IN FERNEM LAND

LICEU: JUGANT AMB FOC O ELS CANVIS A OTELLO


jugar amb foc

Jugar con fuego és una magnífica sarsuela de Barbieri, però no, no ens la faran al Liceu, no, però també és el que està fent aquest teatre i la seva direcció amb el canvis que de mica en mica s’estan produint en els repartiments anunciats a principis de temporada i que misteriosament o no, s’estan introduint cada vegada de manera més escandalosa, perquè és un escàndol que no vingui a cantar el senyor Aleksandrs Antonenko el rol de Otello a l’òpera de Verdi i que en el seu lloc ho faci José Cura en quatre representacions i en dues sigui Carl Tanner qui se’n faci càrrec.

El nivell actual d’aquests dos tenors és de segona B.

Diu la pàgina web del Liceu que Aleksandrs Antonenko no canta per causes personals, és clar, no poden dir per una malaltia sobtada, però més valdria que diguéssim que han  arribat a un acord i aquests substituts són molt més econòmics que el tenor letó i com que omplim l’aforament a cops de descomptes, no ens podem permetre pagar els catxets de les figures anunciades.

Ja no ens van dir res del canvi en l’altre Otello, el de Rossini, substituint a l’esperat Lawrence Brownlee per Dmitry Korchak; també ens van canviar a l’espectacular Elena Pankratova per aquella mediocritat anomenada Tatiana Melnychenko en el segon repartiment del Nabucco inaugural, i també ha desaperegut Ildebrando d’Arcangelo que ja no ens cantarà el Fiesco del Simon Boccanegra i en el seu lloc tindrem una altra vegada a Vitalij Kowaljow després del seu discret Zaccaraia al Nabucco inaugural.

Tampoc tindrem a  Malena Erman per cantar Serse i en el seu lloc tindrem a la més discreta José Maria Lo Monaco (té nom de senyor però és una mezzo italiana)

Elina Garanca ja fa molts dies que sabem  que serà substituïda per Joyce DiDonato, l’únic canvi  de nivell, però un altre canvi que no s’acaba d’entendre, perquè la fabulosa mezzosoprano letona s’ha tornat a reincorporar a la seva activitat en els teatres previstos menys al Liceu, després de l’aturada per culpa de la greu malaltia i posterior traspàs de la seva mare. Sumat al seguit de canvis ja anunciats és un símptoma alarmant d’una nova manera de fer, pròpia de teatres poc seriosos, francament.

I això que sapiguem…ens en poden encolomar molts més, posats a fer i si no ens queixem… això sembla que no té cap repercussió entre el públic.

Si això no és jugar amb foc ja em direu què ho és, perquè comprem anticipadament un producte i ens acabem oferint un altre, a priori més dolent, mediocre i molt per sota del preu de les localitats que ja hem comprat. Podríem dir que és una estafa?

En tots els teatres hi ha cancel·lacions i malalties sobtades, però tants canvis a tants mesos vista són una evidència d’una manera de fer a la recerca d’un estalvi que podem entendre de cara a futures temporades i amb unes altres tarifes, però d’aquesta manera és inadmissible i no fa falta que ho argumenti més.

Lamentable senyors del Liceu, és lamentable

96 comments

 1. colbran

  Vamos a la deriva y, ahí es a donde va el Liceu también, arrastrando consigo el prestigio universal y casi bicentenario de un teatro y el interés del público fiel. Pero como en la actualidad los auténticos valores están por los suelos, la dirección del Liceu no se puede permitir no subirse al carro de la mediocridad más nefasta para conseguir ser bien “cool” y no desmerecer de la vulgaridad que nos rodea.

  Yo ya he perdido todo el interés por el Liceu. Me duele, pero es así. Si ahí llego, dudo que renueve mi abono la próxima temporada. Me conformaré con mis grabaciones y mis recuerdos, estos no me traicionan.

  Liked by 1 person

 2. alex

  Estoy de acuerdo con Joaquim. Tomadura de pelo con tanta cancelación y …a peor em uno de los teatros – Liceu – con precios de butaca de los màs caros de Europa
  En mi caso y al no entrar en mi turno PA, habia sacado dos entradas para el OTELLO del dia 26 y ahora veo que ademàs de soportar ya de inicio a un mal cantante barítono como Vratogna, ahora me toca como sustituto de Antonenko ni nada mas ni nada menos al decadente y cada vez màs gritón Jose Cura, al que ya le he aguantado varios Otellos
  Aunque ya he pagado la entradas, le diré a mi esposa si quiere se busque una amiga y yo le regalo la entrada
  El proximo año, no compro ninguna entrada adicional con anticipación
  Tomadura de pelo que deberiamos hacer publica de forma quejosa, a los Sres Guasch y sra Schepellmann

  M'agrada

   • alex

    Particularmente, apoyaria y me adheriria a cualquier grupo de abonados que pidieran una reunion con los sres. Guasch y Schepellmann, mostrando nuestra queja ante tales cambios que se estan produciendo y a peor en los solistas que se contratan en el Liceu como recambios, digamos de cancelaciones extrañas

    M'agrada

   • Yo después de la recogida de firmas para destituir a Marco me prometí a mi mismo no volver a ser cabecilla de nada porqué esto ya sé como funciona y te acabas encontrando más solo que la una. En el blog soy responsable único d elo que expongo y digo y si eso sirve para que un grupo se reúna para hablar con la dirección del Liceu lo aplaudiré, pero no contéis conmigo.

    M'agrada

   • Joan

    Em sembla recordar que vas recollir moltíssimes signatures en el cas de la dimissió de Marco. Jo m.hi vaig adherir quan va decidir reprogramar Ariadne et Barbebleue, q sigui dit de pas vaig veure 2 vegades. Em va semblar la cirereta dels despropòsits. I ho recordo com una iniciativa molt exitosa independentment del resulrat final.

    M'agrada

   • El problema no va ser el número de signatures recollides ni l’èxit de la iniciativa, pel que fa a repercussió, ja que a Marco no el varem moure nosaltres de la cadira, se’l van treure de sobre quan la situació política va cambiar.
    La meva queixa i solitud va venir després, però això és una batalla perduda d’un passat oblidat.

    M'agrada

 3. Xavier

  I si ens hem comprat una entrada determinada per poder veure un cantant determinat no tenim dret a la devolució de l’import de la entrada, com podria ser el cas? Per què en José Cura ja l’he pogut veure al teatre i, francament, no m’interessa. I, com molt bé dius, l’increment notable del preu de les entrades no s’ajusta en absolut als repartiments que ara comencen a concretar-se. Em sembla lícit poder demanar la devolució dels diners. L’únic canvi atractiu és el de la Garanca, per la DiDonato.

  M'agrada

  • Mira el llibret i veuràs que diu que la direcció es reserva el dret de canviar cantants, només et tornarien els diners en cas de cancel·lació d’un títol, concert o recital, si canvien els intèrprets encara que ens acabin donant gat per llebre, no hi ha dret ni tan sols a la queixa.

   M'agrada

   • En el caso del cambio de John Malkovich por Jeremy Irons, me dijeron que podía devolver la entrada si quería. Al final no lo hice porque me la compra una amiga. Vaya enfado que tengo con este teatro, el año que viene no compro ni una más anticipada y desde luego, el abono, me pensaré mucho si renovarlo. De Otello había comprado una entrada extra para ir a verla dos veces, intentaré devolverla o si no, la regalaré. No creo que estén jugando con fuego, creo que ya se han quemado.

    M'agrada

   • les entrades no hi caben els repartiments. És absurd que digui Irons o Malkovich, perquè en realitat el que es fa en aquell concert és Beethoven, i també hi canta una soprano, i al final això acaba sent com allò tan divertit del Benvenuto Cellini de Gillian o dels Monthy Phyton.

    M'agrada

 4. D’aquest últim canvi encara no me n’havia assabentat, i em fa perdre totes les ganes que tenia de veure Otello, que eren moltes. Indiscutiblement el canvi és a molt pitjor, possiblement el pitjor de tots els que han tingut lloc aquesta temporada (si deixem de costat la decepció que va suposar Melnychenko). Si tinguessin vergonya com a mínim ens oferirien la possibilitat de retornar l’entrada (cosa que suposo que no faran), doncs l’únic que podia justificar els preus d’aquestes funcions era Antonenko.
  Per molt llestos que es creguin s’acabaran cremant.

  M'agrada

 5. Lo que peor me sienta es que hagan los cambios con nocturnidad y alevosía. Cualquier teatro serio enviaría un email a sus abonados o clientes, para avisarles de los cambios. Aquí no te enteras como no entres en la web. PENOSO. Aguanté el abono este año con bastantes dudas, por si mejoraba la cosa. El año que viene reservaré lo del Liceu para aumentar funciones en el Auditorio y en el Palau, donde no me toman el pelo de esta manera.

  M'agrada

 6. josep.olivé

  És una estafa. Ben segur les condicions especifiquen que es poden donar canvis de repartiment, però en l’esperit de la lletra petita que deu senyalar aquest fet hi ha d’haver, de manera implícita, la voluntat de mantenir lo anunciat, i que si hi han canvis és per motius excepcionals o insalvables. I es poden donar. És clar. Però quan ja són tan freqüents, i tots a pitxor, està molt clar que estem davant d’unes accions gairebé premeditades, o d’uns compromisos molt dubtosos o condicionats econòmicament, i que per tant, de cap de les maneres es poden donar com a segurs. O sigui, una estafa. Compres una cosa amb un any d’antelació, obres el paquet temps després i t’en trobes una de diferent. Un Otello mil vegades vist, i la majoria amb interprets de nivell, no té cap interés si els cantants no estan mínimament a l’alçada de tan magna òpera. El mateix podria dir del Simon, que encolomar-nos el Zaccharia de borrable record com a Fiesco té delicte. Fins i tot diria que no encaixo fàcilment el canvi de Garanca. I per una raò molt sencilla: tenia molt d’interés amb el seu Romeo, i de veure-la, i escoltar-la a ella, precisament a ella, i tot això sense cap detriment envers la gran DiDonato. És obvi que es tracte de l’únic canvi que no se surt perdent (i caldria constatar quin grau de dificultat hi ha hagut en el canvi, donada l’estima de DiDonato pel Liceu i per Barcelona) però diria exactament el mateix en el cas invers, és a dir, el cas en que ja d’entrada hagués estat DiDonato la programada. I escaldat ja estava amb la no aparició de Brownlee. A aquest pas, i després del Cellini, ja només queda com al.licient el “Written on skin”, de la que ja només faltaria em canviesin…al director!

  M'agrada

  • A tots els teatres hi ha canvis, al Liceu amb l’antiga direcció també se’n produïen, però compte perquè aquesta temporada se n’han acumulat moltes. És com quan en el mon del futbol hi ha moltes lesions, al darrera hi ha una carència, una mala preparació física, doncs al Liceu hi ha alguna cosa que no funciona, o que sembla que no funciona, perquè si és intencionat, si al darrera hi ha una intenció d’estalvi, aleshores el problema és molt greu.
   No ens queixaríem tant o potser gens, si en lloc de Pankratova hagués vingut Monastyrska, si a Ermann l’hagués substituït Connolly, si en lloc d’Arcangelo vingués Ildar Abdrazakov o que per substituir a Antonenko vingués Botha o Kunde, i si en lloc de Lawrence Brownlee el rol de Rodrigo el cantés Camarena o el mismíssim Flórez, aplaudiríem i no hi hauria cap sospita, però ves per on quina casualitat que les mediocritats no fallen i els que renuncien són els més grans.
   Només et vull tranquil·litzar en una cosa que no has entés bé, el Fiesco que substiuirà a l’anunciat d’Arcangelo no és el vergonyós i vergonyant Enrico Iori del segon cast, sinó el discret Vitalij Kowaljow

   M'agrada

 7. Vergonyós fins a dir prou.
  Jo també estic perdent l’interès pel Liceu. S’ho han ben guanyat.
  Antonenko és inexpressiu però canta sense fer patir i és, per falta d’altri, l’Otello de moda.

  M'agrada

 8. Jordi Medallo Muñiz

  Fa temps que s’han cremat. Ja estan carbonitzats. No estafen perquè avisen que poden substituir cantants, ara el tema es com ho fan. Aquest any, sols he tret una entrada extra per l’Otello de Rossini, toquem fusta. Això es la diàspora de les figures i el retorn de les mòmies. Mal, molt malament anem.

  M'agrada

 9. massimo gioseffi

  E’ un sistema entrato in uso anche a Milano, già da un paio d’anni: si annuncia una stagione di nomi di listino, se non proprio spettacolari; poi, pian pianino, si scopre che non verranno, e in alcuni casi che nemmeno è mai stato siglato un contratto (vedi caso Werther/Alagna). Naturalmente, tutte le sostituzioni sono annunciate a campagna abbonamenti e acquisto biglietti terminata…
  Auguri
  massimo gioseffi, milano

  M'agrada

 10. Pep

  Amb tots els arguments objectius que podem anar recollint a l’apunt, dels qui l’hem llegit, qui perdrà cinc minuts demanant i presentant un full de reclamacions?. Sigui o no una estafa, (la lletra petita els salva), la queixa mateixa arriba a les dependències de consum de la Generalitat i s’obre el corresponent expedient, i el Liceu ha de donar les explicacions pertinents. Potser llavors els hi començarà a venir una mica la vergonya. Si la queixa es presenta davant del Síndic de Greuges us ben asseguro que hauran de justificar fins i tot la baixa mèdica dels actors. A nosaltres se’ns pixen a sobre, ja ho veiem! Salut.

  M'agrada

 11. Francesc

  Estic totalment d’acord. Nosaltres estem pensant de donar-nos de baixa de l’abonament a partir del proper any i comprar en funció del que ofereixin i aprofitant les innumerables ofertes que es fan durant tot l’any. Sembla com si la direcció general del Liceu hagi segrestat la Direcció artística i es faci només el que diu la primera en ares a aconseguir un equilibri pressupostari en perjudici de la qualitat artística. Aquesta política, a la llarga perjudica els ingressos, ja que una programació atractiva i complerta, tant en representacions com en repertori, es la que fa que el públic s’aboni i es venguin les entrades. Si això es així crec que la Sra. Scheppelmann hauria de fer valer el seu roll i parar els peus a una direcció general que sembla més adequada per vendre un producte de consum massiu que per dirigir una entitat cultural que requereix un nivell de qualitat que està perdent a passos agegantats. Que vagin en compte perquè recuperar el públic és molt llarg. Els gestors marxaran amb l’èxit de haver equilibrat el pressupost cap una altra feina i deixaran el Liceu arrasat i a nivell de teatre regional de tercera fila. Aleshores serà molt llarg i difícil de recuperar. Haurem d’anar a veure opera al cine o a Madrid.

  Liked by 1 person

  • Aquesta sensació d’enganyifa que tenim molts, no és producte d’una paranoia i anunciar una cosa per acabar tenint-ne una altra una vegada ho has pagat anticipadament, encara que no sigui delictiu perquè la lletra petita els empara, és un menyspreu tan gran al públic que serà impossible refer la confiança amb aquesta direcció.

   M'agrada

 12. alex

  Ademas de reiterar mi disposición a que un grupo de abonad@s pidamos una cita formal con los Sres. Guasch y Schepellmann para mostrar nuestra preocupación y enojo ante tales cambios a peor de cantante una vez ya renovados abonos y adquiridas entradas commplementarias, propondría también “martillear” ya a la Sra, Schepellmman el prox. 16 o 17 en la charla puertas abiertas sobre la LUCIA, prevista en el Liceu mismo
  ¿Os parece?
  Si los abonados no nos quejamos de forma publica o manifiesta, ni p…caso nos van a hacer. De momento, ya he escrito mi queja al “Servicio del Espectador”

  Liked by 1 person

  • En el teatro no funciona así, ya que ellos venden una opera y la opera continua representándose, aunque “algunos” de los cantantes anunciados (los mejores) acaben siendo sustituídos.

   M'agrada

 13. ducadimantova

  En qualsevol cas, entenc que quan s’anuncia que ve la Elina Garança o l’Aleksandr Antontenko deuen tenir un contracte signat amb ells i, de fet, encara surt anunciat a webs oficials…
  Em sembla una mica temerari pensar que s’anuncia a algú que se sap que no vindrà, de la mateixa manera que em sembla una mica egocèntric pensar que això només passa al Liceu i que és una obscura maquinació de la gestió actual.
  El que em temo és que molts cantants son molt poc professionals.
  Si Garança cancel·la a tota Europa de forma impulsiva i ara torna a cantar, no hagués hagut de cancel·lar, però ara no se li pot tornar a donar les funcions a les que va renunciar, mal que ens pesi!

  M'agrada

  • No deu funcionar així. Es deu pactar que no vinguin i d’aquesta manera s’estalvien els catxets més alts. Deuen pensar que tot és bo de cara l’estalvi i com que els descomptes ja canten, ara ens fan descomptes de qualitat, encoberta, això sí.
   Si Garanca torna a cantar a tota Europa menys al Liceu, el Liceu, si no ho ha pactat amb ella, té un greu problema de pèrdua de prestigi.

   M'agrada

   • Ducadomantova

    Doncs em temo que funciona així.
    No m’agrada especular aixi que aprofitant que ahir vaig ser a l’estrena, em vaig empassar la vergonya i a l’entrada li vaig preguntar a un dels directius que estaven a la Porta mirant com entrava la gent per les noves entrades.
    Em va dir:
    – si el contracte no esta signat no es pot anunciar. Tot em que s’anuncia esta recolzat per un contracte en ferm.
    – si el liceu trenca el contracte, el Catxé es paga igual (així és absurd que ho facin). No es fa mai.
    En relació a l’antonenko em va dir que estaven molt amoïnats doncs els hi ha cancel·lat tant tard que els havia deixat sense gaire marge de maniobra per trobar substituts

    M'agrada

   • I tots els cantants canviats han renunciat per qüestions personals? Això no els hi vas preguntar Duca? No m’ho empasso, impossible empassar-m’ho perquè només ens fallen els bons i és clar més cars, no ens fallen els més dolentots. Ai carai!

    M'agrada

   • Albert Q

    Antonenko estarà cantant a Londres (ROH) un seguit de 9 funcions de Cavalleria Rusticana/Pagliaci -una d’elles amb retransmissió mundial als cinemes-, durant tot el mes desembre.
    La darrera és representarà el dia 1 de gener, mentre que la primera funció d’Otello a Barcelona, on ell havia de cantar, esta programada pel 21 de gener.
    Quedava doncs molt poc temps al tenor per recuperar forces i participar en els assajos de l’Otello de BCN. Aixó son dades objectives, no resultat d’imprevistos.
    Jo pensava però que tenint a Gregory Kunde per l’Otello de Rossini en les mateixes dates, aquest podria fer-se càrrec d’alguna eventual substitució d’Anonenko, al resultar a priori mes fàcil trobar una veu per substituir a Rossini que fer-ho amb Verdi.
    Tal possibilitat ha estar descartada pels tècnics del Liceu i enlloc de Kunde, como a possible substitut idoni, ens encolomen dos cantants que ja fa temps que no poden ser considerats del mateix nivell vocal d’Antonenko hores d’ara.
    Per tot plegat, la simplicitat de l’excusa donada per l’esmentat directiu del Liceu sembla simplista i insuficient.
    Denota a mes manca de previsió ja que com a mínim podrien haver fet proves amb joves intèrprets, amb veus sanes i amb il·lusió pel triomf, com recentment va passar amb l’exitós Siegfried interpretat per Stephan Winke la darrera temporada.
    A més, a Cura ja l’hem vist fer d’Otello fa uns quants anys. I segons la seva trajectòria recent no sembla que ni tan sols pugui estar a l’alçada d’ell mateix.

    M'agrada

   • Gràcies per fer aquest comentari Albert.
    És ben curiós que tots els canvis, tret de DiDonato, que potser és més fàcil tenir-la al Liceu ja que té casa a Barcelona, la resta són de menys nivells que els originals anunciats. Estrany, oi?

    M'agrada

   • No deu ser exactament així, o et van enredar o no ho vas entendre bé. Aquí no es trenca res, s’arriba a pactes i si el que trenca el contracte és Antonenko el Liceu no rep una indemnització?. No em convenç gens ni mica aquesta resposta que et van donar, i em sorprèn que tu te l’empesessis 😉

    M'agrada

 14. Joan

  No segueixo en José Cura I x tant fa temps q no sé d.ell. Fa uns anys va ser l.Otello al liceu. Jo en guardo un bon record. No sé com estarà vocalment però teatralment segur que funcionarà bé. També es va fer campanya orquestrada amb la Patricia Ciofi I després… Ara, que de saber el cast al juny em sembla que hagués pogut tornar tranquilament aquest “primer repartiment” xq amb el 2n ja passo.

  M'agrada

  • josep.olivé

   No, no, no…Aviam. Gruberova sempre ha estat fidel al Liceu, i sap que el Liceu té part de públic que l’adora, i ben segur la seva sobtada cancel.lació a la Lucia d’aquell any (ara no recordo) va ser per motius justificats. I de fet, al final, va poder cantar una o dues funcions quan ja s’hi va veure en cor. El rebuig sonor a la Ciofi en l’estrena, què era en diumenge, és un dels fets més vergonyants què he viscut al Liceu. Precisament, part d’aquest públic que adora a Gruberova (ben segur no tot, ni molt menys) va expresar el seu malestar per no veure a la seva diva d’una manera injusta i despietada envers Ciofi. La mala educació es va vestir de gala amb totes les sevs joies aquell dia al nostra teatre. Una cantant que es presta a substituir a la diva, que ho fa prou bé i dignament, va ser escridessada al final de l’òpera. Vaig sentir vergonya aliena. Les següents funcions amb la Ciofi van compensar, llargament, el despropòsit de l’estrena, i ben segur va ajudar Ciofi a compendre que el Liceu, malgrat quatre erreplegats hooligans, no és teatre desagraït. I ha tornat ja varies vegades. D’altres, amb menys, ens haguessin fet creu i ratlla. Brava Ciofi!

   M'agrada

   • Joan

    Jo a l.estrena no hi era però la vaig veure un parell de cops I a mi sí em va fer el pes. Quan es va anunciar la seva sonnambula es va orquestrar una campanya dient q estava acabada bla bla bla. I després d’escoltar-la tothom va començar a trobar-li bondats. Espero que Cura repeteixi èxit en aquests Otellos malgrat els auguris!

    M'agrada

   • Et deixo l’activitat prevista de José Cura per els propers mesos (més coma director d’escena que no pas com a cantant)
    http://operabase.com/listart.cgi?lang=ca&name=Jose+Cura&acts=+Calendari+

    Quan canta ho fa a Wisbaden o Hamburg, reconeguts teatres de segona. Em diràs que ja t’agradaria el seu nivell pel Liceu, sobretot si parlem d’orquestra, però nosaltres hem estat mol “mal” educats i ara es dificil fe-nos menjar el carpó quan ens hem menjat uns pits i unes cuixes carnoses.

    M'agrada

   • Joan

    Em costa creure q després de l’èxit de crítica I públic del darrer Tristany de Gergiev el liceu torni a apostar per un ex-cantant. Tant de bo em recordi l.Otello q recordo!

    M'agrada

   • Joan

    Sí tens raó. Tota. I no és tan sols un off de topic però de la mateixa manera que tu no pots sofrir a Albert Dohmen (amb l.excepció del seu darrer Wotan per la meva satisfacció) a mi dramàticament m.agrada I si vocalment no hi arriba tant me fa. Dec ser part d’ un públic minoritari però existent que pensa això. Una òpera no és només un bon estat vocal. Per tant espero que Cura em torni a convencer com a Otello uns anys després igual que un Stuart Neill ja molt granadet perquè del segon repartiment l’Ermonella Jaho encara sé qui és. No sóc fan però sé qui és. Del primer no conec ningú x tant si hi ha algun llir entre cards I ens ho argumentes a la preparació m.informaré I faré els deures. Ah I si Cura avui dia és de 2a Tanner és de regional I no crec ni que de preferent.

    M'agrada

   • Qui ho ha dit que no puc sofrir a Dohmen? Em sembla que t’has confós de Joaquim o de cantant.
    El problema o un dels problemes de Cura, és que ara en prou feines canta, i Otello menys, quan era el rol amb el qual es guanyava la vida. Tu mateix, reflexiona-ho i treu les teves conclusions, perquè sobrats de tenors per cantar Orello no anem, encara que en Jordi ens va deixar aquella perla final de “no serà per manca de tenors….”

    M'agrada

   • Tens un concepte una mica esbiaixat dels meus “agrada”. Vaig dir (copiat i enganxat de l’apunt del dia 26 de maig de 2014)
    Al seu costat un caduc, molt més Wanderer a Siegfried que Wotan a Die Walküre, Albert Dohmen es va créixer, després d’un segon acte molt més parlat i aproximadament cantant o fins i tot cridat, en un tercet acte absolutament dominat per l’excelsa Theorin i on ell va treure forces i temperament quasi del no res, per fer un digníssim duo i sentit comiat. Impossible no imbuir-se de l’emoció que desprenia aquella Brünnhilde. Dohmen està al final de la carrera però ahir va demostrar perquè va ser un notable Wotan.

    M'agrada

   • Joan

    Jo amb el que es va comentar a IFL de que el canvi de repartiment a Benvenuto Cellini obeïa a una transmissió radiofònica ja en tinc ben bé prou x comprendre que amb la nova direcció no es poden comprarcentrades fins que no hagin començat els assajos.

    M'agrada

 15. Rosa

  Indignant.
  És una manera d’enganyar els abonats o els que compren entrades amb antelació.
  Amb els preus d’aquesta temporada no es poden fer aquestes bromes, ni mai.
  No tenen respecte per nosaltres, pel públic, ni pel Liceu. S’estan carregant el nostre teatre d’òpera.

  M'agrada

 16. Ester

  Jo també m’estic plantejant deixar l’abonament. Per sort, no vaig comprar les entrades d’Otello i Serse a principi de temporada pensant que m’esperaria a veure si feien descompte. Crec que ara, per estalviar-se diners, no juguen tant amb els descomptes d’última hora com amb el canvi de cantants. Ja parlem d’una estafa! Ara només compraré “Written on skin” i m’esperaré a última hora.

  No es pot jugar amb els diners de la gent que ha pagat una entrada per uns cantants en concret. Una cosa és que no puguin venir i una altra és que te’n posin de més barats, per estalviar-se diners. La temporada passada les substitucions estaven molt ben triades. És evident la intenció d’estalvi a costa d’enganyar-nos. I no crec que sigui gaire bona la imatge que donen de cara als professionals que primer els contracten i després es fan enrere, per molt que els indemnitzin.

  Una vergonya.

  M'agrada

  • ja no és jugar amb els diners, que també ho és, és enganyar i prendre el pèl al públic,, alhora que menystenir als cantants inicialment contractats, que en ocasions futures s’ho pensaran dues vegades abans de venir.

   M'agrada

 17. José Barranco

  José Cura como Otello esto si que no lo perdono al Liceu. Por mi parte la pitada al final de la función esta asegurada. Verdi no se lo merece y nosotros tampoco, en Milán el publico no se deja estafar por el teatro y por lo tanto protestan. Yo aré lo mismo en el Liceu aun que me echen a patadas.

  M'agrada

 18. jordi

  La senyora José Maria Lo Monaco és una magnifica mezzosoprano que jo he sentit molts cops , de fet no coneixo en absolut a la que en principi tenia que cantar, per tant, m’és completament indiferent qui canti , però si ha de cantar Lo Monaco, doncs molt millor.

  Per altra banda, m’és completament indiferent qui canti Otello, jo aniré a la funció per la música de Verdi , però en absolut per tal o tal Otello, que és un rol sobrevalorat….. de fet no té moments interessants el rol en sí, l’òpera sí, per supossat, però repeteixo, m´és indiferent qui canti Otello, mentres ho faci bé, ja m’està bé.

  Jo he anat a moltíiiiiiiiiiiiiiiiiiisiimes funcions a veure el primer repartiment i he sortit decebut, i estic segur que tu també, de sentir en directe noms…que són de PRIMERA A, doncs bé, he sortit més content a vegades, no sempre, però sí molts cops, de funcions amb cantants pràcticament desconeguts, però que tenen la veu més fresca. Tot és molt subjectiu. per a mi un Otello pot ser genial i per un altre No. així de simple.
  és per això que si el cantat que tenia que fer Otello no ve per la raó que sigui,m’es indiferent, doncs que vingui un altre, serà per tenors ¡¡¡¡

  M'agrada

  • jordi

   per cert, personalment, m’agrada molt més Joyce di Donato que la Garança, osigui que el canvi, ja m’està bé 🙂
   en realitat no sé perquè ens possem així per canvis en el repartiment, de fet a mi m’encanten les sorpreses. a més, avui dia, avui dia, quina persona va a l’òpera per a sentir a tal o tal cantant en concret? jo no. doncs no hi ha cap que em torni boig com per anar-hi EXCLUSIVAMENT per ell o ella.

   M'agrada

   • rosetapiccina

    Tens raó, havent-hi òpera representada molt dignament per companyies locals petites, perquè hem de gastar-nos els calerons en el Liceu, si total tot és òpera.

    M'agrada

  • Jan

   Home, home home!!! No debatrem sobre si Otello és un rol o no sobrevalorat, és clar que no estem d’acord. Però cony! Antonenko no es pot comprar amb Cura!! Ens hem perdut un dels atractius de la temporada. Espero que quan vagis a veure aquest “fantàstic” Otello ens expliquis lo bé que t’ha semblat Cura o Taner.

   M'agrada

   • en els apunt de llibre de l’Otello que ens van donar ahir a la sortida de la Lucia, Taner no hi figura, al web sí.
    El dia que coincideixin Vratogna amb Cura poden ser memorables, però Vratogna Taner, de traca. 👿

    M'agrada

  • Jordi, ho lamento però el teu argumentari no s’aguanta per enlloc.
   Només et puc dir que si per a tu Otello és un rol sobrevalorat crec, sense voler ofendre’t de cap manera, que t’ho has de fer mirar, perquè es tracta del cim per a molts tenors.
   Hem comprat tiquets per dinar en un restaurant de categoria i acabarem menjant a un bar de carretera, perquè Cura/Taner i Vetrogna junts, no arriba ni a bar de camioners.

   M'agrada

  • josep.olivé

   Quanta més qualitat té una òpera molt més important és la seva interpretació musical i la seva representació escènica. Otello és òpera total. De reclinatori. Shakespeare, Verdi i Boito en un mateix pack, Amb la preeminència evident de Verdi per tractar-se d’una òpera. Per tant… 🙂

   M'agrada

 19. TET

  Lo Monaco serà magnífica però no te ni de bon tros un instrument per cantar al Liceu, només cal pensar en la Solemnis que va al Palau fa ben poc. No es la primera mezzo que cantarà aquest any al Liceu i que realment no puc entendre com les contracten.
  Molts amics i molts agents = poca música.

  M'agrada

 20. Enzo

  Totalment d’acord amb tot allò que dieu i em sembla molt bé, Joaquim , que facis soroll sobre aquest tema, a veure si s’ho repensen una mica abans de prendre segons quines decisions.

  No té a veure amb el tema d’ara, però feia temps que volia escriure i no trobava el moment per fer-ho. Era per dir-te que vaig rebre una carta aquest estiu en resposta a la reclamació que vaig posar al final de la temporada passada pel bloqueig d’entrades a Don Pasquale. A la carta, em confirmen per escrit que les entrades es bloquegen per a grups d’estudiants i em venen a dir, no recordo les paraules exactes-però conservo la carta, que si de cara a aquesta temporada vull comprar alguna entrada més em val que ho faci amb molta antelació pel que pugui passar. Ho vaig trobar indignant.

  Tot i que ja en vau parlar en el seu moment, trobo que ho agreuja tot la nefasta redistribució de preus que van fer, sobretot perquè suposa en gairebé tots els casos una puja astronòmica. El diumenge passat vaig anar a l’estrena de l’Àngel de foc de Prokofiev a Munich en producció de Barrie Kosky. Tenia una entrada de 90 euros a amfiteatre, amb visibilitat es pot dir total, en potser la 5a franja de preu (en altres funcions la mateixa entrada potser valia la meitat de preu i això que allà hi ha un poder adquisitiu molt més alt). Crec que aquesta política de preus és insostenible. Sé que el cas alemany és molt diferent perquè els teatres estan més subvencionats, però vaja…
  En qualsevol cas, sóc optimista i espero que l’assumpte de l’IVA cultural canvii després d’aquestes eleccions i es noti una millora.

  Liked by 1 person

  • Qualsevol comparació amb paisos normals i teatres normals és sagnant, però si ell model el fixem a Alemanya aleshores acaba sent patèticament sagnant.
   Però al Liceu actual tot això és secundari perquè l’objectiu està traçat i per assolir-ho sacrificaran el que calgui, això sí, el que quedi pels que ho agafin, aquí les coses sempre van igual.
   Les noves eleccions no milloraran gaire, perquè ningú parla de cultura i l’educació que és l’inici de tot, canvia en cada nou govern de color diferent, i així és impossible arribar a fer imprescindible una política cultural a llarg termini, perquè mentre la immensa majoria de la ciutadania la consideri com un entreteniment secundari, mai farem res de bo.

   M'agrada

 21. Vicent

  Suposo que estic reiterant, ja que no m’he pogut llegir els comentaris. Crec que ja no és una questió d’honestedat humana o professional sino que estan perdent tota credebilitat. Amb polítiques tan poc serioses (per dir-ho d’una manera suau) estan malbaratant el principal capital del teatre que és el seu públic. De vegades ens creiem prou llestos pensant que enganyem els altres, donant-los gat per llebre,, quan en realitat ens estem enganyant nosaltres mateixos.

  M'agrada

   • Vicent

    Una llàstima. No sé si és per falta de tècnica, per mala planificació de la seva carrera o què, però va ser un artista que, en el seu moment, va il-lusionar-ne molt com a veu puntera en un repertori difícil, el dramàtic. En alguns aspectes, la seva carrera sembla parella a la d’en Villazón, una altra llàstima. Com si estiguessin els temps per anar malbaratant recursos vocals, especialment, en una corda tan referencial com la de tenor.

    Segons es comenta, Domingo va esperonar-ne tots dos (no sé fins a quin punt és cert o és llegenda urbana) de manera forc,a imprudent. A ell li va sortir bé la jugada de l’Otello d’Hamburg però probablement, i malgrat la seva joventut d’aleshores, la seva tècnica debia d’estar més consolidada que la d’aquests dos i com artista estava hi debia de ser més madur.

    En tot cas, pensava que en Cura estava ja en la reserva. Clar que això ho pensava encara més de Ruggiero Raimondi i la meva sorpresa en llegir en el teu magnífic bloc que encara feia el protagonista del Mosé de Rossini va ser majúscula.

    M'agrada

   • Quan tot es fonamenta en la força de la joventut i la base tècnica és feble acostuma a passar, perquè la joventut passa volant i si no has dosificat bé les forces i has maltractat la veu, els errors s’acaben pagant. Imitar a Domingo és un suicidi. També ho va ser per a totes les que van voler fer de Callas, amb l’afegitó que a Callas amb mota més tècnica que les seves seguidores/imitadores, la veu li va durar menys de 15 anys.

    M'agrada

 22. Kàtia

  Jo no crec que estiguin esperant que fotem el camp,seria de burros acabats,seguim desitjant que les coses funcionin,que el Liceu no ens enganyi,que quàn digui AH! sigui AH! per això diria que potser sí que saben que no ens mourem sino tots potser uns quants,però tenen tos els números per desencantar a la clientela.La propera temporada serà la definitiva,sense descomptes,sense possibilitats de renunciar a un parell de funcions etc.etc i quan veiem els preus serà quan timdrem l’ensurt de la nostra vida.
  EL GRAN TEATRE DEL LICEU OLORA MALAMENT,FA TUFA I……….

  M'agrada

  • Jo sempre he pensat que amb una comunicació molt més franca amb l’abonat i el públic en general, la direcció del Liceu, l’actual i la d’abans ens podria guanyar, sempre i quan demostres credibilitat i no donés la sensació, certa o no,, que ens l’estan foten per totes bandes.
   Un teatre com la ROH de Londres davant de qualsevol canvi informa prèviament als abonats, aquçi molts abonats s’assabenten dels canvis per les xarxes o blogs com aquest, i si informem malament encara rebem. I mira que és fàcil, fins i tot demanat disculpes per haver enredat als abonats anunciant segons quins repartiments, sigui o no culpa del Liceu.

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: