IN FERNEM LAND

“UNA MICA” DE BERLIOZ PER LA VIGILIA: LES TROYENS A SAN FRANCISCO 2015


Potser tot uns Troyens semblarà excessiu per ambientar-nos pel Benvenuto de Berlioz, recordeu que és de Berlioz, seria obvi si no fos que en els darrers dies la primera òpera del genial compositor francès sembla que hagi canviat d’autoria.

Finalment a partir de demà, perquè les parts com sempre ha de succeir en un conflicte, han arribat a un acord, i fins el 19 de novembre, en el Liceu podrem gaudir d’aquest treball primerenc i ja absolutament  innovador i sorprenent del compositor de Les Troyens.

20 anys separen el Benvenuto de la magna obra que avui us porto a IFL en una proposta del juliol passat a l’òpera de San Francisco, sota la direcció del titular de la casa, Donald Runnicles i amb un tercet d’autèntic luxe: El Enée de Hymel,  la Cassandre referencial de Antonacci i l’elegant i transcendent Didon de Graham.

Les Troyens s’hagués hagut de representar aquesta temporada al Liceu, amb el que hagués estat la seva estrena al teatre i estava previst que Antonacci també hi fos, però ens hem quedat sense Antonacci i sobretot el que és més dolorós, sense Les Troyens, un deute pendent que el Liceu després de 157 anys encara no ha saldat.

No he escoltat aquesta versió, ho confesso, la descobriré com vosaltres o potser més tard, però m’ha semblat oportú deixar-vos una nova versió per gaudir-la i admirar-la. alhora que imbuir-nos de la musica de Berlioz, sempre plena de coses per descobrir i de sorpreses admirables malgrat els anys transcorreguts des de la seva composició.

Us deixo com a generós tast, el suggeridor, embolcallant i hipnòtic acte quart.

Hector Berlioz
LES TROYENS

Énée – Bryan Hymel
Didon – Susan Graham
Cassandre – Anna Caterina Antonacci
The ghost of Cassandre (Act 5) – Buffy Baggott
Ascagne – Nian Wang
Anna – Sasha Cooke
Chorèbe – Brian Mulligan
Panthée – Philip Horst
Narbal – Christian Van Horn
Iopas – René Barbera
King Priam – Philip Skinner
Queen Hécube – Buffy Baggott
The ghost of Hector – Jordan Bisch
Hélénus / Hylas – Chong Wang
A Trojan soldier – Matthew Stump
A Greek captain – Anthony Reed
2 Trojan chiefs – William O’Neill, Jere Torkelsen
Voice of Mercure – Anthony Reed
2 sentries – Matthew Stump, Anthony Reed

San Francisco Opera Orchestra & Chorus
Chorus Director: Ian Robertson
Conductor: Donald Runnicles

live 7 June 2015 San Francisco, War Memorial Opera House

Aquí trobareu tot el que cal saber d’aquesta representació.

Gaudiu-la i bon cap de setmana en companya de Berlioz.

6 comments

 1. Eduardo

  Gracias Joaquim, Les Troyens, es una de mis operas favoritas. La voy a escuchar con mucha atención, porque tenido una experiencia de esas que te “marcan”,para siempre, el año 2003 en el Chatelet de Paris, Antonacci, Ghaham, Kunde, al podio Gardiner (con instrumentos originales), ha sido inolvidable y me la voy a llevar conmigo siempre!!!!.
  Luego he comprado el DVD, que me resultado un fracaso porque no trasmite en nada, lo que fue esa función, no solo en vocal sino también en lo escenográfico. Nada como el teatro para sentir la opera, creo que en eso estamos casi todos de acuerdo.
  Luego de tantos años escuchar a su deslumbrantes protagonistas(no todos), voy en búsqueda de lo emotivo y pasional de su canto, se que años no pasan en vano…. estoy preparado.

  M'agrada

  • La versión del Chatelet es estupenda, también la del MET con Domingo, Troyanos y Norman me parece muy buena.
   Es una ópera que ha tenido suerte en el disco y en casi todos los DVD y vídeos disponibles
   Espero que esta de San Francisco té guste.

   M'agrada

 2. josep.olivé

  En un post de ja fa dies, expresava la meva por davant la possible vaga, por que vas apaivagar amb un “tranquil Josep tranquil”. Bé, no va ser aquesta l’expresió utilitzada, però a mi em va sonar aixi. La qual cosa vol dir, o que ets un optimista de mena, o que tenies bons canals d’informació… 🙂

  Qualsevol producció de Troyenes ha de ser cara. Aquesta és la raò de que no la veiguem, ni aquest any ni… Però deu i dó una producció de “Benvenutto Cellini”. Potser per la tria de cast no és tan exigent, però el que veurem barat no ho deu ser. Al menys pels inputs que m’arriben. Si surt bé, un puntàs pel Liceu, i ja seria la repera què, en veure un gran èxit, la direcció artística (amb permís de la direcció general) es decidís a programar “Les Troyenes” aviat. En Jordi, jo i crec que molts IFLs estariem molts contents. Posats a somiar… 🙂

  Liked by 1 person

  • L’única diferencia és que le cast de Les Troyens és molt més alt, però efectivament, aquest producció no deu ser econòmica precisament,
   És un gol que la Scheppelmann va colar, no crec que en pugui colar gaires més

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: