IN FERNEM LAND

L’ÀNIMA DEL LICEU INAUGURA UNA PÀGINA WEB


L’ànima, malgrat ser una cosa etèria a vegades és materialitza, quan això passa els resultats acostumen a ser molr engrescadors.

L’Ànima del Liceu, que a part de materialitzar-se de manera generosa en un concert el proper diumenge 22 a les dotze del migdia, ahir va inaugurar una pàgina web amb la voluntat de materialitzar projectes i neguits.

Aquest és el seu manifest:

El Gran Teatre del Liceu està en crisi. Una realitat i una oportunitat. Crisi també significa canvi. És el moment d’encarar la incertesa i assenten entre tots les bases per reforçar i millorar un model afeblit i ferit per les difícils circumstàncies externes i l’absència d’un projecte intern sòlid. Orfe d’una direcció solvent, incapacitada per afrontar, amb intel·ligència, sensibilitat, imaginació i sentit col·lectiu, la tasca de mantenir intacta la gairebé bicentenària continuïtat històrica d’aquesta institució.

En 1999 el Liceu va renéixer millorat, adaptat als nous reptes que llançava l’òpera com a màxima expressió de la cultura occidental. Un teatre preparat per trencar el seu sostre de vidre i afirmar-se entre les grans òperes internacionals.

El canvi només va afectar a les parets. Els vells vicis han perdurat i d’altres nous s’han instal·lat com conseqüència del permanent malentès que existeix entre la cultura i la política. Una rèmora que finalment ha aflorat quan la pressió exterior es va fer insuportable i una direcció especialment inepta per gestionar-la ha qüestionat el futur i el prestigi del Liceu.

Aquest concert és una resposta clara, generosa, compromesa i esperançada de tots els treballadors del Liceu, amb el recolzament d’aquells que encara creuen amb fermesa en el protagonisme cultural i valor simbòlic d’una institució que, com va ben dir el mestre Boder, és més que un teatre, com el Barça és més que un club.

Un referent i una marca internacional. Un teatre és una màquina complexa que s’embussa si la mesquinesa i la ignorància s’apoderen dels seus engranatges. Malgrat els obstacles –i no tots externs–, compta amb uns treballadors que amb el seu esforç, professionalitat, experiència, dedicació, afany de superació i estima per l’òpera i el públic, permeten que cada dia aquesta màquina s’engegui i doni el millor que té a un públic que ha demostrat la seva fidelitat en tots els moments crítics viscuts pel teatre.

Amb aquest acte volem reivindicar que un altre Liceu –un millor, de nou de “tots”– és possible. Que és la nostra obligació replantejar la manera de governar i administrar aquest teatre. Que som els primers a donar aquest pas. Que afirmem que l’actual model és caduc. Un llast per al renaixement del Liceu. Que aquest és el mandat de futur que llancem als què haurien de vetllar des de les administracions pel seu futur. Que demanem estar presents en els seus òrgans de decisió, que sol·licitem una direcció professional, que exigim transparència en la gestió dels recursos, que es preservi la seva identitat com a teatre públic i que aquest sigui el valor màxim que hem de comunicar para atreure al mecenatge privat, còmplice en la nostra voluntat d’aconseguir el màxim prestigi i la màxima representació en la nostra societat com a be cultural comú.

L’Ànima del Liceu és també una oportunitat única per agrair l’infinit suport que hem sentit per part de tots aquells que comprenen el significat profund que té el Liceu per tots nosaltres. Artistes, abonats, espectadors, mecenes, patrocinadors, amics, associats, mitjans de comunicació i institucions que han donat innombrables i significatives mostres del seu compromís amb aquesta institució i els seus treballadors. Un sol concert és potser insuficient per respondre a aquesta impagable resposta col·lectiva. Com va dir André Malraux: “cultura és la suma de totes les formes d’art, amor i pensament que al llarg dels segles han permès que l’ésser humà estigui menys esclavitzat”. Per a nosaltres, els treballadors del Gran Teatre del Liceu, aquest és un bon començament. I volem que ens acompanyin.

Treballadors del Gran Teatre del Liceu

Barcelona, 26 de març de 2012

Benvinguda sigui aquesta pàgina que ens aproparà més al Gran Teatre del Liceu, millor encara, a la seva ànima. Desitjo personalment que aquesta nova plataforma també serveixi per apropar a la gent que no coneix gens el Liceu a saber que aquest Gran Teatre no són tan sols unes parets que amaguen una sala magnífica amb una història envejable, que al darrere hi ha una munió de grans professionals que estimen l’empresa on treballen i això deixeu-me dir que malauradament ja ha esdevingut una rara avis. També per a tots aquells que acostumem a sovintejar-lo fins i tot amb assiduïtat quasi malaltissa, ens va bé saber que al darrera de moltes vetllades inoblidables hi ha una ànima oculta, sovint ignorada i maltractada per l’opinió generalitzada que no reben mai el nostre aplaudiment i sense la seva feina de ben segur no podríem aplaudir mai nosaltres. Tots ells s’han unit per fer possible allò que algú va insistir en malbaratar i a tots ells haurem d’estar eternament agraïts per aquest esforç generós en mantenir la seva empresa en marxa.

Jo mai m’hagués involucrat com ho he fet amb ells, per una causa partidista o subjecta a foscos interessos o manipulacions, mai, us ho asseguro. El Liceu és quelcom important en la meva vida i tots aquells que amb grans i greus sacrificis fan possible que ho continuí sent, mereixen a part del meu agraïment la meva complicitat i també la meva lluita.

Diumenge malauradament no hi podrem ser tots a dins del teatre. Sé que hi ha molta gent molesta per com s’ha fet la venda de localitats i possiblement quan hagi passat el dia 22 en podrem parlar amb més calma, ja que tot i saber, també desitjar, que hi ha coses al Liceu que han de canviar JA, una d’elles ha de fer la venda d’entrades, els seus horaris,  la venda a taquilles i Internet. Això s’hauria de canviar abans de començar la venda per la nova temporada.

També crec que per a tots aquells que s’han quedat sense la possibilitat de comprar entrades i per tant sense poder entrar a la sala, hi haurà una pantalla gegant per poder-ho veure en directa al davant del Liceu. No és el mateix, però és una manera de donar un suport evident.

Res més, bé falta allò més important, l’adreça del web:

http://www.animaliceu.cat/index.php/ca/

És un web magnífic, amb un disseny auster i molt elegant, que embolcalla una ànima que ens ha d’enorgullir a tots.

Avui més que mai us vull deixar un Youtubre protagonitzat per el Cor i L’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, en una obra que es tornarà a interpretar després de molts anys, jo crec que la darrera vegada va ser justament en les representacions que reflecteix aquest Youtube, es tracta del final del pròleg de Mefistofele d’Arrigo Boito, el Salve Regina, tal i com es va interpretar al 1987, sota la direcció de Jose Collado en la part musical i Emilio Sagi en l’escènica, en una producció provinent del Teatro de la Zarzuela de Madrid. Els directors del Cor en aquell moment eren el tàndem inoblidable format per Romano Gandolfi i Vittorio Sicuri. El vídeo d’aquesta representació el podeu recuperar en la seva integritat prement AQUÍ 

24 comments

 1. Joaquim, es impossible expresar millor el sentiment que molts tenim envers el Liceu, de com ho has fet tu.
  Es lamentable que molta gent no pugui accedir diumenge a l’interior del teatre, però es una molt bona noticia que des del bell mig de la Rambla es pugui seguir tot l’esdeveniment en directe.
  Una abraçada molt forta a tots els que formen part d’aquesta ànima liceista i donar-los tot el suport possible en les negociacions que fa més i mig havien d’haver començat i que l’empresa encara no s’ha dignat iniciar. Espero que aquest concert sigui un gran suport pels treballadors que tant s’ho han “currat” en la seva organització i per fer viable la continuitat del Teatre.
  Endavant!!

  M'agrada

 2. Juli carbó i montardit

  Vull felicitar al cronista de “l’Ànima del Liceu”, És un missatge completament colpidor i esperançador. L’únic que vull especficar és que tot i estar d’acord en que el Liceu s’ha de renovar alguns espectes, cal tenir en compte que s’han de respectar algunes de les qualitats que l’han fet assolir la seva popularitat al llarg dels anys.
  També comparteixo l’expressió anímica de que el Liceu és més que un teatre simbòlic, el mateix que el Barça és més que un Club.
  El Liceu és l’eix de la cultura musical i operística de Catalunya, per tant l’hem de respectar i cuidar com si fos la nostra senyera patriòtica.
  Gràcies per la informació i si el meu estat d’ànim m’ho permet em consolaré veient-ho en la pantalla gran exposada a la Rambla.

  M'agrada

 3. Xavier C.

  A tot això, que jo ja m´he fet la meva pel·lícula: en Joaquim ens deixa un fragment del Mefistòfele que ja ens va regalar en la setmana d´homenatge a Montserrat Caballé; la Caballé no està prevista al programa del concert; al programa diuen que hi haurà vàries sorpreses; en Joaquim sovint sap més coses de les que pot/vol dir;…

  Ja sé que no, perquè malauradament sembla que no està per gaires concerts ni se li coneix cap proximitat als organitzadors d´aquest, però… oi que seria maco, ella que ho estat gairebé tot a aquesta santa casa?

  M'agrada

 4. tenorino

  Benvolguts companys,

  Aquest concert és la veritable essència del que representa el Liceu, ja que està organitzat pels qui fan que un “monstre líric” com el nostre teatre sigui conegut arreu de món. Gent capaç de deixar un bon record a mestres de la lírica que davant una situació extraordinària responent diligentment. En fi, que tinc ganes de poder gaudir d’ un migdia molt agradable….
  Respecte al comentari del company Xavier C., jo també dubto que una de les sorpreses del concert no tingui nom català, tot i que reconec que prefereixo conservar el record d’una gran veu a través de les gravacions.

  Salutacions

  M'agrada

 5. Jo no hi podré ser. Vaig fer tard com tantes vegades m’ha passat a la vida. El meu esperit acompanyarà a tots els que hi sereu. Jo sé que la crònica que ens faràs, Joaquim, compensarà sobradament el meu fracàs a l’hora de voler comprar entrades.
  Ciao!

  M'agrada

 6. anna

  M’agradaria que l’endemà del concert només es parlés de com d’emotiu havia estat tot l’acte sense fer una crítica de l’interpretació de tal o qual cantant, de l’orquesta, del cor, etc.

  M'agrada

 7. Benvolguts,

  Amb motiu del concert de L’ànima del Liceu aquest proper diumenge 22, a les 12h, i degut a l’entusiasta resposta del públic que ha comportat que les entrades s’exhaurissin en tant sols 2 hores, s’instal·larà una pantalla davant del teatre del Liceu per poder seguir tot el Concert en directe.

  Ens plau convidar-vos a tots aquells amics que han mostrat la seva preocupació envers la situació del teatre i malestar per la seva pèssima Direcció i gestió; i han manifestat el seu suport i ànim al Liceu,a ser-hi amb nosaltres. Us esperem i ens agradarà poder trobar-nos el diumenge perquè l’ànima del Liceu ha de ser la que aconsegueixi que el Liceu “torni a ser de tots i per a tots”.

  Salutacions cordials,

  SOS Liceu

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: