IN FERNEM LAND

DISCULPES ACCEPTADES, un altre motiu per canviar el post previst


Auditori de Barcelona

Encara sota l’eufòria musical viscuda aquest cap de setmana a l’Auditori, haig de canviar el post previst, per acceptar públicament les disculpes que Javier Pérez Senz ens ha donat per Rádio Clásica de RNE, en acabar la retransmissió en diferit del concert matinal del diumenge.

No vull insistir en el tema iniciat en el post de dilluns passat, arran del concert de l’OBC sota la direcció del mestre Oue. Us deixo les paraules que el periodista ha dit en acabar la transmissió:

Gràcies Javier, disculpes acceptades. En un comentari deixat al blog vas dir que ho faries i ho has fet, el gest t’honora.

Ara bé, aprofito per fer un incís, arran de les transmissions de Radio Clásica i les de Catalunya Música.

Deia el Javier la setmana passada que alguns oients no acaben d’entendre la reacció del públic, davant les direccions del mestre Oue, tenint en compte el que ells escoltaven per ràdio, amb un so brut o pífies d’alguns instruments.

Bé les pífies són pífies, però una retransmissió amb una presa de so dolenta, pot fer molt mal.

No acabo de comprendre com les dues emissores retransmetent el mateix concert, el mateix dia i suposo que també utilitzant els mateixos micròfons, poden oferir un so tan diferent.

Us posaré el mateix fragment en una emissora i a l’altre, per adonar-vos que el judici que pot emetre un oient pot diferir molt i evidentment tenint sempre en compte que ni la millor presa de so pot igualar allò que s’experimenta en directe. Així doncs disposem-nos a escoltar com va sonar l’inici del segon moviment de la simfonia de Rakhmàninov per Radio Clásica de RNE (en diferit).

Ara escolteu el mateix fragment tal i com l’han emès per Catalunya Música. No dic que sigui igual que les emissions de la Ràdio Bavaresa, però la nitidesa del so i la diferenciació del plans sonors és infinitament millor. Fixeu-vos amb el so del xilofon per exemple.

Haig de dir-vos que totes dues preses de so han estat fetes des de el mateix aparell.

Catalunya Música (en directe):

S’evidencia oi?

M’agradaria que el Javier o el tècnic de so de Radio Clásica, Joan Melero, ens pogués aclarir a que pot ser degut.

Per finalitzar aquest post “improvisat”, vull agrair el comentari fet pel Javier, reclamant que la Direcció del Auditori es replantegi la relació futura amb el mestre Oue, tal i com ja vaig dir la setmana passada. Us recordo que hores d’ara no està invitat a dirigir res en les properes temporades. Algú dirà “A buenas horas mangas verdes”, però també podríem dir que “vale más tarde que nunca”.

Us deixo, i això si que estava previst, tal i com us vaig anunciar, els enllaços per baixar-vos, si ho desitgeu, el concert celebrat ahir diumenge a les 11 del matí a l’Auditori de Barcelona, amb l’OrquestraSimfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Paul Lewis (piano) i Eiji Oue (director). Presa de so de Catalunya Música, per suposat.

Espero que us agradi, n’estic segur.

UN DESIG:

A veure si aquesta setmana surt en algun diari alguna cosa més seriosa, que s’apropi a una crítica del concert i no quedi com una ressenya passa volant, com ha succeït en l’important concert Bruckner, amb estrena inclosa d’una obra feta especialment per a l’OBC i que la crítica nostrada a obviat novament, com sempre que dirigeix el mestre Oue, per tal de no pronunciar-se en aquesta vaga encoberta que mantenen, des de una crítica molt desafortunada de la temporada passada que va titllar al mestre de manera grollera i la reacció posterior a la blogosfera.

6 comments

 1. Ramon

  Doncs és molt fort tot plegat, voleu que us ho digui?, lo de les disculpes públiques era un compromís que ell mateix va escriure, però les explicacions m’han semblat confuses, excuses.
  Hi ha vegades que a Vilafranca, Catalunya Música arriba amb certa dificultat, però jo crec que no depèn de l’emissora i si de factors del entorn de casa meva. Quan m’arriba bé, el so acostuma a ser bo.
  La senyal de Radio Clásica és més forta, tot i que la qualitat molts cops deixa molt que desitjar. Feu la prova amb les transmissions del Liceu, els dies que totes dues emissores retransmeten alhora i veureu com el so de l’orquestra semblen de formacions diferents. Deu ser més un problema del tècnic de so i de la seva taula, que no pas dels micròfons, que de ben segur deuen ser els mateixos.
  El que si és cert, es que totes dues emissores no tenen res a fer amb el so de les emissores alemanyes o angleses.
  Fora convenient que algú entès en la matèria, ens expliques que diferencia tant el so que ens arriba a les nostres llars.
  M’agrada molt aquest bloc, avui he deixat el primer comentari, però fa temps que us segueixo

  M'agrada

 2. Isolda

  És veritat que l’honora el fet de disculpar-se per uns comentaris desafortunats en la retransmició del concert dirigit per Eiji Oue el 22 de novembre. Però també és trist i lamentable, que fins aquest darrer concert, no s’hagi adonat de les moltes qualitats observades per la majoria del públic que ha reconegut la gran vàlua d’aquest GRAN DIRECTO. No estat així per una part considerable de crítics, que no sé el perquè s’han limitat a enfonsar-lo (obviament sense aconseguir-ho), maluradament el crític Javier Perez Senz ha estat un d’ells, què menys bonic li ha dit de tot, a vegades fent comentaris pròpis de “gaseta del cor” alienes a l’estrictament musical. És una pena no hagin gaudit i gaudeixin del treball d’un dels millors Directors que han passat per la nostra orquestra. El Mestre Oue ens deixa una orquestra d’un gran nivell de qualitat. El proper director té una difícil tasca, Espero i li desitjo molta sort.

  M'agrada

 3. javier

  No quiero alargar sine die las polémicas, pero creo que una cosa es criticar y otra descalificar, asi que, lo mejor que puede hacer Isolda al tildar de comentarios de “gaseta del cor” las muchas buenas críticas que he firmado sobre actuaciones de Eiji Oue tanto en El Pais como en la revista Scherzo. Vamos, que no me he dado cuenta ahora. LO que pasa es que cuando no me ha parecido bien lo que ha hecho, también lo he dicho, así de sencillo. Y aprovecho para brindar dos aclaraciones: al menos por lo que respecta al diario El País, no hay campaña alguna ni en favor ni en contra de Oue. Lo único que pasa es que, por criterios que se me escapan, cada vez se publican menos críticas de música clásica y esa parece ser la tendencia en otros medios, lo que no deja de ser preocupante.

  La segunda es sobre la calidad del sonido de las transmisiones, tema técnico que mañana mismo trasladare a los responsables de la emisora para averiguar las razones por las que, con los mismos micrófonos, en la cabina se oye muy bien el sonido de la orquesta – por ejemplo, el pianista Ivan Martín elogió la calidad de la grabación- pero después esa calidad no se aprecia en la recepción. ALgun técnico me dice que es un problema de la comprensión digital del sonido y que cambia mucho a través de la TDT. Prometo daros más datos cuando los conozca, pero os puedo asegurar, y lo puedo demostrar, que la mayoría de cantantes nos piden la grabación de las óperas de Radio Clásica asegurando que tienen mejor calidad. Osea que estoy hecho un lío ante los comentarios tan nefastos sobre la calidad del sonido. Y de nuevo felicidades Joaquim por mantener una página tan modélica que no me canso de recomendar a todos mis amigos.

  M'agrada

  • Hola Javier, gracias de nuevo por tus aclaraciones y los elogios al blog.
   Hay algo, que sin poner en duda tu versión del motivo por el cual no aparecen las críticas del maestro Oue y la OBC en los periódicos, que no me encaja demasiado.
   l’Avui, dedica cada semana en la edición del domingo una magnífica página firmada por mi critico de cabecera Xavier Cester, en sus periplos musicales internacionales y Xavier Casanavas Danés, en principio responsable de la crítica local, se salta los conciertos de Oue. Ha de ser Cester quien mencione el concierto de la novena de Bruckner, un poco con calzador en su crónica del domingo pasado.
   El País, cuando lo cree oportuno y la inauguración de la Scala será otra vez motivo de una o dos páginas enteras, con Vela del Campo firmando la crítica musical, realiza crónicas extensísimas. La edición de Catalunya podría mencionar, si creen que a nivel de Estado Español lo que haga una orquesta periférica no es del interés general, podría hacer mención, pero no. Cuando no es Oue el que dirige, da la casualidad que les sobra espacio y deciden insertarla, aunque la recorten, como alguna vez me has comentado.
   La Vanguardia y los viajes de Roger Alier, lo mismo. Es penoso que pueda leer una crónica del MET (para eso ya tengo mi propio corresponsal Amfortas, que me da más credibilidad, que la del insigne crítico e historiador) y en cambio al “Sha de Persia” no le publiquen sus afiladas críticas a los conciertos que dirige el maestro Oue y si las del maestro Nelson, de la semana anterior. Raro, ¿no?
   Podríamos seguir con todos los rotativos y nos encontraríamos ejemplos demostrables y al alcance de cualquiera.
   Yo más bien creo, que el Sr. Ollé ha pedido algún favor o ayuda a la prensa para que no se publiquen.
   Me cuesta creer que en las páginas de cultura de los periódicos, al menos aquellos que reclamaban la dignidad para Catalunya, es decir los nacionales nuestros, no se preocupen por su principal orquesta.
   También pudiera ser que yo sufra de alguna paranoia esquizofrénica, pero no te preocupes, que de eso, si me dejan, ya me trataré con mi aseguradora médica.
   En cuanto a los periódicos, ya he decidido y no sólo por eso, aunque todo suma, dejar la suscripción que desde hace años tenía con El País.
   Que no se te olvide el tema técnico, que es importante.
   Gracias y a disposición

   M'agrada

 4. Javier, tus disculpas con el público en la transmisión del domingo te honran y es de agradecer tu sugerencia de que Oue siga ligado a la OBC en el futuro, algo que muchos esperamos y deseamos.
  Respecto a las grabaciones, sin ánimo de ofender a los técnicos actuales, debo decir que cuando estaba Vicente eran excelentes, además él se relacionaba con los músicos y nos permitía hacerle sugerencias.
  Unos cuantos músicos de la OBC seguimos este blog y nos ha dolido tus comentarios sobre nuestra conducta, prácticamente nos pones a la altura de los piratas somalíes! Puede que haya alguno que prefiera hacer otras cosas o no se deje la piel, pero la inmensa mayoría nos entregamos con toda pasión a la música y a la orquesta, sin distinción de quien esté en el podio.
  Un cordial saludo.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: