IN FERNEM LAND

LA DAMNATION DE FAUST A BERLÍN (Castronovo-DiDonato-Tézier;Rattle)


Tenia pendent aquest apunt de la meravellosa La Damnation de Faust de Berlioz, en una versió en forma de concert de la Berliner Philharmoniker sota la direcció de Simon Rattle, amb Charles Castronovo, Ludovic Tézier i Joyce DiDonato, que va tenir lloc a la sala Philharmonie, la seu de la Berliner, el passat 11 d’abril.

El refinament i la vitalitat de Simon Rattle amb el virtuosisme sonor de la Berliner Philharmoniker és una combinació excelsa per transmetre el bo i millor d’aquesta obra incommensurable de la música.

L’extraordinari edifici sonor que Rattle porta als extrems, amb una contundència abassegadora però també amb un lirisme subjugant, és l’aspecte més emocionant i feliç d’aquesta interpretació que compta amb un tercet protagonista de relleu, sobretot per el tenor nord-americà Charles Castronovo que ja s’està imposant arreu per mèrits propis.

La veu de Castronovo és càlida, fosca però lírica, bella i sobretot el més interessant d’aquest tenor és que sap transmetre les emocions sense forçar mai el seu registre, el cant és elegant i molt adequat al repertori francès, amb mitges veus i les notes en falsetone, no debades aquest repertori és una de les seves targetes de visita.

Al seu costat trobem el Mephisto del baríton francès Ludovic Tézier. Potser el registre és massa greu, ja que la part és ideal per a un baix-baríton i Tézier, que té, no cal dir-ho, l’estil francès en el seu ADN, pateix una mica tant en les zones més greus, com sobretot en la paleta expressiva, ja que trobo que la seva personificació és molt monolítica.

Complerta el cast principal, la dolça Joyce DiDonato, que ho canta de meravella, potser sense la vesant més tràgica que li donava Regine Crespin, però amb l’encís expressiu que ella sempre atorga a les seves interpretacions, aquí en una tessitura molt més apropiada a la seva vocalitat, tot i que les fixacions i sobretot vibracions, per a mi ingrates, del registre agut quan es tensa en excés, resten excel·lència a la versió.

La festa vocal l’arrodoneix amb quelcom més que correcció, Florian Boesch com a Barander, mentre que el cor de la Radio Berlinesa es mostra aclaparador, contundent i ajustat en les nombroses intervencions.

No us perdeu aquesta festa musical, no tan sols per l’obra, que és una delícia, sinó per la versió que fa el director anglès absolutament emocionant.

Escoltem a DiDonato com canta “Amour l’ardente flamme” i no menys important, com la dirigeix Rattle

Hector Berlioz
LA DAMNATION DE FAUST

Faust: Charles Castronovo
Marguerite: Joyce DiDonato
Méphisto: Ludovic Tézier
Brander: Florian Boesch

Rundfunkchor Berlin
Berliner Philharmoniker
Sir Simon Rattle

Philharmonie, Berlin 11 d’abril de 2015

ENLLAÇ mp3 (2 arxius)

https://mega.co.nz/#F!ZQ9gWRTZ!RqpKvxz6_pR9BUJxCkaXIg

14 comments

 1. José Luis

  Gràcies pel regal!.
  Nosaltres vam tenir la immensa sort de ser-hi. La veritat és que li vaig regalar a la meva dona les entrades pel Parsifal de Baremboim pel dia 12 i de pas que hi anàvem a Berlin…pues venga … el dia 11 a coneixer la philarmonie i veure al Rattle! No va ser gens fàcil comprar les entrades que ens van enviar en format original Per correu!
  Va ser una d´aquelles vegades que el “telonero” supera al artista principal. Tot i que menudo telonero.
  Emocionant de veritat, recordo la gallina de piel amb aquell cor que sonava com una sola veu,
  M´alegro molt de poder conservar grabat aquell moment.
  Fins aviat!

  M'agrada

  • Yo hubiera preferido a Magdalena Kozená como Margueritte, pero es indudable que la delicadeza y exquisitez de DiDonato son admirables, otra cosa son las particularidades de una voz con problemas en el paso de la voz y los agudos, cada vez más tirantes y blancos, con pérdida de color, belleza e incluso en alguna ocasión, afinación..

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: