IN FERNEM LAND

VÍCTOR FDEZ-PINEDO MÚSICA EN LA COCINA DE JESÚS E.DUQUE


L’editorial Cuestión de Belleza va editar l’any passat el Llibre Música en la Cocina dedicat a Víctor Fernández-Pinedo i escrit per Jesús E. Duque, una obra molt emotiva i personal al voltant d’un home apassionat per a tot allò que feia i que ens va deixar massa aviat, com sempre succeeix quan marxen les persones que deixen petjada.

No puc parlar-vos del llibre deixant de banda les complicitats que sento amb totes les persones involucrades en aquest singular projecte literari-culinari-operístic-esportiu, perquè amb totes elles em sento especialment lligat i això sempre condiciona.

Impossible deixar de banda, alhora de parlar del llibre, el record de l’amic Víctor Fernández-Pinedo amb qui malauradament no vaig poder compartir totes les estones que m’hagués agradat compartir després de que els amics Pilar i Jesús me’l presentessin al Liceu i amb qui varem passar uns inoblidables dies a Ezcaray que van motivar fins i tot un apunt a IFL, quan el blog era molt més personal que no pas ara. Impossible deixar de banda la complicitat amb els editors de l’obra, amb qui m’uneix una estima sincera i de lligams sòlids malgrat que les circumstàncies ens hagin distanciats més dels que ells i jo voldríem. No en tinc cap dubte que és així.

I és clar, impossible deixar de banda a Jesús, l’amic Amfortas que alguns de vosaltres coneixeu i darrerament ha tingut altra cop protagonisme a IFL gràcies al seu qüestionari, fet que també hauré d’agrair perquè va motivar la lectura pendent del llibre que avui protagonitza amb retard, l’apunt del dia.

El llarg preàmbul no vol justificar res, senzillament és necessari per explicar als més desprevinguts que el to de l’apunt no és l’habitual, parlo d’amics i això em satisfà particularment i no serà en cap cas un apunt objectiu, si és que alguna vegada els meus apunts ho són. Sortosament són tots subjectius però aquest més.

El llibre s’estructura en un Pròleg, una obertura, 16 capítols i un finale. Aquesta estructura amaga l’original proposta d’encaixar com un cub  de Rubik on tot acba encaixant, encara que sembli impossible, la gastronomia, l’esport, la medicina i l’òpera. Estem per tant davant d’un llibre profundament humanista que retrata a grans trets la inesborrable personalitat de Víctor, un metge vocacional, un ciclista sense ànim de guanyar curses i de gaudir serenament dels reptes, un cuiner refinat  i un cantant d’òpera o qui sap si millor un director d’orquestra frustrat i sobretot una persona senzillament excepcional.

En Jesús ens proposa 20 plats , amb els seus corresponents vins, cadascun dels quals va acompanyat d’una anècdota vital de Víctor i d’una òpera escollida de la seva àmplia discografia, amb un resum argumental i una recomanació discogràfica.

L’originalitat està servida, en un llibre que es llegeix amb tanta facilitat com dificultat tenen uns plats que segurament com succeeix sempre en els llibres de cuina, sense l’anima personal i intransferible del xef acaben sent receptes apetitoses que ens fan venir immediata salivera, però que mai ens acaben de sortir com només els tocats per la divinitat dels fogons saben fer-ho..

Els plats:

 • Lluç sobre llit de bolets i gambes
 • Hamburguesa de cérvola
 • Cintes de pasta amb salmò
 • Tagliatelle amb salsa de vermut
 • Llom de bacallà i la seva tripa a la riojana
 • Crema de mongetes amb cocotxes
 • Crema de carbassa amb caparrones
 • Pebrots farcits de botifarra, pinyons i pera
 • Terrina de sardines i pebrots
 • Crema de patates a la riojana amb timbal de picada
 • Crema de cards amb brins de perdiu
 • Milfulls de bacallà
 • Medallons de costelletes de xai
 • Torrijas de mel i canyella
 • Medallons de cua de badella
 • Amb K (sardines)
 • Semifred de gerd
 • Risotto de boletes lepiotes
 • Garró alemany
 • Steak Tartar

Els vins:

 • Finca MOntico
 • Fernández de Piérola Crianza
 • Blanco barrica Vallemayor
 • Tobelos Tempranillo
 • Marques de Riscal Reserva
 • Viña Cubillo Crianza
 • Consejo de la Alta Novo
 • Tobelos Garnacha
 • Consejo de la Alta Crianza
 • Viña Bosconia Reserva
 • Vila Torrea
 • Traslacuentas
 • Valle Mayor Gran Reserva 2005
 • Tahon de Tobelos Reserva
 • Viña Cerradilla Crianza
 • Viña Tondonia Reserva Tinto 2003

Les òperes

 • Der Fliegende Holländer
 • Der Rosenkavalier
 • Rigoletto
 • Il Barbiere di Siviglia
 • Ievgeni Onegin
 • Götterdämmerung
 • Katia Kanbanova
 • Marina
 • Samson et Dalila
 • Lucrezia Borgia
 • Don Giovanni
 • Parsifal
 • Lucio Silla
 • Lohengrin
 • Die Frau ohne Schatten
 • La llegenda de la ciutat invisible de Kitej

La “finezza”, sensibilitat i senzilla elegància emprada per Jesús per acoblar les divertides i emotives anècdotes triades amb plats, vins i òperes, és exquisida. Segur que us ho passareu tan bé com jo llegint-lo, i també estic segur que en acabar-lo donaríeu el que fos per haver conegut a Víctor.

Només voldria aprofitar per dir que quan es faci la segona edició i en el repartiment de Rigoletto que acompanya uns Tagliatelle amb salsa de vermut, incloguin a Renata Scotto, que al costat de Kraus i Bastianini és la veritable protagonista i no Cossotto que només és una excel·lent Maddalena.

L’edició curosament presentada ofereix l’al·licient d’unes il·lustracions de Pilar que inunden de poètic color tot el trajecte.

La citació que es fa d’IFL és un glop de gratitud enmig de tanta serenor estètica.

Deliciosament recomanable i un goig pels sentits

Editorial Cuestion de Belleza 2016
http://editorialcuestiondebelleza.com
De.Legal:OU 159-2016
I.S.B.N.: 978-84-944866-2-3

14 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de octubre 2017 | Beckmesser

 2. JordiP

  Admiro la gran estima que mostres per les persones, especialment pels qui sents propers, pero no nomes; fins hi tot amb nosaltres, els anonims del blog, per als qui moltes vegades fas l’esforç de deixar- nos una resposta, ni que sigui escueta, als nostres comentaris. Gracies, comença a ser un valor que escasseja.

  M'agrada

  • Home, un dels encaparraments que em porta a fer el blog és intentar crear un espai d’opinió obert, sense la meva participació contestant la vostra opinió esdevindria un diàleg de sords.
   Sóc conscient que això em provoca una feinada afegida que no sempre sé gestionar de la millor manera o amb la rapidesa que seria desitjable però sempre penso que queda lloc per a la millora.
   Abraçada

   M'agrada

 3. jaumeM

  Sembla interessant. El combinat de cuina, anècdota, musica i vi es sorprenent i original. Encara que a mi els llibres de receptes de cuina no me agraden, per be que descriguin el plat i com cuinar-ho sempre m’hi manca el poder tastar-ho, i això me frustra enormement.

  M'agrada

 4. OLYMPIA

  Es un llibre preciós en tots els sentits d’estètica acurada al servei d’un contingut saborós en el sentit més literal. No sóc capaç de cuinar cap dels plats suggerits que deuen ser molt bons. I m’agrada l’estil planer de comentar les òperes de Jesús Duque.

  M'agrada

  • JO, que no tinc cap mena de gràcia a la cuina davant dels fogons, seria poc capaç de preparar alguna de les propostes, però la gràcia del llibre és que vas llegint i com que alterna cuina, amb moltes altres coses que m’interessen, a banda del personatge homenatjat, acabes pensant que un dia d’aquests, que segurament serà mai, em posaré a fer com aquell qui no vol la cosa uns pebrots farcits de morcilla, pinyons i pera o el risotto amb bolets lepiotes.

   M'agrada

  • M’ho vaig passar bé llegint el llibre, perquè alternes de manera molt planera tot un aiguabarreig de facetes importants d’una persona que vaig conèixer malauradament massa poc però que estic segur que hagués acabat sent algú imprescindible.
   L’enhorabona per la iniciativa i el resultat.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: