IN FERNEM LAND

EL WINTERREISE DE SCHUBERT i BEHLE PER DANIEL BEHLE I EL OLIVER SCHNYDER TRIO


Daniel Behle Photo : Marco Borggreve

Daniel Behle Fotografia: Marco Borggreve

Avui que el baríton català Joan Martín-Royo ens oferirà juntament amb Pierre Réach, un Winterreise molt esperat i solidari, us en porto un a IFL ben diferent, peculiar i fins i tot diria que exòtic, ja que es tracta de la versió amb trio de piano, violí i violoncel que el tenor i compositor alemany Daniel Behle va fer l’any 2013. Segurament molts el rebutjaran d’entrada i altres us ho escoltareu amb excessiu escepticisme, ja que us semblarà un ultratge a una obra tan emblemàtica i cabdal. De fet Behle no ha estat l’únic en orquestrar l’obra mestra del lied, ja que anteriorment ja ho havia fet el compositor Hans Zender. Com sempre, abans de prendre partit o fer un judici, caldrà escoltar-la ja que és tracta d’una versió molt seriosa i a moments bellíssima, que malgrat que no s’imposarà mai a l’original té suficients atractius que no traeixen en cap cas el que tots coneixem i que paga la pena escoltar.

Daniel Behle va néixer a Hamburg l’any 1974.  Va estudiar al conservatori de la seva ciutat natal, trombó i composició, aquesta darrera amb Peter Michael Hamel. Quan tenia 22 anys va començar a rebre classes de cant de la seva mare, la soprano Renate Behle i també del tenor nord-americà James Wagner.

Després del seus inicis com a tenor amb la companyia del Staatstheater Oldenburg, va ser contractat per a la  Volksoper Wien a la temporada 2005/2006, i a la 2007/08 va entrar a formar part de l’Òpera de Frankfurt. Ja ha cantat en els principals teatres de l’àrea germànica com Viena, Berlín, Munich i a Hamburg, així com a Estocolm, París o Ginebra.

Fins ara com a compositor cal destacar:

 • Mohnfeld für gemischten Chor nach einem Gedicht von Manfred Mühlbauer (1998)
 • Suite für Streichquartett (2000)
 • „7“ für Tenorposaune (2001)
 • Die Strandgeher, Kammeroper in drei Teilen für Sänger und Sprecher (2004)
 • Irrwege für symphonisches Blasorchester mit obligatem Tubaquartett (2006)
 • Liederzyklus Der Flug des Reihers (2008)
 • Winterreise in Trio – (2013)
 • Ringelnatzzyklus – 5 Gedichte (2013)

Sense més preàmbuls us deixo amb el “seu” Winterreise. Vocalment Behle és un cantant molt curós que diu magníficament el lied, tot i que no posseeix un registre prou ampli per oferir la part més greu amb total fermesa, però domina a plaer l’estil. El nou acompanyament és més aviat discret en l’afegitó de les cordes, si bé remarca alguns accents de manera interessant

Aquí teniu la versió que varen oferir el passat 19 de febrer a Colònia Daniel Behle (tenor) i el Oliver Schnyder Trio, format per Andreas Janke, violí; Benjamin Nyffenegger, violoncel i Oliver Schnyder, piano.

També podeu accedir al Youtube dels mateixos protagonistes i versió a Youtube

Us deixo també l’enllaç per accedir al text i a la traducció catalana de Salvador Pila

http://www.lieder.net/lieder/assemble_texts.html?SongCycleId=47

Daniel Behle ha gravat un CD comercial per a la discogràfica Sony, amb la seva versió i l’original

http://www.amazon.de/Winterreisen-Version-Tenor-Piano-Original/dp/B00O2H8GLC

Daniel Behle ja em va causar una magnífica impressió com a Matteo a una Arabella amb Fleming i Thielemann

Aquí demà insistiré amb el Winterreise però em sembla que no serà cap problema, oi?

4 comments

 1. Jordi

  Ostres Joaquim, canvi de look sense avisar. Bé, però hagués pogut ser més radical.
  Trobo que aquesta versió del Winterreise no aporta res de nou, pensava que seria més radical, però només es limita a subratllar. Sembla com si Behle hagués tingut por a fer una trencadissa i s’ha quedat curt, sense voler incomodar a ningú, ni a Schubert.
  Permetem dir que és una versió inútil que s’escolta bé.
  Bon diumenge.
  Suposo que no aniràs al Palau a veure Il re pastore, m’equivoco?

  M'agrada

  • Espero que t’agradi. És un canvi lleuger
   El Winterreise sempre és una obra d’art encara que la vulguin “millorar” cosa que no aconsegueixen, ans al contrari.
   Aquesta versió no molesta.
   No, no vaig anar a escoltar el mozarticidi 👿

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: