IN FERNEM LAND

A CASA EM FALTA UN LLIBRE


Amics Infernemlandaires, no acostumo a demanar gaires coses. A vegades ho faig com qui escriu la carta al reis. M’agradaria veure un òpera, un cantant, un director i prou. Normalment em limito a deixar constància, la meva constància, del que veig, del que m’agrada i del que no. No puc arribar a tot, no tinc temps i sobretot pressupost, per això aquest bloc resulta o caòtic o distret, o les dues coses alhora. Tot depèn del que cerquin els amables visitants.

Avui si, avui vull demanar una cosa, però no com un somni impossible, difícil o molt egoista i particular. Avui vull demanar que s’editi un llibre. Em falta i el necessito. Jo crec que també el necessita molta gent, de fet en tinc constància.

A l’any 1997 el Àmbit Serveis Editorials i els Amics del Liceu, és a dir el Liceu, varen editar el primer anuari del teatre, el que anava del 1947 fins el 1997. Pau Nadal va fer una exhaustiva recerca i recopilació de tots i cadascun dels títols i repartiments d’aquests cinquanta anys d’història del teatre.

A l’any 2004 Els Amics del Liceu amb la col•laboració del Gran Teatre del Liceu (algú m’ho haurà d’explicar bé això), varen editar el segon volum. La immensa tasca de recerca i recopilació dels primers cinquanta anys del Teatre varen anar a càrrec del mestre Jaume Tribó.

Si el primer volum editat era extraordinari, el segon esdevenia imprescindible. Es tracta de la minuciosa i dificilíssima recerca de tota l’activitat del teatre, en aquells llunyans i curiosos primers anys, on es pot veure l’activitat no tan sols operística i en aquest àmbit, es pot comprovar quin tipus de cantants assumien rols que ara associem a veus absolutament diferents.

Tantes vegades veig al mestre Tribo, li pregunto pel llibre que ens falta, el anuari del període 1898 a 1946. Tantes vegades li he preguntat m’ha contestat el mateix. Jo ja he acabat la feina, el tinc acabat, falta que l’editin.

Mentre la Sra. Rosa Cullell va estar al davant del Liceu, la política econòmica restrictiva imposada, per tal de recuperar les pèrdues acumulades fins la seva entrada, va fer que tota iniciativa fora de la propia activitat del Teatre, quedés aparcada.

Ara tal com pinta la situació econòmica global, em penso que m’hauré d’esperar no sé quants anys a veure complerta la llibreria de casa, amb el volum que ens falta del anuari.

Jo, si no hi ha ningú capaç d’editar aquest volum, proposo organitzar una col•lecta popular, per tal de recollir el diners necessaris per fer-ho possible. Si la ciutat de Barcelona pot enorgullir-se de fer una catedral amb la col·lecta popular, em sembla que l’edició del llibre no necessitarà ni tants diners ni tant temps.

Potser tots, els Amics del Liceu i els AMICS DEL LICEU (en majuscúles tots aquells que sense ser socis d’aquesta institució també en som d’amics i fins hi tot amants del nostre teatre), ferien possible allò que inexplicablement les institucions culturals del nostre país no han fet fins ara.

Si algú té notícies al respecte, no fos cas que l’edició es contempli en breu o alguna altre proposta al respecte, l’invito a fer-la pública, o en aquest bloc o on calgui, però cal fer quelcom.

Què us sembla?

11 comments

 1. colbran

  Este libro es imprescindible. Podemos disponer de los primeros cincuenta años del Liceu y de los últimos cincuenta (exactamente hasta 1997). Los años siguientes hasta la actualidad podemos completarlos con los anuarios y programas de los últimos 11 años. Más adelante, si la ópera sigue interesando y el Liceu sigue en pie y programando ópera, otras personalidades se encargarán del cuarto bloque de 50 años…

  Pero tenemos un vacío importantísimo: el de los años comprendidos entre 1898 y 1946. Y este vacío está ya cubierto por Jaume Tribó y nadie facilita su publicación. Esto es imperdonable.

  Yo quiero que este libro se edite y poderlo comprar. Lo necesito. Cubre una etapa importantísima de la vida lírica del teatro. Hay que hacer lo posible para que se edite. La idea de Ximo de participar los aficionados con dinero nuestro para que el libro se edite la comparto totalmente. A ver si a quien competa esto puede sugerirle algo y ayudamos a su publicación.

  M'agrada

 2. És curiós que, avui, la lectura del darrer “post” del bloc “Pequeño formato” m’hagi fet pensar en un poema de León Felipe, i que llegint aquest teu m’hagi vingut al cap un altre poema, però de Miguel Hernández, aquell deliciós poema que comença dient: “Alma de mis oriolanos / ¡digo…! oriolanos de mi alma”, on un jove Hernández demana a la gent del seu pòble que l’ajudin per poder publicar el seu primer llibre de poemes.

  Que trist que després d’haver fet una immensa tasca de recerca tot quedi guardat en un calaix!

  M'agrada

 3. Isolda

  Ximo,la proposta és excel.lent, som molts els interessats en el llibre del mestre Tribó,estem disposats sí és necessari a col.laborar en tot. Espero que el teu escrit sigui un toc d’atenció pels responsables del Gran Teatre del Liceu i possin fil a la agulla. No crec que permetin que un llibre tan vinculat i amb tanta història del Liceu, permetin sorti a la llum per decició i voluntat de les persones, que convençuts, creiem que és necessari per els afeccionats a l’òpera i inpresindible a la biblioteca del Teatre, seria un descrèdit per el Liceu.

  M'agrada

 4. Lo primero sería tener un presupuesto de lo que costaría editar el libro. Luego podrían estudiarse soluciones… como cuestaciones populares, eventos de pago para financiarlo… se me ocurren varias soluciones posibles.
  Cuenta conmigo si quieres moverlo, estudié gestión cultural y tengo algunos contactos que podrían echar una mano.

  M'agrada

 5. Mei

  Em semblaria més eficaç digitalitzar i penjar-ho directament a la web del Liceu, al capdavall és menys costós…

  El MET i la ROH han posat a l’abast de tothom els seus arxius per fer-hi consultes de totes les temporades…

  Es suposa que s’estan començant a digitalitar l’arxiu… Abans de començar a digitalitzar revistes i llibres estaria bé que comencessin amb això que deu ser encara més senzill, des del punt de vista tècnic…

  M'agrada

 6. Joanpau

  No s’explica com aquest llibre no s’ha editat encara.
  De totes maneres la proposta de la Mei em sembla força interessant i més econòmica, de cara al Teatre i a la legió de liceistes que ens agradaria tenir-lo. No caldria tampoc fer noves edicions, que ara son necessàries doncs no hi ha manera de trobar exemplars dels dos llibres editats.
  Tot penjat a la web i de lliure consulta per a tothom. Això seria un veritable servei públic i ens alliberaria les oprimides prestatgeries casolanes.

  M'agrada

 7. Jacinto

  El que yo creo mejor teatro de España, debería poner sus fondos documentales a disposición de estudiosos, aficionados y curiosos. El modo y la forma corre a cargo
  del Teatro,pero si se cuelga en la web, mucho mejor. Felicidades por el blog. Jacinto [Zamora]

  M'agrada

 8. Hola Jacinto bienvenido. Gracias por comentar y precisamente en este post y con estas palabras. Me gustaría volver a leerte.

  Jo entenc que la comoditat de penjar tot els fons en una web, és extraordinària,però com l’Amfortas, crec que la recompensa per tota la tasca de recerca feta pel mestre Jaume Tribó, s’hauria de veure editada en un llibre, que insisteixo, té un forat guardat a la meva llibreria.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: