IN FERNEM LAND

LES ARTS: CARMEN


Tenia moltes ganes de tornar a veure Carmen en directe. És curiós, però una  òpera tan popular com aquesta i no l’havia tornat a veure, des de la producció de Peralada, que és la que es reposarà a la inauguració de la propera temporada del Liceu, amb la polèmica proposta de Calixto Bieito i amb el mateix Don José, Roberto Alagana, aleshores en el seu debut en el rol i ara un dels més reconeguts Don José.

A Les Arts comptàvem amb el gran al·licient d’escoltar en directe per primera vegada a Elina Garanča, la mezzosoprano letona que està assolint a marxes forçades, la categoria de la mezzosoprano del moment i la més desitjada per teatres i públic, per fer la immortal gitana.

Grans i atractius al·licients, que acompanyats d’una Salome que veurem aquesta nit i també per retrobar-nos amb tots els amics d’aquestes acollidores contrades, fan que esperés amb ansia aquest cap de setmana.

Zubin Mehta ja sabeu que no és gaire sant de la meva devoció i ahir, malgrat un inici molt vibrant i engrescador en el preludi del primer acte, em va desconcertat una mica, amb uns tems ara enèrgics, ara lents, uns volums exagerats i una concertació general una mica descuidada, amb perillosos i escadussers desquadraments en el quintet i el concertant del final del segon acte o el cor del inici del quart, on el volum excessiu de les forces estables del teatre em van arribar a fatigar l’oïda.

Però Mehta també va tenir moments esplèndids en cadascun dels climàtics preludis on la fantàstica orquestra de Les Arts, va lluir tot el seu esplendor. Va ser en aquests moments, quan Mehta no havia d’estar tan pendent de l’escena i els cantants, quan tot va sonar més lliure. Penso que a aquesta producció li manquen uns quants assaigs.

L’orquestra no ha estat tan disciplinada com és costum, tot i així i malgrat algun que altre despiste d’algun solista la seva prestació m’ha semblat magnífica.

El cor m’ha defraudat una mica. La corda masculina no ha estat ben impostada, sobretot la zona aguda dels tenors i en els dos primes actes. Pel que fa a l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, no va tenir unes intervencions gaire ajustades, ni una impostació gaire acurada.

Duran la representació i sobretot al final, el mestre Mehta va rebre el reconeixement unànime d’un públic que l’adora.

Carmen no és una òpera fàcil i el rol de Carmen encara menys, trobar una veu com la d’Elina Garanča no és fàcil. Ho té tot, volum, bellesa, registre generós (el greu queda una mica velat), tècnica acurada i un magnetisme físic evident. Tot això és essencial per fer la Carmen, però no suficient, tot i que amb aquest gran bagatge pot anar conreant èxits per tots els grans teatres del món.

Jo necessito alguna cosa més. Fins  tot deixaria sacrificar una mica qualsevol de les virtuts que us he esmentat, amb tal de que la Garanča fos capaç d’emocionar-me, ni que fos una miqueta. D’acord, aquesta proposta escènica no ajuda gens, ans el contrari, encara distancia més, però ella no s’acaba d’implicar amb tot allò que canta tant i tan bé.

Si em fixo amb les grans Carmen del passat més recent, com Bumbry, Resnik, Troyanos, Berganza, Baltsa i/o altres,  potser no trobarem la perfecció de la letona, però en totes i en cadascuna d’elles hi trobareu una interiorització del personatge que les feia diferents i alhora dramàticament riques, complexes i emocionalment intenses, cadascuna d’elles des de les seves virtuts i limitacions. Tot admirant la seva perfecció vocal i musicalitat interpretativa, no m’he emocionat ni un moment.

Correcta però freda en l’Habanera, liderística en les seguidilles i moderadament intensa, no lo suficient, en els retrets a Don José després de la “chanson bohemienne” del segon acte, on el seu ball és definitivament molt millorable.

A l’escena de les cartes li ha mancat “pathos” i greus per emfatitzar una mica la part més dramàtica i lúgubre i finalment en el duo amb Don José al quart acte no s’ha vist ajudada per tot el que l’envoltava, però és on ella (també al MET) treu el millor.

Dit tot això, que no és poc, és una Carmen total, tot i que algú li hauria d’ensenyar, si és que això s’aprèn, a fer-nos emocionar amb els sentiments, més que no pas enlluernar-nos amb una veu i uns mitjans esplendorosos.

Marcelo Ávarez, és un tenor de veu privilegiada i preciosa, però de poca imaginació i intel·ligència.

És un líric que creu que eixamplant una mica la veu per aquí i emfatitzant la declamació per allà. esdevindrà un spinto, i això no funciona exactament així.

Mentre canta en el seu registre natural de tenor líric pur, no i ha cap problema, fins i tot té una varietat de recursos expressius i tècnics que li permeten cantar amb una mitja veu i uns sons en falset molt convincents i convenients en el duo amb Micaela. Va fer pianos de gran classe i va frasejar bé. Jo creia que al segon feria una ària de la flor extraordinària, però és aleshores quan surt l’artista mediocre que porta dins i vol vendre gat per llebre. Cada frase era cantada sense coherència amb l’anterior, ara líric, ara spinto, ara amb tocs veristes, ara italianitzant al màxim el seu fraseig, total un desgavell que sense ser un desastre declarat, no va aixecar cap mostra de passió al públic. Greu, si es té en compte que ell vol ser un dels primers tenors, sinó el primer i que estava cantant el fragment més famós per a tenor de l’òpera. Durant el tercer acte, es v decantà per una versió verista, més propera al Canio de Pagliacci i en el duet final, va tornar a sorgir espurnes del geni musical que podria ser, amb frases cantades amb piano, que denotaven unes maneres que ben administrades, el situarien on ell vol estar, però de on ell mateix, al compàs següent, surt grollerament.

Obviaré la faceta com actor, ja que és nul·la o més ben dit, artificiosa, pròpia del que hom creu que deurien ser les actuacions escèniques dels cantants de finals del XIX i si a això li afegim una figura física vorejant l’obesitat mòrbida, ja em direu com ho apanyem tot plegat.

És una llàstima, doncs no hi ha cap dubte que és un tenor amb un material privilegiat. Ha obtingut un gran èxit, molt més del que crec que es mereixia i menys del que ell esperava (m’ho sembla a mi?)

Marina Rebeka, també letona, després d’haver-la vist a Pesaro en un Maometto II una mica descafeïnat, em va sorprendre amb un volum i projecció vocal de gran impacte. La veu té una tendència metàl·lica, pròpia de les veus eslaves, però canta amb molt de gust. Si dosifiqués una mica la intensitat volumètrica de la emissió, en els poderosos i incisius aguts, que per la Micaela no fan cap falta i l’ària del tercer acte encara menys, li permetria estalviar aire i allargar més el fiato del final de les frases i lligar-les més. El resultat és molt bo i l’èxit assolit molt gran. Sorpresa gratificant.

L’Escamillo és un altre rol impossible. Ni ha molt pocs de bons i evidentment el Sr. Alexánder Vinogradov (Moscou 1976)  no passarà, al menys per el que vam escoltar ahir a Les Arts, com un d’ells. Veu desagradable, entonació aproximada i problemes de control i emissió.

La Frasquita de Silvia Vázquez ha desgraciat alguns dels finals concertants, amb uns aguts estentoris vorejant el crit. Millor la Mercedes de Adriana Zabala, el Dancaire de Fabio Previati i el Remendado de Vicenç Esteve. Correcta el Zuñiga de Nicolas Testé i discret el Morales de Mario Cassi.

M’havien parlat malament de la producció de Carlos Saura i no tenien raó, és pitjor. És la negació del que ha de ser una producció operística. És una producció antiga, sense idees, lletja i negada a la teatralitat.

Decorats (?) inexistents, un terra omnipresent i brillant apropiat per fer un anunci de Don Limpio i un vestuari tradicionalment adotzenat, acompanyats d’un disseny de llums previsible, anacrònic i mancat de coherència.

Però tot això no seria greu si hagués un treball dels personatges, del moviment escènic i de la dramatúrgia. Un veritable treball teatral. Carlos Saura es limita a dir als cantants que facin allò que han fet en altres teatres (la Garanca repeteix moviments idèntics a la producció del MET) i ell es concentra en no sé pas que, doncs el cor i la figuració no semblen seguir cap lògica teatral, més enllà dels grupets escènics més propis del teatre d’aficionats que d’un equipament operístic de primeríssima magnitud com és Les Arts.

Per acabar-ho d’abobar i per si no en teníem prou, a l’inici del quart acte (per oblidar o recordar-ho als néts que difícilment tindré), imitant les produccions de José Luis Moreno, en mig de l’entrada del que sembla ser La Maestranza el cos de ball evoluciona uns passos de baile, per “omplir” una mica la bigarrada escena. No hi falta ningú (o benvinguts passeu passeu)

Un muntatge sense la més mínima química entre els personatges i que deixa passar miserablement l’oportunitat  de dir alguna cosa interessant en una òpera on es poden dir coses molt interessants.

Quina llàstima!

12 comments

 1. Joaquim, com sempre, una crònica detallista i pedagògica. A mi particularment la Garanca em va encantar en aquesta rol en la producció del MET d’enguany.
  No se si a banda de l’escenografia i altres elements que influeixen molt en la interpretació, l’actuació de la letona va estar en la mateixa línia o aquests elements van influir-hi.
  Una abraçada

  M'agrada

 2. Kenderina

  ¿Ya me han cambiado el Escamillo sin avisar ??? En la web esta anunciado Paulo Szot ! En fin….

  Yo voy el 27 asi que no vere a Elina Garança, pero la acabo de ver en Munich, y por la escasisima diferencia de fecha (la ultima función allí fue el dia 12) no creo que haya tenido mas que dos ensayos maximo en Valencia. Tengo la impresión de que al no tener un periodo de ensayos mas o menos amplio, ella hace muchas cosas aprendidas en donde si tuvo el tiempo..osea, en la Carmen del MET. En Munich hizo lo mismo, con la diferencia (por lo que dices) que allí la quimica con Jonas funcionó mejor.

  M'agrada

 3. Em sembla que mai hem coincidit tant com avuí en les nostres cròniques. Però, no podria ser d’una altra forma, tinc una discrepància: a mi si que em va agradar molt l’ària de la flor que va cantar Álvarez, i a més a més va ser molt aplaudida, crec que va ser el número més aplaudit junt amb l’ària de Micaela. Va ser a partir d’eixe moment quan l’Álvarez va començar a introduir detalls de mal gust (sense deixar d’oferir moments molt bons, per exemple les darreres frases de l’òpera).

  Va ser un plaer poder passar una estona amb tu i amb Colbran, tant de bo es puga repetir aviat. Espere que la Salomé d’avuí us agrade.

  M'agrada

 4. Joaquim,
  Quant a Garanca ja quasi vens amb mi i el que vaig deixar dit un la vaig veure a Covent Garden. En resum: Poc Carmen. Fa bé les notes, és molt mada i la veu és bellíssima però no transmet res inherent a la Carmen.
  Gràcies per la teva ràpida crònica. Gaudiu avui de la perversa Salome i ja ens ho explicaràs.

  M'agrada

 5. Coincido prácticamente al cien por cien con lo que dices. La diferencia es que, pese a todo, a mí sí me compensa la excelsa voz y el canto de la Garanca, pese a la indudable frialdad de su Carmen.
  Álvarez tampoco me disgustó tanto, pero es verdad que estuvo sumamente irregular.
  Con Escamillo creo que has sido benévolo, fue un desastre absoluto.
  De Saura cualquier cosa que se dijese se quedaría corta. Un caradura que vino a poner la mano.
  Lo mejor de la noche, el abucheo al regista y la cena en compañía de amigos tan entrañables como vosotros.
  Un abrazo

  M'agrada

 6. Olympia, si, coincidim i no m’agradaria, però ves per on a la Carmen, tan foc i passió que sembla tenir quan canta zarzuela, esdevè una façana. No ajudava gens Saura, però jo penso que si ella fos un animal escènic, que no ho és, e3l menys important seria aquest desastre escènic.
  Josep al MET ja peca de distant, però la producció és força calent i potser no s’aprecia tant la fredor conceptual de la letona, en qualsevol cas, és una cantant important i una veu importantíssima.
  Kende no me extraña lo de la química con JK. Es dificil tener química con el argentino, un cantante que va absolutamente a su bola. ya me contarás lo del Escamillo (glups!)
  Atticus, ya comentamos lo de Álvarez, a mi me parece que es la antítesis de lo que debe ser un cantante de ópera actual y sobretodo su Don José adolece de coherencia.
  Titus, potser és que jo estic acostumat al Liceu, que quan acaba un ària i ha agradat molt al públic, es nota molt. La reacció del públic després de “la fleur” em va fer tot l’afecte de reconeixement, però no pas de delírium tremens. És clar que comparat amb la reacció del públic amb la Garanca, durant la representació, lo del Álvarez era un exitàs.

  M'agrada

 7. colbran

  A mí la “Carmen” del mes de enero del Met (que he podido conocer gracias a Joaquim y al DVD) me gustó bastante, principalmente por lo adecuado que está Roberto Alagna, por la brillante Barbara Frittoli y por la belleza vocal y física de Elina Garanca, estupendamente arropados todos ellos por la espléndida y vibrante dirección musical de Nezet-Seguin. No obstante, la proximidad de las cámaras sobre los cantantes permitía apreciar hasta dónde estaban implicados estos en sus respectivos personajes. Garanca interpretaba una Carmen distinta, muy poco española y muy poco vibrante, con una frialdad impropia del carácter interpretado, aunque de una belleza vocal incuestionable y con una línea de canto más próxima a Bellini y Donizetti que a Bizet, según me ha hecho ver un crítico austríaco amigo, al que he tenido que darle la razón.

  En Les Arts lo que antecede aún me ha parecido más evidente, pues al estar tan mal dirigida por Carlos Saura (si es que ha estado dirigida por él, pues repite gestos y movimientos de sus funciones del Met), su implicación en el personaje es mínima, estando más preocupada por quedar elegante, guapa y moverse con un cuidado de familia real que de una trabajadora de fábrica (sea navarra o sevillana). Su voz es preciosa y su canto impoluto, pero no expresa nada o casi nada. Donde Berganza insinuaba y prometía, ésta ni lo uno ni lo otro. Donde Bumbry taconeada y chasqueaba los dedos al ritmo de la seguidilla, Garanca nos canta un lied. Donde Baltsa ponía los pelos de punta, cuando Don José le repite lo de la “retraite”, Garanca parece que se enfada pero poco. Donde Berganza, Baltsa, Bumbry, Antonacci, Uría Monzón, Baltsa, Resnik, Stevens, etc… te presagiaban lo peor con la lectura de las cartas, Garanca con su voz preciosa parce que nos lee una carta molesta…Unicamente se implica algo en el duo final, pero la “no dirección” de Saura hace peligrar el mejor momento de Elina Garanca y uno de los pocos buenos momenros de Marcelo Alvarez..

  Yo siento disentir de quienes les gusta (incluído este crítico amigo, aunque él no ha visto esta función)), pero a mí Alvarez no me ha convencido. No es suficiente que cante correctamente el duo con Micaela (estupenda Marina Rebeca), ni que en “La fleur” haga unas frases bien controladas (pero romper la línea musical para emitir en seco el agudo me pareció de tiempos pretéritos) e inclusó apiane en el duo final. Su interpretación escénica es casi nula, con movimientos torpes, propios casi del Golem y su canto es desigual, cambiando de color en la emisión y mezclando intentos de bel canto con verismo. Lo siento, prefiero a Roberto Alagna o a Jonas Kauffmann, son más regulares y mejores cantantes, aparte de que su francés (en Alagna no podía ser de otra manera) es abismalmente superior (aún me retumban en el oído los repetidos
  “encore” de Marcelo Alvarez).

  El barítono mejor olvidarlo.

  Sorpresa notable Marina Rebeca (tan poco adecuada en el
  “Maometto Secondo” de Pesaro) en una Micaela espléndida de intención, de fraseo y de volumen, aunque a este respecto debía haber optado por no demostrárnoslo tanto, pues hacía un poco extraño el combinado de preciosos pianos con agudos demasiado ostensibles, lo cual iba en detrimento del control de su fiato.

  Zubin Mehta, magnífico en los preludios, sobretodo el del tercer acto (aunque me hubiera gustado más apianado), pero excesivo en el resto. En el coro “Les voici” obligó a un volumen tan estentóreo a la orquesta que se hizo desagradable. Hubo algún fallo en los músicos, alguno muy destacado en el primer acto, pero la orquesta es magnífica y esto es evidente. Zubin Mehta en su afán de espectacularidad por momentos parece olvidarse que está dirigiendo ópera y no a una orquesta en una sala de concierto y sin cantantes, donde puede optar por las dinámicas que crea procedentes. Sus cambios de ritmo, en esta ópera, sorprenden tan bien un poco. Hay que agradecerle que haya abierto tres cortes que suelen suprimirse en las funciones habituales de “Carmen” (incluso en la citada del mes de enero del Met), pero su visión global de “Carmen” no me ha gustado.

  La dirección de Carlos Saura es aberrante, cuando hay dirección porque generalmente es prácticamente inexistente en los protagonistas. La escena es más propia de “Madama Butterfly” que de “Carmen” y la iluminación muy primaria, pero a mi no me molestó tanto como a la mayoría, por lo cual debo estar equivocado. Por otra parte, en estos tiempos de crisis, puede aprovecharse no sólo para “Butterfly”, sino para “Iris”, “L´oracolo” y muchas cosas más, cambiando los paneles de sitio…

  La recepción final de aplausos, si está preparada por Saura, deja descolocado al Don José de turno, en este caso Alvarez, pues todos los cantantes salen por los laterales del escenario, excepto la hermosa Elina Garanca que cual la Celia Gámez de sus buenos tiempos, sale por el centro-fondo del escenario, eso sí sin escalera.

  M'agrada

 8. Jaume i Misus

  Bé,l’endema de la funcio ens varem trobar i ja varem fer ” cinc centims” de la Carmen ;La batuta de Z.Metha potent pero una mica de “txin-pam-pum”,les veus totes importants pero a destacar las de Marina Rebeka i Elina Garanca, la Carmen molt atractiva es mou per la escena sense problemes,pero com deiem falta ” la quimica ” amb Don Jose perque emocioni ,perque sigui creíble.Personalment tambe sospito que quan en una funcio com aqueste,en que les cameres estan filmant desde tots els angles , captant detalls de la mimica facial , que es projecten a no se quans paísos, es molt tentador sobreactuar,lo que es tradueix en una mobilitat artificial,freda.
  L’unic aprofitable de la escenografia ,la projeccio de les siluetes de les cigarreres enrotllan les fulles de tabac sobre les cuixes per fer els puros i la qualitat dels balladors de “flamenco” per autentics.
  En la resta coincidim amb tu ,un plat amb bons ingredients ,pero una mica cru per poc cuinat.
  Un detall que no has comentat,en el primer entreacte l’invitacio a tots els asistents a orxata,fartons i cireres ,tampoc oblidarem la tormenta al acabar l’espectacle amb mullena , crits i panic general a l’estil escenes de Titanic”.

  M'agrada

  • Hola Jaume i Misus. Dissabte molt millor, oi?
   Jo encara estic en tensió després de la magnífica Salome, ja vam comentar que la Carmen…i si, vaig oblidar-me dir lo del xàfec (quasi diluvi) al sortir, però és que aleshores em donava peu a dir que la culpa va ser de l’Escamillo, que va fer diluviar. Ves, ja ho he dit, com sou!!!, oi?.
   Sempre és un plaer trobar-vos per el món, encara que aquesta vegada vam compartir molt poca estona.
   Fins la propera i sempre a ca nostra, al Liceu!
   Álex si, ja ens ho explicaràs, a veure si a vosaltres i amb motiu de la visita de la Reina prevista per avui dilluns, la Garanca s’implica més (si fos així encara m’emprenyaria més).

   M'agrada

 9. alex

  Espero que la función de hoy día 21 sea como mínimo, del nivel que presenciásteis el pasado viernes aunque al ser la segunda con este cast pueda estar más preparada. Ya os contaré

  M'agrada

 10. alex

  No creo que sea por la Reina, pero sí quizá por ser la segunda función y algo más ensayada, donde especialmente M.Alvarez estuvo mejor.

  Aquí mi crónica, una vez regresado a BCN a las 4 de la mañanita, con PIKOVAIA que me espera esta noche!
  Función 21 de junio

  1/ORQUESTA Y DIRECCION-

  La Orquesta de Les Arts es un privilegio de escuchar y con Mehta dirigiendo y asumiendo los músicos lo que les manda el Jefe, suena brillantemente.
  Mehta mostró su control total ( músicos y cantantes), se preocupó de dar sonido ( a veces quizá excesivo en el final del tercer acto y algún fortíssimo y hasta compás algo seco podría estar de más) lo más brillante y efectista posible a la orquesta (alguno de los timbales exageró en cuanto a fuerza) y combinó dicho brío, con acompañamientos en algunos momentos algo relajados quizá para ayudar a respirar a los cantantes, es decir, tiempos algo cambiantes sobre todo en el primer acto ( Garanca no se vio favorecida en la Habanera para matizar quizá algo más las frases, ya que el Maestro no la dejó).
  En fin, Mehta mostró su pulso, excelente en los preludios del 2º, 3º y 4º acto, con un sinfonismo de gran categoría. Braveado al final, con bastante justicia porque de cara al público, siempre hay espectacularidad en lo que D.Zubin dirige y atención a los Strauss que se prevén para el Festival Mediterrani 2011

  2/ COROS-
  Bien como casi siempre, sobre todo la parte femenina. Están muy bien preparados, aunque les he escuchado alguna actuación pasada mejor.
  Excelente su prestación, en el cuarto acto, en el….dos quartos, dos quartos…

  3/ PRODUCCION – según lo que haya cobrado Saura por su “sesudo trabajo”, raya la estafa y casi tomadura de pelo.
  Solo paneles laterales multiusos ( sirven para la CARMEN, como pueden servir para una LULU, DÑA. FRANCISQUITA o hasta la BUTTERFLY), con una escena que en terminología contractual , diría “libre, vacua y expedita”.
  O sea que nada de casi nada. Lo mejor? que no molesta y es ignorada por cantantes y público ( ya es importante hoy en día) y los destellos de las sombras en los paneles ( las cigarreras en el primer acto y las figuras taurinas en el inicio del cuarto acto).
  Demencial los paneles oscuros y rojizos tono cereza en el tecero ( parecía la entrada de ” una casa de citas”) y la escenificación de la plaza de toros en el cuarto acto ( parecía la entrada a una sala de banquetes o a una sala de congresos en un hotel, eso sí con la puerta “puerta de toriles?” roja al fondo.
  Diría que versión semi escenificada!

  4/ ELINA GARANCA (Carmen)- Vocalmente y como siempre, espléndida, exquisita, voz brillante y con proyección, siempre perfectamente colocada y controlada, línea de canto elegante, fraseadora sin problema y muy buena dicción francesa. Tiene unos registros para Mezzo lírica y belcantista que es, muy homogéneos ( el grave es mejorable, pero señores y señoras no es la “típico mezzo camionera”, ni utiliza de momento – igual no lo posee- el registro de pecho -), con un centro notabilísimo y un brillante registro agudo. Además, su fiato y sentido del canto legato, son de altísmos quilates.
  Su interpretación de la cigarrera ( ¿ cual es la interpretación ideal de CARMEN ? , cada uno tiene su gusto y opinión, libre y respetable), es aprovecharse logicamente de la belleza de su físico y de su simpatía; es decir, Garanca traza en los dos primeros actos una Carmen sensual, provocativa,”ligona” a la conquista de D.José, siempre con exquisitez, lo cual es su versión del personaje. ¿ Ello significa ser fría o una CARMEN poco cigarrera y mediterránea? Puede ser y para mi no lo es ya que no me gustan los estereotipos de Carmenes “salvajes”, aunque esta semi producción de Saura no le ayuda un ápice a Garanca
  (en la buena producción de Londres del pasado Octubre, Garanca pareció bastante más motivada escenicamente, sobre todo en el segundo acto, con más implicaciones en el bailoteo en la Taberna del Pastia)
  En el tercer y cuarto acto, Garanca estuvo escenicamente muy notable, en la medida que la escena se lo permitía ( su lectura de las cartas a mi sí me convenció, hizo una lectura más resignada e interiorizada, que enojada y violenta)
  Su Habanera quizá no fue lo más brillante suyo vocalmente porque Mehta no le dejó excesivas liberalidades, correctísima pero algo lineal, para ir desplegando toda su gama de excelencias a partir de la Seguidille. Me gustó bastante su..chanson bohéme..( en Londres, repito estuvo más implicada y en ello ayudó la producción), notable su arioso de las cartas..”Carreau, pique, la mort, toujurs la mort”.. con un excelente control del fiato y una línea de resignación que no indignación y violencia.. ( alguna justeza puntual del registro grave, quizá); y bien en la escena de su muerte.
  Espléndida Garanca en todos sus duos e incluso muy notable en el quinteto del 2º acto.

  5 – MARINA REBEKA (Micaela)-
  No tenía el gusto y puedo decir que otra Letona que va a llegar muy lejos si persevera.
  Típica voz del este de Europa, con mucho esmalte en el color y brillante a la vez, con más que notable proyección y volumen.
  Su línea de canto es más que homogénea, aunque algún agudo en forte pudiera descontrolarse , frasea correctisimamente y con variados matices.
  El role de Micaela particularmente no me gusta, ya que me parece “la inoportuna” de esta ópera.
  Magnífica en el duo ..Parle moi de ma mère.. donde en algún agudo “se comió ” a Alvarez y muy ovacionada su aria …Je dis que rien m’ épouvante” del tercer acto donde aquí Mehta con tiempos lentos, dejó cantar y expresar notablemente el aria a M.Rebeka
  Futura figura, habemus, porque además es bella, esbelta y su presencia escénica notable.

  6/ MARCELO ALVAREZ (D.José)-
  Me lo temía a priori y después de leer su irregularidad en el estreno del día 18 ( parecer ser que no la ensayó en el general ) y ayer, salí satisfecho de la prestación vocal del argentino ( después de sus fiascos del Chénier y o anteriores).
  Ayer Marcelo demostró cierta homogeneidad, control de su coloreada voz ( aunque menos brillante y perdiendo squillo que en los Trovatore, L.Miller y Ballo que le he escuchado unos años atrás – creo que los Chéniers, Radamés, le han pasado factura -) y cuidando algo más su línea de canto, mostrándose bastante entregado ( a ratos en exceso en el 2º acto, duo con Carmen y su enfrentamiento final con Morales, excesivamente gritón y veristoide).
  Su aria de..la fleur.., estuvo bastante controlada ( pese a algún cambio de color y un fraseo a empujones), donde Mehta le ayudó y mucho, con un agudo final bastante correcto pero corto y bonito final del aria..je t’aime…a media voz.
  En el tercer acto estuvo correcto en el duo a navajazos con Escamillo ( algún exceso en declamación , más que cantado) y en el cuarto toda su duo final con Carmen, muy notable.
  ¿Verista? difícil que este final, con D.José desesperado y ciego de pasión dispuesto a matar por despecho y venganza a su amor Carmen que lo rechaza, no sea cantado y hasta declamado con exageración de algún grito ( así lo interpretan también este final Alagna y Kauffman y los D.José recientes y actuales)
  Su final después de acuchillar a Carmen,….vous puvez m’arrêter… cantado y expresado en media voz apianada para ir al crescendo, de grandísima categoría.

  7/ ALEXANDER VINOGRADOV –
  Desde lejanas épocas con Justino Diaz y en las Chorégies d’Orange 2004 con Ludovic Tézier, no “cazo” ningún Escamillo que vocalmente valga la pena.
  Vinogradov en la línea de los actuales Escamillos presenciados, que a partir de mitad del aria del…toréador.., se quedan casi desfiatados.
  Es una voz con una emisión gutural, nada grata, eso sí tratando de cantar aunque con alguna rascada, pero al descontrolarse su registro grave, llega con notables dificultades al paso al agudo que a veces estrangula . Notables problemas de respiración sobre todo en el duo del tercer acto con el tenor…je suis Escamillo torero de Grenade..

  8/ RESTO DEL ELENCO-

  Muy dignos, con especial mención para Nicolás Testé ( Zuñiga) ySilvia Vazquez ( Frasquita)

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: