IN FERNEM LAND

UN CAP DE SETMANA AMB L’AUDITORI MUT?


Arcadi Volodos a l’Auditori de Barcelona Foto gentilesa del compte de twitter de L’Auditori

Si un miracle d’aquests que aquesta setmana són possibles, no ho evita, aquest cap de setmana a l’Auditori de Barcelona es farà el silenci.

Estava previst que Arcadi Volodos sota la direcció de Josep Pons  protagonitzessin els concerts de divendres, dissabte i diumenge de la temporada de l’OBC, però una vaga segurament justíssima, no ho farà possible.

Què passa a l’Auditori? Fa temps que les coses no van bé en aquest important equipament musical de Barcelona, no se’n parla gaire perquè els periodistes de moment sembla que s’estimen més mirar cap a un altre costat, però potser aquesta vaga farà que comencin a sortir fils que si s’estiren adequadament acabaran evidenciant una gestió plena d’incògnites amb un futur que algú ja diu que al voltant de l’OBC tornarà a ser convuls.

Segons informa El País “L’aturada ha estat convocada després de l’acord majoritari dels treballadors —80 de l’orquestra i d’altres dels departaments de l’Auditori— que reclamen a l’Ajuntament de Barcelona el pagament de l’augment salarial de l’1% corresponent als anys 2007 i 2008, així com els retards. Aquests conceptes han estat ja satisfets a la resta dels treballadors municipals —i també els d’alguns consorcis— després d’una sentència en aquest sentit d’abril del 2016 i els de l’Auditori i l’Orquestra demanen el mateix tracte. La plantilla argumenta que quan es tracta de retallades salarials l’Ajuntament les aplica automàticament. En conseqüència, exigeixen idèntica consideració quan es tracta de millores” (sic)

El web de l’Auditori de moment només diuen que el concert d’avui divendres ha quedat cancel·lat, sense cap altra explicació i encara es poden comparar entrades per dissabte i diumenge..

Potser si que el miracle serà possible, però jo ja no hi podré anar.

El que em desconcerta més és com una institució pública com l’Auditopri és incapaç de silenciar en el seu web el motiu de la cancel·lació. Cap explicació, cap consideració per al públic, cap resposta, cap compensació.

No sé si s’han posat en contacte amb els abonats però aquesta manca de claredat i aquest menyspreu els trobo absolutament inadmissible.

Un dia d’aquests hauré de tornar a parlar de l’OBC i malauradament no serà per parlar d’un dels seus magnífics concerts que fa temps que no protagonitzen cap apunt a IFL, però hi ha qui diu que s’albiren canvis en la direcció musical ja que al mestre Ono no li renovaran la confiança. Entre Joaquim Garrigosa i el mestre japonès no hi ha cap mena de comunicació (handicap de l’anglès a banda) i el seu interlocutor el director tècnic Alberto Sampablo amb qui semblava que feien un bon equip, no li van renovar la confiança i el van acomiadar el mes de gener passat, sent substituït per Jordi Tort que tot sembla indicar que s’encarrega de la direcció artística. I Ono?

Investigaré perquè si el rumor té fonament, això de la vaga d’aquest cap de setmana només serà l’inici d’un període (un altre) convuls.

Com és possible que a Barcelona no es pugui consolidar el projecte artístic de l’OBC i de la casa que l’acull?

La resposta deu ser la de sempre, la mediocritat dels polítics i en especial la incapacitat  per construir un projecte cultural potent, incapacitat que els caracteritza. Eterna i frustrant resposta a una gestió nefasta que de confirmar-se la vaga també per dissabte i diumenge serà el tret de sortida per un nyap que fa massa temps que dura i que tothom fa veure que no veu.

Us deixo amb Volodos interpretant Beethoven

19 comments

 1. Javier

  I això precisament el cap de setmana que comença la “marató” de simfonies al Palau. I tenint aquest any concert dirigit pel mestre Foster, que potser perquè era més jove (jo) però sempre m’ha semblat que no hi ha un projecte clar d’ençà que va marxar, i ja fa una pila d’anys.
  Que un equipament públic no digui el motiu d’una vaga és absurd. Per públic i per no pensar que amb una smple cerca a internet es tindrà tota la informació al moment.
  Que l’anunci al web de l’Auditori estigui al costat de la venda (sorpresa?) de les entrades per un concert del Dudamel, ho deixaré com a casualitat.
  Gràcies per la informació, i llàstima pel concert.

  M'agrada

  • Al final el desgavell va ser tan gran que només van fer vaga el divendres mentre TV3 parlava de tot el cap de setmana.
   per no informar de la vaga, els de l’Auditori no van tenir pebrots de dir que dissabte i diumenge es feien els concerts amb normalitat.
   Tot plegat penós

   M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Por TV3 escuché que había huelga todo el fin de semana y en ls web esta mañana aun decía que mañana y domingo había concierto.
  ¿Alguien puede aclarar algo?
  ¿Se puede ser más inepto que la actual dirección del Auditori?

  M'agrada

 3. colbran

  En el Auditori siempre han pasado cosas extrañas. Lo actual es más claro, se trata de una reivindicación salarial. Tienen todo el derecho a exigirla.

  Con todos mis respetos para quien se entusiasme con él, yo no conecto con Ono. No me desagrada como Pablo González, pero no me satisface tanto como el anterior director japonés.

  M'agrada

  • Crec que no ets just amb Ono, un director que per allà onn ha passat nomñes ha deixat que elogis, a veure si nosaltres serem els únics a menystenir un director que ha engrandit La Monnaie o l’Ópera de Lió

   M'agrada

 4. Manu

  El més preocupant: qui és ara el responsable artístic de l’OBC? Qui decideix els programes i directors i solistes convidats? Amb tots els respectes, no em puc creure que ho posin en mans del Jordi Tort…
  El sr Tort va ser anomenat gerent de l’auditori, però també ho és de l’obc? Això va contra organigrama i estatuts de l’Auditori i de l’Obc. Unica orquestra al mon sense concertino i ara també sense gerent! Males decisions i poca transparencia. Tampoc és que el sr Sampablo venint de la Valles fos precisament un geni.
  Una bona mostra de la mediocritat dels que governen. Us recordo: son aquests que ens volen endur cap a l’independència, per cert. A Madrid seran com volgueu, però l’One li dona mil voltes a l’obc. Entre altres coses perque son ens separats amb l’auditorio nacional.
  Resumint fins q no facin fora el mediocre cum laude del Joaquim Garrigosa, hi ha poc a fer…

  M'agrada

  • La procedència de Sanpablo no hauria de ser un obstacle, sobretot si és brillant fent la feina i si hi havia, com sembla, molt bona entesa entre ell i els músics i sobretot entre ell i Ono. Aquesta punyalada a l’esquena del japonès pot ser la gota provocadora per fer dir a Ono “Passiu-ho bé”.

   M'agrada

 5. Joan

  Aquest cop l’auditori ho ha fet molt bé. (O a mi no se m’ocorreix com fer-ho millor) En el meu cas la vaga m’espatlla el cap de setmana però vaig optar per canviar l’entrada de divendres per dissabte, cosa que vaig poder fer amb tota comoditat gràcies a un còdig que em van fer arribar al meu correu i que et permetia canviar l’entrada per qualsevol que hi hagués disponible. A més, si l’entrada per la qual la canviaves era d’una zona més econòmica que la teva, et tornen la diferència. Tot això des de la meva zona personal, sense necessitat de trucades, anar a taquilles, targeta de crèdit i sense cap comissió. En el meu cas, l’entrada és lleugerament pitjor que la que tenia però estic content amb com s’han fet les coses.

  M'agrada

  • Sense comentaris Joan.
   El divendres van treure i posar els concerts de dissabte i diumenge del web sense fer esment a res. Ara es podien comprar, al cap d’una estona no i després una altra vegada. Ho van fer de conya.

   M'agrada

 6. Pere

  Això de que s’han fet bé les coses…

  Vaig rebre el correu comunicant-me la cancel·lació del concert el dia abans. Impossible anar-hi dissabte. I diumenge tinc entrades per en Dudamel al Palau en sessió matinal. Per tant, concert d’en Volodos perdut. Hauré d’escollir-ne un altre però es dóna la circumstància que la tria ja la vaig fer a començaments de temporada i ara em queden els concerts que vaig descartar.
  Probablement la vaga deu ser justa. No ho poso en dubte. Però els treballadors de l’Auditori han fastiguejat a la gent d’un torn ja que els altres han tingut el concert. És just això? Les vagues sempre són un problemam, però potser amb una protesta simbòlica, fent conéixer a tothom la situació, i demanant solidaritat com ho van fer el personal acomodador anteriorment, hagués estat més apropiat.

  Jo estic ben empipat. Esperava veure en Volodos i m’he quedat amb un pam de nas.

  I per rematar-ho, diumenge a Barcelona hi ha la marató. A mi, que estic a 35 km de Barcelona i que només tinc un tren cada hora em tocarà sortir de casa a les 10 del matí i arribaré a les 4 de la tarda… Fantàstic. Si ho hagués sabut m’hagués estalviat els calés, com a mínim.

  M'agrada

  • Joan

   Però Pere si ho demanes segur que te la canvien pel concert de l’any vinent de Dudamel (Simfonia Fantàstica/Adagio 10 Mahler)o si ho prefereixes et tornen els diners. No dic que hagi estat encertada la vaga,el que em sembla encertat és com s’han fet les coses per mitigar-ne els efectes. A mi és cert que m’espatlla el cap de setmana però molt content d’haver-me quedat a escoltar a Volodos qui a més, va estar molt generós oferiny un parell de propines, No serà tan mediàtic com d’altres però és un crack.

   M'agrada

 7. Oscar V

  L’Auditori és una altra tapadera com ho va ser el Palau, amb un gerent/director titella posat a dit sota la influència de les agències, que són les que malversen els diners públics, amb unes pràctiques més fosques, que serà molt difícil que vegin la llum. La orquestra ara mateix és poc més que amateur. Sense concertino, sense un munt de plaçes per cobrir i sense un director amb un pla de feina per millorar la orquestra. Les seccions no s’escolten entre elles, i la secció de vents Dissabte durant el Beethoven va ser un desastre descomunal, amb alguns casos particulars molt preocupants. A la segona part millor, però queda tot per fer. Fa falta una neteja molt gran tant a l’escenari com a les oficines i dificilment passarà.

  M'agrada

   • Oscar V

    He dit “poc més que amateur”, i t’asseguro que no és provocació; l’acompanyament del concert de Beethoven ho va ser, on l’oboe no va fer bé LITERALMENT ni una entrada afinada i la secció de vent va sonar horrible. Ho sento però va ser així. Almenys Dissabte.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: