IN FERNEM LAND

TRIANT UNA NORMA: CASTA DIVA


Giuditta_Pasta_as_Norma_1831

Aquest mes us proposo escollir una de les 10 Normes que escoltareu. He triat l’emblemàtica “Casta Diva” i no trobareu a cap de les 10 cantants que van participar en l’edició anterior de la tria, la de Maria Stuarda, tot i que és una absoluta injustícia que no apareguin alguns dels noms més gloriosos en la història d’aquesta òpera des de que tenim registres fonogràfics, és clar.

Les 10 versions mereixen se escoltades amb deteniment, com sempre, i us adonareu que no totes les vocalitats pertanyen a les sopranos, i és que com bé sabeu tornem a estar com en la majoria de rols belcantistes, en l’ambigüitat vocal de la sopranos dramàtiques de coloratura.

He evitat, malgrat el meu desig, tant el dramàtic recitatiu “sedicioze voci”, com la vibrant cabaletta “Ah! bello a me ritorna”, ambdues essencials per perfilar el caràcter vocal, tant dramàtic com tècnic de la partitura, però tota l’escena sencera per deu cantants suposava una inversió de temps excessiva.

Aquí teniu les 10 versions, en podreu triar 3 a la vegada i teniu temps fins la mitjanit del proper divendres a dissabte.

Casta 1

Casta 2

Casta 3

Casta 4

Casta 5

Casta 6

Casta 7

Casta 8

Casta 9

Casta 10

Ara ja podeu triar les 3 Casta Diva que us hagin agradat més. Marqueu-les i després premeu VOTE

Bon cap de setmana

 

44 comments

 1. És difícil decidir-se. En principi, la que més m’agrada en Montserrat Caballé. La buscaré. Sobre la Montse i aquesta ària tinc un anècdota. Esper que ningú no s’emprenye per contar-la. Li la vaig sentir contar a ella. En certa producció “trencadora”, en director d’escena volia que ella cantara “Casta diva” amb una metralladora en les mans. Segons sembla, l’acció tenia lloc en algun conflicte del moment, no sé si Vietnam, no me’n recorde. El cas és que la soprano va dir que se negava. El regidor insistia. Aleshores la Montse amenaça amb anar-se’n. Total, que va cantar l’ària sense la metralladora. Tant de bo feren el mateix tots els cantant quan volen obligar-los a fer coses sense trellat.
  Regí

  Liked by 1 person

  • Podria ser, em refereixo a l’anècdota, però aquí el rellevant és que quan la Caballé cantava en els seus anys gloriosos ningú es fixava en si portava una metralladora a les mans o un orinal al cpa, tot sigui dit en un to distés.
   En aquesta tria no trobaràs la seva “Casta Diva”, ja he dit que els participants a la tria del mes passat i ella en va ser la guanyadora, no tornarien a participar per no ser tan insistent, perquè si posava la Casta Diva de Caballé a Orange, ho posaria molt difícil a les altres nou versions.

   M'agrada

   • La Montse ha estat una de les millors. Quina facilitat tenia per pujar i baixar sense esforç aparent. L’anècdota de la metralleta li la vaig sentir contar a ella. pense és és una cosa que l’honra. En canvi Plácido, que sempre ha estat el meu tenor favorit, va dir-me que estava fins allí quan l’obligaren a vestir-se de Mohicano i samurai en el Liceu a propòsit del Parsifal – vocalment va estar superb -. Jo li preguntí per què aguantava això si se sentia ridícul i no podia cantar bé. Va dir-me posant-me la mà en el muscle: “Muchacho, las cosas son así.”. Això va ser al Plau de les Arts després d’una taula redona .

    M'agrada

 2. Raúl

  El fet d’exloure les cantants de la tria de desembre ha fet que la meva predilecta quedi fora. Totes les versions tenen el seu interés, però jo també tinc especial debilitat per la 7. Les altres dos ja m’han costat més de triar, però ha estat un plaer.

  M'agrada

  • Era conscient que oblidant a Caballé la tria de les Norma quedava coixa, però la maleïda coincidència en dos mesos seguits de Maria Stuarda i Norma, feia que repetir cantants d’una en l’altra podia quedar excessivament reiteratiu.
   Gràcies per participar Raúl.

   Liked by 1 person

 3. SANTI

  Vaig a dormir després d’haver fet molt gustosament els deures i a part de les mamcances que ja ens anuncies i que lamento, no ha estat tan fàcil com podia semblar a una primera escoltada.
  He votat a dos que tenia perfectament identificades però de la tercera tinc dubtes i no sé exactament si he votat a qui em penso
  Una altra tria meravellosa
  Bona nit

  M'agrada

 4. Cris

  Gràcies Joaquim per aquest fantàstic exercici…no he pogut resistir fer la meva tria particular tot i que no soc una veritable entesa en la matèria…almenys no encara per identificar aquestes fantàstiques veus…però he gaudit molt i em deixo portar per la meva oida i sensacions…
  un vertader plaer i felicitats pel teu blog que he descobert fa poquet!!

  M'agrada

  • Hola Cris, benvinguda al blog i moltes gràcies per decidir-te a comentar.
   No cal ser un entès per gaudir de la música. la música és sensorial i per tant el que compte és que et comuniqui.
   Espero que a partir d’ara i sempre que et vingui de gust, no deixis de comentar tot allò que et vingui de gust motivat per els apunts publicats.

   M'agrada

 5. Kàtia

  Uff!!! M’ha costat moltissim.La 7 indiscutible,la millor en aquest rol i en molts d’altres.He hagut de deixar fora a dues que m’han deixat amb la “bouche ouverte” però les regles hi ha que complir-les.

  M'agrada

 6. gloria aparicio

  Avui, no he duptat massa , potser que tècnicament no siguin les millors però, clarament son les que m’han arribat més a l’ànima, tot i reconeixent i valorant les deu veus ja que l’Aria es dificultossa amb una passada he tingut prou…..

  M'agrada

 7. Leonor

  Si es que una no oculta sus debilidades; eso sí, vaya voces maravillosas, magníficas que están ahí…Como decimos por aquí, “telita marinera”, qué lujo de catas, de elección…¡Vaya señoras, en fin!
  ¡Saludos! 😀

  M'agrada

 8. colbran

  Me ha costado mucho decidirme. Sólo he reconocido dos voces y las he seleccionado porque me gusta su interpretación. La tercera elegida no la he reconocido pero me ha agradado mucho. También me hubiera gustado seleccionar una cuarta pero las posibilades son sólo tres. De todas maneras el plantel de voces es de grandísima calidad. Falta quizás la mejor, pero las versiones incluídas son muy acertadas y una de ellas sublime.

  M'agrada

 9. Isolda

  Joaquim ja he votat. Aquesta vegada no m’ha estat fàcil triar-les, o bé per nostàlgia o perquè m’agradaven, sempre em sortien alguna de més. Escollint aquesta si aquesta no m’ho he passat “pipa”.

  M'agrada

 10. Retroenllaç: Noticias de enero de 2015 | Beckmesser

 11. dandini

  Fins ara no he repescat el post doncs no he tingut massa temps per dedicar-mi.Finalment ja he votat.
  La millor és la 7 malgrat les “eternes” dicusions i controversies s’ha de reconeixer el seu estat vocal magnífic ,la sensibilitat a flor de pell,el sentit bel legato bellinià perfecte i una nota final ben lletja que totes les demès milloren.
  A l’hora de votar he escollit les 3 que més m’han agradat a part d’ella.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: