IN FERNEM LAND

UN EXPERIMENT TÈCNIC: MORRIS Vs MORRIS


James Morris

Diuen que qui no té feia el gat pentina, però a vegades aquest manca d’activitat produeix veritables curiositats que amb una brillant execució i molta precisió tècnica, donen com a resultat l’experiment que avui us porto a In Fernem Land.

El 15 de juliol del 2008 us proposava un experiment similar, Bumbry versus Bumbry, un caprici de diva que va lluir les seves facetes ambivalents de soprano i mezzo, en un estudi de gravació i assumint els rols d’Aida i Amneris, en el duet del segon acte.

Ara, un “genial” experimentador anomenat Allen, no tinc més dades, ha agafat l’impressionant duo del tercer acte entre Felip II i el Gran Inquisidor, per unir al mateix cantant en dues edicions en directe gravades al MET, però amb 7 anys de diferència. El cantant escollit és el baix-baríton Jame Morris, assumint el rol de Il Grand Inquisitore el 24 de febrer de 1979 i James Morris cantant el rol de Filippo II el 12 d’abril de 1986. En el primer cas dirigeix l’orquestra James Levine i en el segon l’ignot David Stivender.

El prodigi és purament tècnic, però el resultat és molt brillant i fa pensar molt en tot el que es pot arribar a fer amb una bona consola de so, molta paciència i habilitat. És clar que en aquest fragment les veus no s’arriben a entrecreuar mai i és més fàcil que en el cas de la Bumbry, però allò era en un estudi comercial i en aquest cas, l’Allen suposo que ho ha fet a casa seva en lloc de pentinar el gat i va necessitar de 35 talls, a part de controlar el volum de gravació i tota la pesca. Ho trobo molt brillant i per això us ho porto aquí.

Vocalment el Sr Morris és un bon Filippo II, però com a Inquisitore és decididament curt, ja que és necessita un baix profund i ell no ho és, però la concepció del personatge és prou bona i molt millor que alguns Inquisidors que hem hagut de patir (parlo tan sols d’òpera).

Per a tots aquells que tingueu curiositat en saber qui eren els partenaires de Morris en realitat o dit d’altre manera, els cantants que prodigiosament no escoltarem, us diré que el Filippo II de 1979 va ser el gran Nicolai Ghiaurov i l’Inquisitore de 1986 va ser Dmitri Kavrakos.

I per avui res més, us deixo amb aquest experiment del brillant Allen, que ben bé podria suscitar reflexions interessants al respecte de com se’ns pot arribar a enganyar, fins i tot en gravacions en directa, com ja vam constatar en aquella barroera manipulació de France Musique que us vaig portar no fa gaire i de qui els tècnics de la prestigiosa emissora, haurien d’aprendre lliçons d’aquest senyor Allen, que suposo que no té res a veure amb en Woody.

Que vagi de gust!

17 comments

 1. colbran

  Si esto puede hacerlo un particular que no habrán hecho, hacen o harán los grandes estudios de grabación! Sólo podremos fiarnos de lo que veamos en persona, siempre y cuando no se recurra a la amplificación artificial del sonido, como ya hacen diversos teatros de ópera.

  M'agrada

  • toni

   Sr. colbran:
   Sería interesante y muy educativo, que nos citara nombres de teatros, y por consiguiente de cantantes que han hecho uso de la amplificación in situ para el mismo auditorio o teatro, o es para la consiguiente grabación para la tv en HD y para el cine, o para los DVDs o blu-ray, y que en el mismo teatro no hacen uso de la misma y no se percibe por parte de los espectadores.
   .

   M'agrada

   • colbran

    El teatro cuya amplificación es de todos conocida es el Met. La utiliza quien la pide o la necesita desde 1966, con su traslado a la actual sede. Justino Díaz, cuando vino a Barcelona para el famoso “Faust” con Alfredo Kraus y Mirella Freni en el Liceu, lo divulgó claramente a la prensa. En los ensayos (en el Met) se preguntaba a los artistas quién quería o precisaba amplificación -entonces era del orden del 2%- y se obraba en consecuencia. Por otra parte Dietrich Fischer-Dieskau lo explica clarísimamente en el documental en DVD “FRITZ WUNDERLICH-Leben und Legende” de la DGG a partir del minuto 50 (grabación que apareció a la venta en 2006, que yo tengo y quizás aún está a la venta). Esta explicación viene motivada por el hecho de que el tristemente desaparecido Wunderlich temía debutar en el Met en 1966 como Don Ottavio, dadas las características gigantescas del teatro -con un aforo próximo a las 4.000 localidades, y siendo su voz de escaso volumen. Fischer-Dieskau le aconsejó que estuviera tranquilo por la razón arriba expuesta. Desgraciadamente no pudo interpretar ese “Don Giovanni” porque el fatal accidente causó su muerte prematura.

    El hecho de que se aplique la amplificación a uno o varios cantantes no significa que tenga que ser para todos, aunque puede darse el caso, según las características de la escena o la decisión del director de la misma. De esta forma se entiende que una voz casi ínfima como la de Kathleen Battle frecuentara el Met, hasta su confrontación con James Levine. Otro caso podría ser el de Cecilia Bartoli hace unos años -actualmente su voz ha ganado volumen- en el mismo teatro neoyorquino.

    Sin ir más lejos todo el mundo habló de amplificaciones en el “Sly” del Liceu -yo no puedo certificarlo porque no pude asistir- pero yo he notado el uso de amplificación en nuestro teatro, aunque se niegue rotundamente.

    Hay otros teatros que según he podido saber hacen uso de esa amplificación, pero yo no puedo corroborarlo porque no los he visitado, aunque sí puedo decir que el sonido en el Covent Garden es excesivamente brillante para ser natural. No obstante en este caso es una apreciación personal que puede ser errónea y se deba a las características propias del teatro o a mi ubicación en el mismo.

    M'agrada

 2. Curioso experimento (y en mi opinión magnífico, Morris siempre ha sido uno de mis cantantes favoritos)… Efectivamente se nota apurado al Morris/Inquisidor y no diría sobrado pero sí pleno al Morris Filippo, también creo que juega a su favor el dominio claramente mayor de la prosodia italiana en el 86 (como Inquisidor, en el 79, hay frases que claramente se nota que las canta sin “entender” lo que en cada momento, con cada palabra, está diciendo, con el efecto de hacer énfasis donde no corresponde acentual-musical-prosódicamente… Gran hallazgo, Joaquim!

  M'agrada

 3. Josep Olivé

  Si hi han hagut amplificacions en algun teatre en el que he asistit m’han marcat un bon gol perquè no m’he enterat. I aquesta és la questió: com és possible que d’haber-hi amplificació no és noti de manera que sigui diguem-ne que palpable no per a uns pocs sino més ampliament. No sé si m’he explicat bé. En fi, “oïdes (les meves) que no escolten prou fi, cor que no sent”.

  Un altre gol que em marcaria a la portaria, sens dubte, i a pilota parada, és la parella Morris-Allen. Cola, cola segur. Al menys a mi. És veritat que entre Filippo i l’Inquisidor no hi ha el contrast no hi ha el contrast que proporcionaría un baix profund però renoi, deu ni do el duo lo veritable que sona.

  Només a titol de curiositat, hi han grabacions (que probablement ja conexeu) d’aquest caire amb finalitats ben comercials: el primer LP que va treure al mercat en Paul McCartney desprès de la separació dels Beatles va ser un treball de laboratori discogràfic total, donat que McCartney ho va fer tot: cantar i tocar tots els intruments. Només li va faltar ser l’enginyer de so, que no sé. Un altre gravació interessant ens cau més a prop. Angel Jesús Garcia, violinista prestigi internacional i ex-concertino de l’OBC, era tambè un notable pianista. De jove va donar un concert amb el cèlebre quart de Beethoven i el no menys cèlebre violí en mi menor de Mendelsshon (no està malament, oi?). Doncs va gravar tota una serie de obres de Pablo Sarasate ell solet ben dret al violí i ben sentadet al piano. Bé, dit això, les dues gravacions esmentades em sembla més fàcils (o millor dit menys difícils) d’elaborar que lo lograt per Allen. Vaja feinada i que ben lograda!

  M'agrada

 4. Bé l’apunt no era tant per polemitzar sobre una cosa ben sabuda per tothom i que es continua negant, malgrat pífies tan sonades com les del Teatro Real i l’Andrea Chenier que ho evidenciaven i es van voler tapar com fos, amb excuses poc digeribles, o manifestacions més o menys explícites d’alguns cantants, com els casos que esmenta Colbran i segurament en petit comité, de molts altres. Un professional molt qualificat i respectat del Liceu, em va dir que cap teatre ho dirà, però quasi tots ho practiquen, a demanda del cantant interessat, és clar. A mi no m’estranya res, ans el contrari, penso que en un teatre ran immens com La Bastille que es projectin segons quines veus que hem escoltat al Liceu, és veritablement estrany, el mateix podríem dir del MET, el primer teatre que ho va posar en pràctica al fer un aforament gegantí i segons molts cantants i musics, inhumà. Si a més a més pensem amb les orquestres augmentades i amb el diapasó apujat, ja m’explicareu qui d’aquest cantants amb volums vocals idonis per teatres del segle XIX, es negarà a una petita ajuda.
  El meu admirat Flórez, que al Liceu se sent, però ja sabem com, al MET no té cap problema, i no és qüestió de l’acústica més o menys perfecte, és qüestió de dimensions de veu i espai.
  Tornant a Morris, desconec si la pista de l’orquestra és la mateixa, podria ben bé ser, el resultat em continua semblant esplèndid

  M'agrada

 5. toni

  Sin animo de polemizar, le puedo asegurar que habré tenido mucha suerte en no percibir amplificación de alguna/as voces in situ en los diversos teatros en que he podido presenciar Ópera, desde principios de los años 70.Como aficionado he participado cantando sobre un escenario en zarzuela y en Ópera, como corista, y sé que la proyección de las voces es muy compleja, dependiendo en gran medida de como de cerrada esté la caja acústica del escenario, y también son muy importantes los materiales de la sala, que colaboran o no, en el sonido tanto de la voz como de la orquesta.
  En el Met he estado dos veces viendo Ópera, y las voces pequeñas las escuchaba lo justito, y cuando por exigencia de la acción se giraban un poco, o iban al fondo del escenario, era algo más que una “voce lontana”, que posiblemente en Oviedo o el Real se escucharían algo mejor, o con un poco más de potencia.
  Que quede claro que no pongo en duda su exposición Sr. colbran, pero me reafirmo que mi oído no ha percibido trampa in situ,en los diversos teatros, tanto españoles, como el MET,Washington,Covent Garden,Viena,Garnier y Bastille de Paris,Scala de Milan,etc.

  M'agrada

  • colbran

   Te sugiero que veas el DVD de Wunderlich, está subtitulado en castellano y verás lo que dice Fischer.Dieskau, a partir del minuto 50, en una entrevista que data de 2006 y se refiere a un hecho que se practica desde la reapertura del Met en 1965, en la nueva sede del Lincoln Center. No pretendo polemizar tampoco, me atengo a aseveraciones tanto de Justino Díaz (en Barcelona) como de Dietrich Fischer.Dieskau, dos personas de prestigio reconocido mundialmente, a las que nadie les ha puesto un pleito por afirmar lo que todo el mundo de la ópera sabe y conoce.

   Esto ha sido un añadido que nada tiene que ver con la temática de este post, pero me lo ha sugerido el hecho de los trucos de grabación que pueden llegar a efectuarse, cuando un no profesional como Allen ha conseguido esta filigrana de un duo de bajos por el mismo James Morris.

   M'agrada

 6. dandini

  La veritat es que si no estic mal informat Fritz Wunderlich va morir el 17 de Setembre de 1966 i el nou Met s’havia inaugurat el dia abans 16 de Setembre de 1966.A no ser que el Sr Dietrich Fischer-Dieskau tingues una relació mooooolt especial amb el equip tècnic de enginyers i arquitectes que el van construir dubto de la veracitat del consell tranquilitzador.Clar potser la nit abans de morir el va trucar per telèfon.Enbolica que fa fort! Be, jo personalment m’en refio més d’una opinió d’en Joan Pons apareguda a Opera actual.Ell asegurava que no hi havía amplificació i que en el cas de que n’hi hagués per algun cantant es sentiria molt marginat i ofès despres de haver-hi cantat 339 representacions.Desde el punt de vista personal os puc dir que he assistit a 26 representacions al Met i crec sincerament que el tema de l’amplificació és ara per ara una” leyenda urbana”.Puc assegurar que les veus de Villazón,Cossotto,Pavarotti,Damrau ,Vargas,Fleming,Giordani,Jones,Voigt,Guleghina,Flórez,Garanca,Mattei,Malfitano,Lima,Mattila,Urmana,Seiffert etc,etc és senten amb més volum al Liceu que no pas allá.Pero acte seguit també os haig de dir que l’acústica d’aquell teatre presenta un so potser més nítid que no pas el de casa nostra evident en el cas de les veus i també en els instruments de l’orquestra(que suposo que ningú argumentará que també tenen amplificació).

  M'agrada

 7. colbran

  Dandini, es mucho más sencillo que todo eso. Rudolf Bing no quería continuar con la dirección del Met al trasladarse al Lincoln Center porque para un teatro de estas características habría voces que precisarían amplificación y él no quería que se hiciera uso de esa técnica en el Met. Esto se publicó por todas partes, con lo cual y dado que Dietrich Fischer-Dieskau era una eminencia vocal es probable que a parte de leerlo en la prensa alguien relacionado con el nuevo Met se lo comentara.

  Lo que antecede lo expresó el propio Rudolf Bing en su libro “5000 nights at the Opera” en 1972 y que yo leí hace unos años. No obstante, a pesar de sus escrúpulos respecto a la amplificación, continuó dirigiendo el teatro hasta el citado año.

  Que un teatro disponga de esta técnica acústica no significa que la utilice siempre ni para todos los cantantes. Justino Díaz que fue habitual del Met durante muchos años lo comentó a la prensa de Barcelona durante sus funciones en el “Faust” que interpretó en el Liceu en 1984. Comentó que la amplificación que se suministraba -si se quería- era del 2% y que él nunca la había utilizado aunque se la habían ofrecido en varias ocasiones, ya en los ensayos.

  Me parece muy bien que aceptes la opinión de Joan Pons, yo acepto la de Fischer-Dieskau, grabada en DVD de la DGG de 2006 y que nadie ha pleiteado por libelo.

  Fritz Wunderlich tenía que debutar en el Met con “Don Giovanni” en las primeras semanas de la reinauguración en el Lincoln Center. En mi comentario anterior dí como dato de reapertura el año 1965 erróneamente, cuando efectivamente tuvo lugar el 16 de septiembre de 1966, como tú bien dices, y las conversaciones entre Wunderlich y Dietrich Fischer.Dieskau tuvieron lugar bastante antes del mes de septiembre de 1966.

  M'agrada

 8. dandini

  Caramba Dietrich Fischer-Dieskau parece que ya era un experto en las características del nuevo Met incluso antes de su inauguración.Curioso en un cantante que nunca pisó su escenario y cantó poquísimo en los Estados Unidos.En esto coincide contigo Colbran.Tú tampoco has estado nunca en el Met pero llevas años divulgando dicha noticia.

  M'agrada

  • Home Dandini, això Fischer Dieskau ho diu molts anys després, ja que el DVD es va fer posteriorment. El que diu DFD litearlment és: No crec que estigui desvetllant cap secret, ja que tothom sap que al MET hi ha una lleugera amplificació (i somriu de manera sorneguera), per tant, segur que Wunderlich hagués pogut cantar un Don Ottavio meravellós.
   Pel que fa a les declaracions de Justino Díaz a la premsa catalana, hauré de cercar l’hemeroteca pertinent, però jo com et pots figurar dono molta credibilitat a Colbran. Per altre part als cantants no els convé gaire que això es conegui i tothom deu fer la vista grossa. A Pons, òbviament no li cal cap tipus d’amplificació, per tant, sembla obvi que ell ni la vulgui, ni li agradi.Caldria preguntar a Miss Battle.
   Finalment si Rudolf Bing ho menciona en les seves memòries i ho dóna com un dels motius per els quals va abandonar, així que va poder, el nou MET, també caldrà tenir-lo en compte.
   La gràcia del invent és precisament que el públic no se’n adoni, per tant per molt que tu hi hagis estat i en Colbran i DFD tampoc, no els treu la credibilitat que tu els negues.
   Si tan sols ho diguessin ells….

   M'agrada

  • colbran

   Tampoco he estado en Marte y por lo que he leído existe. Vaya salidas tampoco elocuentes que tienes, Dandini; divulgo lo que he leído y me han comentado, como haces también tú cuando te conviene y como hacemos todos; para eso existen los libros, los CDs, los DVDs, los rotativos, la radio, la televisión, etc… y ahora además Internet, para informarnos aunque no hayamos estado en según qué sitios, no hayamos vivido en según qué años, ni escuchado en persona a según quienes -de eso tienes mucha experiencia con los YouTubes que tanto frecuentas-.

   M'agrada

 9. dandini

  Claro yo tampoco he estado en Marte pero me fio de los científicos y de todas las pruebas demostrables que estos pueden aportar en cambio no me fio demasiado de las opiniones poco científicas y demostrables respecto a un teatro en concreto de Herr Fischer-Dieskau.Por cierto estuvo propuesto para cantar en el Met el Dr Fausto de Busoni en la década de los setenta pero al parecer finalmente no hubo acuerdo.Colbran el dia que vayas al Met te daras una gran sorpresa cuando oigas por ejemplo “Je marche par tous les chemins” lontano,lontano…como me pasó a mí cuando lo interpretó una Renée Fleming en baja forma…

  M'agrada

 10. Elio

  Joaquim, disculpa que m’afegeixi a aquesta discusió fora de lloc, però fa temps que sento curiositat pel tema.

  Primer de tot voldria dir que l’amplificació en teatres d’òpera no em sembla pas una cosa tan greu, si es fa tan bé que el públic no ho nota. Jo mateix ho hauria preferit en algunes funcions al Liceu, ja que molts cantants s’escolten amb dificultats. La solució més honrada seria tirar a terra tots aquests teatres que, per les raons que siguin (mida, forma, materials…), no són adecuats per a la seva funció, i construir-ne de nous en base a criteris acústics i no pas estètics o socials. Com que això no és factible entenc que en alguns llocs s’opti per l’amplificació controlada.

  Personalment, mai he notat l’amplificació. Al Liceu he tingut la sospita en algunes ocasions, però mai he notat res de forma prou clara com per no poder-ho atribuïr a alguna peculiaritat acústica de la sala. Colbran, més amunt deies que en alguna ocasió has notat amplificació al Liceu, podries dir-me, si ho recordes, en quines funcions?

  El cas més estrany però, l’he viscut a la Staatsoper de Viena. Tot i estar en una de les localitats més allunyades de l’escenari, tots els cantants s’escoltaven perfectament amb un volum sorprenent, millor que en altres teatres més petits. La nitidesa del so orquestral també era excepcional, cosa que fa pensar que simplement és tracta de la bona acústica de la sala. Algú me’n pot dir alguna cosa d’aquest teatre?

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: