IN FERNEM LAND

COMENÇA L’ÒPERA AL CINEMA


La Mei ens va parlà en el seu bloc de la iniciativa començada l’any passat, amb les projeccions en Alta Definició de funcions destacades d’alguns teatres d’òpera de rellevància, a les sales de cinema de tot el món.

La Tosca (la del bloc, ni la de Sardou ni la de Puccini, és a dir, la bona), em va passar el programa complert d’aquesta temporada i que no és altre que aquest:

8 SetembreDon Giovanni (En directe des de el Covent Garden, Londres)
Royal Opera House Opening Night

Simon Keenlyside, Marina Poplavskaya, Joyce DiDonato, Ramon Vargas, Kyle Ketelsen, Miah Persson i Eric Halfvarson. Director musical: Antonio Pappano. Director escènic: Francesca Zemballo
28 SetembreUn ballo in Maschera (En directe des de el Teatro Real, Madrid)
Mario Martone. Starring Marcelo Alvarez, Violeta Urmana, Carlos Alvarez, Elena Zaremba i Alessandra Marianelli. Direcció musical: Jesús Lopez Cobos. Direcció escènica: Mario Martone
15 OctubreLa Sonnanbula (En directe des de el Teatro Lirico Cagliari)
Eglise Gutierrez, Antonio Siragusa, Simone Alaimo, Sandra Pastrana, Gabriella Colecchia, Gabriele Nani i Max René Cossoti.
9 Novembre War Requiem (En directe des de el Royal Opera House, Londres)
Antonio Pappano dirigeix a Christine Brewer, Ian Bostridge i a Thomas Hampson en un concert al Royal Albert Hall, 2 després del 90 aniversari del Dia del Armistici.
16 DecembreHansel & Gretel (En directe des de el Royal Opera House, Londres)
Diana Damrau, Angelika Kirchschlager, Thomas Allen, Anja Silja i Elizabeth Connell. Director musical Sir Colin Davis. Direcció escènica: Moshe Leiser & Patrice Caurier
17 Març 2009La Traviata (En directe des de la Òpera de Wallonie, Liege)
Cinzia Forte, Saimir Pirgu, Giovanni Meoni, Veronica Simeoni, Federica Carnevali. Direcció musical: Paolo Arrivabeni. Direcció escènica: Stefano Mazzonis di Pralafera
5 Abril 2009 -Concert Messiah (En directe des de el Kings College, Cambridge)
En conmemoració del 250 aniversari de la mort de Händel.
Stephen Cleobury dirigeix al Choir i The Adademy of Ancient Music Orchestra.
27 Maig 2009Madama Butterfly (En directe des de el Gran Teatro La Fenice, Venecia)
Micaela carosio, Massimiliano Pisapia, Gabriele Viviani. Direcció musical: Eliahu Inbal. Direcció escènica: Keita Asari
2 Juny 2009 -Ballet Ondine (En directe des de el Royal Opera House, Londres)
Coreografia de Frederick Ashton
16 Juliol 2009Le Nozze di Figaro (En directe des de el Teatro Real, Madrid)
Ludovic Tezier, Barbara Frittoli, Isabel Rey, Luca Pisaroni, Maite Beaumont, Stefania Kaluza, Carlos Chausson i Raúl Gimenez. Direcció musical: Jesús López Cobos Direcció escènica: Emilio Sagi
Posats a demanar no hagués estat malament una varietat més lluida de teatres amb les inauguracions dels grans teatres. De la mateixa que tenim la setmana vinent la inauguració del ROH, també hagués estat bé, poder anar a la inauguració del MET i la Scala.
També em sembla que si hem d’apropar l’òpera al gran públic, augmentar considerablement el preu, respecte a una sessió cinematogràfica normal,no queda gaire justificat.
Les projeccions es passaran pels cinemes Yelmo y pels Cinesa.
El preu és de 16 € per les funcions en directe i 14 € per les sessions en diferit. Si s’opta per la compra anticipada, el preu és de 8 i 6 .
A la cadena Cinesa hi ha una modalitat de compra, com si es tractés d’un abonament (5 fncions a escollir) el preu es redueix fins a 12 € per les representacions en directe i 5 € per les sessions en diferit.
No hi ha cap mena de dubte que és una bona iniciativa i que caldria preguntar el motiu que ha fet desestimar una representació del Liceu, sempre tan disposat a les noves formes de divulgació. NO voldria pensar que és dagut a que no donem prou la talla.
*
*
Pel que fa a la programació de la cadena Cinesa, difereix una mica ja que ells incorporen les següents òperes en diferit:
16 setembre 2008L’Italiana in Algeri. Producció de l’any 2006 del ROF de Pesaro
Marianna Pizzolato, Maxim Mironov, Marco Vinco, Bruno de Simone. Direcció musical: Donato Renzeti Direcció escènica: Dario Fo.
11 novembre 2008Tosca. Producció de L’Arena di Verona
En directe:
3 de desembre 2008Aida. Des de el Teatro Massimo di Palermo.
Amarili Nizza, Mariana Pentcheva, Marco Berti, Carlos Almaguer, Paata Burtzuladze, Andrea Papi. Direcció musical:Maurizio Benini Direcció escènica: Franco Zeffirelli.
Definitivament, aquest any el Liceu no dona la talla o potser hi haurà alguna sorpresa durant el 2009 a la cadena Cinesa, doncs la cadena Yelmo fa exclusivament, tots els títols del programa internacional.

Un comentari

  1. joanpau

    Hola Ximo, saps les poblacions on es pot veure?
    Deu ser a les grans capitals, com sempre.
    Els que vivim, ni que sigui a capitals de comarca, no tenim dret a la cultura.
    Haurien de començar a pensar, tal com es va fer a Bayreuth, a poder connectar-nos via Internet, amb les projeccions, sempre i quan el preu no sigui abusiu, com va ser el cas dels Mestres Cantaires del festival alemany.

    M'agrada

  2. teresa

    Doncs Vianant, mitjançant Amics del Liceu pots tenir una miqueta de descompte, però només als cines Yelmo no als Cinesa.

    I ens han avisat quan jo ja tenia comprada la entrada. Igual em va pasar amb el descompte pel Palau, que van avisar quan les entrades ja s’havien posat a la venda, i també l’havia comprada…i menys mal, que si no m’hagués quedat sense, perquè era de les que s’acaben en un dia.

    Resumint, que o bé jo sempre corro massa a comprar entrades, o bé Amics del Liceu sempre avisa dels descomptes amb molt poca anticipació.

    M'agrada

  3. Hola JoanPau, no ho sé, però imagino que les grans capitals amb cinemes de la cadena Yelmo o Cinesa, però ho desconec.
    Suposo que creuen que en una capital petita no hi hauria prou quòrum per justificar una projecció, per molt petita que fos la sala.
    El tema Internet és molt interessant, però l’ordinador no donarà mai la qualitat audiovisual d’aquestes projeccions d’alta definició.

    M'agrada

  4. Roberto

    Hola JoanPau, si te conectas a yelmocineplex.es y miras, por ejemplo en el de Barcelona en la próxima función de Don Giovanni del próximo día 8, encontrarás la lista completa de todos los cines y ciudades en los que se hará dicha función.

    M'agrada

  5. joanpau

    Molt agrait Roberto.
    En tot Catalunya la cadena Yelmo passa l’òpera a Barcelona i a Sant Cugat.
    M’agafa una mica lluny.
    Si us fixeu en la pàgina dels Yelmo, figura com a guinoista del Don Giovanni, “GIUSEPPE VERDI”.

    L’altre opció:

    La cadena de cinemes Cinesa ens ofereix la possibilitat a Barcelona (Diagonal, Diagonal Mar i Heron City) i al Parc Vallés (no s’especifica la població).
    FANTÀSTIC, no us sembla?.

    M'agrada

Deixa un comentari