IN FERNEM LAND

CONCERT DEL CINQUANTÈ ANIVERSARI DEL THE MONTEVERDI CHOIR: Vespro della Beata Vergine


Monteverdi_Marienvespers_voorpagina

Avui tindrà lloc al Palau de la Música Catalana un dels concerts més esperats de la temporada (entrades exhaurides), amb The Monteverdi Choir cantant Vespro della Beata Vergine, la cabdal obra escrita per Claudio Monteverdi l’any 1610.

El concert s’emmarca dins de la gira que el prestigiós i excels grup, acompanyat per els habituals English Baroque Soloists i a Barcelona també per el Cor Infantil de l’Orfeó Català, tots dirigits per John Eliot Gardiner, fereix per celebrar el cinquantenari de la seva creació.

Sense ànim de ferir les susceptibilitats de ningú, avui us porto el que podríem anomenar “assaig general” del concert del Palau, però en realitat no és ben bé així, ja que el que us porto és el concert que va tenir lloc a Cambridge abans d’ahir dia 5 de març amb el mateix programa i amb l’única diferència que en lloc del Cor Infantil de l’Orfeó Català allà h va cantar el Boy Choristers from King’s College Chapel, de Cambridge. El dia 5 de març però de l’any 1964 i al mateix lloc, a la the chapel of King’s College
de Cambridge va tenir lloc el primer concert del Cor Monteverdi amb el mateix programa, cinquanta anys després fins i tot algun cantant que va participar en aquell esdeveniment, va repetir.

Per preparar el concert o per oferir-lo a tots aquells que s’han quedat sense poder assistir-hi, aquí us deixo l’obra sencera, per escoltar i també baixar.

The Monteverdi Choir’s 50th Anniversary Concert

Live from King’s College, Cambridge

Claudio Monteverdi
Vespro della Beata Vergine (1610)

Silvia Frigato, soprano
Emanuela Galli, soprano
Nicholas Mulroy, tenor
Krystian Adam, tenor
Boy Choristers from King’s College Chapel, Cambridge
Monteverdi Choir
English Baroque Soloists
Sir John Eliot Gardiner

1 Versiculum et Responsorium: “Deus, in Adiutorium”

2 Psalmus I: “Dixit Dominus”

3 Concerto: “Nigra sum”

4 Psalmus II: “Laudate Pueri”

5 Concerto: “Pulchra es”

6 Psalmus III: “Laetatus sum”

7 Concerto: “Duo Seraphim”

8 Psalmus IV: “Nisi Dominus”

9 Concerto: “Audi coelum”

10 Psalmus V: “Lauda Ierusalem”

11 Sonata sopra Sancta Maria

12 Hymnus: “Ave maris stella”

13 Magnificat

ENLLAÇ mp3

http://rapidshare.com/share/78F01F024947791EB641E18B8602D00C

Monteverdi Choir

Components actuals the Monteverdi Choir:

SOPRANOS
Charlotte Ashley
Dima Bawab
Charmian Bedford
Eleanor Bowers-Jolley
Esther Brazil
Zoe Brown
Susanna Fairbairn
Katy Hill
Ali Hill
Emilia Hughes
Angela Kazimierczuk
Gwendolen Martin
Eleanor Meynell
Chloe Morgan
Lucy Page
Robyn Parton
Lucy Roberts
Katie Thomas
Emma Walshe
Belinda Yates
ALTOS
Lucy Ballard
Meg Bragle
Heather Cairncross
Anne Gill
Stephanie Guidera
Vanessa Heine
Louise Innes
Polly Jeffries
Frances Jellard
Rory McCleery
Raffaele Pe
Susanna Spicer
Kate Symonds Joy
Clare Wilkinson
Richard Wyn Roberts
TENORS
Ben Alden
Andrew Busher
Peter Davoren
David de Winter
Edmund Hastings
Vernon Kirk
Graham Neal
Nicholas Pritchard
Tom Raskin
Nicholas Robertson
Alexander Sprague
Ben Thapa
Paul Tindall
Gareth Treseder
BAIXOS
Tom Appleton
Alex Ashworth
Richard Bannan
Christopher Borrett
Matthew Brook
Robert Davies
Sam Evans
Charles Pott
Rupert Reid
Edmund Saddington
David Stuart
Lawrence Wallington

Bon cap de setmana!

40 comments

 1. Xavier C.

  No he acabat d´entendre lo de “Sense ànim de ferir les susceptibilitats de ningú”. Què potser anaves a dir alguna cosa punyent i després t´has estimat més mossegar-te la llengua???

  M'agrada

 2. Jofre

  Aquest és el millor bloc de música, per varietat, puntualitat, oportunitat i per tot el material que regala, tot a canvi de res, és admirable.
  ¡Avui ens deixés escoltar tota l’obra!
  Una vegada més, mil gràcies.

  M'agrada

 3. ems

  Alguno de Ustedes, entienden que a pesar, de las dificultades que padecen, y son pocas!!!, deben agradecer lo que tienen, lo digo porque habemos personas, que estamos tan lejos, pero a disfrutar no llorar, sobre los arboles secos….. desde este recóndito país Uruguay, solo les pido que disfruten…… yo tengo nada, Ustedes son mi compañeros en el sitio……..un saludo afectuoso para todos!!!!!

  M'agrada

 4. simone

  doncs per mi tambe es el millor blog de musica/opera per els mateixos motius que diu en Jofre 🙂 gràcies per la teva dedicacio i tots aquests regals que deixe dia rera dia!

  M'agrada

  • Regí

   Jo també opine el mateix. Seguisc diversos blogs i aquest és el que més m’agrada. Moltes gracies per l’enllaç mp3; els DVD no sé què passa que no puc descarregar-los. Una cosa que faig de menys – i espere que ningú no s’emprenye – són comentaris amb “contingut” és a dir, que aporten alguna cosa sobre l’apunt en qüestió. Segurs que es podren fer aportacions interessants i intercanviar punts de vista que enriquirien el blog a qui Joaquim dedica bona part del seu temps per a gaudi dels qui hi entrem. Jo voldria dir que Gardiner i les seues formacions són una grantia de bon treball, ja siga en el repertori barroc, com és el cas que ens ocupa, amb Monteverdi, o el romàntic amb l'”Orquestra Romàntica i Revolucionària”, una denominació que em crida latenció.

   Amb Gardiner vaig descobrir una delícia que malauradament es programa poc: Purcell. Conserve en un lloc privilegiat els seus CDs d’Erato. Crec que és el millor en aquest terreny. La música que podem sentir en aquest apunt ho confirma. Les seues cantates de Bach són molt bones, però m’estime més les de Suzuki. També és excel.lent el seu Mozart, on fa una lectura àgil i amena. Destacaria el DVD de “Le nozze di Figaro” amb un Terfel que broda el paper. La integral de les simfonies de Beethoven possiblement siguen les millors amb criteris historicistes i instruments d’època, que sone cristal.lines i fresques, però m’estime més les clàssiques de Furtwängler, que són insuperables.

   Tornat a Monteverdi, el “Vespro della Beata Vergine” no cap dubte que té bellesa i interés, però no és la meua obra favorita del compositor. En el repertori religiós m’estime més la “Selva morale e spirituale” i en el profà l'”Orfeo” i el “Lamento di Ariadna”, que és preciós i el que ens ha arribat d’una òpera perduda sobre “Ariadna”.
   Monteverdi ha passat a la història com el primer compositor d’òperes, però no és cert. Jacopo Peri és “l’inventor de la ópera”. La més antiga que es conserva és “L’Euridice” (1600), encara que l'”Orfeo” de Monteverdi pense que té més qualitat tot i ser deutor de Peri. En ambdós casos, el tema és el mateix i ja es presenten els problemes teòric sobre la importància del text i de la música que més tard reprendran Gluck, Wagner i R. Strauss.

   M'agrada

   • Regí

    Deixe un enllaç d’un concert de Gabriel Garrido, de la “Selva moral e spirituale”. Es tracta de música religiosa com la més coneguda del “Vespro”, la durada de la qual quasi arriba a la del Ring: 12 hores la versió completa. No he trobat una versió de Gardiner amb el Cor Monteverdi. De totes formes, Garrido és un dels més afamats directors de Monteverdi. Molt important la seua tasca de recuperar la música barroca latinoamericana, tasca que, lamentablement, está passat desapercebuda. Hi ha un barroc americà excel.lent per descobrir.

    M'agrada

   • La primera ópera, por fecha de estreno, fue “La Dafne” de Jacopo Peri, estrenada durante el carnaval de 1597 en el palacio de los Corzi en Florencia. Efectivamente -de momento- está íntegramente perdida. A ésta siguió “L’Amfiparnaso ossia Li disperati contenti” de Orazio Vecchi, estrenada en Venecia en 1597 y su música y texto se conservan, habiendo sido compuesta por su autor en 1594 y seguramente se presentó al público ese año -no existe constancia concreta- pero no escenificada, en la Sala Spelta de Módena. A estas óperas primigenias siguió “La pazzia senile” de Adriano Banchieri, publicada en 1598, había sido escenificada con anterioridad y su partitura se conserva íntegra tanto de texto como de música y fue publicada de nuevo en los años 80s del siglo pasado.

    Y es ahora cuando llegamos a “Euridice” de Peri que seguida de “Euridice” de Caccini se estrenaron en 1600 y 1602, respectivamente, aunque ambas fueron compuestas en 1600 y no se sabe cuál de las dos fue compuesta antes. La de Peri se estrenó el 6 de octubre de 1600. Ambas fueron grabadas en disco y yo las tuve, pero me desprendí de ellas hace años porque aún siendo muy interesantes por su valor histórico no satisfacían por completo mis gustos musicales.

    Es muy probable que entre los títulos señalados anteriores a “Euridice” de Peri, que como has visto no es ni mucho menos la ópera más antigua que se conserva, hubiera otros de los que no tenemos ni idea de su posible existencia. El género de la ópera, por consiguiente, se considera nacido en 1597, pero como has podido leer más arriba en 1594 ya se había compuesto una ópera (“L’Amfiparnaso” de Vecchi) que se conserva íntegra, por lo que se puede deducir que el mismo Vecchi u otros hubieran podido componer óperas o “dramas con música” mucho antes, pero no tenemos referencia, motivo por el cual la ópera se considera nacida en ese citado año 1597, pero su estructura musical y teatral no tienen nada que ver con las óperas “tradicionales”, ya que todo supone una evolución desde Peri -o posibles compositores anteriores- hasta nuestros días.

    M'agrada

    • Regí

     Colbram:

     Muchas gracias por tu erudita información. Sabía que Peri había compuesto una ópera anterior a 1600, “La Dafne” pero que se han perdido las partituras. Tenía entendido que “Euridice” (1600) es la ópera más antigua conservada. En toutube se puede encontar. A saber si aún hay más óperas anteriores que se han perdido. Normalmente se cita a Monteverdi y el “Orfeo” como el inicio de la ópera, pero está claro que no es cierto. Llama la atención la insistencia sobre el tema Orfeo-Euridice. Lo encontramos en Gluck y hasta en Offenbach, aunque de manera jocosa.

     Curioso también que el “invento” de la ópera y el “recitar cantando” fuera un intento de resucitar la tragedia griega o, mejor dicho, de la idea que determinados intelectuales tenían de ello. También este asunto sienta escuela y llega hasta Wagner, cuyo modelo era el de las tragedias de Esquilo, que se suponía eran cantadas. También es de remarcar que en todos los casos se haga uso de la mitología.

     Conozco la ópera de Peri y las de Monteverdi. Me quedo con “Orfeo”. Las demás obras que citas nunca las he escuchado, ni sabía que existían y me pica la curiosidad, especialmente las anteriores a 1600, en pleno Renancimiento. Supongo que serán herederas de los madrigales.

     Saludos y gracias.

     Dejo la que se considera – o algunos así lo hacen – la primera ópera conservada. “Euridice” de Peri (1600). Suena a Monteverdi, pero la veo un tanto monótona y sosa. La versión del “Orfeo” de Jordi Savall me parece mucho más atractiva.

     . http://www.youtube.com/watch?v=W6r1W1Tu4DM

     M'agrada

   • La importància del text en les òperes la van manifestar molts altres compositors, aquesta triada, tot i ser certa, és reduccionista, també podries incloure a Verdi, que tenia veritables lluites amb els seus llibretistes, per no parlar de Puccini, o Leoncavallo i de tots aquells que eren musics i petes alhora.
    Gràcies també per unir-te a la colla que creieu que IFL és tot això, una mica de peixet a vegades m’agrada. 🙂

    M'agrada

    • Regí

     No faig més que mostrar el meu agraïment al teu treball. Sempre recomane el teu blog i a tothom li agrada.

     Parlant de librettos, Beethoven es queixava de no trobar-ne d’adients. Diuen per per això solament va composar “Fidelio”. Una pena. El de Bonn s’estimava més “La Flauta Màgica” que “Don Giovanni” no per motius musicals sino pel llibret. Deia que la segona era “inmoral” i “llicensiosa” i que la primera elevava l’esperit. Això em fa pensar en la importància del text, encara que molts aficionats mantenen que el que realment és important és la música. Jo crec que les dues coses són importants, si bé hi ha óperes que tenen llibrets mediocres i una música excel.lent.

     M'agrada

    • Gràcies per recomanar-ho. Si un dia tinc possibles us pagaré comissions 😉
     Una obra musical amb un text fluix i una música genial, perviu, a l’inrevés, no. No cal afegir-hi més argumentació.

     M'agrada

   • Regí

    Evidentemente, todos los compositores tienen en cuenta el libreto y sus posibilidades; a veces ellos los eligen y otras les es dado por encargo. Si cité a la tríada Gluck, Wagner , Strauss es porque ellos no solo estaban interesados por el tema de los libretos, sino que teorizaron sobre la importancia del texto en la ópera o drama ya fuera en forma de ensayo – como Wagner en “Òpera i Drama”, “L’obra d’art del futur” – o como temática incluida en alguna de sus óperas – caso de Strauss – Que yo sepa ni Verdi, ni Puccini ni Leoncavalo dejaron ningún ensayo teórico sobre el tema. También es interesante apuntar que algunos compositores fueron también autores de libretos, no solo Wagner – que es el más conocido – sino también Berlioz, Mussorgsky y alguno más como el citado R. Strauss y Siegfried Wagner. Este es el placer de la ópera: su totalidad. Música, literatura, teatro, poesía, danza… una de las mejores creaciones del espíritu humano.

    Vaja, m’ha sortit en castellà. estava pensant en Colbram.

    M'agrada

 5. Regí

  http://es.wikipedia.org/wiki/Or%C3%ADgenes_de_la_%C3%B3pera

  Aquest enllaç completa la interessant informació de Colbram sobre els orígens de l’òpera. A mi se’m planteja un dubte. Què és una òpera? Per què les mascarades, els madrigals o obres religioses representades, com ara “El misteri d’Elx”, són formes de teatre musical, és a dir, d’un conjunt format per un text que es canta polifònicament i amb solistes, on hi ha una representació i una escena.

  Possiblement, depenga del punt de vista que es prenga. Com diu la wiki, alguns diuen que l’òpera naix a Itàlia en el segle XIV en les representacions amb música que es feia en carnestoltes.

  I, per què no, en l’Edat Mitjana, en les representacions de misteris?

  M'agrada

  • Regí

   Un amic “generalment ben informat” m’ha passat una informació sobre les òperes o proto-òperes anteriors a Monteverdi de composició col-lectiva. Com que pense que pot interessar, la pegue. La música és primerenca però molt bonica. També tracta del mite d’Orfeo. És d’Angelo Poliziano i d’altres:

   “El llibret era tan fonamental o més que la música. El llibret sovint era d’un sol llibretista i la música en l’òpera primitiva era sovint de varis compositors, així l’Euridice de Peri, en la qual intervingué Caccini o La incoronazione di Poppea. Una de les protòperes va ser L’Orfeo d’Angelo Poliziano, del qual se’n conserva la lletra però no la música. Hom n’ha fet una encertada reconstrucció amb melodies de músics de la cort de Cosme di Medicci com ara Trombonzino o dell’Aquiliano. Veritablemento bonic d’escoltar:

   També els quadres dels grans pintors, sovint no eren de la seua autoria exclusiva. Per exemple, els quadres de Velázquez no volia dir que ell els fes personalment al 100%, sino que eren cuadres del taller de Velázquez. Ell feia els esborranys i els dibuixava sobre les teles i els seus aprenents, sota la seva direcció anaven avanc,ant la feina i el mestre li donava els seu toc personal. Per tant, no ens ha d’extranyar aquest concepte de “realització col”lectiva” de l’obra.”

   Llegint això, me n’adone del molt que em queda per aprendre.

   M'agrada

   • Regí

    Se m’oblidava: Observeu que Poliziano és el llibretista i que els compositors són diversos i anteriors als abans esmentats. Seria a very early opera, en ple Renaixement.

    Music by a group of composers at the court of Mantua: Serafino dall’ Aquilano (1466-1500), Marco Cara (ca. 1460-after 1525), Bartolomeo Tromboncino (ca. 1470-1535), Michele Pesenti (ca. 1475- after 1521) and anonymous.

    His early opera LA FABULA DI ORFEO (The legend of Orpheus), written in Florence, 1478-83; 1st edition: Bologna, 9 Aug 1494.

    Libretto by Angelo Ambrogini, known as Poliziano

    M'agrada

    • Los que consideran la “Euridice” de Peri como primera ópera conservada están equivocados, pues como te he dicho antes “L’Amfiparnaso” y “La pazzia senile” son anteriores y se conservan íntegras. Lo que sucede es que la citada “Euridice” de Peri y la de Caccini son las óperas más antiguas llevadas al disco y eso es otra cosa.

     La ópera que nació como género con el nombre de “Dramma per Musica”, es genuinamente italiana y el discurso narrativo se realiza mediante el canto -y también el baile- avanzando la acción, en esto radica la innovación. Todo lo anterior no tiene nada que ver con el género de la ópera.

     Posteriormente nació la zarzuela, el singspiel, la opera comique, la opereta y el musical, en que se alterna el texto cantado con el hablado, pero coexistiendo con la ópera tradicional que fue evolucionando hasta nuestros días.

     Efectivamente en las comedias (“Lysistrata”, por ejemplo) y tragedias griegas (“Medea”, como otro ejemplo) se cantaba y se bailaba -un coro se encargaba de ello, pero subrayando el texto recitado, no avanzando la acción sino a modo de comentario, en esa diferencia ya citada estriba la originalidad de la ópera.

     Como de esas proto-operas que mencionas no se conserva la música original, no podemos saber lo que eran ni qué parte se cantaba ni qué parte se recitaba o si simplemente se recitaba sobre una composición musical, fuera de uno o varios autores. Por todo ello, en todas las Enciclopedias, Historias de la Música y todos los musicólogos se han puesto de acuerdo en dar como fecha de nacimiento de la ópera como género el año 1597. El día que se descubra una obra de fecha anterior con texto y música originales y las peculiares características del género, es decir exponer un texto mediante la música y el canto que avance la acción, no habrá otro remedio que cambiar la fecha del nacimiento de la ópera. Hacer pasticci de una obra de la que se conserva sólo el texto, aplicando música de su tiempo sin saber si la música original -hoy perdida- iba destinada a ser cantada o únicamente a subrayar la parte recitada, como en el teatro griego clásico, me parece muy poco serio y carente de rigor aunque resulte agradable su escucha.

     M'agrada

    • Regí

     No es por llevarte la contraria ni mucho menos, pero la información que yo tengo es que “L’Amfiparnaso ossia Li disperati contenti” no es una ópera o sea “dramma per musica” y que está considerada “Commedia harmonica” o comèdia cantada representada en Módena en 1594; eso sí, la fuente dice que debe ser considerada como precursora de la ópera. A Vecchi se le considera autor de “comedias madrigalísticas”

     http://ca.wikipedia.org/wiki/Orazio_Vecchi

     Sin embargo, sí que se considera ópera en el caso de Peri con “Euridice” (1600). La primera ópera que se conserva.

     http://ca.wikipedia.org/wiki/Jacopo_Peri

     En el caso de “La pazzia senile” (1598) tampoco estamos ante una ópera, sino una “comedia madrigal” o sucesion de madrigales. En un momento, Banchieri fue considerado precursor de la ópera, pero después se rechazó:

     http://es.wikipedia.org/wiki/Adriano_Banchieri

     Si no falla la fuente, las composiciones anteriores a 1597 pueden ser consideradas precursoras o antecedentes de la ópera propiamente dicha, siendo Peri el iniciador del género, de acuerdo con los datos de que disponemos.

     “Dafne de Jacopo Peri fue la primera composición considerada ópera, tal como la entendemos hoy. Fue escrita alrededor de 1597, bajo la gran inspiración de un círculo elitista de literatos humanistas florentinos, conocidos como la “Camerata de’ Bardi” o “Camerata Florentina”. Significantemente, Dafne fue un intento de revivir la tragedia griega clásica, parte del más amplio revivir de las características de la antigüedad, propio del Renacimiento. Los miembros de la Camerata consideraban que las partes corales de las tragedias griegas fueron originalmente cantadas, y posiblemente el texto entero de todos los roles; la ópera entonces fue concebida como una manera de “restaurar” esta situación. Dafne se halla perdida. Una obra posterior de Peri, Euridice, de 1600, es la primera ópera que ha sobrevivido. El honor de ser la primera ópera que aún se presenta regularmente le corresponde a L’Orfeo de Claudio Monteverdi, compuesta para la corte de Mantua en 1607.”

     http://es.wikipedia.org/wiki/%C3%93pera

     Quizá el problema estribe en qué se entiende por ópera y cuáles son sus características. Me pregunto por qué “El misteri d’Elx” no es considerado una ópera. ¿Por representarse en una iglesia? Tiene su libreto, sus solistas, su coro, y su dramaturgia. Hay acción y se acompaña de música. La obra está dividida en dos actos y está considerada “drama sacro-lírico religioso”, lo que recuerda a Parsifal , “festival escénico sacro”.

     Si admitimos que el teatro tiene su origen en la liturgia de las iglesias. ¿por qué no aceptar que la ópera – que es teatro cantado – tiene el mismo origen? De hecho un “misterio” como el que nos ocupa, es la representación de una historia con música .Así, tanto el teatro declamado como el cantado (ópera) tendría un origen medieval y religioso.

     Quizá todo sea cuestión de puntillista semántico.

     Saludos.

     M'agrada

    • Regí

     “So, I moved on to the next listed work – Orazio Vecchi’s “L’Amfiparnaso”. The first performance of this work was in 1597, but it seems that it may actually have been composed in 1594. The caveat is, it’s not really an opera. It’s a “Madrigal Comedy” – basically a series of separate madrigals arranged into a slight semblance of a story, with elements of both serious drama and carnival-type humor intermixed. Though the serious and “comedic” scenes are not presented in strict alternation, they do ultimately end up sharing about equal “screen time”.

     El británico coincide. No es una ópera sino una “comedia madrigal”, una serie de madrigales separados. Vecchi no compuso óperas.

     Lo mismo dice el sello discográfico Naxos:

     “Orazio Vecchi spent much of his career in his native Modena, while enjoying a much wider reputation, notably as a composer of secular music. Of this his madrigal comedy L’Amfiparnaso remains the best known example.”

     “Comedia madrigal”, no “dramma per musica”

     http://www.naxos.com/person/Orazio_Vecchi/20189.htm

     La Enciclopedia de Música Oxford Grove insiste en lo mismo, aunque lo considera un puente (link) entre el madrigal y la ópera temprana, siendo su obra una “comedia madrigal”.:

     (b Modena, bap. 6 Dec 1550; d there, 19 Feb 1605). Italian composer. A priest, he was maestro di cappella at the cathedrals of Salò (1581-4), Modena (1584-6) and Reggio Emilia (1586), then went to Correggio, before returning to Modena as maestro in 1593 (court maestro from 1598). A pioneer of dramatic music, he provided a link between the madrigal and early opera. His L′Amfiparnaso (1597), a madrigal-comedy in 13 scenes for commedia dell′arte characters, combines madrigalian dialogue with light entertainment music. He also wrote other large-scale secular works (1590-1604), canzonettas (6 bks, 1580-97), madrigals (1583, 1589) and sacred works (5 bks, 1587-1607).

     http://www.answers.com/topic/orazio-vecchi#ixzz2vRIEhPy6

     Con Banchieri pasa lo mismo, según Naxos, Compone comedias musicales, es decir, madrigales.

     Influenced by Orazio Vecchi’s L’Amfiparnasso, of which he made his own paraphrase, he carried the art of comedy in music a step further, making use of his own skill as a writer and an expert on local dialects in the North of Italy.

     http://www.naxos.com/person/Adriano_Banchieri/25963.htm

     En otros lugares encontramos lo mismo: “Comedia madrigal”, no “dramma per musica” u “opera”:La Pazzia Senile.

     http://imslp.org/wiki/La_Pazzia_Senile_(Banchieri,_Adriano)

     Se confirma lo que dije al principio. Peri ha pasado a la historia como el autor de la primera ópera compuesta y como el primero de la ópera más antigua conservada. El “inventor de la ópera”:

     “Sobre Jacopo Peri y su “Dafne”
     Habiendo nacido el 20 de Agosto 1561 y fallecido el 12 de Agosto 1633, Jacopo Peri fue un compositor italiano y cantante durante el período de transición entre los estilos del Renacimiento y el Barroco, y es frecuentemente llamado el inventor de la ópera.
     El escribió el primer trabajo en ser llamado ópera como la conocemos actualmente, Dafne (alrededor de 1597), y también la primer ópera en haber sobrevivido hasta hoy, Eurídice, que data del año 1600.”

     http://www.pianomundo.com.ar/operas/jacopo-peri.html

     La revista “Melómano” insiste en lo ya dicho sobre Peri. El artículo es extenso y explica muy bien los orígenes de la ópera, el “recitar cantando”, la “Camerata florentina”, etc. Recomendable, al menos para mí que no soy ningún experto.

     “La ópera que presentamos a nuestros lectores es uno de esos títulos de ‘record’: se trata de una de las primeras óperas de la historia, de las que inauguraron el género allá por el año 1600, de las primeras también en tomar el tema mitológico de Orfeo como base, la primera cuyo autor retrata en su prólogo sus intenciones estéticas y la más temprana ópera cuya partitura se conserva en su integridad. La primera ópera conservada, aunque sólo su texto, es Dafne, estrenada en 1597. Le sigue Eurídice¸ en 1600, ambas con música de Peri y versos de Ruccini, y Orfeo, de 1607, con música de Monteverdi y texto de Striggio.”

     http://orfeoed.com/melomano/2012/articulos/opera/euridice-de-jacopo-peri/

     Yo creo que está claro. La primera ópera es “Dafne” de Peri, estrenada en 1597, pero solo conservamos el libreto. La primera ópera que nos ha llegado con libreto y música es del mismo autor, “Euridice” (1600).

     M'agrada

    • La Wikipedia contiene errores. Yo he consultado varias enciclopedias, historias de la música y de la ópera y diccionarios. Entre estas fuentes te cito: The Concise Oxford Dictionary of Music ( de la Oxford University Press), The Concise Oxford Dictionary of Opera (de la misma editorial) y “The Phaidon Book of the Opera” que es la traducción al inglés del original italiano “L’Opera:repertorio della Lirica dal 1597” (de la editorial Mondatori), por citar sólo algunos de los más prestigiosos escritos, reconocidos en todo el mundo por su fiabilidad. Pero puedes consultar cualquier otra fuente de credibilidad contrastada. La Wikipedia la van construyendo los propios consultores y en ocasiones erran. Calificar, por ejemplo, a Edita Gruberova como soprano dramática coloratura es una barbaridad. O decir que Giuditta Pasta era mezzo-soprano (lo cual es cierto) y líneas más abajo tildarla de soprano…da que pensar. La Wikipedia es una fuente orientativa muy instructiva pero hay que contrastar con otras fuentes lo que en ella encuentras. Si consultas la Wikipedia en inglés, castellano o catalán -o en cualquier otro idioma en que se encuentre en Internet- verás que las indicaciones no siempre coinciden en fechas, etc…toquen el tema que toquen y en unos temas más que en otros. Incluso a menudo te indican que lo que lees está pendiente de verificación o que se supone que es demasiado subjetivo.

     De todas formas si tu crees mejor aceptar lo que has localizado no tengo nada que objetar, yo me apoyo en los conocimientos de historiadores y científicos de esta materia, cuyas obras circulan por todas las bibliotecas y están al alcance de quien quiera consultarlas.

     M'agrada

 6. Regi, tu último comentario está mucho más próximo a los míos que los anteriores, aceptemos, pues, que como no podemos -al menos yo- aplicar a qué género pertenecen “L’Amfiparnaso” y “La pazzia senile” (aunque en “The Phaidon Book of Opera” se califica a la primera de “ópera” y a la segunda de “musical comedy” o “madrigal drama” que pueden ser eufemismos de ópera) porque no están grabadas aunque existen completas sus partituras y también sus textos, la “Euridice” de Peri es la primera ópera -de momento- a la que se le pueda adjudicar el calificativo de ópera y, de este modo, zanjamos la cuestión que se está alargando demasiado.

  M'agrada

  • Regí

   Muchas gracias por tu atención. Dejamos el tema, pero quisiera decirte que no solo he utilizado la wiki, sino publicaciones especializadas como Filomúsica, Naxos y la Enciclopedia Grove de la Música – que es muy prestigiosa. En versión papel he consultado la “Hª de la Música” de Turner. Vol. 5. Lorenzo Bianconi. “El siglo XVII”, pág. 151 y ss. “Historiografía del teatro de ópera” y “Una Hª de la Música. De los orígenes a nuestros días”. Lucien Rebatet. Omega. “El nacimiento del teatro lírico”, pág. 137 y ss. En ambas se dice que Peri es el primer compositor de óperas que conocemos. Se cita a los compositores que mencionas como “madrigalistas”, recibiendo sus obras nombres diversos, pero nunca “dramma per musica”, que es lo que se ha convenido es la ópera. Eso sí, se dice que son los antecesores y precursores de la ópera, ya que realmente es una evolución a partir del madrigal, es más, en el caso de “L’Amfiparnaso”  se habla de “madrigal ópera”, ya que lo consideran como un puente entre ambos géneros, pero no es una ópera propiamente dicha.

   También hay que decir que, según, Turner, en la cuestión de los orígenes no hay unanimidad. La mayoría apunta a Florencia hacia el 1600 con Peri, pero otros musicólogos le ceden el honor a Venecia hacia 1637. La diferencia estriba en que lo que se hizo en Florencia fue un “experimento” para la corte mientras que en Venecia se consolida el género, se le da continuidad y se representa en teatros de ópera donde hay que pagar una entrada. Sobre 1600 tendríamos en Florencia la ópera de corte, mientras en Venecia tendría lugar la ópera empresarial a partir de 1637 con las “Nozze degli dèi”. Las óperas de corte rara vez se repetían en el mismo lugar, era un suceso solemne pero aislado; mientras que las empresariales se repiten en los teatros de ópera donde la orquesta y la escena quedan separadas como sucede en las óperas modernas, cosa que no sucedía en la corte.

   En fin, ya se pondrán los musicólogos de acuerdo. Te agradezco mucho tu interés.

   Un cordial saludo.

   M'agrada

 7. Regí

  Perdón por el error. Las “Nozze degli dèi” fue estrenada en Florencia, no en Venecia. En Venecia tuvo lugar el nacimiento de la ópera como entretenimiento público de base empresarial. De momento no he localizado con qué ópera se inicia este proceso. El autor no lo cita o yo no lo encuentro. ::DDD

  Mil perdones.

  M'agrada

 8. Regí

  Ya lo tengo.

  Según Rebatet, en Venecia la opera deja de ser aristocrática como en Florencia y Roma y se hace popular. En 1637 tenemos el primer teatro público, el de San Cassiano. Se inaugura con “Andrómeda”, de Francesco Cassiano.

  Este hecho marca, según algunos musicólogos, el nacimiento de la ópera conforme la concebimos hoy.

  M'agrada

   • Regí

    Pense que podria interessar posar música al tema que hem tractat. He de reconéixer que la desconeixia.

    El que sentirem no és una ópera, com les de Peri o Monteverdi, entre altres coses perquè no apareix la veu solista cantada acompanyada per música. Solament apareix la veu parlada, recitada sense cantar ni música entre madrigal i madrigal. Es tracata d’una peça madrigalista de cant a vàries veus d’arrel renaixentista. L’òpera marca l’inici del Barroc i és inseparable de la veu solista cantada, de les cordes de tenor, soprano, etc. entre altres coses.

    Orazio Vecchi – L’Amfiparnaso

    El mateix passa amb aquesta altra obra. És madrigalesca, no operística. Els madrigals, composicions a vàries veus, s’enllacen amb la veu parlada d’un narrador. Com en el cas anterior, el tema pertany a la “Comedia de l’Art”. A destacar que la música instrumental és pràcticament inexistent, normalment es canta a capella. Això no és propi de l’òpera:

    Adriano Banchieri – La pazzia senile.

    Açò ja és ópera. Tenim veus solistes i música orquestal que l’acompanya. Es tracta de la primera òpera conservada, “Euridice” (1600), de Jacopo Peri. Sona a les òperes de Monteverdi, no als madrigals anteriors.

    Espere que us agrade.

    M'agrada

    • Gracias, no sabía que existían grabaciones. Las escucharé con detenimiento. La “Euridice” de Peri ya la conozco y la tuve. Has encontrado la “Euridice” de Caccini? Ya que es probable que se compusiera antes que la de Peri, aunque se estrenara después (1602) y me agradaría volverla a escuchar.

     M'agrada

    • Regí

     De nada, Fede. Tiene Joaquim razón. Te contesto y acabo.

     Yo no tenía mucha idea de este tema. Sencillamente, me ha interesado y he buscado información. También está la ópera de Caccini en youtube.

     Caccini era rival de Peri. Compuso otra “Euridice” preciosa (1602) de características similares a las obras de Peri y de Monteverdi.

     Ya lo dejo y muchas gracias por tu amabilidad y la paciencia de Joaquim. Creo que el tema será de interés.

     Un cordial saludo para ambos.

     M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: