IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE GIULIO CESARE A SALZBURG (Scholl-Bartoli-von Otter-Jaroussky; Antonini)


L’esdeveniment musical és d’altíssim nivell i el vocal estratosfèric. Reunir en una mateixa representació al quartet format per Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Anne Sophie von Otter i Philippe Jaroussky, amb Il Giardino Armonico dirigit per Giovanni Antonini ha estat possible gràcies a la mezzosoprano romana, que com a directora del Festival de Pentecosta salzburgès ha fet possible el somni d’interpretar a Cleopatra envoltant-se d’un equip plegat de noms, però que cal dir que no tots a l’alçada del que hom podria suposar sobre el paper.

G.F.Haendel:
GIULIO CESARE IN EGITTO, HWV 17

Andreas Scholl, Giulio Cesare
Cecilia Bartoli, Cleopatra
Anne Sofie von Otter, Cornelia
Philippe Jaroussky, Sesto
Christophe Dumaux, Tolomeo
Jochen Kowalski, Nireno
Ruben Drole, Achilla
Peter Kálmán, Curio

Il Giardino Armonico
Director musical: Giovanni Antonini
Direcció escènica: Moshe Leiser i Patrice Caurier
Escenografia: Christian Fenouillat
Vestuari: Agostino Cavalca
Disseny de llums: Christophe Forey
Dramatúrgia: Konrad Kuhn
Coreoghrafia: Beate Vollack

No us podré deixar cap vídeo d’aquest espectacle, ja que s’editarà comercialment, però la retransmissió del canal ARTE és magnífica i si per anar més ràpid us estimeu tan sols la banda sonora, també us deixaré els enllaços per poder escoltar-la.

Interpretant a Cleopatra, Cecilia Bartoli s’alinea amb Magdalena Kozená (gravació amb Minkowski) i ambdues trenquen  la tendència molt establerta de donar aquest rol a les sopranos líric lleugeres o decididament lleugeres i òbviament ens ofereix una caracterització més densa amb una varietat expressiva i l’esclat tècnic habitual, que acaben donant a la seva interpretació un caràcter pràcticament definitiu a aquest rol. El seu cant és molt seductor, però no exempt dels sons ingrats, guturals i de pit, que la seva particular i discutible tècnica produeixen i de la que se’n ha parlat i discutit abastament. Cecilia Bartoli és una cantant excepcional i tan sols cal escoltar alguns dels fragments que us deixo per no insistir-hi.

Escoltem-la en les àries

V’adoro pupile, on podreu apreciar, a part de la seducció innegable del cant de Bartoli, com el públic educadíssim i luxós de Salzburg, talment com si es tractés del liceista en finalitzar l’Adriana, interromp amb aplaudiments la coda orquestral de tot un Giardino Armonico amb suposo que un Antonini tan empipat com Benini.

Venere bella“, on Bartoli juga a plaer amb les notes, fent coloratures, reguladors, trinats i escales, com si hagués de demostrar a la posteritat i en una única ària del que és capaç. Sensacional!

Se pietà di me non senti“. El “moment màgic” d’una òpera màgica, no es desaprofitat per la cantant italiana que torna a captivar, seduir i meravellar, en aquest lament que en en contra del que pugui semblar amb els seus espectaculars allegros, m’estimo molt més quan es conté recollint veu i tècnica al servei del sentiment planyívol, on cada estrofa, lluny de la monotonia que podria representar per altres cantats la llargada d’una ària com aquesta, ella ofereix varietat expressiva a dojo i cal dir que sumptuosament acompanyada per Antonini i el seu Giardino. Tot just encara en l’aire els últims vestigis musicals un eixelebrat li crida alguna cosa així com GIGANTE! que trenca tota la cristalleria de bohèmia que s’havia creat en aquest magnètic moment.

Per acabar la selecció bartoliniana, l’escoltarem en un altre perla, el “Piangeró la sorte mia“, manierisme vocal? no ho sé, trobo que Bartoli i el seu art aturen el món, i estem necessitats de persones i artistes que ho sàpiguen fer. Contrastos extrems de dinàmiques i expressivitat servits amb majestívol art. No podem evitar un “SEI UNICA” del mateix o diferent individu que es va posar entre cella i cella trencar els moments més climàtics amb la seva presència “okupa” en mig d’una partitura on ningú els ha demanat intervenir. No sabem esperar unes micres de segon més?, no saben que aquell silenci immediatament després de l’última nota també està escrit?

Del Giulio Cesare d’Andreas Scholl us oferiré les àries:

“Va tacito e nascosto” on el contratenor alemany llueix la seva classe inqüestionable, malgrat que la veu denota el pas dels anys

“Al lampo dell’armi”, on malgrat les dificultats d’unes agilitats vertiginoses, Scholl se’n surt victoriós, sempre i quan no el comparem amb la seva exultant Cleopatra.

Escoltem finalment a Scholl en la difícil “Quel torrente che cade dal monte”, on en surt victoriós oferint amb encert un excel·lent domini tècnic.

Del magnífic personatge de Sesto escoltem en primer lloc l’ària “Cara speme, questo core” cantada per Philippe Jaroussky amb l’habitual sensibilitat, que com sempre que tan sols l’escolto, queda afectada per unes sonoritats estridents que al natural desapareixen en gran mesura, és clar que la musicalitat exquisida poden amb això, i més.

Ara escoltarem a Philippe Jaroussky en l’ària “L’angue offeso mai riposa”, on el contratenor no pot dominar tan bé l’emissió i la bellesa del so, en els atacs a l’agut en els passatges més agitats. La demostració de tècnica vocal és impressionant

I ara escoltarem el duo final del primer acte entre Sesto i Cornelia “Son nata a lagrimar” i així ens permetrà escoltar a Anne Sofie von Otter, vocalment poc adient per aquest rol destinat a una contralt i que en el seu estat vocal actual, com ja vam poder apreciar al Liceu en el Tamerlano, no pot lluir les excel·lències d’antany. Tot i així en aquest meravellós final, es compenetra molt bé amb Jaroussky. Ella havia cantat el rol de Sesto en la magnífica gravació de Minkowski.

Del rol de Tolomeo escoltem la notable versió de l’ària del segon acte “Si, spiegata il tuo rigore” a càrrec del contratenor francès Christophe Dumaux.

Del en altre temps, notable Jochen Kowalski (Nireno) no us oferiré res, ja que no queda res per oferir.

Jo crec que l’àmplia selecció auditiva us engrescarà per baixar-vos els arxius de vídeo, separats per actes i que després haureu d’ajuntar amb l’habitual hjsplit.

Els arxius d’àudio no necessiten cap altre treball addicional que la baixada de cadascun dels actes.

Espero que ho gaudiu.

Philippe Jaroussky (Sesto) a Giulio Cesare a Salzburg. Producció de Moshe Leiser & Patrice Caurier.

Philippe Jaroussky (Sesto) a Giulio Cesare a Salzburg. Producció de Moshe Leiser & Patrice Caurier.

ENLLAÇOS DE VÍDEO:

ACTE 1er

https://rapidshare.com/files/3377162335/GC_S_2012_A1.mkv.001

https://rapidshare.com/files/1635276342/GC_S_2012_A1.mkv.002

https://rapidshare.com/files/2517604202/GC_S_2012_A1.mkv.003

https://rapidshare.com/files/2031098704/GC_S_2012_A1.mkv.004

https://rapidshare.com/files/2377550697/GC_S_2012_A1.mkv.005

ACTE 2on

https://rapidshare.com/files/3101074306/GC_S_2012_A2.mkv.001

https://rapidshare.com/files/2037921427/GC_S_2012_A2.mkv.002

https://rapidshare.com/files/873436011/GC_S_2012_A2.mkv.003

https://rapidshare.com/files/791624326/GC_S_2012_A2.mkv.004

ACTE 3er

https://rapidshare.com/files/1579344733/GC_S_2012_A3.mkv.001

https://rapidshare.com/files/3421245974/GC_S_2012_A3.mkv.002

https://rapidshare.com/files/3677912328/GC_S_2012_A3.mkv.003

https://rapidshare.com/files/930419494/GC_S_2012_A3.mkv.004

ENLLAÇOS D’ÀUDIO mp3:

https://rapidshare.com/files/1360281941/Giulio_Cesare_Salzburg_2012_A1.mp3

https://rapidshare.com/files/3459906361/Giulio_Cesare_Salzburg_2012_A2.mp3

https://rapidshare.com/files/961674475/Giulio_Cesare_Salzburg_2012_A3.mp3

Recordeu que demà dijous és l’ùltim dia per escollir quin Wotan us agrada més dels proposats a l’apunt ARA QUE TENIM BRÜNNHILDE ANEM A LA RECERCA DE WOTAN.

Divendres us diré qui ha estat escollit per compartir amb Astrid Varnay aquest inici de l’arbre de la Tetralogia Infernemlandera, alhora que us proposaré 12 Sieglindes.

Giulio Cesare Salzburg 2012 Cecilia Bartoli (Cleopatra), Christophe Dumaux (Tolomeo). Foto Hans Jörg Michel

Giulio Cesare Salzburg 2012 Cecilia Bartoli (Cleopatra), Christophe Dumaux (Tolomeo). Foto Hans Jörg Michel

42 comments

 1. Juli carbó i montardit

  Vull ser el primer en felicitar-te en el dia del teu aniversari. Després escoltaré i veuré els fragments que has deixat de GIULIO CESARE.
  Felicitats i molts més In Fernem Lads.

  M'agrada

 2. Em ve de perles ja que em vaig perdre la segona part de la cadena Arte. Em van encantar sobre totes les estrelles, Jaroussky i Dumaux, malgrat l’escena gore. Gràcies,

  moltes felicitats, i que tingis un dia rodó 🙂 *** !!

  M'agrada

 3. Lluis Emili Bou

  Com que hi ha consens a felicitar-te, tot i que no trobo on informa del “fausto acontesimiento” m’afegeixo a desitjar-te a tú i a tots per molts anys de IFL (i de (bona) vida, és clar).

  Llegint els blasmes merescudíssims contra els trenca-encanteris de Salzburg se m’acut pensar si els que defensen el vociferador local que tenim a Barcelona de plantilla saben si el de Salzburg també comprensió per raons de salut. Perdoneu però jo ni l’un ni l’altre. Algú ho havia de dir!

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Ja va quedar escrit que el noi a qui et refereixes té una petita disminució mental. Res es pot fer si no ho creus. Nomes demenar-te que pensis per un instant, només per un instant, que això realment pot ser veritat… En aquest instant, continuaries sent tan poc tolerant amb una persona aixi?

   M'agrada

 4. SANTI

  Per molts anys Joaquim, intueixo que avui fas anys.
  Et volia dir que el primer enllaç del segon acte era el del primer i veig que ja ho has corregit.
  Moltes gràcies per aquest regal, però avui haguéssim hagut de regalar-te alguna cosa nosaltres.
  Passa un bon dia

  M'agrada

 5. No ho sabía pero ha quedat clar que es el teu aniversari !!Per molts anys !!!y moltes gracies per el regal que ens fas justament avui .No
  pensem més en el tema de Ancha es mi casa,
  Una forta abraçada.

  M'agrada

 6. Concep

  Per molts anys Joaquim.
  Ens omples de regals magnífics fins i tot el dia delteu aniversari que et tocaria descansar i rebre els nostres.
  Et deixo un petit obsequi

  M'agrada

 7. Lluís Vallverdú

  Joaquim, escolto amb emoció la Sra. Bartoli i vull agrair-te la generositat en voler compartir amb tota la família d’IFL aquests moments sublims. Gràcies i per molts anys!

  M'agrada

 8. Salvador

  Ara m’he enterat que és el dia del teu aniversari. Et desitjo molta felicitat i per molts anys i panys.
  L’òpera la vaig veure pel canal ARTE. Renoi, quina manera d’embrutar-se amb sutge i ketchup. La Bartoli no parava de moure’s. Amb els seus refilets i la llargària d’aquesta òpera, devia acabar morta de cansament però, al final als aplaudiments, ella els arrossegava a tots endarrera i endavant sense parar. Aquesta dona és un sac d’energia!!!

  M'agrada

 9. Marta B

  Feia dies que no treia el nas per aquí, precisament avui que m’he conectat m’assabento que és el teu aniversari, així que PER MOLTS ANYS!

  Escoltant els fragments que ens has deixat i són extraòrdinaris. Espero baixar-la un dia d’aquests

  M'agrada

 10. Fernando S.T.

  Muchas felicidades Joaquim.
  Venia a disfrutar de este Giulio Cesare y también me he encontrado con lo del aniversario. Espero que hayas pasado un día diferente.
  El domingo vi un poco de esta representación y me disgustó bastante la producción. Nada nuevo.
  Las voces, en su mayoría rozan el nivel más alto, aunque estaríamos de acuerdo en la decadencia de von Otter y a mi me gusta mucho más Scholl, aunque caduco, que Jaroussky, que se me atraganta.
  Bartoli es de otro planeta.

  M'agrada

 11. Josep M.

  Quin gran regal….aixó és el món al revès, qui fa l’aniversari en comptes de rebre’l, ens fa un regal magnific: una versió fantàstica d’una de les millors òperes que s’han escrit mai. Moltes gràcies Joaquim, i per molt anys de bona música; i per molts anys de poder compartir-la amb persones que l’estimem.

  M'agrada

 12. Josep Olivé

  Hombreeeee! Felicitats! 🙂

  Una cosa té aquest òpera: una succesió ininterrompuda d’àries excepcionals! Ara ja no puc, però en veritat en veritat et dic que abans que arribi el cap de setmana serà degudament atès i escoltat!

  Moltes gràcies!

  M'agrada

 13. Hola amics:
  Juli, Atticus, Paulo, Kalamar, Xavier C., José Luis, Miquel, fafi, Maria Teresa, Lluís-Emili, Santi, Angels, pio, Concep, Lluís,Salvador, maribel i Víctor (Víctor i Maribel), Rosa, marta B, Fernando S.T. Jose,p M i Josep
  Perdoneu que no us contesti com us mereixeu, però mireu la hora que és i tinc l’apunt a mig fer.
  El dia ha estat intens a IFL, al e-mail, a Facebook, al telèfon i m’he quedat sense hores.
  En primer lloc agrair-vos les felicitacions. Fer anys abans m’agradava molt, ara m’agrada, però que em feliciteu m’omple de joia i carrega le spiles, dir el contrari seria molt falç per part meva.
  Si també em regaleu cosetes, cosetes que necessiten el seu temps, encra em fa més il•lusió, per tant em teniu molt content i amb tot el que ens envolta, pactes fiscals, primes de risc, bankias i altres crims contra la humanitat, sentir-se envoltat d’amistat i estima és molt gratificant.

  El Giulio Cesare és tot un esdeveniment, però discutible. Cal pair-lo amb tota la seva digestió posterior i després fer l’anàlisi corresponent, sobretot si heu superat la producció.

  Altres temes tangencials surgits entre Handel i el 30 de maig, m’estimo més obviar-los, m’enteneu, oi?

  Gràcies per ser-hi i per ser tan fidels.

  M'agrada

 14. pio

  Caro Joaquin, oramai approfitto sfacciatamente della tua gentilezza
  su Operalia c’è un link al così di parigi che non si apre e dovrebbe contenere i link a rapishare…… ma non si apre!!!!!
  puoi fare nulla?
  Lo so, dovrei vergognarmi…. 😉
  con affetto Pio

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: