IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE LES PÊCHEURS DE PERLES A PARIS (Alagna, Machaidze, Duhamel, Courjal;Croci)


 

Machaidze, ALagna, Croci i Courjal reben els aplaudiments del públic a la Salle Pleyel el passat 17 de febrer de 2013.

Machaidze, ALagna, Croci i Courjal rebent els aplaudiments del públic a la Salle Pleyel el passat 17 de febrer de 2013.

El passat 17 de febrer va tenir lloc a la Sala Pleyel de Paris una representació en forma concertant de la bellíssima òpera de Georges Bizet, Les pêcheurs de perles, amb l’atractiu d’una parella protagonista, sobre el paper ideal per interpretar a Nadir i Leila, el tenor francès Roberto Alagna, que ja el devem tenir assajant el Pinkerton al Liceu  i la jove soprano georgiana Nino Machaidze

A Alagna ja comencen a passar-li factura els excessos comesos en els darrers anys i un rol líric del repertori francès com és el Nadir, el posa massa sovint entre les cordes. No és el lògic desgast de la veu el que decep més de la interpretació d’aquest Nadir, més aviat és l’aproximació inexacta a un rol d’elegant dicció, de cant aristocràtic i seducció vocal, un rol paradigmàtic del repertori francès, on tenors com Alain Vanzo, Nicolai Gedda o Alfredo Kraus han deixat versions per la història i on a priori Alagna també ho hauria de fer, amb la seva dicció claríssima i el timbre tan mediterrani i d’una veu lluminosa i evident atracció.

Què li passa pel cap o per la gola a Alagna per cantar tota l’ària en falset?

Que ho faci és tan discutible com inadmissible, però sobretot que la canti malament és imperdonable, que no quadri amb l’orquestra i que s’inventi el tempo que li doni la real gana per fer els seus “prodigis” és si més no, una presa de pèl i més aviat fa l’afecte que Alagna és incapaç de cantar-la com Bizet mana i per això s’inventa aquesta exhibició ridícula de falset continuat.

Aquí us deixo l’àudio:

Nino Machaidze no aporta gaire bé res a la seva Leila, la veu és agradable i amb moltes  possibilitats, però penso en Ciofi, amb uns recursos més limitats i anodins, però amb una capacitat dramàtica intensa i vibrant, i aleshores penso una vegada més que Machaidze és una veu massa malaguanyada en mans d’una artista poc singular. Massacra sense pietat el francès.

La resta, ben mediocres, no puc ser més generós.

És un vídeo i/o àudio per fidelíssims fans del tenor francès o de Machaidze, que també n’hi ha, però tal i com està el pati de descàrregues i el que vindrà, la meva obligació és avisar, per si després algú em demana el llibre de reclamacions..

És clar que sempre podeu provar l’àudio i si us agrada anar pel vídeo, que encara que sigui en versió del concert, veure al tenoríssim davant del públic francès ja és tot un espectacle, encara que tot acabi sent i perdoneu l’expressió traduïda literalment, “une version d’etre pour la maison“.

Georges Bizet
Les Pêcheurs de Perles 

Roberto Alagna (Nadir)
Nino Machaidze (Leila)
Alexandre Duhamel (Zurga)
Nicolas Courjal (Nourabad)

Choeur Opella Nova
Beatrice Warcollier (chef de choeur)
Orchestre de Chambre de Paris
Direcció musical: Giorgio Croci

Salle Pleyel Paris, 17 de febrer de 2013

ENLLAÇOS vídeo

http://rapidshare.com/files/4167536300/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.001

http://rapidshare.com/files/3796120961/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.002

http://rapidshare.com/files/512264471/LesPecheurs_Pleyel_170213.flv.003

ENLLAÇ mp3

http://rapidshare.com/files/2454684166/LesPecheurs_Pleyel_170213.mp3

Demà més vídeos i em penso que millors…

51 comments

 1. Creo que en Sevilla hace ya dos años, Alagna cantó también en falsete el…je crois entrendre encore… y además según tengo entendido, bisó el aria. je…je…
  Aunque en determinado repertorio francés y sobre todo de la llamada “opèra comique” la tradición allí admite cierto canto en falsete, creo que actualmente y a estas alturas Alagna se toma “excesivas libertades ” de cara a la galería y en este aria en falsete, toma el pelo al público asistente que a su pesar, lo bravean.
  Tengo el audio y en la única escena donde sí encuentro brillante a Alagna, es en el duo previo…au fond du temple saint..
  La Machaidze siempre se muestra bastante rutinaria en el repertorio lírico francés, sobre todo con problemas de deficiente dicción francesa y fraseo. No obstante, la considero una buena voz con batante buena zona de paso al agudo, tiene solo 29 años edad y le queda recorrido para mejorar ( desde luego, la prefiero cuando canta sus roles acostumbrados del repertorio italiano)

  M'agrada

  • A Alagna le empieza a faltar más técnica para controlar el paso del tiempo de la manera más digna posible.
   Es lógico que las voces pierdan facultades y es entonces cuando hay que tirar de técnica. Alagna se equivoca con su Nadir, de pies a cabeza, no acierta a dar con el estilo y tiende como en todo lo que le he escuchado últimamente a cantarlo todo verista y si hay algo alejado del verismo es el Bizet de los pêcheurs.
   Para mi gusto en el famoso dúo que inicia el primer acto está igualmente desacertado en estilo y técnica.
   Una pena

   M'agrada

   • Más que falta de técnica, yo diría que no tiene el instrumento lo suficientemente más aligerado para cantar el rol de Nadir.
    Digo eso porque en su última función de Ballo in Maschera de Viena ( la de primeros de febrero, donde Georgieva sustituyó a la indispuesta Radvanosky), está en general, bastante brillante y con una voz homogénea en toda la función
    Supongo que a partir de la semana que viene, con el Pinkerton ( chollo vocal para un buen tenor lírico, cantando practicamente dos duos en el primer acto y los 3 minutos apenas del ..addio fiorito asil..) estará bien.
    Creo que el nuevo punto de inflexión de Alagna, será su próximo Werther en Viena el mes que viene ( rol que por cierto no canta desde hace ya varios años, en el Reggio de Torino ), rol más que comprometido vocalmente y que espero poder presenciarlo a finales de abril

    M'agrada

 2. Leonor

  Yo doy fe del falsete en el aria,en el bis(aún peor) y en el duo inicial con Zurga. A varios nos asombró negativamente,dadas las cualidades y el bello timbre vocal de Alagna. Lástimaj

  M'agrada

 3. Assolutamente delusa… Crec quie Roberto Alagna està pagant aquesta cursa frenètica i imparable que el porta a combinar de manera simultànea treballs com Passion, Little Italy, Puccinis, Donizettis, intervencions freqüents en els mitjans de comunicació (radio i actuacions televisives), la propera publicació (18 de març Deutsche Gramophon) d’un CD amb àries verdianes… en definitiva, una manca de dosificació i coherència. Ara ja no està amb la Georghiou, ja porta un temps amb Aleksandra Kursak, que és pitjor.

  M'agrada

  • Concep

   Se m’ha escapat el dit abans d’hora.
   Perí volia dir però, i l’ària no m’agrada gens com la canta, una cosa és fer una nota en falset, que si es fa bé pot queda preciós i una altra és tota, que és com dir, ara no tinc ganes de cantar a veu i us enredo d’aquesta manera, per què això és una enganyifa.
   El públic el bravejaria igual si es descordés la camisa, és el seu públic i a casa seva.
   Quan pugui baixar l’àudio sencer escoltaré la resta, ja que és una òpera preciosa.

   M'agrada

  • Potser mai ha estat gaire rigorós i això evidentment acaba passant factura.
   En qualsevol cas és més senzill, no hauria de cantar un rol tan líric i delicat com aquest.
   Això de la Kursak no ho sabia.

   M'agrada

 4. Montse

  Completament d’acord en el tema del falset, la seva veu és magnífica però sovint el trobo lleugerament desafinat. Per cert, tinc dues entrades al Liceu, a llotja de platea (bastant centrada) a primera fila pel diumenge 24 per la MADAMA amb ALAGNA. Les canviaria per dues entradas per al dijous 21 o les vendria.

  M'agrada

  • La Cho Cho?, Cio Cio, que queda menys poligonera, ai, ai ai, és gheisa i de quinze anys, un infanticidi o per dir-ho més cruament una víctima del turisme sexual. És tan bleda que mai se’n adona que al darrere d’aquell oficial xulesc hi ha un penques perillós i no t’ho perdis! el cònsol és còmplice de tot plegat.
   No m’estranya que Bieito fes de la seves en la producció que va fer a Alemanya, el tema té tela marinera

   M'agrada

 5. rosetapiccina

  Qui ho vulgui veure sense descarregar-se’l:
  http://citedelamusiquelive.tv/Concert/1000253/roberto-alagna-orchestre-de-chambre-de-paris-les-pecheurs-de-perles-de-georges-bizet.html

  Penso que canta l’ària en falset perquè està convençut que li queda molt maca, és el problema de tenir molta gent fent-te la pilota o enamorada de tu, ningú no et diu les coses que pots millorar. A un concert de Versailles molt maco del 2009 també la cantava molt malament:

  M'agrada

 6. Isolda

  Els meus començaments com afeccionada a l’òpera havien alguns cantants que feien servir el falset per apianar o cantar a mitja veu, sobre tot les veus lleugeres o líriques lleugeres. A mi particularment mai m’ha agradat el falset!! Trobo això, que és fals, la veu no surt ni natural ni bonica.

  M'agrada

 7. dandini

  Crec que aquesta ària constitueix la máxima permisivitat de falset del gran repertori.La tessitura és molt compromesa i els tenors si poden fer falset ho tenen més fàcil.A banda d’aixó s’ha de dominar el pianíssim que apareix de forma gairebe constant.Roberto Alagna demostra forces problemes d’incomoditat en ambdós casos i sembla que la seva emissió tontolli de forma recurrent.El fet de que l’afinació sigui dubtosa ho acaba d’espatllar.
  Hi molts tenors que fan molt be aquest rol actualment:Castronovo,Brownlee,Osborn,Calleja,Camarena,etc.
  Aquí el teniu.Pulint algún petitíssim problema seria gairebe perfecta.

  M'agrada

  • A me è piaciuta l’interpretazione di Roberto, lui sperimenta e cerca sempre nuove vie d’espressione per il suo talento. So bene che molti pensano che avrebbe dovuto limitarsi ad un repertorio più leggero, ma se io fossi un tenore non resisterei ad affrontare parti più pesanti ma aderenti al mio tempoeramento come Carmen.Si pensa che un cantante sia al servizio del pubblico e debba sopratutto soddisfare certe qualità canore ma in un interprete c’è anche altro, trasporto, emotività, fragilità e temperamento. Io apprezzo Alagna per le sue capacità vocali e sceniche. Era ora che qualcuno cominciasse a correre sulle scene uscendo, che qualcuno mettesse tanta emozione nel suo canto e nella recitazione. Credo che non esistano cantanti perfetti o adatti a tutti i repertori. Sono la nipote di un tenore e mia figlia canta. Sono cresciuta ascoltando l’opera, ho amato Vikers, Domingo, tanto splendidi nelle doti vocali, quanto deboli sulla scena. In Roberto ho trovato un buon equilibrio, non ha le doti vocali degli altri due ma ha la capacità di commuovermi. Lucia

   M'agrada

   • Benvenuta balica44, ti ringrazio per il tuo commento, così interesante, ma non sono molto d’accordo en qualche cose.
    Alagna è molto bravo, ma non è il primo ni sarà l’ultimo. Qualche volte canta al di là delle sue risorse e capacità, ma Lui ha nel suo canto, l’emozione una cosa imprescindibile, seconde me, a riuscire a diventare uno dei grandi.
    Ma questo no significa que il canto in falsete su questa bellissima aria sia accettabile. Canta male, semplicemente non è capace di cantarla in un modo convincente, sia musicalmente e anche drammaticamente.
    Per quanto riguarda a la capacità dramatica di Plácido Domingo penso que nessuno la mette in dubbio.
    Un piaccere, ritorna quando ti pare

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: