IN FERNEM LAND

EVA MARIA WESTBROEK CANTA BRÜNNHILDE


Eva-Maria Westbroek-Burkhard Fritz i Mariss Jansons el 14 d'abril de 2013 al Concertgebouw d'Amsterdam. Foto extreta del facebook del Concertgebouw

Eva-Maria Westbroek-Burkhard Fritz i Mariss Jansons el 14 d’abril de 2013 al Concertgebouw d’Amsterdam. Foto extreta del Facebook del Concertgebouw

Encara sota els efectes de les celebracions wagnerianes de la setmana passada us porto un concert dedicat a Richard Wagner i celebrat el 14 d’abril al Concertgebouw d’Amsterdam, amb la luxosa Royal Concertgebouworchestra dirigida per Mariss Jansons i que va comptar amb la soprano d ela casa, Eva-Maria Westbroek i el tenor Burkhard Fritz com a solistes vocals.

El concert després de les previsibles obertures i àries va concloure amb l’imponent final de Götterdämmerung, el temible  ‘Starke Scheite’ , suposant que jo sàpiga el primer intent de la soprano holandesa d’aproximació a la valquíria predilecta de Wotan.

Si en el futur immediat ja tenim la seva Isolde, ara sembla amb aquesta aproximació, que comenci a fer temptatives, provatures, aproximacions a Brünnhilde, tot i que no sé si és el moment i si ho serà algun dia. Malgrat que la veu té connotacions dramàtiques evidents i un registre central i greu poderós i generós, els aguts són destemprats, amb tendència al crit i si ja comencem així no vull imaginar-me com podem acabar.

Una de les armes que ha de lluir tota soprano dramàtica wagneriana són els aguts acerats i punyents, i malgrat que n’hi ha unes quantes que van començar cridant desesperadament i s’acabaren imposant com a Brünnhilde, jo li demanaria que ara per ara ho deixés com un intent, una provatura no gaire afortunada i es centrés amb altres rols.

No sé si se’n sabrà estar de programar-la

Aquí la teniu, això sí, superbament acompanyada per una orquestra i un director extraordinaris.

Si us interessa el concert sencer:

RICHARD WAGNER
Die Meistersinger von Nürnberg:

 • obertura
 • Morgenlich leuchtend

Tannhauser

 • Dich teure Halle

Rienzi

 • Allmächtiger Vater

Lohengrin

 • Preludi acte 1er

Die Walkure

 • Wintersturme… Du bist der Lenz
 • Cavalcada

Gotterdammerung

 • Starke Scheite

Eva-Maria Westbroek – soprano
Burkhard Fritz – tenor
Royal Concertgebouworchestra
Director: Mariss Jansons

Amsterdam 14 d’abril de 2013

ENLLAÇ mp3

http://rapidshare.com/files/678807978/Wagner_Concertgebouw_150413.mp3

 

27 comments

 1. Alex

  Esplendida Sieglinde, pero su Brunhilde debería esperar.
  Este terrible rol de la Brunhilde, tiene dos dueñas actualmente y ambas suecas : Stemme por encima de todas y luego , Theorin

  M'agrada

 2. Totalmente de acuerdo.
  Creo que con centrarse de momento en su Isolda ya tiene faena. No debería correr para asumir un papel tan exigente y peligroso que, como dices, tampoco sé si debería incorporar a su repertorio. A priori pienso que no, pero casos más raros se han visto.
  En cualquier caso, como curiosidad de concierto es una gozada y regala algunos momentos gloriosos con ese centro imponente.

  Un abrazo y hasta muy pronto.

  M'agrada

 3. Isolda

  De moment té problemes en el registre agut no garrafalas però hi són.
  Es poden o no solucionar? El temps ho dirà. Recordem a Deborah Polaski,
  va tenir que fer un any sabàtic per sortir-se’n. Tanmateix, per mi, la veu i tret característic, la Polaski era més Brunhilde i Isolde que la Westbroek.

  M'agrada

  • Polaski va aprendre a crida (sent dolent), però certament aquella aturada que va fer després de les sevs primeres Brünnhilde a Bayreuth la van consolidar com la Brünnhilde de la seva època, que va ser molt més problemàtica que l’actual.
   Westbroek, si es que ha decidit fer front a aquest rol, s’haurà de preparar de valent

   M'agrada

 4. No parece muy mayor, la chica. Ser Brunhilde por debajo de los 40 no es frecuente. Y, con todos sus problemas, las hay peores. Tiene tiempo de ir fortaleciendo ese registro. Pienso que podría conseguirlo. Ahora, un recital así para una solita… esos egos. Bueno, así se curte con nuestras críticas. SAludos.

  M'agrada

 5. No parece muy mayor la chica y ser Brunhilde por debajo de los 40 no es lo más frecuente. No es de las peores. Tendrá tiempo de fortalecer ese registro. Pienso que podría conseguirlo. Ahora, un recital así para una solita… ¡esos egos! Bueno, así se curte con nuestras críticas.

  M'agrada

   • Westbroek ya tiene 43 (26/04/1970) quizás sea pronto para Brünnhilde, pero creo que cuando “tenga la edad” no le quedará la voz, ya que últimamente se aprecian unos agudos problemáticos, sobretodo en voces con un centro tan ancho como la suya.
    ¿Quién se resiste a cantar la inmolación con Jansons i la Royal Orquesta del Concertgebouw y ante su público, no creo que sea ego, debe ser una gozada, incluso yo lo probaría 🙂

    M'agrada

 6. Jordi Català

  Et dessitjo el millor

  Sols pel fet d’aconseguir que els teus milers de seguidors se sentin com a persones i objecte de respecte gràcies a l’oportunitat que ens dones de entrar a la teva màgica i meravellosa xarxa, amb la sagrada excusa de la música, val el seu pes en or, or que mereixes amb amplitud.
  De moment tens molts afectes sincers, tant virtuals com personals i aquesta és una altre mena d’or, segur que molt més valuós.

  FELICITATS I GRÀCIES!!!!

  M'agrada

 7. Isolda

  Desprès de dinar he escoltat el regal d’avui (inclós la conversa de dues persones parlant de “quinieles” mentre escoltava la cavalcada). Malgrat els problemes de la Westbroek, m’ha agradat, també l’orquestra i el seu director Mariss Jansons, no tant el tenor m’ha semblat que desafinava .

  M'agrada

 8. Jan

  No està gens malament… a veure, per a mí el seu rol és la Siegliende, però ho podria fer en un temps… Espero això si, la seva isolde amb molta expecatció…. 😉

  M'agrada

 9. simone

  Gràcies per aquest audio, Joaquim! Westbroek m’agrada molt però al seu costat, Fritz, no se…no sona? i…he escoltat portamentos o m’equivoco? Ho sento, pero no puc amb les intervencions de Fritz. El Allmächtger Vater de Rienzi em fa mal escoltar-lo. Te una manera molt extranya de ‘modular’ la veu.
  En canvi a ella si que li trobo mes intensitat i modulacio. Com no tinc prous referents (o experiencia d’haver escoltat) per comentar la seva aptitud per la Brünhilde nomes puc dir que malgrat alguns crits que no m’agraden trobo impresionant com canta el Starke Scheite.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: