IN FERNEM LAND

XAVIER DÍAZ-LATORRE: FRANCISCO GUERAU – Poema Harmónico –


Xavier Díaz-Latorre Francisco Guerau_2Ahir dijous va tenir lloc en el Museu de la Música de Barcelona la presentació del disc que recull l’obra completa per a guitarra del compositor mallorquí Francesc Guerau (1649-1722) a l’entorn del llibre anomenat el “Poema Harmónico” .

Francisco Guerau, va ser Mestre de Música del Real Colegio de Niños Cantores fins que Felipe V (sí, ell) va eliminar aquest càrrec de la Casa i la Capella Reial en la reestructuració practicada, diuen que per ser mallorquí, sent Mallorca la darrera plaça resistent a la invasió Borbònica.

El “Poema Harmónico” es va publicar l’any 1694 i el va dedicar a Carlos II, que com bé sabeu va morir jove i la seva mort va ocasionar la Guerra de Secessió i el retorn del Borbons.

Guerau va entrar quan tenia 10 anys al Real Colegio de Niños Cantores de Madrid, ocupant el lloc de cantor contralto,com a falsetista. Va cursar la carrera eclesiàstica i el 23 de febrer de 1693 va ser anomenat “Músico de la Real Cámara de Carlos II”, aquest càrrec li va permetre publicar el llibre que ja feia temps que tenia enllestit i que avui coneixem com el “Poema Harmónico“. En els entorns musicals de Palau aquesta publicació sembla ser que va influenciar per tal de que Guerau ocupés el lloc de Maestro de Musica del Real Colegio de Niños Cantores.

Guerau va patir de problemes asmàtics, motiu entre altres, per el qual va haver d’abandonar el cant. En previsió de quan els nens cantors perdessin la veu  es complementava la formació en l’aprenentatge d’un instrument musical per tal de que poguessin seguir una carrera musical. Que Guerau escollís la guitarra no deixa de ser curiós ja que aquest instrument no es considerava un instrument per fer una carrera musical, ja que era considerada com un instrument de diversió.

La guitarra ençà del desús de la viola de mà, va assolir un auge molt notori durant els segles XVII i XVIII a les corts europees. La guitarra española, que es com s’anomenava per distingir-la de la chitarra italiana en forma de laud, es va diferenciar en la forma de tocar ben diferencia del contrapunt renaixentista, i fonamentat més en acords i arpegis que van suposar uns nous codis de puntuació. La combinació mixta del puntejat renaixentista italiana i els acords i arpegis de la guitarra espanyola va suposar els fonaments de la guitarra barroca, que apareix editat en els tres volums publicats l’any 1630 per Giovanni Paolo Foscari. Posterior a aquesta fonament de la guitarra española, hi ha  l’aportació cabdal de Gaspar Sanz, l’any 1674″Instrucción de música sobre la guitarra española”.

L’aportació de Guerau, 20 anys després del llibre de Gaspar Sanz, suposa una novetat, ja que es fonamenta en el puntejat, deixant els acords i arpegis sobre les cinc cordes en comptades intervencions. Guerau alleugereix l’estil, donant prioritat a la melodia sobre l’harmonia.

El llibre de Guerau vindria a ser la contrapartida guitarrística,i vull que entengueu el símil, al clave ben trempat de J.S. Bach, ja que es tracta d’un conjunt d’obres que s’alliberen de la cotilla del instrument per esdevenir un manual de com interpretar la música amb guitarra, que és quelcom diferent. El llibre de Guerau va quedar relegat per el nou estil imposat per Santiago de Murcia, mestre de la reina Maria Luisa de Saboya, però els 15 pasacalles per a diferents modes i les 10 sonades d’Espanya amb les seves variacions, suposen segons Xavier Díaz-Latorre el llibre més important per a guitarra que s’hagi escrit mai,ja que la seva música s’explica per ella mateixa des de la música, per la qualitat i inspiració que traspuen de cadascuna de les variacions incloses.

Xavier Díaz-Latorre va gravar aquests tres CD durant els anys 2010, 2011 i 2013 a la Chapelle de Nôtre Dame de Bon Secours de París, i l’àlbum que ahir va presentar el Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català, l’ha publicat el segell discogràfic belga Passacaille Records.

L’àlbum té un alt valor musicològic i s’escolta bé, tot i que per algú que no estigui especialment interessat en la guitarra i els seus particulars codis expressius potser resulti monòton. Són més de tres hores que et transporten a un altre món sonor  i que Xavier Díaz-Latorre, després del meravellós treball de la Guitarra dels lleons que també vaig presentar-vos a IFL, torna a demostrar que és una de les figures indiscutibles de la interpretació historicista.

Els tres discs integrats en una caixa van acompanyats d’un petit llibret amb les interessants notes de Javier Suárez Pajares i del propi Xavier Díaz-Latorre que m’ha ajudat a introduir-vos aquest treball tan notable.

El àlbum ja ha rebut el guardó al millor disc de clàssica atorgat per els Premis Enderrock 2013, quelcom que no deixa de ser sorprenent si tot just es presenta ara a casa nostra. Del que no hi ha dubte és que aquells que es vulguin endinsar en el coneixement i estudi de la guitarra espanyola tenen amb aquest àlbum una cita ineludible.

Us deixo escoltara tall de perla la “Ocho diferencias de Esapñoleta”, i on els més espavilats de ben segur reconeixeran un preciós tema utilitzat per Joaquin Rodrigo en la Fantasia para un gentilhombre. El tema és original de Gaspar Sanz.

Bon cap de setmana!

6 comments

  1. Marc

    Home si, el senyor Guerau!! aquest el vaig escoltar un dia al mati just al llevar-me a Catalunya Música, un moment entre el somni i la vida en que faig descobertes que se’m queden molt gravades en l’ànima. En vaig sentir un passacaille que em va enamorar. No sabia que fos una de les víctimes de l’aberració tricentenaria de Felip V, bon moment doncs per tenir-lo present. Per ell també la nostre victòria.

    M'agrada

  2. Gloria Aparicio

    Quina Música tant relaxant…es obvia la lleugera presencia del mestre Rodrigo al inici de la peça, de bon matí un bombonet suau però saborós per preparar el paladar per allò que es pugui presentar al llarg del dia, avui que tinc un mati tranquil …em be molt de gust qualsevol “Sonata per a piano” d’en L.V.Beethoven, doncs ara m’hi posso…..

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: