IN FERNEM LAND

DIANA DAMRAU CANTA ELVIRA DE I PURITANI


La soprano alemanya Diana Damrau va cantar el rol d’Elvira a l’òpera de Vicenzo Bellini, I Puritani al Grand Théâtre de Genève el mes de febrer passat.

Ahir van donar per la ràdio suïssa la representació del dia 7 de febrer de 2011 i avui ja la teniu a In Fernem Land.

Damrau té una veu amb moltes possibilitats, amb un registre central prou ample per augurar una futura evolució vocal cap a rols més lírics, tenint en compte que el registre greu no és una nosa que s’intenta passar com es pugui i és clar té un registre agut i sobreagut esplèndids, que amb una tècnica elaborada i solida, l’han situat en pocs anys al capdamunt del hipotètic i sempre discutible rànquing de les millors.

Com algunes col·legues de la seva àrea d’influència que van iniciar la seva carrera en el repertori mozartià i germànic, ha començat a sovintejar el repertori belcantista, on si tècnicament no té cap problema, no estic tan segur que en la vessant expressiva, per a mi fonamental, tingui la mida ben presa a les claus d’aquest repertori.

No tinc res a dir a tota l’amplíssima demostració de mitjans tècnics i recursos vocals, però us deixaré tota l’escena del segon acte, on com és habitual en moltes òperes d’aquest repertori i període, la soprano ha de passar per una bogeria, en aquest cas transitòria i mostrar-nos un amplíssim ventall de recursos expressius.Sense ànim d’anar amb el bisturí, el microscopi i el cronòmetre per fer un anàlisi que no em portaria en lloc, comparant si ella és millor o pitjor que aquella o l’altre, m’estimo més deixar-me endur pel seu cant expressiu i aleshores si que trobo, que per sobre de les depurades agilitats, trinats i escales, en el cant de la Damrau hi ha un plus d’expressivitat dramàtica en el seu recitatiu, que moltes col·legues han sacrificat, potser perqué ella ja pensa en rols de pes més líric. Escoltant aquesta Elvira i en aquesta llarga escena del segon acte, així m’ho ha semblat. El petit lapsus que trobareu entre l’ària i la cabaletta ve de fàbrica.

Ja em direu el que, aquí us deixo “O rendetemi la speme” i el posterior “Vien diletto, è in ciel la luna”. Acompanyen a Damrau, Franco Vassallo (Riccardo) i Lorenzo Regazzo (Giorgio)

No cal patir i si us ha agradat també us deixaré tota l’òpera sencera, on podreu escoltar a Alexey Kudrya, un tenor rus que encara no té els 30 anys i que malgrat que ha de millorar moltes coses, s’albira, si no fa gaires ximpleries, una carrera magnífica.

I PURITANI
música Vincenzo Bellini
llibret Carlo Pepoli

Elvira, Diana Damrau
Lord Arturo Talbot, Alexey Kudrya
Sir Riccardo Forth, Franco Vassallo
Sir Giorgio Walton, Lorenzo Regazzo
Lord Gualtiero Walton, In-Sung Sim
Sir Bruno Roberton, Fabrice Farina
Enrichetta di Francia, Isabelle Henriquez

Orchestre de la Suisse Romande
Choeur du Grand Théâtre de Genève, direction: Ching-Lien Wu
Direction musicale: Jesús López Cobos

Ginebra 7 de febrer de 2011

Us desitjo una bona setmana

12 comments

 1. No creo que haya nadie que le ponga un “pero” a la extraordinaria Dianita. No sólo canta como los ángeles, también actúa y vive sus personajes. Yo sólo la he oído en Mozart y Rossini, pero es obvio que su voz da para un repertorio más amplio. Por ahí circula un documental muy interesante, en francés, sobre esta mujer excepcional.
  Abrazos.

  M'agrada

 2. Gràcies Joaquim per aquesta magnífica versió de I Puritani, ja me l’estic descarregant. De la Diana Damrau només puc dir que m’encanta en general tot el que fa i que espero amb candeletes el concert Mozart que tindrem el mes de maig al Liceu.
  Una abraçada

  M'agrada

 3. joaquim

  Sensa entrar en tecnicismes, que no estic capacitat per falta de coneixements, solsament
  puc dir que m’ha agradat MOLT.
  La Diana Damrau, ‘es una cantant molt complerta i que, cada vegada que la escolto, m’encanta.
  Esperem que en el futur vagi perfilant m’es el seu estil i el repertori sigui el m’es adient.
  Crec que es una de les Dives dels nostres dies.
  Una abraçada.

  M'agrada

 4. Carlos R

  Maravillosa interpretación.
  Una verdadera sorpresa, ya que en su Lucia no me acabó de convencer del todo y en cambio aquí veo una evolución, una maduración de la interpretación sumada a su prodigiosa técnica que la hacen imbatible.
  No creo que haya nadie que pueda hacerle sombra en la actualidad. Vocal y estilistamente irreprochables.
  Fraseo intenso e incisivo.
  BRAVA

  M'agrada

 5. Santi

  Moltes gràcies Joaquim¡¡¡ Vaig llegir sobre l’èxit que va tenir Damrau amb aquesta òpera, i vaig dir-me: el que donaria per sentir la seva Elvira. i ves per on, avui ens la regales. Moltes gràcies¡¡¡
  El seu concert al Liceu serà memorable¡¡¡ i la seva Linda del proper any encara més 🙂

  M'agrada

 6. colbran

  Después de su “Die Entführung aus dem Serail” del Liceu puse mis dudas sobre el futuro de Diana Damrau, pues la encontré muy mermada, pero en este aria de la locura está impresionante. Las notas añadidas lo están muy inteligentemente y los trinos, picados, etc. son perfectos, por otra parte y aunque se eleva al sobreagudo en el final , luego desciende como está mandado y no al revés.

  Me alegra encontrarla en tan buena forma, con una voz limpia y firme, con un estupendo centro y, sin servirse de portamentos para nada, alcanza con aparente facilidad la zona aguda y sobreaguda. Por otra parte da señales de poseer graves, lo cual siempre es de agradecer y puede señalarle el camino hacia un repertorio más lírico y central.

  M'agrada

 7. KÀTIA

  Us llegeixi per etapes,torno a estar cascurria però aquesta vegada només es bronquitis.M’agrada molt el passatge que has posat,Joaquim,després m’escoltarè la resta.Menys mal que em doneu material per passar estones magnifiques com aquesta.
  Gràcies com sempre

  M'agrada

 8. Josep Olivé

  Aqui un altre que esta esperant en candeletes els dos concerts Mozart amb la Diana. I he dit els dos perque seran dos!
  Sensacional Damrau en aquesta aria de bogeria de I Puritani, i si en els concerts s’entrega i esta en forma com en aquesta aria aleshores a disfrutar de valent infermenlandaires!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: