IN FERNEM LAND

LES MISÉRABLES: EM SEGUEIX EMOCIONANT


Ahir va tenir lloc la primera projecció, de les  7 previstes als cinemes Icària Yelmo de Barcelona, però també a altres ciutats de l’Estat, del concert de celebració del 25è aniversari de l’estrena de Les Misérables al Barbican de Londres.

Ahir vam poder tornar a reviure allò que tan bé va saber reflectir en Xavier en el seu magnífic i celebrat post del dia 11 d’octubre.

No afegiré res de nou, tan sols dir-vos que al Icària han hagut d’habilitar dues sales i que una d’elles era de les grans i absolutament plena, que la projecció, perfecte d’emissió, amb una qualitat de filmació molt bona i amb una posada en escena mínima, però suficient per reviure la història, s’ha seguit amb atenció i entusiasme, pels devots seguidors d’aquest musical que ja ha fet història.

Sé que per a molts de vosaltres, fins i tot amants del teatre musical, aquest és una autèntica llauna, però jo després de 25 anys de fidelitat a aquesta música, a les cançons, a la història i als personatges, m’he tornat a emocionar.

És clar que la realització de la filmació ja busca aquest toc colpidor, amb un fi de festa, que tot i que en Xavier ens el va explicar fil per randa, m’ha fet esborronar com si no sabés el que passaria.

Un únic, lamentable i imperdonable error, va ser donar el rol de Marius a Nick Jonas. No s’entén, ni s’explica com en una ocasió com aquesta, van triar a aquest jovenet, incapaç de fer front a les exigències de la partitura. Qualsevol del seus companys de barricada, eren infinitament superiors.

Ja és ben trist i vergonyant que aquest error hagi quedat per a la posteritat en aquesta filmació que sortirà a la venda el proper 29 de novembre en un DVD quasi imprescindible.

De la quantitat d’artistes que han arribat a omplir els casts que han fet aquest musical durant aquests 25 anys, podem tenir les nostres predileccions per un o per a una altra, tot i que es fa realment difícil trobar algú que interpreti millor el Jean Valjean, que el mític Colm Wilkinson de l’estrena, encara hores d’ara captivador a la coda final d’aquest concert, però el cast escollit per l’ocasió és magnífic, tret del gros retret esmentat.

Una curiositat pels malalts de Les Mis, no heu trobat a faltar l’escena de la mort de Gavroche a les barricades?. Al concert del 10è aniversari penso que no van tallar-la. Ho hauré de visionar. M’ha sabut greu ja que Robert Madge està brillant en totes les seves intervencions.

A diferència de les transmissions operístiques, aquí mai donava la sensació que les veus eren excessives i el so exagerat, ja que en el teatre musical ja van amplificats, malauradament.

Si teniu l’oportunitat d’anar al cinema aquests dies, estic segur que no us en penedireu i penso que teniu l’emoció garantida.

Al sortir cares conegudes i amigues, amb ulls humits, donaven fe que us hem passat de conya.

família de L’Hospitalet, gràcies pel llibret!

Gràcies per avisar-me que la d’ahir era una sessió única. Ja és ben llastimós que la pàgina dels cinemes Icària confongui d’aquesta manera. Si algú va pensar que millor anar-hi durant el cap de setmana, em deu estar malaint els ossos en a mi i als Icària.

12 comments

 1. colbran

  Verdaderamente emocionante velada la de ayer aún siendo una grabación, eso sí realizada en directo. Me imagino cómo debía sentirse Xavier que había estado presente en esta efemérides y de la que nos dió constancia en su magnífico post publicado en este blog.

  Entrega sin reservas por parte de todos los componentes del espectáculo, con la única excepción de Nik Jonas, lamentable Marius, y con una orquesta y coros que harían brillar cualquier musical y muy especialmente éste.

  Sir Cameron Mackintosh, el Rey Midas del Show Business, que ha producido los tres musicales de mayor permanencia en cartel tanto en Londres como en Broadway de toda la historia (“Cats”, “Les miserables” y “The phantom of the opera”) y con sólo un fracaso que yo recuerde (“Martin Guerre”) se mostraba emocionado y satisfecho y a sus 64 años se atrevía a anunciar que quizás antes de cumplir los 90 podría celebrar los 50 años de permanencia en cartel de esta joya musical de Claude-Michel Schönberg que nació con escaso éxito en París y consiguió su reconocimiento mundial en Londres.

  Al final en los créditos se anuncia que la versión cinematográfica “Les miserables” está en fase de producción. Deseo que con esta obra no suceda como con “The phantom of the opera” y que las pretensiones plásticas arruínen un musical casi operático de este calibre.

  M'agrada

 2. Carme

  Una salutació a tothom!

  Sóc la Carme, de la família de L’H que comenta en Joaquim, i la dona d’en Xavier, l’autor de la magnífica crònica del Concert a Londres i per tant, l’altre contrapart de la família, que també vaig tenir el gran “privilegi” de poder ser-hi en directe i VIURE aquells moments tan emocionants.

  Moltes vegades haureu sentit allò de: -conciliació laboral i familiar- no?, doncs ahir va passar una mica això. Però val a dir que malgrat en nostre fill i jo no érem al cinema, us puc ben assegurar que estàvem molt presents.
  Em podia imaginar les cares de sorpresa, la pell de gallina en alguns moments, els ulls humitejats, o a vegades les galtes amb les llàgrimes avall, i per altra banda tenia el dubte de si la resposta a la convocatòria de la projecció quedaria en una cosa de “petit comité” bojos per aquest musical o seria una projecció amb una resposta més ample.
  Quan en Xavier va arribar a casa, em va anar explicant i ara, després de llegir el blog d’en Quim, me n’alegra saber que va assistir més gent de l’esperada i que es van aplegar molts amics i coneguts per tal de compartir emoció i gaudir de les coses ben fetes.
  Gràcies, un cop més, al culpable de l’inici d’aquesta història.

  M'agrada

  • Se’t va trobar a faltar Carme i a l’Oriol també.
   Ja et pots imaginar que allò va ser un Ai Senyor! comunitari.
   Gràcies pel regalàs i quan dius el culpable d’aquesta història, sembla que em posis al mateix nivell de Cameron Mackintosh i tampoc és aixo. 8)

   M'agrada

 3. Benvolguts Joaquim i Colbran, ahir varem gaudir a la mateixa sala del memorable concert de Les Miserables. A mi a mes d’emocionar-me, en mes d’una ocasió se’m posava la carn de gallina. Va ser una nit memorable per recordar-la per sempre mes. El 29 de Novembre estaré fent cua a Londres per comprar-me el DVD i a mes a mes precisament aquest dia tenim entrades l’Imma i jo per veure en directe Les Miserables a Queen’s Teatre.

  A mi el paper que va fer Nick Jonas, no va semblar tan dolent; crec que es molt jove i poder contrastava amb la resta de cantants, tots ells consagrats. També em va emocionar.

  Crec Joaquim, que tens un error en el post, ja que la sessió d’ahir era única i no la tornaran a fer a cap cinema. Poder mes endavant, no se… però ara NO. (Al entrar per Internet a Yelmo surten sempre 7 dies, però aixo no vol dir que la projectin els 7 dies, únicament el que te l’horari informat).

  M'agrada

  • Miquel, ja hauràs vist que ho he canviat. Quina manca de tot els del Yelmo. No els costava res dir que era sessió única.
   Pel que fa al Marius, sento discrepar totalment. Aquell noiet deu tenir atribucions més valuoses que la veu, sinó no s’entén com ha convençut a Cameron Mackintosh i a la resta de responsables. Ja veuràs com quan vegis el musical al West End, que aquest rol té una rellevància vocal molt considerable i si tens l’oportunitat de veure o escoltar les gravacions del Broadway Original Cast, West End o la celebració del 10è aniversari al Royal Albert Hall, te’n adonaràs ràpidament, de l’errada monumental.
   De fet, a mi m’agrada més el cast de la celebració del 10è aniversari que el del 25, parlo en el seu conjunt, tot i que al Royal ALbert Hall, l’Enjolras no va estar tan bé com el que vam veure ahir (Rarim Karimloo).

   M'agrada

   • Segurament quant veiem el paper d’en Marius a Londres ens donarem comte del que dius. De moment, no puc posar cap pega a aquest espectacle que em va MERAVELLAR….. però si li tinc que buscar els tres peus al gat, vaig trobar molt mes fluixeta a la noia que interpreta el paper de Cosette, Katie Hall.

    Intentaré buscar i veure les versions que em recomanes.

    En el meu bloc, he començat a valorar el que veiem, amb estrelletes (tipus Time Out); a aquest espectacle li he posat la màxima puntuació, es a dir 5 estrelles.

    M'agrada

 4. ¡Qué envidia me dais!… y cuánto lamento que en Valencia no haya cines Yelmo, con lo que me estoy perdiendo su interesante programación operístico-musical.
  Sin querer prejuzgar nada, me temo lo peor de una versión cinematográfica…
  Un abrazo

  M'agrada

  • Pues si, una pena, tendrás que esperar al inminente DVD.
   Yo tampoco tengo ninguna esperanza con la película.
   Los musicales de este tipo son un producto muy teatral y en un formato puramente cinematográfico no funcionan.

   M'agrada

 5. Me han entrado ganas de escuchar el disco… lo sacaré de la caja en que lleva guardado varios meses. Yo fui a verlo a Madrid hace muuuuuuucho y, aunque estaba en castellano, me gustó. Sin embargo, me gusta bastante más en su idioma original.
  Siempre tendré el corazón dividido entre Los miserables y Jesus Christ Superstar

  M'agrada

 6. Estava molt constipada per anar als Icària però m’ha encantat llegir aquest post i els comentaris. Les miserables és un seguit de melodies bellíssimes i adequades al que diu el personatge que li toca cantar.
  Jo tampoc me la puc imaginar coma pel·lícula. És rabiosament teatral i fa saltar de joia quan els intèrprets donen la talla. He aconseguit veure-la tres vegades, sempre a Londres, i em faré amb el dvd.
  Quin munt de records preciosos!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: