
Machaidze, ALagna, Croci i Courjal rebent els aplaudiments del públic a la Salle Pleyel el passat 17 de febrer de 2013.
El passat 17 de febrer va tenir lloc a la Sala Pleyel de Paris una representació en forma concertant de la bellíssima òpera de Georges Bizet, Les pêcheurs de perles, amb l’atractiu d’una parella protagonista, sobre el paper ideal per interpretar a Nadir i Leila, el tenor francès Roberto Alagna, que ja el devem tenir assajant el Pinkerton al Liceu i la jove soprano georgiana Nino Machaidze
A Alagna ja comencen a passar-li factura els excessos comesos en els darrers anys i un rol líric del repertori francès com és el Nadir, el posa massa sovint entre les cordes. No és el lògic desgast de la veu el que decep més de la interpretació d’aquest Nadir, més aviat és l’aproximació inexacta a un rol d’elegant dicció, de cant aristocràtic i seducció vocal, un rol paradigmàtic del repertori francès, on tenors com Alain Vanzo, Nicolai Gedda o Alfredo Kraus han deixat versions per la història i on a priori Alagna també ho hauria de fer, amb la seva dicció claríssima i el timbre tan mediterrani i d’una veu lluminosa i evident atracció.
Què li passa pel cap o per la gola a Alagna per cantar tota l’ària en falset?
Que ho faci és tan discutible com inadmissible, però sobretot que la canti malament és imperdonable, que no quadri amb l’orquestra i que s’inventi el tempo que li doni la real gana per fer els seus “prodigis” és si més no, una presa de pèl i més aviat fa l’afecte que Alagna és incapaç de cantar-la com Bizet mana i per això s’inventa aquesta exhibició ridícula de falset continuat.
Aquí us deixo l’àudio:
Nino Machaidze no aporta gaire bé res a la seva Leila, la veu és agradable i amb moltes possibilitats, però penso en Ciofi, amb uns recursos més limitats i anodins, però amb una capacitat dramàtica intensa i vibrant, i aleshores penso una vegada més que Machaidze és una veu massa malaguanyada en mans d’una artista poc singular. Massacra sense pietat el francès.
La resta, ben mediocres, no puc ser més generós.
És un vídeo i/o àudio per fidelíssims fans del tenor francès o de Machaidze, que també n’hi ha, però tal i com està el pati de descàrregues i el que vindrà, la meva obligació és avisar, per si després algú em demana el llibre de reclamacions..
És clar que sempre podeu provar l’àudio i si us agrada anar pel vídeo, que encara que sigui en versió del concert, veure al tenoríssim davant del públic francès ja és tot un espectacle, encara que tot acabi sent i perdoneu l’expressió traduïda literalment, “une version d’etre pour la maison“.
Georges Bizet
Les Pêcheurs de Perles
Roberto Alagna (Nadir)
Nino Machaidze (Leila)
Alexandre Duhamel (Zurga)
Nicolas Courjal (Nourabad)
Choeur Opella Nova
Beatrice Warcollier (chef de choeur)
Orchestre de Chambre de Paris
Direcció musical: Giorgio Croci
Salle Pleyel Paris, 17 de febrer de 2013
ENLLAÇOS vídeo
http://rapidshare.com/files/4167536300/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.001
http://rapidshare.com/files/3796120961/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.002
http://rapidshare.com/files/512264471/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.003
ENLLAÇ mp3
http://rapidshare.com/files/2454684166/LesPecheurs_Pleyel_170213.mp3
Demà més vídeos i em penso que millors…
Creo que en Sevilla hace ya dos años, Alagna cantó también en falsete el…je crois entrendre encore… y además según tengo entendido, bisó el aria. je…je…
Aunque en determinado repertorio francés y sobre todo de la llamada “opèra comique” la tradición allí admite cierto canto en falsete, creo que actualmente y a estas alturas Alagna se toma “excesivas libertades ” de cara a la galería y en este aria en falsete, toma el pelo al público asistente que a su pesar, lo bravean.
Tengo el audio y en la única escena donde sí encuentro brillante a Alagna, es en el duo previo…au fond du temple saint..
La Machaidze siempre se muestra bastante rutinaria en el repertorio lírico francés, sobre todo con problemas de deficiente dicción francesa y fraseo. No obstante, la considero una buena voz con batante buena zona de paso al agudo, tiene solo 29 años edad y le queda recorrido para mejorar ( desde luego, la prefiero cuando canta sus roles acostumbrados del repertorio italiano)
M'agradaM'agrada
A Alagna le empieza a faltar más técnica para controlar el paso del tiempo de la manera más digna posible.
Es lógico que las voces pierdan facultades y es entonces cuando hay que tirar de técnica. Alagna se equivoca con su Nadir, de pies a cabeza, no acierta a dar con el estilo y tiende como en todo lo que le he escuchado últimamente a cantarlo todo verista y si hay algo alejado del verismo es el Bizet de los pêcheurs.
Para mi gusto en el famoso dúo que inicia el primer acto está igualmente desacertado en estilo y técnica.
Una pena
M'agradaM'agrada
Más que falta de técnica, yo diría que no tiene el instrumento lo suficientemente más aligerado para cantar el rol de Nadir.
Digo eso porque en su última función de Ballo in Maschera de Viena ( la de primeros de febrero, donde Georgieva sustituyó a la indispuesta Radvanosky), está en general, bastante brillante y con una voz homogénea en toda la función
Supongo que a partir de la semana que viene, con el Pinkerton ( chollo vocal para un buen tenor lírico, cantando practicamente dos duos en el primer acto y los 3 minutos apenas del ..addio fiorito asil..) estará bien.
Creo que el nuevo punto de inflexión de Alagna, será su próximo Werther en Viena el mes que viene ( rol que por cierto no canta desde hace ya varios años, en el Reggio de Torino ), rol más que comprometido vocalmente y que espero poder presenciarlo a finales de abril
M'agradaM'agrada
Te apuntas a cada batalla….en fin, ya nos contarás.
M'agradaM'agrada
Si no hay bajas de última hora, el reparto es muy bueno a priori ( Alagna, Garanca , con De Billy dirigiendo ), claro siempre que guste el Werther como ópera
M'agradaM'agrada
M’agrada moltíssim
M'agradaM'agrada
Segueix amb Gheorghiu? És l´única explicació que li trobo.
M'agradaM'agrada
S’ha acabat la vaga?
Em tens preocupat.
Vols dir que la culpa del falsete la té Gheorghiu?, doncs no, ja veus que ara deu ser de la Kursac
M'agradaM'agrada
És veritat… no me´n recordava que jo estava de vaga i que no havia de tornar per aquí fins que em toqués fer el comentari 50.000 i recollir el meu premi!!! 👿
Marxo i no torno! 🙂
M'agradaM'agrada
te’n queden 9582, ànim, tu pots 😆
M'agradaM'agrada
Yo doy fe del falsete en el aria,en el bis(aún peor) y en el duo inicial con Zurga. A varios nos asombró negativamente,dadas las cualidades y el bello timbre vocal de Alagna. Lástimaj
M'agradaM'agrada
Está desconocido nuestro Alagna
M'agradaM'agrada
¡Lástima!
M'agradaM'agrada
No puc baixar-me els arxius, si he de jutjat per l’ària, em sembla una presa de pèl.
M'agradaM'agrada
Aquesta nit ho intentes, però aquesta nit afegiré “problemes”
M'agradaM'agrada
Assolutamente delusa… Crec quie Roberto Alagna està pagant aquesta cursa frenètica i imparable que el porta a combinar de manera simultànea treballs com Passion, Little Italy, Puccinis, Donizettis, intervencions freqüents en els mitjans de comunicació (radio i actuacions televisives), la propera publicació (18 de març Deutsche Gramophon) d’un CD amb àries verdianes… en definitiva, una manca de dosificació i coherència. Ara ja no està amb la Georghiou, ja porta un temps amb Aleksandra Kursak, que és pitjor.
M'agradaM'agrada
Amb la Kursak?, perì si podria ser el seu pare!
M'agradaM'agrada
Se m’ha escapat el dit abans d’hora.
Perí volia dir però, i l’ària no m’agrada gens com la canta, una cosa és fer una nota en falset, que si es fa bé pot queda preciós i una altra és tota, que és com dir, ara no tinc ganes de cantar a veu i us enredo d’aquesta manera, per què això és una enganyifa.
El públic el bravejaria igual si es descordés la camisa, és el seu públic i a casa seva.
Quan pugui baixar l’àudio sencer escoltaré la resta, ja que és una òpera preciosa.
M'agradaM'agrada
Potser en aquesta versió no t’ho semblarà tant. 😦
M'agradaM'agrada
Potser mai ha estat gaire rigorós i això evidentment acaba passant factura.
En qualsevol cas és més senzill, no hauria de cantar un rol tan líric i delicat com aquest.
Això de la Kursak no ho sabia.
M'agradaM'agrada
Jo tampoc ho sabia 😯 No m´agraden. Feien millor parella amb la Gheorghiu.
Els cantants d´òpera s´han d´embolicar sempre entre ells? És sempre tot tan endogàmic? No s´oxigenen mai amb aire fresc? Més val que perdi tota esperança amb la Netrebko? 😆
M'agradaM'agrada
On vas a parar!!! i tant!
Quan s’emboliquen entre ells/elles la cosa acostuma a no anar gaire bé.
M'agradaM'agrada
A mi tampoc m’agrada el falset de l’Alagna tali com ho ha fet aquí, però sembla que al públic sí….
M'agradaM'agrada
Canta a casa, l’adoren i es deixa estimar, ho sap i per això es permet aquesta llicència tan propera a l’enganyifa.
M'agradaM'agrada
Completament d’acord en el tema del falset, la seva veu és magnífica però sovint el trobo lleugerament desafinat. Per cert, tinc dues entrades al Liceu, a llotja de platea (bastant centrada) a primera fila pel diumenge 24 per la MADAMA amb ALAGNA. Les canviaria per dues entradas per al dijous 21 o les vendria.
M'agradaM'agrada
Hola Montse, benvinguda a IFL, prenem nota i si hi ha algú interessat en aquestes entrades de ben segur ens ho farà saber. Torna a comentar quan vulguis.
M'agradaM'agrada
Hola, crec que ademés desafina !quina llástima!! adéu
M'agradaM'agrada
Si, si desafina…bastant
M'agradaM'agrada
Doncs… sorprenent, realment. Tan maca com és aquesta ària, i tan bé que podria cantar-la a “veu normal”…
M'agradaM'agrada
i deixam acabar-ho, i tan malament que la “no canta”, més aviat xiuxiueja
M'agradaM'agrada
Vaaaaa IFL’S, donem-li una oportunitat i esperem un bon Pinkerton, de ben segur que això forma part de l’esgotament d’un ritme de vida trepidant.
M'agradaM'agrada
El Pinkerton, li va que ni pintat. Uniforme cenyidet, fatxenderia escènica i vocal, seducció i … engany (?).
Ho farà bé.
M'agradaM'agrada
Es increïble cantar en falset tanta estona! Segur que no està bé de veu i té poca confiança. Ja veurem dins d’uns dies al Liceu, que fa a la Butterfly.
M'agradaM'agrada
Això sembla, un truc de màgia borràs 🙂
M'agradaM'agrada
Coincido con Angels, (y con tu confirmación). Falsete aparte, desafina y ha de rectificar más de una vez, sobre todo al principio, y eso es lo que le hace más desagradable.
M'agradaM'agrada
I tot això en cinc minutets de res…a l’òpera canta “una mica” més i es confirma tot plegat.
M'agradaM'agrada
Si fa en falset el Pinkerton, igual la Cho-Cho no s’enamora, i al final no es suicida. No hay mal que por bien no venga.
M'agradaM'agrada
La Cho Cho?, Cio Cio, que queda menys poligonera, ai, ai ai, és gheisa i de quinze anys, un infanticidi o per dir-ho més cruament una víctima del turisme sexual. És tan bleda que mai se’n adona que al darrere d’aquell oficial xulesc hi ha un penques perillós i no t’ho perdis! el cònsol és còmplice de tot plegat.
No m’estranya que Bieito fes de la seves en la producció que va fer a Alemanya, el tema té tela marinera
M'agradaM'agrada
Sí, tenia jo el moment destroyer del dia. Estava pensant que pot ser la Cio-Cio-San no se suïcidaria però nosaltres sí, si el Pinkerton canta en falset.
Lo del cònsol còmplice ja m’ho explicaràs quan facis el post sobre Butterfly.
Buscaré la versió de Bieito, m’interessa!!
M'agradaM'agrada
I tant, serà un apunt que portarà polèmica 👿
M'agradaM'agrada
Qui ho vulgui veure sense descarregar-se’l:
http://citedelamusiquelive.tv/Concert/1000253/roberto-alagna-orchestre-de-chambre-de-paris-les-pecheurs-de-perles-de-georges-bizet.html
Penso que canta l’ària en falset perquè està convençut que li queda molt maca, és el problema de tenir molta gent fent-te la pilota o enamorada de tu, ningú no et diu les coses que pots millorar. A un concert de Versailles molt maco del 2009 també la cantava molt malament:
M'agradaM'agrada
Es que no la canta ni en falset,la canta com pot.No m’agradat ni mica.Aquesta ària cantada per Krauss es èpica.
M'agradaM'agrada
Em sembla que qualsevol ho fa millor que l’Alagna.
M'agradaM'agrada
A Sevilla va fer el mateix i no em va agradar gens. Veig que ho ha repetit.
M'agradaM'agrada
i no seria millor que no cantés el Nadir?, dic jo
M'agradaM'agrada
Els meus començaments com afeccionada a l’òpera havien alguns cantants que feien servir el falset per apianar o cantar a mitja veu, sobre tot les veus lleugeres o líriques lleugeres. A mi particularment mai m’ha agradat el falset!! Trobo això, que és fals, la veu no surt ni natural ni bonica.
M'agradaM'agrada
Fer una determinada nota en falset, fins i tot un agut, pot esdevenir un efecte sorprenent i bellíssim, però aquest abús que fa Alagna no és justificable i sobretot no ho fa bé.
M'agradaM'agrada
Crec que aquesta ària constitueix la máxima permisivitat de falset del gran repertori.La tessitura és molt compromesa i els tenors si poden fer falset ho tenen més fàcil.A banda d’aixó s’ha de dominar el pianíssim que apareix de forma gairebe constant.Roberto Alagna demostra forces problemes d’incomoditat en ambdós casos i sembla que la seva emissió tontolli de forma recurrent.El fet de que l’afinació sigui dubtosa ho acaba d’espatllar.
Hi molts tenors que fan molt be aquest rol actualment:Castronovo,Brownlee,Osborn,Calleja,Camarena,etc.
Aquí el teniu.Pulint algún petitíssim problema seria gairebe perfecta.
M'agradaM'agrada
A me è piaciuta l’interpretazione di Roberto, lui sperimenta e cerca sempre nuove vie d’espressione per il suo talento. So bene che molti pensano che avrebbe dovuto limitarsi ad un repertorio più leggero, ma se io fossi un tenore non resisterei ad affrontare parti più pesanti ma aderenti al mio tempoeramento come Carmen.Si pensa che un cantante sia al servizio del pubblico e debba sopratutto soddisfare certe qualità canore ma in un interprete c’è anche altro, trasporto, emotività, fragilità e temperamento. Io apprezzo Alagna per le sue capacità vocali e sceniche. Era ora che qualcuno cominciasse a correre sulle scene uscendo, che qualcuno mettesse tanta emozione nel suo canto e nella recitazione. Credo che non esistano cantanti perfetti o adatti a tutti i repertori. Sono la nipote di un tenore e mia figlia canta. Sono cresciuta ascoltando l’opera, ho amato Vikers, Domingo, tanto splendidi nelle doti vocali, quanto deboli sulla scena. In Roberto ho trovato un buon equilibrio, non ha le doti vocali degli altri due ma ha la capacità di commuovermi. Lucia
M'agradaM'agrada
Debole sulla scena Domingo? Ho capito bene? Io credo que Domingo è uno dei piú grandi cantanti/attori di tutti quelli que ho visto in vivo da 1954 fin oggi.
M'agradaM'agrada
Benvenuta balica44, ti ringrazio per il tuo commento, così interesante, ma non sono molto d’accordo en qualche cose.
Alagna è molto bravo, ma non è il primo ni sarà l’ultimo. Qualche volte canta al di là delle sue risorse e capacità, ma Lui ha nel suo canto, l’emozione una cosa imprescindibile, seconde me, a riuscire a diventare uno dei grandi.
Ma questo no significa que il canto in falsete su questa bellissima aria sia accettabile. Canta male, semplicemente non è capace di cantarla in un modo convincente, sia musicalmente e anche drammaticamente.
Per quanto riguarda a la capacità dramatica di Plácido Domingo penso que nessuno la mette in dubbio.
Un piaccere, ritorna quando ti pare
M'agradaM'agrada