrera edició del cantant del mes.
  M’hauré d’inventar un altre cosa per fomentar la participació, però si ha de ser a aquest preu, francament no m’interessa. M’estimo més unes terres llunyanes més tranquil·les i amb aire fresc i pur.
  De fet us haig de dir que el blog tal com està el pati avui, no m’interessa
  No és tan sols una qüestió de paciència, és que sembla que de cop i volta, In Fernem Land s’hagi convertit en quelcom que no vull que sigui i per molt que jo ho intenti amb forma de “pax imperialis”, no me’n surto.

  .

  M'agrada

 41. Glòria Aparicio

  Ahir no vaig tenir temps d’escoltar totes les gravacions més que una volta i es clar que en descubrir ja cap el final al meu super-preferit per a mí amb clara diferencia i sensa cap influencia dels meus companys infernem-landaires, vaig memoritzar el número 8 i avui, amb més temps m’he dedicat a escoltar a la resta del grup i a valorarlos dins el meu humil criteri ….si no vaig dubtar en votar el 8 es perque aquest tenor m’apassiona per la seva musicalitat, el color de la veu, expressivitat i la manera tan subtil de passar ( sempre sensa abusar)d’un forte segur i vibrant a un falset pianissim però sense perdre el fil de la seva veu, m’encanta …
  I ara i amb tot el respecte que es mereixen les persones que es dediquen a una professió tan bonica però difícil com es la Música, i després de deixar clar que el 8 es el meu preferit, vull resaltar un parell més que per a mí mereixen un punt i apart amb relació amb els altres i que son el 2 i el 9 , en el 2 s’ha de reconeixer que el recolçament d’un piano no es el mateix que el de tota una orquestra, i potser aquest el motiu de mostrar-se un xic més fred, el 9 per a mí te una tècnica envidiable però la seva veu no m’ha fet mai el pes.
  De nou gràcies Joaquim per oferir-nos un treball musical i amè joc que a mí en aquets dies de calor em sona una mica com els cuaderns d’estiu de l’escola, et pots creure que em fas sentir molt més jove…? una forta abraçada.

  M'agrada

 42. Glòria Aparicio

  Ai Joaquim, quin ensurt ! jo avui m’he possat a escriure directament sense llegir res de res dels comentaris ( avui m’ha fet mandra) però tampóc el teu es a dir no havia llegit la teva …bronca? com que no he llegit tot no he entés gaire be els motius de la teva enrabiada encara que estic escribint i començo a imaginar…. però jo et juro que no he estat influenciada per res ni ningú en la meva votació, mai ho faría…

  M'agrada

 43. Yo no he escuchado ni uno de los tenores, ni por supuesto votaré pero por favor que no pare la música, esto se pone cada vez mejor desde Baby Jane que no había disfrutado tanto.
  En recuerdo de la semilla de Bette y Joan recogida por estas boquitas tan mal pintadas.

  M'agrada

 44. Jo tampoc m’esperava aquestes reaccions. Tinc 7 dits vermells i només he dit que estic d’acord amb Dandini! No estava segura ni qui era el 8. Ara amb tantes pistes ja no té gràcia. Jo venia a escoltar i jugar, res més. També m’entusiasma la nº1.
  No paguem justos per pecadors..

  M'agrada

 45. KÀTIA

  Sisplau,ens hem de asserenar.Aquestes sortides de tò de qui sigui i a aquestes hores de la nit només es producte de la fí d’un día de feina,quàn arriba el relax i la adrenalina flueix malament.No us enfadeu,per favor i JOAQUIM no deixis de cuidar-nos,ho robaria molt a faltar.

  M'agrada

 46. Amigos, no es para tanto. La pasión es la pasión, que todo lo malo del mundo fuera este descontrol. Al final el resultado va a parecer un partido de baloncesto. Al fin y al cabo el resultado es más o menos el que ha venido siendo desde el primer día. Venga, que son dos días. Ya vendrán otras encuestas más reposadas. Joaquim, lo próximo Wagner o una de esas cosas que tú tienes por monumento y verás como todo resulta más íntimo.

  M'agrada

 47. Me parece flipante que la gente pierda tiempo de trucos pa votar varias veces! Con las cosas utiles o agradables que se pueden hacer con el tiempo.. como escuchar mas musica!

  Dado el plan y que los que hemos querido hemos escuchando las arias y hemos comparado, disfrutado, discutido sobre ellas y sus virtudes comparativas yo propondria que este concurso no tenga ganador, y que nos lo tomemos nada mas como un ejercicio de escucha y punto. Que tampoco se trata de votar sino de escuchar a fin y al cabo. Porque no seramos el ejercicio al dedo, Joaquim pone quienes son todos los cantantes y nos queda libre a seguir hablando de las varias y multiples virtues de cada interpretacion. No se que yo parece, pero yo no le veo sentido llamar o seguir on esto como.. concurso 🙂 Y como aqui hablamos de musica sobre todo, no creo q haya mucha opisicion, o si? 🙂

  M'agrada

 48. pero no es pot tenir una mica de sentit del humor? perquè desqualificar o veure complots per totes bandes? aquest blog el llegeix molta gent, hi ha gent que escriu habitualment i, com en tots els blogs, molta més gent que mai escriu. I ara resulta que voten…i qué? això es anormal? Els dos tenors que van davant tenen molts seguidors, aixequen passions. A mi me’n agrada més un, però m’encanta també altre. I si guanya, enhorabona!
  M’ha encantat el link al cartell cinematogràfic que ha posat el Titus, he rigut una bona esto, i li he contestat desde la mateixa vesant humorística.
  No sé si guanyarà el millor, perquè el concepte de “millor” té moltes accepcions, i cadascú entent el que vol. Pero guanyarà el que mes gent hagi votat. Potser no tots seran “infernemlandaires pata negra”, com la Nilda, una argentina que ha vist l’enllaç al meu blog i ha votat i escrit per primera vegada, pero ja llegia el blog de tant en tant. Pero, que jo sàpiga, no calia carnet ni antiguitat per votar, oi, Joaquim? Que jo sapiga, consigna no n’ha hagut ni una, ni per part del Alien ni del Terminator, jajaja.

  M'agrada

 49. Joaquim,
  Totalment d’acord que això es anormal. Però, jo ja fa temps que ho dic, el món de l’òpera i el del futbol no son tan diferents pel que fa a, diguem-ne “incondicionals”. Jo tinc les meves preferències, però perquè no em poden agradar dues o tres o quatre formes diferents de cantar?. Jo soc clarament “Callista”, però m’encanta la Tebaldi. Potser es que malgrat els gustos, jo mai he idolatrat ningú i pèr això em costa d’entendre moltes de les opinions viscerals que puc veure en blocs i forums. Però sobretot, considera això com “un experiment” i que In fernem land segueixi el clar camí que te marcat des de fa temps i que tant ens agrada.
  Una abraçada

  M'agrada

 50. montserrat tur rosello

  Joaquim per favor no ens deixis en sense aquest bloc, disculpa tot aquest acalorament fruit segurament de les altes temperatures que estem soportant aquest estiu. Com diuen hara el jovent passa una mica de tots i sobre tot no t’enfadis. Una abraçada molt afectuosa

  M'agrada

 51. colbran

  Es curioso lo que está pasando. Realmente, de patio de colegio, como dice Kenderina, pero enfín aceptémoslo como un “scherzo” veraniego…

  Y pensar que la cuerda de tenor es la que menos me interesa de las seis voces naturales (contratenores aparte)… Mi voz preferida es la de contralto. Seguro que no se hubiera armado tanto follón si se tratara de votar la interpretación preferida entre una serie de contraltos…

  M'agrada

 52. Joaquim,
  Malgrat que el teu galliner s’ha esvalotat una mica, crec que la pau i la concòrdia han retornat. Els teus 9 tenors són tan bons que estarien sempre fora de concurs. M’agrada el número 1 per modèlic, el número 3 per viril, el número 10 per extraordinari, el número 8 per sentimental però li dono el meu vot al número 7, l’home de veu inconfusible que m’emocionava quan ell va començar a despuntar de valent i jo parava l’orella assumint amb satisfacció que l’òpera m’agrava i per sempre.
  Un petó!

  M'agrada

 53. Joaquim, te pido disculpas si con mi comentario he contribuido a revolucionar el patio.
  Nada más lejos de mi intención, cuando precisamente lo que empezaba denunciando era que algunos se estaban tomando este “concurso” demasiado a pecho, en un patio que ya estaba suficientemente revuelto.
  No pensaba que mis palabras fueran despectivas u ofensivas. En mi intención desde luego no lo eran. Y creo que se han dicho en este post cosas más fuertes. Pero si alguien se ha sentido ofendido por ellas, le pido públicamente disculpas.
  Joaquim, siento la que se ha liado.

  M'agrada

 54. Glòria Aparicio

  Per fi he pogut seure per llegir tots els comentaris, deu.ni dó… i ja púc entendre en part el mosqueix d’en Joaquim , però el que no entenc es el fet de fer servir la paraula “guanyar” que es guanya i qui guanya ? com he llegit d’alguns es pueril i absurd, per a mí aquets moments que ens dedica en Joaquim son uns simples jocs que ens permeten gaudir i fins i tot descobrir ,com en el meu cas, altres maneres d’interpretar , ja que no he tingut ni tinc les possibilitats de coneixer a massas figuras del meravellós i extens món de la Ópera, pertant només em deixo portar per alló que conèc i m’agrada i si amb aquets bombonets que tan amablement ens dedica en Joaquim i algún infernem-landaire més descobreixo algú que m’atrau i sap emocionar-me, aixó es el que realment “he guanyat” i tinc la sort de que em passi molt sovint , jo diría , sempre… aquest es per a mí el únic i valiós premi i que m’agradaria compartir amb aquells que sentin el mateix , qualsevol altre cosa no te cap valor,
  Joaquim , tens tot el dret a enfadar-te però només una miqueta…no ens deixis, tu saps bé que t’estimem, un xic per interés, que faría jo ! i un molt perque….no sé expressar el perqué…sembla mentida però no tinc la paraula ,si t’ho pogués dir amb música, ( el segon moviment de la Segona de Mahler ? ) però jo sé que ho pots entendre, una abraçada .

  M'agrada

 55. Atticus, la que se ha liado era previsible, se veía venir y al final de tanto buscarla alguien pica y has sido tu. Me sabe mal y sé que en tu ánimo estaba no liar más la troca, pero entiendo que Gabriela haya saltado como un gamo.
  Preferiría que las cosas hubieran ido de otra manera, muy distintas, todo mucho más normal, como siempre, sin batallas extra innfernemlanderas que me ensucian el felpudo de la entrada, pero parece ser que todo se limita a mi poca correa o sentido del humor.
  Como me he impuesto por el momento el silencio administrativo, la cosa sigue como siempre.
  Kende, el premio no lo declararé desierto, se supone que detrás de cada voto, se supone al menos, hay un infernemlandaire real o en potencia y si de aquí al sábado hay 500 votos, será un exitazo, pese a lo anormal de este proceso, tan lejos de los 4 anteriores y tan diferente de la próxima edición sin decido hacerla. Pero neutralizar todo ese esfuerzo de movilización, envidia de partidos políticos, sindicatos y movimientos asociativos varios, no me parece lo más oportuno.
  Aún me haré consultor externo en temas de consultas populares y quien sabe si me darán un cargo en una hipotética consulta sobiranista. (me estoy liando otra vez, yo solito y puedo abrir otro frente peligrosísimo)

  Bona nit i que segueixi la festa

  M'agrada

 56. Emilio-Bcn

  Incondicionales del blog de nuestro querido amigo Joaquim….
  Volvamos a ser lo que eramos, o creo yo..
  Un grupo de amigos/as que disfrutamos con la opera, que amamos a esos cantantes sin distinción, y que no vamos contra nadie…..
  Y que opinamos bajo nuestro escaso (en mi caso) o no, entender, a veces alocadamente ( en mi caso), pero siempre con la pasión de algo que nos une y nos enorgullece….
  Ya se que suena a Heidi, pero a mi me encantan esos paisajes suizos y sobre todo los panecillos de la abuelita……
  Besos a todos … también para los otros….

  M'agrada

 57. Yo estaba disfrutando mucho con el concurso y la emoción que conllevaba. Cuando respondí a Atticus, el 3 tenía un voto más que el 8. Me molestó mucho que este tertuliano supusiera que los que habíamos votado por el 8 lo hacíamos como “huestes convocadas” (sic), dando por hecho que los votantes, más numerosos del 3, no lo eran. Yo llevo un mes en este blog, participando en casi todos los posts que se han publicado en ese tiempo; no sé si eso me hace infernemlandaire de menor categoría o grado “novata”, pero sí sé que, como dije, a mí no me convocó nadie: era mi segunda votación en el blog y no me gustó que mi voto se cuestionara, porque, precisamente, no soy gregaria. Me gustan muchos y muchas cantantes, me gusta la ópera y la música en general. Me gusta comentar, pero en un clima de respeto mutuo y respeto por los cantantes. Por eso respondí, y creo que lo hice dejando las cosas claras en lo que a mí concierne y con respeto al blog, a su creador, a los votantes y a los cantantes..

  Saludos a todos.

  M'agrada

 58. Roser

  La majoria m’encantan però com dintre dels meus petits coneixemens, jo crec que aquest lament es això un”lament” i per mi qui millor l’expesa es el 5, potser i han millors veus però en aqueste, estan la veu i el cor, també dire que soc molt fan de aquest tenor .Es la segona vegada que escric pero sempre et llegueixo Joaquim, encara que moltes vegades no estigui molt d’acord amb tu, perquè com que els que sou tant entessos en la materia vei-eu cosses que els demes mortals no vei-em. Perdone el meu catala escrit es bastan dolent, però vui expresar-me en la meva llengua.

  M'agrada

 59. Kenderina

  Pues claro, Joaquim, si hablaba medio en serio medio en broma por poner mi granito de arena para calmar las cosas . En cuanto a lo del cargo, seguro que estabas mas preparado de lo que estan los que nombren de verdad, jejejeje. Pero descansa un poco y no te metas en aguas turbulentas tan rapido, hombre , pace e gioia !! 😉

  M'agrada

 60. anna

  Encara que la finalitat del blog no siguin les corrides de toros vull dir a tothom que estic molt contenta per l’abol.lició de les corrides de toros a Barcelona. Només és un petit pas per millorar la vida dels nostres germans els animals. PROU A LA TORTURA.

  Demá us diré quin cantant m’ha agradat més, sense entrar en cap polèmica perque del blog ja surt fum i estem a l’estiu. …..

  M'agrada

 61. He dubtat entre el 3, i el 7, tots dos per la seva passió, i el 5 pels pianíssims. Em decideixo pel 3. Es fa difícil!.

  Joaquim, ja pots anar pensant la propera, després de vacances hi tornarem!.

  M'agrada

 62. colbran

  Verdaderamente peculiar esta dualidad liderística de votación, un poco extraña, si me lo permitís, pues aunque yo haya votado a uno de los dos tenores en cabeza, no me imaginaba, ni por un momento, que se produjera este “delirium tremens” de votación.

  Suponía que habría una cierta distancia entre los modernos y los antiguos, pero no esta barbaridad. Curioso que tan pocos hayan votado al 2 que está magnífico. Por otra parte encuentro lógico que nadie haya votado al 4 que, en mi opinión, está fatal, aunque alguien se llevará las manos a la cabeza cuando Joaquim nos diga quién es. La solución dentro de unas 44 horas.

  M'agrada

 63. Jordi Magriñá

  Com està el pati !!, encara que diuen, que tota polèmica es bona. El 3 es bó, el 5 també i jo he votat el 8 i no soc cap fan d´ell peró es el que m´ha semblat millor.

  M'agrada

 64. Rosalia

  Hola, sóc nova a aquest bloc. És la primera vegada que participo i els meus coneixements operístics son precaris però disfruto molt amb els cantants de veus tan marevelloses i diferents com l’has que has triat per aquesta votació tan renyida.
  M’ha portat aquí la Concep i sense deixar-me influenciar per ningú votaré al més delicat de tots o això em sembla a mi, el 6, que em penso saber qui és.
  Felicitats per aquest magnífic bloc i per aquesta iniciativa tan canyera.

  M'agrada

  • Hola Rosalia, benvinguda.
   Ets valenta, decidida i vas contra corrent, m’agrada.
   Entres per primera vegada, comentes i votes al meu estimat 6, assolint fins ara la bonica xifra de 2 vots.
   Moltes gràcies i espero veure’t un altre vegada

   M'agrada

 65. Colbran, no me parece que el 4 esté tan fatal, el timbre más desagradable que en otras grabaciones y abusando demasiado del forte, cosa que extraña bastante dadas sus características. Pero no, no la incluiría dentro de la antología de su canto y es cierto que no está a la altura del cantante que es, en Youtube hay otra versión que le da mi vueltas, no sólo a la suya sino también a la 3, a la 8 y a bastantes más.

  M'agrada

  • Hola Nelida. Muchas gracias por entrar, comentar y votar.
   Si no me engañan tus coordenadas, nos visitas desde Argentina.
   Espero que esta no sea la última vez que participes en el blog.

   M'agrada

 66. colbran

  Maac, el cantante a que nos referimos, el 4, puede gustarte y lo celebro, a mí su canto nunca me ha agradado. Puedo estar equivocado, pero creo que su tesitura no llegaba en la parte aguda a la obligada para un tenor, y, evidentemnte, no era un barítono. Es un caso similar al de Richard Tauber, aunque este cantante, tan celebrado en opereta, disponía de un centro y un grave casi baritonales.

  Dispongo de suficiente discografía y algo de filmografía del 4 y donde lo encuentro más aceptable es cantando zarzuela y canción española.

  Alfredo Kraus sentía por él una inmemsa admiración, pero yo no comparto, en este caso, su opinión.

  Qué le vamos a hacer si no coincidimos?

  M'agrada

 67. Leonora

  Bueno, mi favorito no lo escucho, pero he atendido a todas las versiones.
  Felicito a Joaquim por poner una selección tan completa y realmente buena y por la paciencia que dará contar votos. El mío va hacia el número 5. Saludos y buenas noches.

  M'agrada

 68. Colbran, y el tango tampoco lo cantaba mal. En Argentina lo adoraban.¡Qué se le va a hacer si no coincidimos! Nadie es perfecto -frase que sé que te gusta-, o lo que es lo mismo, uno de los dos falla. Pensaba retarte a duelo, pero mira… los duelos no van conmigo.

  M'agrada

 69. colbran

  Yo no creo que ninguno de los dos fallemos, es cuestión de gusto personal y apreciaciones y cada uno podría aportar suficientes alegatos a favor y en contra y seguiríamos quedándonos con nuestra propia opinión, como suele suceder. Efectiva y afortunadamente nadie es perfecto, sólo Dios.

  En cuanto a duelos, dialécticos los que quieras, de los otros jamás te aceptaría el guante. Soy totalmente pacifista.

  M'agrada

 70. El 4, que per mi és un dels millors tenors de la història, per molt que els seu registre agut fóra curt i per molt que en aquesta versió no estiga tan bé com acostumava (com diu Maac, hi han versions d’aquesta aria cantades per ell on està molt millor),podrà agradar o no, això és molt personal, però jo crec que ja és indiscutible que el seu nom està escrit amb lletres d’or a la història de l’òpera. Pel que es veu en aquesta enquesta, el públic actual prefereix un altre estil de cant. Jo dubte molt que el 3 o el 8 arriben a ser recordats 101 anys després del seu debut com ens recordem avuí d’aquest grandíssim cantant.

  M'agrada

 71. Yo no voy a decir lo que pienso respecto a la duda que plantea Titus en su última frase, que luego se lía. Aunque lo tengo clarísimo al menos respecto a uno de ellos.

  Sólo quería decir que en este caso estoy con mis amigos “levantiscos” Maac y Titus y considero que, pese a sus limitaciones, el cantante 4 ha sido uno de los más grandes de la historia de la lírica, supliendo siempre sus carencias de forma exquisita sin que su línea de canto se viese afectada.
  Su versión número 4 no es un ejemplo ni mucho menos de su arte. De este aria tiene versiones mucho mejores e incluso presenta aquí defectos que no eran habituales en él en absoluto.

  M'agrada

 72. colbran

  Mario Lanza es actualmente tan recordado o más que el cantante 4 y lleva 52 años muerto (no me diréis que su fama es marketing!), sus discos se reeditan cada año (cosa que del 4 no sucede), aparecen nuevas biografías anualmente (este año dos y el pasado otra), yo ya dispongo de seis y para muchos es un Don Nadie y para mí es extraordinario. Todo es muy subjetivo y dudo que actualmente ese indiscutiblemente famoso 4 gustara, pues su limitación en el agudo, por debajo del alcance de Plácido Domingo, tan criticado por esa razón, no le permitiría ser aceptado por muchos. Su forma de cantar pertenece a otra época, para muchos mejor, pero hoy se estila otro tipo de canto y dentro de unos cuantos años se estilará otro, mejor o peor, no podemos saberlo porque no somos pitonisos.

  Decir que dudas que dentro de 101 años lleguen a ser recordados los dos líderes de esta encuesta es mucho predecir.

  Tampoco creo que de esa discrepancia haya que hacer una causa común.

  M'agrada

 73. anna

  Primer de tot voldria dir que a mi m’ha costat molt triar ja que, i no descobreixo res, són uns magnífics cantants. No és el mateix que triar una fotografia que les pots veure totes juntes. La veu del número 3 la trobo excessiva per aquest “lament”. He votat al tenor número 5.

  Jo no he vist mai L’Arlesiana, ni en DVD, ni tampoc tinc el CD, però aquesta ària m’agrada molt.

  M'agrada

 74. colbran

  Anna, “L´Arlesiana”, de Cilea, no está editada en DVD comercial (de momento), yo tengo una versión pirata aceptable. Sí que está en CD. Hay disponible la versión EMI, con Ferruccio Tagliavini (tenor lírico-ligero) y su esposa Pia Tassinari (mezzo). Hasta hace bien poco se encontraba de oferta, quizás aún puedas conseguir un ejemplar en alguna tienda especializada.

  M'agrada

 75. Colbran, cuando decía que los duelos, ni los unos ni los otros, van conmigo, entre ellos no contaba con los dialécticos sino con otros bien distintos.

  Respecto a si se recoradará al 3 ó al 8 en el futuro yo creo que al 8 no se le recordará, con el 3 tengo más dudas, todo depende de lo que haga a partir de ahora mismo, de su evolución. Quizás el canto sufra una revolución como fue en su día la de Duprez y triunfa la técnica consistente en cantar desde los lugares más recónditos del ser. Yo formaría parte de aquellos a los que no les terminaba de convencer ese estilo de canto, igual que Rossini echaba pestes del francés por no utilizar el falsettone y empeñarse en cantar a plena voz.

  Pienso que por el momento el 3 no ha hecho méritos para que se le recuerde como hoy se puede recordar a Caruso o a Pertile, aunque sean pocos los que hoy los escuchan -igual en eso resida el quid de la cuestión-, es decir, no me refiero a popularidad sino a su consideración como cantantes. Los hechos y el tiempo se encargarán de poner las cosas en su sitio pero conviene no anticiparse a los acontecimientos porque este chico, como quien dice, todavía no ha hecho nada. Igual und día canta un Siegmund que nos deja a todos con la boca abierta, bueno, pues esperemos a que lo haga.

  M'agrada

  • Hola Paco, gracias por votar y por ser original.
   Los últimos voces parece que estan devolviendo la esperanza al mundo que entre el 1 y el 9, no solamente exiten el 3 y el 8.
   Paco, no es la primera vez que comentas, lo habías hecho con motivo de un post editado a raíz de la muerte de Juan Antonio Samaranch.

   M'agrada

 76. Isolda

  El primer que faig al llevar-me abans de rentar-me la cara, es obrir l’ordenador per visitar el bloc d’en Joaquim esperant quina serà la sorpresa del dia. Soc una fidel seguidora, gaudeixo dels seus escrits, les seves opinions- no sempre els comparteixo- són interessants, simpàtiques i també polèmiques, però es un bloc fresc, viu i amb personalitat. Reflecteixen molt bé el tarannà del seu creador. Persona vital, jove plena d’energia, amb una força comunicativa extraordinaria.
  El meu agraïment, per fer-mos viure aquests moments mágics, necessaris en una època i societat on impera els nervis, crispacions i mancança de sensibilitat.
  M’encanta l’espai dedicat a votar el nostre cantant preferit, i per propi egoisme voldria la seva continuitat. Voldria remarcar que els cantants escollits no són ni els millors ni els pitjors, solament diferents, crec que es tracta d’escollir aquell que si escau més bé amb la teva sensibilitat.Senzillament són visions diferents totes elles respectables. He escoltat els cantants una sola vegada, suficient, per mi, de repetir 9 vegades més “el lament de Federico” per mi hauria estat una penitència. Conforma esl escoltava era un goigs, m’ho passava “pipa”.
  Un suggeriment gratuit…amb el permis de tots, crec que quan participem a la votació, fins saber els resultats, hauriem d’abstenir-nos de donar pistes sobre els cantants, si més no, reservar-nos el número del votat, És una bona manera de fer-ho en llibertat, i sense cap condicionament, fent valer el nostre criteri tan important per nosaltres.
  Discrepo totalment amb el maac quan diu que creu que el número 3 i el 8 no tenen cap futur per recordar-los en les properes generacions, francament seria una llàstima, per a mi són dos cantants de gran vàlua molt millors que d’altres que han passat a l’història com a cantants excepcionals. En aquest cas es tracte de valorar “É la solita storia de pastore” i les dues interpretacions són magistrals estiguis o no d’acord.
  Gràcies Joaquim i bones vacances, i també per tots els amics infernenlandaires.

  M'agrada

 77. saludos de nuevo ximo, si ahora recuerdo que si, hice un comentario en tu blog sobre el Ex. Sr. Samaranch, demócrata de “toda la vida”, otra cosa creo haber leido en tu blog que asististe al ensayo general de la Missa de Réquiem de Verdi en perelada y que has hablado muy bién de mi paisano el Antonio Gandia, de haberlo sabido que asistias a dicho ensayo te habria dicho que fueras a saludarlo de mi parte, te habria atendido muy bién……..Josep y Glória lo conocen………….saludos paco

  M'agrada

 78. Jordi

  Fantàstica tria i m’he decidit pel 3.
  Allò que molts de vosaltres ho veieu com un obstacle, la veu excessiva, jo trobo que és una virtut, ja que amb aquesta veu, arreplegar-la com ho fa ell, és prodigiós.
  No té tant mèrit fer-ho amb una veu de líric lleuger, molt més apte per aquestes filigranes.
  Té molt gust cantant i és diferent.

  M'agrada

 79. anna

  Moltes gràcies Colbran per la teva informació. A veure si tinc sort i encara el trobo.

  Jo he votat al tenor que m’agradat més d’acord amb la meva sensibilitat, sense tenir en compte si canta millor o pitjor que els altres o si el recordaran al cap d’uns anys.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: