IN FERNEM LAND

DON PASQUALE (Pertusi-Flórez-Arduini-Nafornita-López Cobos)


Avui anem a Viena i escoltarem (res de vídeos vienesos) la representació que va tenir lloc a la Staatsoper del Don Pasquale de Donizetti el passat 2 de maig amb Pertusi interpretant al protagonista i amb Flórez cantant el nebot Ernesto d’estil, com és de suposar, “reclinatoriable”, si bé els aguts ja intueixen uns indicis de oscil·lació preocupants.

Al seu costat trobem la molt interessant Norina de la soprano moldava Valentins Nafortina guanyadora del prestigiós BBC Cardiff Singer of the World Main Prize i el Malatesta d’Alessio Arduini, tots dirigits per Jesús López Cobos, que un cop passat l’ensurt inicial de l’obertura i també algunes pífies dels solistes d’una poca inspirada orquestra, acompanya amb sentit belcantista i disciplinada discreció davant de la preponderància belcantista de la partitura.

Escolteu el duo del primer acte entre Don Pasquale i Ernesto, on apreciareu un cert esgotament vocal en ambdós cantants

àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena

Escolteu ara la Norina de Nafortina amb la seva cavatina d’entrada. Veu rica i plena allunyada de les vocalitats lleugeres que tan sovint l’han interpretat.

àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena

I ara us deixo escoltar la bellíssima ària “Povero Ernesto! Cercherò lontana terra”. Flórez ha de tenir cura, ja m’ho sabreu dir.

àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena

I finalment el famós duo entre Malatesta i Don Pasquale del segon acte.

àudios eliminats per imperatiu de la Staatsoper de Viena

La resta ho podreu trobar i gaudir a l’enllaç que us deixo al final.

Gaetano Donizetti
DON PASQUALE
Òpera en 3 actes, llibret de Gaetano Donizetti i Giovanni Ruffini

Michele Pertusi (Don Pasquale)
Juan Diego Flórez (Ernesto)
Alessio Arduini  (Malatesta)
Valentina Nafornita (Norina)
Wolfram Igor Derntl  (Notario)

Chor der Wiener Staatsoper
Orchester der Wiener Staatsoper
Director: Jesús López-Cobos

Wiener Staatsoper, 2 de maig de 2015

A C T U A L I T Z A C I Ó

ENLLAÇ nou enllaç d’àudio de la transmissió de la Ö1 (3 arxius mp3)

enllaç eliminat per imperatiu de la Staatsoper de Viena

I demà espero oferir-vos l’agenda musical 2015/2016 de Barcelona.

30 comments

 1. Jan

  Jo crec que el Flórez tenia algo malament a la veu aquell dia, una afeccio, no se, sona fosca i se’l nota molt tens. Si fes temps que no l’escolto podria pensar que està canviant la tècnica pero fa un parell de setmanes va fer un concert benèfic a viena i és el gran Flórez de sempre.
  Tal i com està aquí hauria d’haver cancelat.

  M'agrada

 2. Manel

  És que ja fa un temps que ha canviat la técnica per tal de cantar rols més pesats. Busca més amplitud i volum als greus amb una impostació més baixa però, a vegades, la veu li queda enrere i perd aguts. Fins a cert punt, és comprensible.
  Podriem entrar a debatre si aquests canvis es poden fer i si cada veu és única i limitada a un repertori concret.
  Això aniria per llarg, doncs hi ha de tot al món dels cantants.
  El trémolo ja és quelcom pitjor. Per moments, m´ha semblat un cantant a les darreries de la seva carrera. I quan sento això, m´entristeix una mica, ho he de reconèixer (i més venint d´on ve).
  També penso que no es pot jutjar un cantant per una actuació. Els seguidors de Flórez (els objectius) haurien de confirmar si aquest trémolo és habitual. M´extranyaria, tot sigui dit.

  Salutacions.

  M'agrada

  • Com que sembla ser que la gravació no es correspon a la velocitat normal no vull opinar al respecte, però més enllà de les qüestions tècniques de la gravació, el públic expansiu de l’Òpera de Viena no es mostra molt efusiu…

   M'agrada

 3. Arnau

  Tan Michele Pertusi com Juan Diego Flórez m’agraden molt. Però aquí no sé que els hi passa, que em sembla que cap dels dos tenen el dia. Tan al duet del primer com al del segon acte Pertusi sembla esgotat i té una veu molt lletja, molt diferent a altres gravacions on l’he sentit. Em dona la sensació que “vomita” totes les paraules del silabatto del segon acte. Fins a un cert punt em recorda al Ruggero Raimondi de l’actualitat, molt decrèpit vocalment parlant.

  A Juan Diego Flórez li he trobat una veu més enfosquida de lo normal, sembla que hagi canviat de tècnica per cantar aquest rol. No em sembla que ho faci malament, però trobo que li falta la brillantor per la que destaca normalment. És curiós, perquè ja l’havia vist cantant aquest rol i el vaig gaudir molt, i no sé que li ha passat.

  M'agrada

 4. Arnau

  És cert que les comparacions són odioses, però quan penso amb el “Cheti cheti immantinente” em ve sempre al cap la magistral versió de Carlos Chausson, que en la meva opinió (parlo com un inexpert) crec que la de Pertusi-Arduini està a anys llum d’aquesta. Molt bona també la de Del Carlo-Kwiecien (sobretot pel Kwiecien, Del Carlo és força oblidable)

  M'agrada

  • Chausson és un cantant excel·lent, un dels grans referents en els rols de basso buffo. Em sap molt greu que ja hagi anunciat la seva retirada, encara dóna molta lliçons a uns quants que sovintegen els escenaris amb poca gràcia i menys fortuna.

   M'agrada

  • No crec que sigui una qüestió de decadència, benvolguda Olympia. Flórez està en la plenitud.
   Poden ser diverses causes:
   Un problema de la gravació.
   Un mal dia
   Un canvi vocal (la menys probable)

   M'agrada

 5. Olave

  Se le nota cansado. El agudo final del aria parece abreviado y emitido con gran esfuerzo y el fraseo, con diferentes colores vocales, me ha recordado mucho al último A. Kraus, con una voz ya algo envejecida y un vibrato de voz cansada. Esperemos que sólo haya sido un paréntesis en su ya extraordinaria carrera. Le deseo una rápida recuperación pues se lo merece por la honestidad que siempre ha demostrado al público y por el altísimo nivel interpretativo y técnico de su canto.

  M'agrada

 6. TaxiMelòman

  Es un problema de l’enregistrament, que va exageradament ralentitzat. He comparat amb el que volta per Youtube de la mateixa producció (que sona “a tò”) i no té rés a veure… i dura 50″ més (!!!). Això implica no solament una diferència de tonalitat si no que desvirtua també, com a mínim, el color: Florez està irreconeixible.

  M'agrada

  • Pot ser, com també podria ser que el de Youtube estigués !arreglat!. El que em va proporcionar la gravació em va escriure això quan li vaig dir que la gravació estava “falsejada”
   Sorry, Joaquim, but it’s exactly how it was broadcast. I re-checked the file on my dvd recorder now and the duration is exactly identical to that of the audio file I transferred it to. I confess, I have no “perfect hearing” so I can’t say anything about the half tone. What I can tell you is: I had been at exactly this performance and I realized that Florez’ voice has indeed changed considerably – I don’t think he’s any longer THE tenor for roles like e.g. Tonio, his high tones lost a lot of their brilliance, as you can for example hear at the final tone of his aria in act 1. I hardly can believe that they had to transpose his arias, but I’m really not able to tell.

   No sé….

   M'agrada

 7. Ruben

  Aquest és el primer comentari que escric, tot i que fa molts anys que segueixo el blog. Primer de tot gràcies per posar a l’abast de tothom tants vídeos i gravacions interessants, així com per les cròniques que escrius i que segur que et porten una bona feinada.

  Respecte Flórez, és cert que últimament la veu no sona tan fresca com abans, però aquest enregistrament està relentitzat i NO ESTÀ A TO. La veu potser s’ha enfosquit de veritat, però no tan com sembla aquí. A més, les oscil.lacions s’exageren molt amb el canvi de velocitat de l’enregistrament. No sé què pot haver passat, però estic segur que el to no és el correcte. Penso que era necessari fer aquest comentari, ja que la gravació dóna a entendre que l’estat vocal de Flórez és molt pitjor del que és (de fet, encara és bo). No cal alarmar-se, sempre i quan no segueixi abusant de rols massa pesants pel seu instrument.

  Salutacions i gràcies de nou!

  M'agrada

  • Hola Ruben, moltes gràcies per deixar-nos el teu primer comentari.
   Més amunt he deixat l’explicació del qui va gravar la transmissió de la ràdio austríaca.
   Costa reconèixer a Flórez, però tampoc la resposta del públic sembla que sigui l’habitual a Viena amb Flórez. Estic desconcertat.

   M'agrada

 8. alex

  Hace cierto tiempo ya que JDF ha adquirido algo más de volumen y posee un centro más amplio, lo cual lógicamente puede repercutir en los sobreagudos sobre todo que con tanta facilidad y colocación, emitía el tenor peruano.
  Y también su paso a nuevos roles recientes menos ligeros y donde el fraseo adquiere más importancia : Fernand de La Favorite ( rol muy difícil y duro , ya lo ha cantado en Salzburgo y a mi si me convenció casi plenamente), Arnold del G.Tell e incluso recientemente en su Lima natal, el Romeo del Romeo et Juliette., etc..etc..
  Creo que JDF está evolucionando con paciencia y mucha inteligencia musical ( bien dirigido por su manager, el más que competente ex tenor E.Palacio) y a mi de momento, me está convenciendo porque en la ópera no solo son los agudos y sobreagudos.
  Lo que si puede ser un reto y hasta difícil para JDF y en ello seremos testigos los Liceístas, será su debut en diciembre como Edgardo de la LUCIA, muy serio compromiso vocal no solo por todo su cuadro final, sino por los diversos duos de cierta fuerza que debe cantar anteriormente ( muy especialmente, el duo de “la tormenta” con el barítono que espero, no se suprima)

  M'agrada

  • Salió mucho más que airoso del Fernando de La Favorite, no veo inconvenientes para que también salga airoso del Edgardo, un rol muy similar, dúo de la torre incluído.
   El problema de esta grabación parece otro, y aunque me extraña mucho que la Ö1 transmitiera la grabación ralentizada, todo es posible.

   M'agrada

 9. Arnau

  Definitivament, crec que l’error ha sigut de la retransmissió. Avui he vist el video de la representació de divendres, i molt bé, sense cap problema. Un Flórez molt bé vocalment, un Pertusi amb una veu molt més maca que els clips, i tot en la tonalitat que li tocava. Per cert, m’ha agradat molt l’Alessio Arduini, no el coneixia. Una molt bona veu, i interpreta el personatge amb molta convicció.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: