IN FERNEM LAND

DEFERÈNCIES EN TEMPS DE CRISI


Benvolguts amics, ahir vaig assistir al darrer concert de la temporada 2010-2011 de l’OBC, altre cop la tercera simfonia de Mahler, acompanyada a la llunyania dels trons que es deixaven sentir sobre Barcelona.

No us en parlaré altre cop ja que en línies generals repetiria gran part de l’apunt del dilluns, tot i que diumenge vaig emocionar-me i ahir dimarts no. És clar que amb els dos dies que porto de setmana, és difícil gaudir plenament de la música com a mi m’agrada, però diria que ni l’OBC va estar tan concentrada com diumenge, ni el mestre González normalment tan mesurat,  ja que va arriscar una mica més del que és habitual, cosa que sempre li demano, però potser es va passar de rosca, sobretot en el primer moviment.

Bé, jo avui us volia parlar del tema que va encetar la Montserrat arran del pagament dels abonaments o d’alguns abonaments de la temporada de l’OBC i la impossibilitat de fer el pagament  a terminis, cosa que de ben segur beneficiaria a molts dels abonats i potser en propiciaria de nous amb més facilitat.

També vull aprofitar altre cop per parlar de la particular  venda d’entrades del Gran Teatre del Liceu, un tema que no és la primera vegada que surt a relluir, però que em sembla adient pel tema que vull portar a debat.

La propera temporada musical estarà marcada i molt per la crisi, no cal dir-ho ni insistir gaire. Tant el Liceu, com l’OBC i les temporades de concert de Palau 100 i Ibercamera també han reduït el nombre de concerts i una temporada tan consolidada com la de Euroconcert desapareix, que és la pitjor noticia que podíem rebre.

De ben segur tots els cicles intenten captar nous abonats però sembla que s’oblidin dels que ja tenen. Tots els promotors, gestors i responsables de les diferents temporades van a la recerca de diners, ja que les subvencions privades d’empreses, és a dir el mecenatge, ha reduït molt les seves aportacions i tots s’ha posat d’acord en atraure al public per cobrir aquells buits escandalosos que hem pogut veure a l’Auditori, Palau o Liceu. Malgrat algunes solucions com la del Palau 100, que sembla que ha indignat a la majoria d’abonats que han vist com a última hora s’oferien entrades al 50% i el més trist és que s’han ofert en tots els concerts i tot i així no s’ha acabat d’omplir mai. Per l’any vinent, amb l’arribada del Sr. Oller a la direcció del Palau, aquesta modalitat ha desaparegut o de moment no s’ha anunciat.

L’Auditori ha optat per regalar-ne moltes i a un públic tan nou i novell, que  a vegades semblava que estàvem en una sessió per a escolars. Exagero, però no gaire.

El Liceu ha ofert algunes entrades d’última hora a preus molt reduïts, però és una pràctica que no acaba d’estar ben estipulada o anunciada i és aleatòria i no arriba bé ni als abonats ni al public, quan potser haurien de fomentar-la de manera assídua en totes les òperes, concerts i recitals a preus molt econòmics per tot allò que no s’hagi venut. Tota mesura és bona abans de veure el teatre mig buit, com va succeir per exemple en el recital d’Andreas Scholl.

És clar que si miraves la web, en prou feines podies comprar res, ja que tot estava venut i a l’hora de la veritat els primers en no anar a veure un recital d’un dels contratenors més prestigiosos del món semble que van ser els abonats. Hauran de plantejar-se en quins torns d’abonament col·loquen aquests recitals o si és millor prescindir-ne. Hon hem dit per activa i per passiva, que la sala Gran del liceu, no és el lloc més idoni per fer recitals de lied o per cantar-hi segons quines veus poc idònies a les dimensions de la sala.

No volia parlar tampoc del repertori, ni dels concerts i recitals, però si de la facilitat que haurien de tenir els abonats per pagar un abonament, com si fa el Liceu, però en canvi no ho fa l’OBC.

En canvi el Liceu “obliga” a comprar les entrades del juliol de la temporada vinent, el mes de maig de l’actual, cosa veritablement peculiar del nostre teatre i crec que de cap altre.

Un abonament és una obligació i una fidelització del públic al teatre que hauria de tenir avantatges notables en front del públic que s’estima més triar els programes que més l’interessen o que no pot fer front a tot el import.

Pagar un abonament a terminis i sense cost financer addicional em sembla una mesura imprescindible i d’ajuda als abonats. El públic si no ho pot pagar es donarà de baixa, ja sigui a terminis o no, però el pagament a terminis si que pot ajudar a tots aquells que potser no poden fer front de cop a una despesa tan notable i caldria premiar aquesta fidelitat evitant les baixes forçades per motius econòmics o per la poca flexibilitat en la forma de pagament.

Abans que pensar en com férem nous abonats, no us sembla que és millor intentar mantenir els que es tenen?.

El Liceu que si que ho fa i esperem que duri, ens obliga a comprar l’abonament de la visita del Festival de Bayreuth (setembre del 2012) un any abans. Jo ho trobo abusiu . Ho podrem pagar a terminis, però solapats amb els de la temporada normal, resultarà que a partir de setembre tinc com una cuota de lloguer mensual durant mig any, quan jo penso que seria més just pagar el Festival de Bayreuth a la primavera del 2012. Potser la tresoreria del teatre necessita generar cash per finançar-se, però no em sembla just que hagi de ser el públic qui ho faci i amb tanta antelació, jo no puc finançar una institució com el Liceu.

Per primera vegada en molts anys i obligat per les circumstàncies no compraré en la pre venda res de res. Si quan s’apropi l’esdeveniment puc anar, compraré el que hi hagi i si no, tal dia farà un any.

Per altre part els preus de l’OBC són molt cars. Hi han unes localitats sense visió (llotges de tercer pis) que quasi mai s’omplen (per alguns concerts costen 36€). No seria més fàcil posar-les a la venda a un preu molt més baix (10/12 €) i veure-les sempre plenes?. Tampoc em sembla bé que els concerts que s’acostumen a fer els dimarts tinguin un preu únic de 25€, ja que per anar a platea està molt bé, però si el problema no és el lloc que vols ocupar i si la impossibilitat de pagar el preu únic, penso que les de la segona graderia haurien de mantenir-se al preu més baix del altres concerts.

Ahir l’Auditori presentava un bon aspecte, amb la platea quasi plena, així com el primer amfiteatre, central i laterals, però el segon amfiteatre no era ple ni molt menys i és que pagar 25€ per anar a dalt de tot són molts diners.

Jo no vull entrar amb allò de que a la temprada de la ONE a Madrid, 25€ és el preu més car, ja que això depèn exclusivament de la nostra administració i ara amb les tisores gegantines aneu a saber fins on pot arribar. Les prioritats culturals i les musicals en particular no han caracteritzat mai als nostres polítics, per tant no és d’estranyar que algú d’ells pensi que si ja hi va gent és que el preu és el correcte.

De moment per l’any vinent les que costaven 18€ en costaran 20 i no cal dir-vos que a la majoria dels mortals, fa anys i panys que ens tenen congelat el sou (els que en tenim, és clar)

Insisteixo amb el tema de les “deferències” en temps de crisi, car una cosa és abandonar un abonament si no ens agrada la programació i l’altre és per la dificultat o poca flexibilitat que les respectives direccions mostren cap a un públic que auguro que no serà tan fidel com ho havia estat fins ara. Fins i tot una temporada totalment subvencionada no seria possible sense el públic, ens necessitem mútuament.

Som molts els que intentem repartir els recursos disponibles entre Liceu, Palau o Auditori, però si no ens faciliten les coses, ara que tot es fa tan difícil, serà impossible respondre a l’oferta.

No em semblen peticions impossibles. Comprar una entrada a 14 mesos vista és una temeritat. Tan difícil és fer com la majoria de teatres i obrir la venda anticipada amb tres mesos d’antel·lació?.

Tan difícil és facilitar el pagament a terminis?

Abans que tenir localitats buides a preus absolutament injustificables, no seria millor veure-les plenes de persones amb ganes d’escoltar música a preus assequibles?. No dic totes les localitats, parlo d’aquelles que el 90% dels concerts romanen sense ocupar.

No sé, si voleu anar afegint propostes us convido a deixar-les en forma de comentaris i després jo m’encarregaré de fer-les arribà on correspongui.

Es demanen implicació, fidelitat i ajuda, que no els abandonem i que fem altruisme, per tal de captar nou públic, estic disposat a fer-ho, de fet el blog és un constant exercici de captació d’adeptes, altre cosa és si ho assoleix o no, però estaria bé que ens escoltessin quan tenim coses a dir, no us sembla?

Animeu-vos a dir-hi la vostra

44 comments

 1. Una cosa que tiene el Liceu y que no se publicista mucho son los descuentos para menores. Si vas creo que son dos o tres horas antes de la función con un menor de 18, puedes sacar dos entradas a mitad de precio, la del menor y la del acompañante. Últimamente, entre semana, siempre hay sitio… Yo lo aprovecho bastante.
  Los precios del palau y el auditori de gallinero son, para los conciertos buenos, excesivamente caros. Y para todo, lamentablemente, no da. Dos o tres como máximo por temporada….

  M'agrada

 2. Proposta

  -que els descomptes d’entrades soltes siguin més generosos pels abonats ( al Liceu, no en fan),

  -que els horaris dels concerts permetin agafar el transport públic en sortir, acabar abans de les 23.00, el taxi encareix molt la nit musical i de pas els músics també tornarien a casa aviat
  .
  – bons descomptes pels estudiants de conservatoris,( no només de l’ESMUC a l’auditori), perquè aquests saben escoltar i porten amics i familiars.

  M'agrada

 3. isabel

  – Crec que és del tot exigible que es puguin pagar en terminis els abonaments de l’OBC.
  -D’acord pels descomptes en entrades soltes al Liceu, i en quan als horaris estic d’acord pel que fa a la sortida, però l’hora d’inici no es pot avançar gaire. Els horaris laborals del públic poden ser molt diversos i en el cas dels abonats que hi van amb regularitat pot ser difícil arribar.
  – Jo suggeriria els mateixos descomptes per TOTS els estudiants i no només els de l’ESMUC. Em refereixo a no fer diferències entre estudiants de música i els altres. Per entrar a un museu amb carnet d’estudiant no cal ser de Belles Arts o d’Història de l’Art .
  – Finalment comprar amb tanta anticipació ho trobo bastant surrealista. A mi m’és totalment impossible independentment del preu que s’estigui oferint.
  -M’imagino que ja es fa (em consta per la publicitat) però poster s’ha de ser més agressiu i buscar sponsorització en l’empresa privada?

  M'agrada

 4. Glòria A.

  Jo a l’auditori l’abonament el faig en dos pagaments, millor dit el fan els meus fills en concepte “regal del dia de la mare” de no ser així amb la meva pensió i aquets preus m’hauría de conformar a escoltar les retransmisions per radio els Diumenges i que ningú em digui que m’ho tregui d’altre cosa perque el meu únic vici es la Música, i encara tinc sort d’espavilar-me quan hi hán bones ofertes per regalar-me de tant en tant una bona grabació, com jo, em consta que hi há més gent gran , aficionats a la música clàssica de tota la vida i pertant que saben “escoltar”, es veritat que en Museus,teatres, i alguns altres llòcs tenim entrada reduïda i fins i tot gratuïta , però, perqué no en L’Auditori Municipal de Barcelona? fa molta pena i malícia veure la sala mig buida masses vegades saben que un motiu important es el preu…….
  A! i un altre ….voldría saber el motiu de que quan agafo entrades sueltas, per un concert determinat o bé les canvio del meu abonament , casualment mai púc seure al llòc que m’agrada, en canvi després púc comprobar que al llòc demanat no hi há ningú , un dia ho entendría però em passa sempre, dieu-me rondinaire però , no m’agrada gens, que pot ser…?

  M'agrada

 5. Jo també soc dels que creu que no es cuida el “client” (abonat en aquest cas) i com passa en les empreses de serveis (telefonia, electricitat, etc.) només es va a la caça de nous clients (abonats) quan el primer que s’hauria de fer es, procurar que aquests estiguin satisfets i evitar que es donin de baixa i després aconseguir-ne de nous. Suposo, que si no ho fan així, deu ser perquè pensen que el nivell de fidelitat dels abonats es força alt i se’ls pot seguir “collant”. Per tant, proposo que els abonats puguin aconseguir entrades soltes amb preus més reduïts.

  M'agrada

  • evadonat

   Molt bona la comparació amb els serveis de telefonia, Josep! En el meu cas, amb molts nens (5) i esportistes, al final acabo comprant sobre la marxa perquè no em puc planificar a 13 mesos vista, i he de comprar “el que queda si és que queda”, i de vegades tirant d’amics que coneixen algú que “avui no hi va i t’ho pot vendre”, o escoltant-ho per la ràdio, o aquí, a In Fernem Land, que està obert les 24 hores del dia. Gràcies Joaquim. I gràcies a tot@s els/les que ho llegiu, perquè sense vosaltres Joaquim no continuaria fent aquest bloc que és molt útil per a mi.

   M'agrada

 6. Marga

  No es por ser aguafiestas, pero pedir descuentos con la crisis y a una institución cultural es como dar voces en el desierto. La respuesta de serie es… “el precio de las entradas no cubre ni de lejos el coste de la representación”
  Dicho esto, también creo que debería haber descuentos en el precio de entradas sueltas para abonados y para estudiantes, que son el publico potencial de mañana (aunque el descuento para menores de 18 ya existe). Y también debería ser OBLIGATORIO mimar mas a los abonados… Un 5% de descuento es una miseria y la gente solo se abona para fraccionar el pago. En abonos baratos no merece la pena… sobre todo teniendo en cuenta que te meten funciones a las que no irías. Realmente, si no fuese por el pago fraccionado, abonarse no compensa.

  M'agrada

 7. Els Concerts a la carta de l’OBC tenen un 15% de descompte si bé n’hi ha d'”especials” fora d’abonament.
  Els horaris de l’OBC, normalment, permeten tornar amb metro. Les òperes del Liceu, no sempre. Valdria la penacom diu Kalamar, tenir-ho en compte.
  Pagar entrades amb 14 mesos d’antelació em sembla un robatori per part de qui ho proposa. Com hem de finançar a 14 mesos? Això, que jo sàpiga, no ho fa cap teatre conegut excepte el Liceu.
  Trobo també un robatori que, de vegades l’OBC, vengui l’entrada més barata a 36 Euros i a llocs que en diríem “populars”. Aquest fet m’ha fet desdir d’anar a més d’un concert per la simple i important raó de sentir que “no em dona la gana”. Per principi.
  A veure si ens escolten, Joaquim!

  M'agrada

 8. tristany

  100% d’acord amb tot el que dius, Joaquim. Pel que fa al Liceu, jo ja fa temps que per motius diversos vaig deixar l’abonament (i mira que era bon lloc) i vaig agafant el que m’interessa, perquè em surt més econòmic, atès que m’he de desplaçar força quilòmetres: el ballet no m’interessa gens (no en podrien fer abonaments a part del general? Crec que al Real ho fan així, no n’estic segur) i segons què tampoc; o puc decidir-ho a última hora (com vaig fer enguany amb la Carmen, gràcies a la teva recomanació). Ara bé, penso -com tu- que no es tracta prou bé els abonats o el públic diguem-ne fidel. Fa moltíssima ràbia tenir un abonament o comprar una entrada per la Lulu, posem per cas, amb mesos d’antelació i trobar-te que dos dies abans pots trobar en oferta una localitat de platea més barata del que t’ha costat en una zona 4 o 5. Crec que els descomptes haurien d’estar rigorosament estipulats de bon començament (última hora, estudiants, pensionistes…) i no fer excepcions. I això de l’abonament “de Bayreuth” ja ho trobo un abús, francament. Com saben segur que ho vendran tot…

  D’altra banda penso que enguany el Liceu ha fet una promoció pèssima per a captar nous abonats: molt repartir prospectes en entrar i sortir, però fins fa quatre dies no havien penjat al web les fitxes detallades amb els repartiments de cada dia, i el programa no l’he rebut fins avui !!! Que aquesta n’és una altra. Jo no conec cap altre teatre del món que vagi donant la informació amb aquesta exasperant dosificació: que si primer els de la Societat, que si després els abonats i així anar fent. Ni que fos el tercer secret de Fàtima! El dia que es fa la presentació a la premsa es penja tot al web i s’ha acabat el bròquil. Jo ho veig així, vaja. No m’abonaré pas sense saber si canta la Cedolins, la Mula o la diviníssima…

  Quant a l’Auditori, he sabut pel que dieu ara això de les dificultats en fraccionar el pagament dels abonaments i, francament, se m’escapa. Si fins i tot la Paeria ens ha fraccionat el pagament de l’IBI en quatre terminis! I això que amb els tres concerts anuals de l’OBC a l’Enric Granados segur que perdem una morterada: les entrades costen 20 i 25 € i sempre som quatre gats. Em temo que aviat se’ns acabarà…

  M'agrada

 9. Raimon

  Jo tinc abonament al Liceu, a Palau 100, a la carta amb 7 concerts de l’OBC, i entrades a cinc concerts d’Ibercàmera: una barbaritat; però ho necessito i abans deixaré altres despeses.
  Al Liceu fan pels majors de 65 anys dues programacions a quina pitjor; us recomano ho mireu, fa pena. També s’ofereix un descompte del 30% el mateix dia de la funció i una hora abans de començar. Si fan un 50% als menors de 25 anys, no podrien aplicar el mateix descompte als jubilats?
  Al Liceu hi ha hagut molta assistència durant un temps, però em sembla que cal que s’ho comencin a plantejar. A més, estan fent una política que farà perdre molts abonats i jo ja m’ho plantejo: estan fent repartiments molt desequilibrats segons el torn que et toca. En la propera temporada no podré escoltar ni a la Gheorghiu, ni a Alagna, ni a la Radvanovsky, etc. O he de començar a fer canvis i històries estranyes.
  A Ibercàmera no fan descomptes a ningú; però, a més, fan coses divertidíssimes; ahir posaven les entrades a la venda, i tenen bloquejades quantitat d’entrades que solament pots adquirir per telèfon, si els hi va bé i si en tenen ganes … una cosa al•lucinant.
  A Palau 100, ahir oferien el 50% de descompte; jo havia pagat el meu abonament i la veritat que fa ràbia. I tot i així el Palau no arribava a la meitat d’ocupació i el concert va ser esplèndid. Al menys fan bons descomptes a jubilats, a aturats i per nombre d’entrades que agafes.
  A l’Auditori van una mica de sobrats. Suposo que, en ser una institució pública ja viuen bé i no cal pensar en massa descomptes ni facilitats … al final acaba pagant el pressupost o s’elimina el que faci falta. Trobo que és el cas més exagerat.

  M'agrada

 10. Per afegir alguna cosa a tot al que ja s’ha dit:

  El transport encareix molt, com ha dit kalamar i després altres. Crec que abans i havia un bus-llançadora que han eliminat.

  Abonar-se nomes paga la pena per garantir entrada a la localitat que t’agradi. El descompte es ridícul i si ets de la caixa A o del club B et surt millor.

  Haurien de fer publicitat intel•ligent a les emissores i televisions publiques. Si no subvencionen amb diners, al menys que ho facin amb tot el que es pugui. Segur que si en Guardiola diu que li agrada Beethoven i que la OBC ho fa molt be, més d’un s’ho pensarà. I si apareix a un concert, ja veuríem.

  M'agrada

 11. imma

  Ahir sense anar mes lluny ho comentaven perquè vam treure l’abonament a dalt de tot del Palau i ens van fer pagar tot per avançat. Es un fet que s’està traslladant també als teatres on cada vegada anticipen el anunci de la programació de la temporada i la compra dels abonaments, i penso ara en el TNC i el Lliure on tampoc es possible l’aplaçament i que presenten temporada d’aquí uns dies.
  Tots els pagaments del abonaments es concentren en el mateix moment, aquest mes coincideixen el primer pagament de la temporada de la OBC i també el del Liceu, això sense comptar si compres entrades en el Liceu fora d’abonament…..
  A més, fa una certa “grima” comprar entrades amb tanta, tanta anticipació.
  Una proposta podría ser fer un pagament petit a compte en concepte de reserva, com fan las agencies de viatges posem per cas, i pagar la resta en dos o tres terminis un cop començada la temporada.

  M'agrada

 12. Elvira

  La mesura de vendre totes les entrades que no s’hagin venut una hora abans de començar la funció o el concert al 50% del seu preu, per a tothom, em sembla excel·lent i l’aplicaria al Palau, a l’Auditori, al Liceu i allà on quedin entrades per vendre.

  Sé que molts abonats s’han queixat quan s’ha fet aquesta temporada però no hi veig l’inconvenient i els abonats també se’n poden beneficiar. Si cal tenir una deferència amb l’abonat, aquesta hora es podria ampliar a tres, per exemple, algun detall d’aquest tipus, però la mesura em sembla molt bona. El que sí que faria, com deia el Tristany, és anunciar tots els descomptes al començament de temporada, per una banda s’hi dóna més difussió i per una altra tots ho tenim clar des del primer dia.

  M'agrada

 13. daniel

  A l’OBC jo sempre he pagat l’abonament fraccionadament un 40% ara i la resta al novembre. També cal dir que amb l’abonament m’han regalat un val per valor de 50 € per comprar entrades d’altres concerts de l’OBC o l’Auditori. També com a deferència cap a l’abonat he pogut canviar algun concert si no m’agrada o el dia de concert d’abonament tinc algun compromís

  M'agrada

 14. bocachete

  Hola,

  Home, el fraccionament del pagament hauria de ser obligat. I si puguessin no coincidir el de tots els equipaments i cicles, millor, perquè per molt que es fraccionin, al juny-juliol comences a sumar d’aquí i d’allà i necessites pagues extres per assumir-ho. Ara, jo diria que, com el Daniel, el de l’OBC l’he pagat així com en terminis, i el val de 50 €, jo l’he aprofitat bé, la veritat (també és cert que podrien tenir-lo disponible abans, perquè si vas comprant amb antel·lació, per assegurar l’entrada, quan el tens ja has comprat entrades per a tota la temporada). Una cosa així, aniria bé al Liceu, perquè és que, encara que tinguis tres abonaments, quan compres una entrada fora d’abonament no et fan ni un miserable descompte. I amb una mica més de generositat, la veritat, en compraries més. Les modalitats d’abonament dels traspassats concerts al Foyer, amb més descompte si treies entrades per més concerts, eren convincents, i pel preu, acabaves comprant més de les que potser t’interessaven: el resultat era que la sala s’omplia.

  Però és cert que les campanyes, promocions, etc., s’adrecen més als “forasters” que no pas als “indígenes” del teatre o l’Auditori.

  No sé jo si el Guardiola seria un gran reclam… Ja sé que no és el mateix, però mira que el Rei ha anat a concerts (potser obligat) i no ha servit de gaire, sembla; en canvi, surt amb unes crosses amb llum i clàxon, i es veu que ja se n’han exhaurit les existències i tothom que en necessitat ara les demana d’aquestes. Ara, el Guardiola és el Guardiola, i els del Banc Sabadell, amb la campanyeta dels anuncis han tingut un èxit que no vegis. Potser sí que en temps com aquests val la pena invertir en una publicitat que enganxi i pugui tenir resultats. que li vagin regalant invitacions, a veure si hi arrossega masses. I si de futbol es tracta, potser que el Liceu programi Don Manolito, sarsuela futbolística com poques: “Alirón, alirón, Maravilla campeón”.

  M'agrada

  • Si, i “la cede a Pichichi y Pichichi a Tonino y Tonino la cuela, por fin en el gol” JAJA.

   Amb el Guardiola o amb qui fos, pero amb lacara de fastic que posa el rei als concerts, no es que ajudi gaire, i la gent que ell arrossegaria mes aviat van cap a Baqueira. L’altre dia es parlava de si Alfons Guerra havia posat de moda Mahler. Jo no ho crec, i tampoc es massa interesant un public snob, pero si de deu queda un de bo… en tot cas, segur que els publicistes saben com fer-ho.

   M'agrada

 15. El compte

  Hola,
  Totalment d’acord amb aquest apunt.
  I dono suport a accions de fidelització dels abonats (“els clients”), que haurien de ser la preferència en la compra a meitat de preu unes hores abans d’arrencar l’espectacle.
  Però estem en època de tisores……

  M'agrada

 16. Concep

  L’entrada em sembla molt interessant, a veure si aconseguim alguna cosa.
  Jo comprenc que les tisores condicionin, però estic segura que tant l’Auditori, com el Palau i el Liceu, però podríem afegir també tots els teatres, el Nacional i Lliure també i no tan sols els que tenen un conveni amb una determinada Caixa, s’estimen més omplir el màxim possible, encara que sigui amb importants descomptes, que acabin quedant entrades sense vendre. El dèficit serà una mica menor i la caixa també haurà millorat una mica.
  Les tisores ja s’han practicat abans, ara es tracta de donar el màxim d’oportunitats sense que empitjorem la situació.
  A molts llocs del món les entrades de last minute són molt més econòmiques, caldria doncs aplicar la mateixa formula, qui especuli correrà el risc de quedar-se sense res, però també evitaríem buits que poden ser subsanables..
  Si els abonats als diferents cicles tinguessin les entrades més econòmiques i més facilitats per adquirir-ne altres, segur que no ens queixaríem tant.
  I també em sembla inadmissible comprar localitats a més de tres mesos vista, la majoria de vegades per cantants que si et fallen hauràs d’empassar-te al substitut sense dret a devolució. Jo vaig comprar fa molt mesos una Carmen pensant que la cantaria Antonacci i mal informada com anava, no m’interessa gens tornar a veure a una senyora que ja vaig veure a la inauguració.
  No tornaré a comprar entrades anticipades i si haig de sacrificar la bona visió, la sacrificaré.

  M'agrada

 17. Xavier

  El tema del fraccionament (on no n´hi ha) o dels descomptes notoris pels abonats clamen al cel, però com la situació és la que és també pels teatres, temo que al final aquestes propostes passin de clam al cel a prèdica al desert (). Jo faria una proposta que es pugui “vendre” a la institució i que aquesta ens pugui “comprar”. En aquest sentit proposaria un abonament força obert (semblant al que es fa al TNC): l´abonat tria els espectales als que vol anar. Quanta gent hi ha ara que no s´abona al Liceu perquè si ha de pagar per un espectacle de dansa, o per aquella opera rara que no vol veure, o aquell que n´està tip de veure, ja no li surt a compte? Després: a més espectacles incloguis en l´abonament, major descompte. Com diu bocachete, acabes comprant fins i tot espectacles que no t´interessen gaire i el resultat és que al final el teatre s´acaba omplint. I això és alhora una forma de tenir cura (= evitar que es doni de baixa) d´un abonat que, avançant diners com ningú, sovint se sent maltractat en no poder accedir als descomptes d´ultima hora que queden reservats pel públic en general (Elvira: encara que m´ho ampliin tres hores o tres dies o tres setmanes, jo no em podré beneficiar del 50% de descompte d´ultima hora per anar a veure –posem per cas- Pélleas et Mélisande: la meva entrada –la d´abonament- l´hauré comprat un any abans amb un esplèndit 5% de descompte. Ja m´agradaria poder repetir i anar dues vegades –o tres o quatre- per aprofitar el descompte, però prou esforç faig per pagar una entrada com per pagar-ne dues…) . Un debat molt interesant. Gràcies Joaquim (i a tots i totes, és clar).

  M'agrada

 18. Josep Olive

  Sóc abonat del Liceu (torn T) i de l’OBC (tots els concerts) i quan puc vaig al Palau 100 i a Ibercàmera. Puc parlar doncs com abonat i no abonat. Cada any per aquestes dates em plantejo si continuar o no amb els abonaments. I no per questions artístiques o perque el nivell de qualitat em desagradi sino perque trobo que amb els abonats abusen. Aixi de clar. Però sempre acabo prorrogant l’abonament en tots dos casos. Hauria d’anar al sicòleg.

  És abusar descaradament de l’abonat regalar entrades de la manera tant desproporcionada i desmesurada com s’ha fet aquest any a l’Auditori.
  És abusar de l’abonat que no sigui informat de manera directa i previament de promocions en la venda d’entrades, per tal de poder acollir-se.
  És abusar de l’abonat omplir les sales com sigui sense el seu beneplacit.
  És abusar de l’abonat pagar ara per funcions de septembre del 2012.
  És abusar de l’abonat pagar ara per funcions sense cast definit.
  És abusar de l’abonat no permetre pagaments fraccionats (al menys 4) en tots els casos.
  És abusar de l’abonat no oferir-li bons descomptes per altres funcions.

  Altres abusos de caire molt diferent que cal tenir en compte:

  És abusar de l’abonat i no abonat el preu dels programes de mà del Liceu (9 euros i sense llibret!. Al Real 5 Euros un llibre força digne amb llibret, a Les Arts una informació molt digne i gratuita, a Palau Eskalduna si no vols llibre una informació digníssima de la funció…i aixi…)
  És abusar de l’abonat i no abonat l’informació miserable de la fulla informativa de la funció del Liceu.
  És abusar de l’abonat i no abonat els preus dels serveis de bar.
  És abusar de l’abonat i no abonat els preus de certs concerts de l’Auditori. Pagar 35 Euros a les golfes no es abusar, és una burla…
  I narinan, narinan, narinan…

  En fi, millor parar perque encara trucaré per esborrar-me…i és que no hi ha com ser de la familia… No sé si m’explico.

  M'agrada

 19. Montserrat tur

  Estic contenta del ressó que ha tingut la meva sugerència vers el pagament fraccionat de tots els abonaments de L’Auditori, tant de bó entre tots poguem fer força soroll i els responsables de L’Auditori com d’altres entitats prenguin mesures al respecte si no volen veure com mica a mica perden els seus abonats , procupats com están de captar-ne de nous , cosa que esá molt bè sempre i cuant cuidin els que ja tenent. Un altre tema ès la poca implicació de la nostre tele, cuant es limita a fer un concert a la setmana , diumenges a les 9,20 del matí , horari molt adecuat perqué t’assegis per gaudir de la música amb tota la fámilia. Seria tant dificil fer en dirécte de tant en tant un concert des-de l’Auditori o del Palau ? , i perquè nó fer el mateix amb les óperes de Sabadell ó Liceu ? si mès nó les mès populars . Molt bona l’idea de programar al Liceu Don Monolito, éxit asegutat.

  M'agrada

 20. Maribel i Victor

  Sobre los fraccionamientos, creemos que l’Auditori debería hacerlo en 4 plazos, en vez de en dos como ya viene haciendo el Liceu.
  También Palau100 debería permitir el fraccionamiento y no el pago total como obliga a hacer.
  Otra cosa son los descuentos y los regalos de fidelización, una práctica que debería ser común para todos. Aparte del cheque de 50 euros con que l’Auditori nos obsequia, deberían de ofrecer entradas gratuitas o con descuento en primer lugar a los abonados de turnos diferentes, cuando a última hora no se hayan vendido y por descontado antes de ver asientos vacios, descuentos en general para estudiantes, mayores y público en general.
  Los abonados somos una parte importante del mantenimiento de nuestra vida cultural y aunque como dice Josep a los clientes fieles se les suele maltratar como práctica habitual en las compañías de servicios, no debería ser así en las instituciones culturales y se debería dar ejemplo teniendo un trato exquisito con el abonado, para que en años siguientes quiera seguir abonado. Si no van por este camino, cada vez seremos más los que pasaremos a comprar entradas sueltas aún y todo arriesgandonos a no tener un buen sitio.

  M'agrada

 21. colbran

  Ojalá llegue a quienes corresponda del Liceu, del Palau i del Auditori, esta serie de razonables quejas y se den cuenta de que están abusando de los espectadores, abonados o no, por los altos precios, por las escasas facilidades de pago y por la falta de información. Ahora es el momento de rectificar, antes de que sea tarde y se vean las salas cada vez más vacías…

  M'agrada

 22. Amics Infernems, les propostes, suggeriments i reflexions que us agraeixo moltíssim, seran recopilades en un document que faré arribar a les institucions esmentades i que es podrà consultar al blog
  Jo no sé si aconseguirem alguna cosa, però de moment convindria que convidéssiu a visitar el blog i a deixar-.hi propostes i suggeriments al respecte d’aquest tema, al màxim de persones possibles. Si som quatre gats no arribarem massa lluny, però si aconseguim un nombre significatiu de intervencions i propostes, potser ens contestaran i qui sap si alguna de les propostes es podran dur a terme. Al cap i a la fi estem promoguen propostes en positiu, per intentar perdre els menys abonats possibles, aconseguir-ne de nous i assolir la màxima ocupació possible en els concerts i representacions.
  Em semblaria surrealista que tot això quedés en un no res.
  M’agradaria que cadascun de vosaltres, a part de comentar el que us sembli convenient, sortís una proposta, a ser possible nova i si això no és possible que secundéssiu algunes de les que ja han sortit, de la mateixa manera que si algunes d’elles semblen inviables o argumenteu, per tal de fer arribar el màxim de propostes consensuades.

  M'agrada

 23. pfp

  ayer tarde también yo estuve con la 3ª de Mahler, Claudio Abbado y Jessye Norman , obviamente no era un directo, pero a veces de las “latas” salen auténticas maravillas.

  un abrazo Joaquim

  M'agrada

 24. aissss!…em calle perquè si no….. raò teniu!!!! És graciós que el Liceu oferte tracte especial en uns restaurants en acabar les funcions…..amb molta presa cal pendres l´entrepà( no dona per a mes) i la cervessa, si arribes a hora,clar. No continue queeee…..

  M'agrada

 25. Elvira

  Xavier, seguint amb l’exemple que poses: a mi no m’entra Pelléas et Mélisande a l’abonament; com que és una ópera que m’interessa molt compraré l’entrada així que pugui, no m’esperaria (si n’hi hagués) al descompte d’última hora. Però si n’hi hagués segurament repetiria (ara, quan vull repetir, agafo entrades de 8 € si en queden). És una mesura que beneficia a tothom i disgusta a part dels abonats, però crec que no els perjudica.

  Això no treu que, sent els promotors conscients d’aquest disgust, tinguin d’altres iniciatives com a deferència cap als abonats, com les que s’estan comentant aquí. Els espectadors mantenim els abonaments mentre ens interessa, es la nostra tria, però als gestors no els interessa gens que triem deixar-lo.

  El Joaquim demana propostes concretes pels abonats; les més pràctiques són les que ja s’han comentat, descomptes a les entrades i pagaments fraccionats. En el cas del Liceu, estaria bé, a més:
  – descompte en el programa de mà de la funció
  – opció de tornar entrades per totes les funcions, no només les que el teatre decideixi. Si es venen o no ja és una altra qüestió.

  Alguna cosa s’ha comentat del transport, hi ha descompte als pàrquins per les persones que van al teatre en cotxe? Al Palau crec que si n’hi ha, per tots els espectadors, i a l’Auditori?

  El tema de la dansa i els recitals el trobo més delicat, es fan tres gèneres diferents al mateix teatre i probablement treure els recitals i la dansa dels abonaments els enfonsaria. I com que m’agrada tan el lied com l’òpera no el puc deixar caure, que prou coix que va ja…

  M'agrada

 26. Eva2

  Hola a tots, bon dia!
  Joaquim, atenent a la teva petició, per part meva subscric:
  – pagaments fraccionats (i no coincidents en el temps) de tots els abonaments. Després d’uns quants anys assistint assíduament al Liceu, aquest any he enviat puntual a les 9h del dia 6 la meva petició de nou abonat. Les condicions que ofereix el Liceu ho faciliten força.
  – per les funcions fora d’abonament que no em vull perdre de cap manera m’agradaria una mica més que el 5% de descompte: el bonus regal de 50€ que fa l’Auditori, per exemple. Possibilitat d’accedir de forma preferent a butaques que han quedat buides a última hora i amb descomptes més agressius del que fan ara: si som el públic objectiu que més fàcilment les omplirà!!!
  – al Liceu incorporaria la modalitat de l’Auditori d’abonament a la carta, crec que els resultaria molt útil per conèixer una mica més al seu públic
  – rotundament: els llibrets de les òperes son un abús!! Avui en dia es poden fer publicacions igualment dignes, amb continguts més extensos que incloguin el libretto, i a preus més assequibles.
  – Auditori i Palau: més facilitats de pagament. Estic estudiant agafar-me entrades també per aquestes dues sales, però si no m’ajuden una mica amb les formes de pagament no sé si arribaré a tot.

  Volen fer arribar l’òpera a més gent i guanyar així espectadors? Dues peticions:

  – cursos, seminaris, conferències sobre l’òpera i la música en general (història, autors, èpoques..), més enllà de les que organitza el Liceu per l’òpera programada i que es fa només una vegada i en horari de vegades incompatible amb els que treballem. On hi ha informació sobre activitats divulgatives d’aquests tipus que podrien anar-nos formant als que no tenim una formació musical però sí un gran interès en conèixer, aprendre i cultivar aquesta passió per la música i la cultura?

  – us copio l’enllaç a una notícia recent sobre el Teatro Real que em va cridar molt l’atenció, i crec que el Liceu podria prendre exemple. L’involucració dels mitjans de comunicació públics que tenim aquí és absolutament imprescindible!
  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/05/29/comunicacion/1306667752.html

  Espero que aquesta inciativa sigui útil, moltes gràcies!!

  M'agrada

 27. bocachete

  De fet, ja s’ha dit, però una modalitat d’abonament com la del TNC, on pots abonar-te de tot o d’un nombre de funcions, esglaonant el preu en funció d’aquest nombre, i on pots reservar el dia que t’interessa més, pot anar molt, molt bé. Deu complicar la gestió dels seients, però si al TNC ho fan, no sé jo si tant. D’altra banda, això pot fer que tinguis seient diferents en cada funció o que, en segons quina sessió, no sigui impossible trobar entrades poc abans, ja que pot estar més o menys buit. No trauria l’opció d’abonar-se com fins ara, amb un seient fixe i amb unes funcions determinades, però com a opció alternativa, poder abonar-te, per exemple a 12 funcions a triar… per què no? I si vull venir a tres Pélleas i cap Linda de Chamounix, doncs mira… Jo, per exemple, aquesta temporada al TNC tenia quatre obres que m’interessaven; com que l’abonament de sis sortia molt més a compte, vaig agafar-ne aquestes dues més que, possiblement amb altres condicions no hagués agafat. A banda que el teatre ha venut així quatre entrades més (dos per a dues funcions, que hi anem dos), jo també he descobert dues obres que, d’altra banda, ni m’hagués plantejat. Que tothom en surt beneficiat, al cap i a la fi.

  Pel que fa al preu dels programes… Sí, la veritat és que són cars; abans en comprava més. Ara, amb l’anuari dels benemèrits Amics del Liceu en tinc prou i, de tant en tant, en alguna que m’interessa especialment tenir-ne el llibret, l’agafo. Si fossin a 6 euros, per exemple, és possible que en comprés el doble, encara que després ni me’ls mirés. Ara, que en altres llocs siguin més barats tindrà més a veure amb les subvencions que hi reben, i això ja és una altra cosa.

  Els descomptes d’última hora… entenc qui pot sentir-se “estafat”, però és habitual arreu, i en teatres de Barcelona (a la Virreina o l’oficina de turisme de la plaça de Catalunya venen entrades de teatres tres hores abans de la funció amb descomptes importants, del 30 al 50%). És arriscar-s’hi: si vols tenir l’entrada segur, més val no esperar. Suposo que per al Flórez no hi hauria possibilitat de trobar-ne, però per a un concert de l’Ensemble intercontemporaine, més val esperar perquè no hi haurà problemes. Això sí: que s’informi abans per poder fer càlculs.

  I, com ja s’ha apuntat, unes mllors condicions per a l’abonat habitual: si no, acabes fent comptes i, treient entrades amb el Tr3sC acaba sortint més barat. Potser no és tan còmode ni segur, però vas estalviant. I tenint en compte que l’abonat d’un lloc o cicle ho és de l’altre o va a un de tercer i a sessions soltes d’altres…. Que ens hi deixem el sou, vaja: només cal anar comptant, a tall d’exemple, el nombre d’entrades que motiven els missatges del Joaquim i ens trobem amb una quantitat que Déu n’hi do. I, si fa no fa, a tots ens passa: vas sumant concerts, teatres, cinemes i, de bo de bo que no vull fer el compte per no espantar-me i començar seriosament a calcular que amb aquests diners podria fer les obres que sempre diem o coses per l’esti.. Això, que els responsables de les programacions poden intuir i donar per suposat, hauria d’incentivar-los a “ajudar-nos” perquè en el fons, addictes com hi som, acabarem consumint encara més. De fet, és aplicar el que els microeconomistes han descobert fa temps: que si baixes el preu incentives el consum i la botiga fa més caixa. El marge de benefici és menor, però els ingressos es multipliquen i acaba beneficiant-se’n.

  M'agrada

 28. Elvira

  Disculpeu que hi torni, però acabo de parlar amb el Liceu i m’han dit una cosa que no sabia: jo pensava que la possibilitat de canviar la data d’una funció la teníem només per a les entrades de l’abonament, però no, la tenim també per a les entrades de les vendes preferent i anticipada.

  Per si algú més no ho tenia present 😉

  M'agrada

 29. tristany

  Recullo i preciso un parell d’idees que ja han estat expressades:

  – em semblen fantàstics els descomptes d’última hora en les entrades que hagin quedat per vendre, però els que JA estan estipulats pel teatre des de l’inici de temporada (majors de 65 anys, públic jove; potser hi inclouria aturats i persones amb discapacitats). El que no em sembla bé són les promocions que fan dos dies abans d’una funció i on tothom pot comprar una entrada de zona 2 a preu de zona 4 o 5. A sobre només es pot comprar a taquilles. I els que ja fem l’esforç de desplaçar-nos?

  -els abonaments temàtics els trobo força bé, però et donen les dates molt marcades pel teatre. Els que han fet enguany per a la gent gran són una bona idea, però el que hi han inclòs em sembla una presa de pèl, la veritat.

  -s’ha comentat l’exemple del TNC amb els abonaments lliures. L’Opéra de Paris en té un que anomenen “champ libre”, amb un mínim de sis funcions (cal tenir en compte que s’hi programen una vintena de títols) i on pots posar un parell d’opcions de data i zona. Deu portar feina organitzar-ho, però és molt pràctic per a l’espectador (sobretot el que ve de fora).

  Em satisfà la participació en aquest debat. En el fons el que volem tots és que el màxim nombre de persones puguin acudir al teatre i veure’l sempre ple de gent interessada, sense perjudici de mimar una mica més a abonats i incondicionals. He dit.

  M'agrada

 30. andreu puig

  Bona tarda, soc Andreu Puig, Administrador General de L’Auditori . En nom de l’OBC i l’Auditori vull agrair la fidelitat i el compromís dels abonats molt especialment en el difícil context econòmic que vivim actualment. Soc conscient de l’esforç que estan fent tots plegats en defensa de la música i per això vull agrair-los la confiança. Prenem nota de totes les seves propostes i comentaris que seran estudiats i avaluats per tal d’introduir les millores corresponents.
  Només em resta dir-los que poden aclarir qualsevol dubte sobre abonaments al nostre web http://www.obc.cat i fer-nos arribar els seus suggeriments i millores a l’adreça informacio.obc@auditori.cat
  Gràcies i felicitats Joaquim per la magnifica tasca que fa.

  M'agrada

  • Benvingut a In Fernem Land Sr. Andreu Puig:
   Li agreixo molt aquest comentari i les seves amables paraules.
   Quan l’apunt no rebi més suggeriments, els hi faré arribar un resum de totes les propostes a l’adreça que ens ha deixat, de la mateixa manera que ho faré arribar al Liceu i al Palau.
   Entenc que alguna cosa en un futur no gaire llunyà, s’hauria de materialitzar i també entenc que el pagament a terminis seria molt ben rebut i de ben segur permetria que més d’un no ho deixés i qui sap si més d’un s’abonés per primera vegada o un altre cop. Seria tot un èxit, no li sembla? Jo em sentiria especialment feliç.

   M'agrada

 31. Desprès de llegir totes les aportacions, crec que la millor opció sota el meu punt de vista, es la que actualment te establerta el TNC, es a dir abonaments oberts a partir d’un mínim i que el mateix client triï les opcions que li vinguin de gust en total llibertat de dates i zones.

  La petita complicació que veig jo en aquest sistema per el Liceu, l’Auditori o el Palau, es la disparitat de preus segons el lloc on estan situades les localitats. Amb un sistema informàtic no massa sofisticat, sería el mateix usuari que per Internet o personalment a taquilles qui realment crearia el seu propi abonament en total llibertat, sapiguem que a mes funcions comprades millor descompte total obtindrà per TOTES les funcions que compri en aquell moment. Un cop tancada l’operació (el compromís), el comprador deuria de pagar un tant per cent del total (un 33% per exemple) y la resta en un parell de pagaments al llarg de la temporada.

  Un descompte per mi lògic seria potser un inicial descompte de un 20% per els abonaments de 5 funcions que deuria incrementar-se fins a un 50 % del la suma total a mida que es van sumant espectacles al abonament… aquest seria el cas de que l’abonat es quedes totes les funcions diferents possibles.

  D’aquesta manera es premiaria els abonats mes “fidels” i no hauria greuges comparatius amb les persones que van solament un cop i a ultima hora i obtenen un 50% d’entrada.

  Crec que aquesta mesura ompliria els recintes musicals i els Teatres.

  Crec també que l’abonat es realment el que deuria mimar en tots els aspectes, per la seva fidelitat i el seu esforç econòmic avançat.

  ———————————————————————

  No te res a veure amb la proposta que acabo de fer però ho explico com un exemple de una bona política de “mimar” al abonat. En el Teatre Lliure sota la direcció d’Alex Rigola que ara finalitza han existit dos tipus d’abonaments, un que únicament prima el descompte que es tradueix per exemple en oferir a 150 euros 10 funcions…a escollir lliurament….. i un altre una mica mes car de 180 euros per els mateixos espectacles , o sigui també 10. Aquest últim abonament, el que sembla en principi mes car, et dona dret a un llibret totalment gratuït dels espectacles produïts per el propi Lliure (seria un símil al programa del Liceu que ara costa 9 euros), i a mes a mes la possibilitat d’accedir gratuïtament a assajos generals amb públic i també a fer reserva prèvia de butaca amb espectacles que encara no estan a la venda al públic …. amb possibilitat de poder anular la reserva fins a 24 hores abans.

  Com veieu, el tracte amb els ”fidels” al Teatre es “exquisit”…molts deurien d’aprendre.

  M'agrada

 32. raimon

  Posats a concretar una mica i parlant de l’Auditori i la temporada de l’OBC, voldria dir:
  a) No es fa cap mena de descompte per a persones jubilades o majors de 65 anys.
  b) Es parla en molts abonaments de descomptes, però solament en el cas d‘abonament a la carta es concreta el descompte. No caldria ser una mica més explícit?
  c) El Sr. Administrador diu que ja es fa el pagament a terminis en els abonaments. Jo en el programa no ho llegeixo així. Es diu:
  – Abonament clàssic, descompte fins a un 40% segons zona, possible pagament fraccionat
  – Abonament dia de l’espectador, descompte fins a un 50%, possible pagament fraccionat
  – Abonament iniciació, descompte sense precisar, no parla de pagament fraccionat
  – Abonament espectacular, descompte a partir d’un 10%, no parla de pagament fraccionat
  – Abonament jove, descompte fins a un 70%, no parla de pagament fraccionat
  – Abonament a la carta, descompte del 15%, que el trobo ridícul. No es fa pagament fraccionat.
  d) En el full 46 es parla d’obsequi de temporada; deu ser per alguns abonaments i alguns abonats … jo no he rebut cap obsequi, ni cap entradeta , ni res de nothing. Seré l’excepció?

  Totalment d’acord amb MiquelGascon … per això mantinc l’abonament al TNC, tot i que darrerament les temporades són fluixetes la veritat.

  M'agrada

 33. Montserrat tur

  Sr. Andreu Puig , el seu aclariment no ès del tot correcta doncs no aclareix que l’únic abonament que fraccionen en dos terminis es el classic , la resta d’abonaments que jo sapiga rès de rès. Estic molt d’acort amb les opcions que propósa Miguel Gascon, penso que son molt coherens i que beneficiaria a mols abonats .

  M'agrada

 34. Elvira

  Avui he tingut ocasió de xerrar una estona amb el senyor Albert Roura, director de Mecenatge i Comunicació del Palau, i li he demanat que es passés per aquest post.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: