IN FERNEM LAND

JOYCE DI DONATO LA CANTANT DEL MES DE SETEMBRE


Joyce DiDonato Sesto al Gran Teatre de Ginebra. Fotografia: GTG/Ariane Arlotti

No hi ha color, a l’edició del més passat els tenors van aixecar unes passions que les esforçades i voluntarioses mezzosopranos no han pogut emular, ni tan sols totes plegades han pogut apropar-se a la xifra de vots acumulats d’un dels dos primers tenors enfrontats en el fratricidi del mes d’agost.

Això no vol dir que no hi hagi hagut emoció, doncs aquest més podem destacar tres blocs: El primer grup format per les cantants 9 i8 en un frec a frec emocionant, el segon blog format per les cantants 7 i 6, que han acabat empatant i en tercer lloc les cantants 4 i 2 que també han empatat.

Finalment la guanyadora ha estat la número 9 per un sol vot de diferència amb la 8.

I la cantant número 9 no és altre que, la rutilant Joyce DiDonato, la mezzosoprano de Kansas, que aixeca addiccions per allà on deixa constància del seu art, la seva musicalitat i l’extraordinària sensibilitat interpretativa.

El nombre de vots aconseguits per la DiDonato ha estat d’11, d’un total de 39 vots emesos, però millor us deixo tota l’estadística i després desvetllo qui son les altres il·lustres cantants.

Resposta Vots
PARTO 9
11 28%
PARTO 8
10              26%
PARTO 6
6               15%
PARTO 7
6               15%
PARTO 2
3                 8%
PARTO 4
3                 8%
PARTO 1
0                 0%
PARTO 3
0                 0%
PARTO 5
0                 0%

Doncs bé aquí teniu la magnífica llista que ha integrat aquesta edició del cantant del mes:

 1. Susan Graham, acompanyada per Harry Bicket i l’Orchestra of The Age of Enlightenment.
 2. Magdalena Kožená, acompanyada per Michel Swierczewski i l’Orquestra Filharmònica de Praga.
 3. Anne Sofie von Otter, acompanyada per John Eliot Gardiner i The English baroque Soloists.
 4. Elina Garanča, acompanyada per Sebastian Weigle i la Staatskapelle de Dresden.
 5. Bernarda Fink, acompanyada per René Jacobs i la Friburger Barockorchester.
 6. Cecilia Bartoli, acompanyada per Christopher Hogwood i l’Academy of Ancient Music.
 7. Teresa Berganza, acompanyada per István Kertész i l’Orquestra de l’Òpera Estatal de Viena.
 8. Marilyn Horne, acompanyada per Henry Lewis i l’Orquestra de la Royal Opera House, Covent Garden.
 9. Joyce DiDonato, acompanyada per Frans Brüggen i l’Orchestra of the Eighteenth Century.

Fan goig, oi?. Bé la cosa ha estat força disputada malgrat que sóc conscient que a finals d’agost la participació cauria respecte als mesos normals i a les edicions fetes fins al juliol.

Finalmenty dir-vos que, com haureu pogut constatar, és la primera vegada que tres participants es queden, jo crec que injustament, en blanc.

Espero que us hagi agradat i us espero de nou a l’edició del mes d’octubre, que encara no tinc decidit de què anirà i qui competirà.

Moltes gràcies.

Post relacionat:

I finalment us deixo la versió guanyadora, tal i com fan a l’Eurovisió amb el guanyador.

23 comments

 1. GLORIA. A.

  Sembla mentida, m’he possat tan contenta al veura guanyadora l’aria nº 9 es clar que ha estat la meva preferida, ja a la segona volta d’escoltarles totes, ho tenía molt clar, però el més curiós es que per molt que romiés no sabía qui era però al mateix temps la seva veu no em resultave desconeguda…. mentres que, sí havía pogut possar cara i noms a la resta de cantants ( menys a la 1 i 4 ) i sempre amb el degut respecte, no vaig escoltar ni “sentir” cap interpretació, tan perfecte,per a mí, com la nº9 i així i sense saber de qui es tractave la vaig votar
  Ara al veure l’excrutini…? he reaccionat, i es clar que sí !!! J.DiDonato, que tonteta m’he sentit ! tan que la vaig aplaudir ….! ay Senyor que gran que em faig però d’aquesta no oblidaré mai més el seu nom.
  Vull fer una menció especial per la 7 la T.Berganza mereix també la meva admiració, encara que com bé deias tu Joaquim no ha estat gaire fácil.. però m’ho he passat molt bé i el sentir-me d’alguna manera en primera posició alimenta el meu ego, per fi en la meva llarga vida he guanyat un concurs !!! ai,ai,ai, m’estaré tornant vanitosa…? gràcies de nou Joaquim, ets el pebre de la meva jubilació…..

  M'agrada

 2. Ho vaig tenir bastant clar a la primera sentida, la 9, però seguides de Von Otter i Kozená. I crec que vaig ser la primera en votar-la. Però sincerament, no vaig reconèixer a cap. oops! 😳
  Bon septembre!

  M'agrada

 3. colbran

  Pues esta vez no coincido con el resultado. La 9 era mi segunda opción, la primera era la 7, es decir Teresa Berganza. Para mí la mezzo madrileña es la que mejor interpreta este aria de Sesto, rol al que dió vida en varias ocasiones a lo largo de su fabulosa carrera y grabó en dos ocasiones, siendo esta versión la más felíz de las dos.

  En este desfile de grandes mezzosopranos después de Teresa Berganza, me agrada Joyce DiDonato y luego Marilyn Horne. El resto de cantantes no considero que esté al nivel de estas tres, ni siquiera Cecilia Bartoli, aún cuando sus interpretaciones sean muy meritorias.

  Felicidades pues a Joyce DiDonato y a quienes la hayan votado.

  M'agrada

 4. Concep

  Potser és la votació més difícil de totes les que has fet.
  Jo vaig votar la 8, a la Horne que em va semblar la versió més diferent, però també Berganza em va agradar molt i la 2 que no sabia que fos la Kozena.
  Curiosament la DiDonato em va passar més desapercebuda i molt similar a les altres, totes molt bones, però poc personals.

  M'agrada

 5. Jose Luis

  En mi opinión, las mejores las tres últimas, que ya estaba un poco preocupado porque las seis primeras no me llamaban la atención y me tenian en un mar de dudas (entre ellas, seguramente hubiera escogido a Bernarda Fink que es la única que ya habia oido en esta aria), cuando la cosa se solucionó con la que ha resultado ser DiDonato, impresionante.

  Quizá más verdadera y “justa” esta votación sin comentarios (aunque sigue viéndose quien va ganando con lo que también podemos ser influidos) pero menos divertida. Sin sal y pimienta pocos riesgos, pero menos sabor 😉

  M'agrada

 6. Isolda

  Vaig votar la 2 per accident, però no em va saber greu. Per mi el nivell era millor que en el cas dels tenors. El despropòsit resultat entre les dues primeres guaynadores i la resta, em continua sorprenent.
  Bé la vida és així, plena de sorpreses!!!
  Gràcies Joaquim, m’encanta participa en aquest concurs, o com es digui…

  M'agrada

 7. GLORIA. A.

  José Luis, no entiendo como dices que se puede ver la votación, yo creo que como se ha hecho esta vez, es perfecto, no puedes ver resultados si no clicas al “vota” y una vez lo haces ya no puedes repetir con tu nombre , no es así ? yo no veo otro modo,no sé si será por inocente o porque acumulo ya muchos años oy el cerebro está ya fatigado de tanto pensar , pero, no sé ver más allá……un abrazo.

  M'agrada

 8. Jose Luis

  Gloria, hemos vuelto a coincidir, pero esta vez ha ganado el nuestro! Y yo no estoy jubilado (aunque poco me falta) (si “nadie” lo impide) y tambien me sube la moral “ganar” en estos juegos…

  Respecto a la votación, igual estoy confundido, pero creo que se puede ver como van los resultados ya antes de votar. En todo caso, me alegro del comentario por aprovechar para saludarte.

  M'agrada

 9. A mi m’agradaven totes a la seva manera. Les escoltava i escoltava i, per una cosa o per una altra, totes èren estupendes. Així que no vaig votar.
  Qui fora la que guanyés m’hauria anat bé per tant Joyce di Donato, que m’agrada molt, és tot un encert i cap sorpresa.
  Amb afecte!

  M'agrada

 10. dandini

  Caram aquest cop vaig trovar que hi havia un nivellaç.El meu vot va ser per Cecilia Bartoli.El seu cant subtil i dolç m’enamora i em fa “derretir ” de gust.En segon lloc tenia pensada la Joyce di Donato que crec que és una artista sublim que tenim la sort de gaudir-ne força sovint.No em cansaré mai de repetir que la seva Rosina i Angelina són bastant superiors a les de Callas i Berganza.En tercer lloc Marilyn Horne(segons molts afeccionats ,la millor cantant rossiniana del segle XX ) llueix un fraseig i una coloratura d’autèntica diva.El rol de Sesto és una delicia i molts el varem començar a estimar a ran de l’enregistrament de Teresa Berganza .La seva aportació avui en dia ens apareix una mica curta respecte a l’amplitud de registre i superada en habilitat en el terreny de la coloratura.

  M'agrada

 11. Carlos R.

  Hola Joaquim, mi voto fue para Teresa Berganza, el Sesto que mejor sabe expresar, como casi siempre sucede con la cantante madrileña, el exacto sentido del texto, sin olvidar la adecuación de estilo y el preciosismo musical de su canto.
  Bajo mi punto de vista, aun hoy en día es difícil encontrar alguien que la supere en Mozart y en sus roles Rossinianos.
  También me gusto mucho la Horne y luego la Bartoli, aunque ella se pierde un poco en ornamentaciones, bajo mi punto de vista, innecesarias, al menos para este precioso fragmento.
  DiDonato es más soprano que mezzo y su canto me parece bello, aunque no conecto demasiado con ella.
  He visto el vídeo que nos pones de su Elena en la Donna del lago en la Opera de Paris y no me gusta, aunque me cuesta encontrarle pegas objetivas, más allá de la tendencia a exagerar con las coloraturas más propias de una soprano ligero, que de una mezzo aguda.
  Ha sido una votación interesante que merecía o más participación, o haberla colocado en un período del año más participativo.
  Lo de evitar los comentarios hasta el cierre de la votación me parece un acierto.
  Ya estoy esperando la próxima.

  M'agrada

 12. Hola joaquim felicitats a la Joyce di Donato ,jo no la vaig votar volia votar al 7 que es la Berganza pèro com que soc un desastre vaig premer el6 .En fi ha sigut molt interesant i me ho vaig passar molt bé perque totes son bonísimes.Gracies per fer un blog tan interesant i entretingut una salutació afectuosa de l’Angels

  M'agrada

 13. GLORIA. A.

  Hola amigo José Luis, correspondo gratamente a tu amable saludo, ahora nos toca esperar con ilusión aquello que nos estará cocinando nuestro común amigo Joaquin, yo ya empiezo a sentirme como una estudiante universitaria esperando mis cuartillas para examen…. y que no se ria nadie porque en mis tiempos era así, lo más cercano a internet seguramente era leerse algo de Julio Verne, ( yo nunca lo hice) ay ! si nuestros abuelos vieran a los estudiantes de ahora manejando esos artilugios…..pero nosotros sabiamos donde estaba Salamanca, verdad José Luis ? y las capitales del mundo y mucho más …. ,todo ello provechoso …. ahora no lo necesitan saber porque en un “clicar” se enteran de todo, hasta de lo que no les hace puñetera falta, se entiende no …….? pero que hago yo despotricando de este moderno aparato con el que tengo el maravilloso placer de comunicarme con vosotros,aprender lo que aprendo y sobre todas las cosas haber conocido a nuestro maestro tutor, gran distribuidor de artisticos placeres y mejor amigo, Joaquím ? olvidate del rollo lanzado ( si puedes ) y celebremos este gran invento (aunque lo parezca no estoy levantando ninguna copa ) al que tanto tengo que agradecer personalmente, por este artilugio conocí “INFERNEM-LAND” y ya nunca me he sentido sola , aunque creo que con este rollo me lo estoy ganando a pulso verdad ? que no cunda el pánico ,termino! mi intención solo ha sido distraerne mientras espero las cuartillas del próximo exámen…. y ya de paso comprobar vuestro grado de amistat, y paciencia, especialmente la de José Luis, un sincero abrazo.
  Estará listo ya ese prometedor manjar que alguien nos está preparando ? ay que nervios!!!

  M'agrada

 14. KÀTIA

  Doncs ara sí que la he liat.No recordo a qui vaig votar diria que a la 4 o a la 8
  M’hauré d’apuntar les coses a partir d’ara.
  Comencem setembre eh?? el mes que pitjor em senta a novell personal.M’enganxaré a vosaltres a tota hora
  Bona nit

  M'agrada

 15. colbran

  Sobre los gustos de cada uno nunca me meto, pero sí me agrada puntualizar las cosas objetivamente.

  Teresa Berganza ha sido una cantante de una elegancia y un rigor a las partituras excepcionales. Su Mozart (los roles que ella frecuentó de este gran compositor) para mí aún no ha sido superado. Nunca cantó una nota que no estuviera escrita. Siempre dijo que si los autores huberan querido más notas las hubieran compuesto.

  Concretamente Rossini, después de los enfrentamientos que tuvo con el castrato Velluti, por sus libertades al añadir ornamentos a la partitura de “Aureliano in Palmira” (1813), dijo que nunca permitiría un ornamento más de los escritos por él, por cuyo motivo escribió las coloraturas de todos los números de sus óperas, incluídas las cabalette y repeticiones e indicando que no permitía añadir nada más. Si hubiera escuchado a JoyceDiDonato seguro que le hubiera prohibido interpretar sus obras, pues para los roles de contralto carece de graves y se inventa agudos, sobreagudos y coloraturas molestas, más propias de una ligera con pretensiones que de una mezzo aguda y para los roles de mezzo (los roles Colbran), sigue careciendo de graves e inventa intromisiones en la zona alta por encima del Si agudo que era la nota tope que poseía la esposa de Rossini. No obstante es una cantante de buen gusto, pero más bien una soprano lírica que una mezzo. A pesar de ello en el rol de Sesto está convincente.

  Cecilia Bartoli, cantante que adoro, es una auténtica diva porque ella puede, pero en los roles de Mozart coincidentes con Berganza queda, en mi opinión, muy por debajo de la madrileña. Se inventa cambios de ritmo y alguna excentricidad sopranística fuera de lugar, allí donde Berganza colocaba elegancia, modulación y expresión, sin moverse de un registro de mezzo aguda, con centro redondo y grave matizado.

  Evidentemente el canto rossiniano ha evolucionado desde Conchita Supervía, pionera en la lectura estricta de las partituras del cisne de Pésaro y el canto de Teresa Berganza, riguroso y estético, muy superior a Marilyn Horne en los roles coincidentes (con la excepción de “L’italiana in Algeri”, donde Horne está francamente insuperada), ha quedado desplazado por el fulgor de Cecilia Bartoli, sobretodo en su primera época. En los roles de “musico” o “prima donna en travestí”, es decir contraltos en roles masculinos (que Berganza nunca interpretó), Marilyn Horne comparte con Ewa Podlès el liderato del Rossini del siglo XX. Yo me inclino por Ewa Podlès, pues su voz es de auténtica contralto coloratura, mientras que la voz de Marilyn Horne era de soprano lírica en la zona aguda, mezzo en el centro y contralto sólo en el grave. De todas formas Marilyn Horne mantuvo durante bastantes años la primacía en la interpretación de los roles masculinos rossinianos, hasta la aparición de Ewa Podlès, poseedora, además, de un notable volumen, cosa que ni Horne ni Sara Mingardo han poseído o poseen.

  Por otra parte, Ewa Podlès, aparte de los roles de “prima donna en travestì” ha cantado “Il barbiere di Siviglia”, “L’italiana in Algeri” y creo que también “La cenerentola”, en la cuerda original de contralto y no de mezzo, como Horne, Berganza y Bartoli.

  Por consiguiente, si Joyce DiDonato se ajustara a las partituras rossinianas como lo hace a las mozartianas
  tendría mi más completa admiración. Sus inventos en Rossini me parecen exagerados y molestos, carentes de rigor y traicionan las ideas originales, eso sí amenizados con un movimiento escénico Julliard School y adobado con un seudo-glamour procedente del antiguo Hollywood.

  Como ahora ha ganado en esta selección y en una obra donde no se inventa nada, mi más sincera felicitación. Ojalá fuera tan rigurosa con Rossini y trabajara la zona grave de su registro, pues va en camino de convertirse en una soprano ligera a pasos agigantados.

  Estoy de acuerdo contigo, Carlos.

  M'agrada

 16. Carlos R.

  Como siempre Colbran, tan minucioso y analítico en tus valoraciones vocales y su ajuste historicista, cosa que te agradezco, aunque siento discrepar un poco en el caso de la Podles, ya que aun reconociendo su magisterio, la extrema oscuridad de la voz y sus particulares sonidos cavernosos, a veces exagerados, creo que le restan belleza discursiva y cierta espontaneidad interprtativa. Muchas veces la veo más como un fenómeno vocal, que como una artista depurada, pero ya estamos otra vez en las apreciaciones subjetivas, ya que objetivamente la Podles es precisa y espectacular.

  M'agrada

 17. montserrat tur rosello

  Crec que aquest cop hauria pogut guanyar qualsevol versió de les que ens vares proposar perquè totes foren de gran qualitat, penso que simplement era qüestió de petits matisos ho al menys a mi m’ho semblava; aquesta no és la que vaig votar però com he dit qualsevol m’estava bé. Espero impacient el-la cantant del mes d’octubre

  M'agrada

 18. El pitjor pianista del món

  Vaig votar la 2 (Kozená) i, sentint-les totes una altra vegada, em reafirmo en la meva elecció. Als meus apunts la segona era, pels péls, efectivament la 9 (Di Donato).
  Unes petites notes d’un que no en sap gaire però que té, com a mínim, interés en aprendre; de vegades, no tenir records dels cantants ajuda:
  1. Decepció per a mí: la Anne Sofie Von Otter (3) que sempre m’ha encantat fatal aquesta vegada.
  2. Trencament de mites: la tan estimada per tot hom Cecilia Bartoli (6) té una veu lletja i foscota si més no en aquesta peça; no parlo de técnica, ni de frasseig, ni de respiració; parlo de color.
  3 i última: la senyora Teresa Berganza sé que és la millor mezzo del món mundial i demés, però li manca dolçor en aquesta gravació. És adusta.
  Visca la Magdalena!

  M'agrada

 19. Leonora

  Otra que votó a Teresa Berganza; me parece inimitable en sus roles mozartianos al igual que en Rossini. Bartoli era mi segunda elección. Sin embargo, todas fueros grandes elecciones así que felicidades a la vencedora Di Donato y a quienes la votaron.
  Asimismo, Felicidades a Joaquim por la propuesta, magnífica además.
  Un saludo.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: