IN FERNEM LAND

LA FANTASIA DE VAUGHAN WILLIAMS SOBRE UN TEMA DE THOMAS TALLIS.


Ralph Vaughan Williams (1872-1858)

Ralph Vaughan Williams (1872-1858)

És més que probable que hagueu escoltat més d’una vegada la música que us proposo avui, sense saber exactament de qui era i tot pensant que es tractava d’una banda sonora de pel•lícula o sèrie prestigiosa, de la televisió anglesa.

Ralph Vaughan Williams va composar la Fantasia on a Theme by Thomas Tallis (Fantasia sobre un tema de Thomas Tallis) a l’any 1910 i es pot considerar l’obra que el va portar a la fama.

Vaughan Williams va néixer el 12 d’octubre de 1872 i va morir el 26 d’agost de 1958. Durant el seus 86 anys de la seva fructífera vida va escriure:

Òperes

 1. Hugh the Drover (1920)
 2. Sir John in Love (1928)
 3. The Poisoned Kiss (1929) revisionada als anys 1937 i 1957.
 4. Riders to the Sea (1932)
 5. The Pilgrim’s Progress (1951)

Música per a dos ballets, 9 simfonies i 7 obres per a orquestra. 2 concerts de piano, 1 concert per a violí i orquestra, molta música coral, el himnari anglès, música vocal, així com bandes sonores pel cinema i la televisió i música per a banda.

La prolífica obra del compositor anglès és caracteritza per la seva melòdica concepció d’una certa melancolia temàtica, molt centrada en els temes de la cançó popular anglesa i de la tradició coral renaixentista. Música molt british diuen, carregada de la nostàlgia d’un imperi que va veure morir entre les dues grans guerres del segle XX, que és el determinant període que emmarca la seva obra.

El tractament orquestral va estar influenciat per Maurice Ravel, que va ser el seu mestre durant un curt, però intens treball d’estudi a Paris al tombar del segle XIX.

Una prova d’aquesta fascinació pels temes musicals de la tradició anglesa el trobem en aquesta fantasia sobre un tema de Thomas Tallis, escrita per a orquestra de corda i quartet solista. La melodia central, de Thomas Tallis va ser escrita a l’any 1567 i Vaughan Williams la va incloure amb el núm. 92 en el seu recull, anomenat English Hymnal (1906).

Quatre anys més tard, va escriure la Fantasia, desenvolupant el tema, que escoltem tres vegades i amb variacions que van introduint altres temes secundaris, utilitzant el quartet solista, amb el protagonisme solista de la viola, per retornar amb el caire melangiós que traspua tota l’obra, fins un final on la melodia sembla que es perdi entre les bromes d’un típic paisatge dels lands anglesos.

Música serena, melangiosa, d’una seductora, evocadora i bella melodia, amb una opulent orquestració en exclusiu protagonisme per les seccions de corda.

La versió que escoltareu amb les imatges de l’evocadora Anglaterra està dirigida per John Eliot Gardiner al capdavant de la NDR Sinfonieorchester en un concert a l’any 1989.

Us deixo l’enllaç. Si voleu baixar-vos aquesta versió premeu aquí.

7 comments

 1. Quina meravella aquesta música. Joanpau, no sé si serà la pel·lícula en que estaves pensant, però aqueta peça apareix a “Master and Commander”. Supose que també apareixerà en més pel·lícules.

  M'agrada

 2. Retroenllaç: El tema de Thomas Tallis « La llança de Klingsor

 3. Retroenllaç: Vaughan Williams – The lark ascending | Ancha es mi casa

 4. Leonora

  Bellísima la creación de Vaughan Williams y gracias a Gonzalo Suárez por imbricarla en su película”Remando al viento”. Y mil gracias por recordarla, una maravilla melódica de gran expresividad.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: