IN FERNEM LAND

CARTA DEL MESTRE MICHAEL BODER A JOAN FRANCESC MARCO


Amics, per si no en teníem prou, mitjançant la plataforma ProLiceu que ha penjat el document a la seva pàgina de Facebook, ens arriba una carta signada,  del director musical del Liceu Sr. Michael Boder dirigida al Sr. Joan Francesc Marco, director general del Liceu.

N’hi ha per sucar-hi pa:

Estimat Sr. Director Marco,

volia agrair-li que es prengués el temps el dia 29 de desembre per a explicar-me els problemes econòmics del Liceu i les seves idees sobre la seva solució. Permeti’m que hi aporti algunes consideracions meves.

Segurament estarà d’acord amb mi si li dic que el Liceu és el buc insígnia de la cultura catalana. Juntament amb el Barça, és l’única institució cultural de Catalunya de ressò internacional.

Entre tots plegats hem aconseguit que la qualitat musical de la nostra tasca hagi millorat considerablement en els últims anys. Això s’ha notat especialment en partitures difícils com Salome, Rosenkavalier, Parsifal, Lulu, Ariane e Barbebleu i Le Grand Macabre. Es tracta d’obres complexes que fan créixer l’orquestra i el cor i que també obren nous horitzons per al públic. En el moment en què el Liceu renuncia a produccions tan ambicioses, el cor i l’orquestra es desmotiven decisivament i el Liceu veurà ràpidament reduït el seu nivell al d’un teatre italià de províncies. Una orquestra que no toca ni es motiva durant mesos decau internament i s’acaba desfent. Com segurament sabrà per experiència pròpia, calen anys per a fer pujar un teatre fins a cotes màximes. Per tal de mantenir aquest alt nivell, calen esforços continus. Per mi, el tancament durant uns mesos comporta el risc d’una pèrdua irremissible de tots aquests esforços.

Segurament compartirà la meva opinió que una òpera com el Liceu, amb una trajectòria de tantes dècades i suportada per la ciutadania de Barcelona, no és una empresa industrial, una màquina que fabrica un producte qualsevol que és necessari o deixa de ser-ho segons convingui. Una òpera com el Liceu és un organisme compost per persones que tenen quelcom molt important a transmetre a moltes altres, al públic: l’herència de la nostra cultura occidental. Tampoc no es tanquen escoles només perquè ara falten diners per a repintar-les.

Per a què existim? Permeti’m expressar algunes idees bàsiques al respecte.

En aquesta situació difícil per a Espanya i la seva gent, podríem tocar concerts de franc per als molts aturats. Al capdavall, tenim els recursos! Podem organitzar concerts i projectes amb nens, joves i gent gran. En lloc de “Pelleas e Melisande”, potser també podríem tocar una altra obra. Però hem de tocar, sinó desapareixerem! Hauríem de tocar més, no menys. I els músics són millors quan toquen molt. En temps com aquests, la música conté un missatge enorme. Els sons són més importants que els beneficis perquè són més bonics i commouen la gent en el seu interior més profund.

Al mateix temps, el Liceu també podria transmetre un missatge social: vegeu, toquem per vosaltres i som aquí, fem música i convidem tothom a escoltar més que a parlar. Som una institució al servei de la cohesió social.

Si ara aprofitéssim l’ocasió de simplificar el nostre aparell administratiu inflat, de reestructurar el Conveni, de fer que el cor i l’orquestra treballin més (perquè els dos col·lectius treballen ben poc a nivell europeu), aleshores el Liceu es podria convertir en un teatre del futur. I quin objectiu tindria més sentit en una crisi? Al capdavall, la cultura també serveix per a donar consol en temps difícils i també per a donar idees.

Fa alguns anys, el teatre de Weimar (Alemanya) estava amenaçat de tancament. Els diners s’havien acabat. En aquella situació, els treballadors van renunciar a una part del seu salari. Tots. D’aquesta manera, van donar un senyal de solidaritat, d’empatia i de pensar en la societat en general. Gràcies a això, van sobreviure perquè van transmetre un missatge positiu en uns temps difícils.

Si nosaltres també ho féssim al Liceu, segur que tindríem èxit. Els cantors i directors que vénen de fora estarien segurament disposats a contribuir a aquesta solidaritat. I qui no hi participi, no hi serà convidat mai més. Així de senzill.

Des d’un punt de vista artístic, considero que el pla de suprimir per al 2012 les produccions de Zemlinski, Debussy i Strauss així com els concerts amb música de Schönberg és una irresponsabilitat. La temporada passaria a constar de dues òperes de Mozart i una mica de Puccini, Verdi i Cilea.

Tampoc entenc aquest procediment des d’una lògica política. És cert que tot Espanya es troba immersa en una profunda crisi. Però com podem aleshores dir a la gent que els treballadors de l’òpera es passen mig any fent vacances pagades d’una altra partida pressupostària? Que possiblement caldrà pagar els solistes a canvi de no fer res? I després d’això, el Liceu seguirà fent com si no hagués passat res? Això és econòmicament i social totalment incomprensible.

El que us exposo aquí sorgeix d’una profunda preocupació pel futur del Liceu, pel qual vostè sent el mateix afecte que jo mateix. Molt em temo que el nostre teatre patirà seriosos danys per aquestes mesures, si no és que l’acabaran de destruir.

Salutacions cordials,
Michael Boder

Premeu l’enllaç per veure la carta original signada Boder vs Marco

44 comments

 1. Rosa

  Si molta gent implicada amb la música fes el mateix seria molt bo pel Liceu i per als seus treballadors.
  Repeteixo un carta amb propostes inteligents, tal i com he dit en el meu mur.
  Gràcies, Joaquim, per penjar-la a IFL

  M'agrada

 2. colbran

  Si ahora aún persiste en su irracionalidad es que el Marco no tiene ni dos dedos de frente. No tendría que ser dimitido, tendría que presentar él la dimisiñon por incompetente, traumatizador y destructor de un proyecto tan serio, detrás del cual hay 395 personas con sentimientos y necesidades y miles de amantes de la ópera, cuya asistencia al teatro -a menudo con verdaderos problemas económicos como es mi caso- deviene una escapatoria cultural que equilibra su posible depresión y decepción ante tantos problemas que nos conciernen, por no citar los cuestionables desaguisados de la justicia que nos asombran y crispan.

  M'agrada

  • alex

   Me parece más que coherente e inteligente lo que manifiesta Herr Boder.
   A diferencia de lo que también dice el amigo Colbran, pienso que el Sr. Marco ni es irracional ni deja de tener dos dedos de frente : además de su incomptencia profesional y desconocimiento de lo que es el mundo operístico, creo que todo el plan del ERE forma parte de una estrategia preconcebida de acuerdo con sus “jefes políticos” lo cual me intuye a barruntar si existe cierto dolo o hasta mala fé en su decisión.
   Por otra parte y ahora que en la prensa ha aparecido que dicho ERE afecta a un 91% de la plantilla, ¿se puede saber o intuir quienes quedarán no sujetos al citado ERE ? ( ¿ el propio Sr. Marco y sus colaboradores más próximos ? ¿ el director artístico y sus colaboradores más próximos?)

   M'agrada

   • colbran

    En este asunto ya no depende de su partido, que en la actualidad ya nadie sabe cuál es, pues flirtea con varios, sino de la Generalitat actual, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona y Ministerio de Educación y Cultura. Y sigo en mis trece sobre los dos dedos, pues no puede hacerse peor el desaguisado que ha hecho, mal visto por medio mundo, excepto por las entidades antes señaladas que no se han pronunciado para nada y demostrando él una falta total de memoria y preparación para sustentar sus medias mentiras o mentiras completas. Para muestra lo que dijo en la entrevista con Radigales, claro que entonces pasó la pelota de la culpa a sus subordinados.

    Ya dije yo en un anterior comentario que el ERE/ERO tendría que empezar por aplicárselo él, dado el desorbitado sueldo que percibe. Y es posible que ese 9% que no va al ERE cobra casi tanto como el montante de todos los que sí van.

    M'agrada

   • alex

    solo clarificar que lo de coherente e inteligente a lo que me refería ayer sobre lo dicho por Herr Boder era unicamente sobre lo relacionado con el Liceu.
    Logicamente , en desacuerdo por las referencias de Herr Boder al Barça , pero este es otro debate

    M'agrada

 3. Una proposta molt acceptable, la pregunta es si ja li va fer al Sr. Director del Liceu el dia 29 de desembre quan li va explicar els problemes econòmics ???
  Crec que fins i tot si s’hages optat per un tipus de solució aixi, la gent hages col·laborat econòmicament amb petites aportacions. Segur que un gest d’aquest tipus amb transparència des.de el primer moment hauria tingut un altre tipus de resposta per part de la gent que no volem que el Liceu perdi el seu valor cultural i que es per a molts un signe d’identitat.

  Com s’han atrevit a cobrant-se el tercer pagament si estava ja tot dat i beneit ?? comptaven a que molta gent optaria per la donació ???

  Tot plegat una llàstima i una vergonya però com moltes altres histories que estem veient arreu del país quedarà així sense repercussions per els responsables. Nomes ens queda el dret a la queixa.

  Gràcies Joaquim per persistir. Un petó.

  M'agrada

 4. bocachete

  S’ha d’aplaudir: en contingut i forma, és una carta modèlica. I la proposta de tocar a preus baixos o gratuïtament, molt, molt interessant. Realment, Boder va més enllà i planteja, si no una solució, sí una actitud per a la situació, preferible a la triada per Marco (la solució “marciana” podríem dir-ne). Al cap i a la fi, amb l’ERO, el Liceu no paga als treballadors, però els ha de pagar l’administració pública, que els pagarà l’atur; i qui paga al Liceu? Aquesta administració. Per tant, el que s’estalvia l’administració, s’ho gasta l’administració. Què estalviem? Poca cosa, Això sí, paguem, efectivament, per no fer res, i per anar cap enrere.

  No, Marco no en farà cas. Coses com aquestes ja li deuen haver dit. El personal ja li ha dit que renunciava a moltes coses i no s’hi ha fet res. Si fins i tot un director d’orquestra, en principi aliè a coses com una crisi econòmica, sap enfrontar-s’hi millor que un gerent, poc futur tenim davant mentre aquest gerent continuï al timó. Un futur, si fa no fa, com el del Costa Concordia: Marco és el nostre capità Schettino que, cobard, opta per tancar la persiana i dir que “per casualitat” s’ha trobat la caixa buida, quan hauria de marcar un nou rumb i allunyar-se dels esculls del tancament, no anar-hi de cap.

  M'agrada

 5. Elio

  Excel.lent carta del mestre Boder. Tan de bo més gent directament implicada en el Liceu fes el mateix.

  Magrada la subtil duresa d’alguns fragments:
  “En aquella situació, els treballadors van renunciar a una part del seu salari. TOTS.” (Renunciarà el Sr. Marco al seu sou durant els mesos de tancament?)
  “el pla de suprimir per al 2012 les produccions de Zemlinski, Debussy i Strauss així com els concerts amb música de Schönberg és una IRRESPONSABILITAT.” (deixant de banda acusacions criminals com en el cas Millet, es pot fer una crítica més greu a un gestor?)

  Per cert, segons la Vanguardia els músics de l’OBC han emès un comunicat on consideren “poc ètic” substituïr a l’orquestra del Liceu en el Giravolt de Maig. El director musical segueix essent el mateix, l’ínclit Ros Marbà, membre del comitè assessor del Liceu. També li deu sembla poc ètic a ell o no?

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Si. Crec que més d’un i de dos i de tres han copsat perfectament la “coincidència”. I si tornarà o no, depen. Obviament mentres duri Marco no tindrem Boder, però en quan tot canvii per a bé, perque aquest malson no pot ser etern, seré dels que voldra a Boder al podi, i per aplaudir-lo, per aplaudir-lo molt, i abans de començar.

   M'agrada

 6. Xavier C.

  Buff… Realment demolidor. Com va dir Núñez poc abans de defenestrar Cruyff, “ens estem carregant de raons”.

  Gràcies, Joaquim, per tenir-nos sempre tan ben informats.

  M'agrada

 7. El compte

  La carta m’ha sembla impecable i impresionant!!!!!
  Que n’és de senzill posar sentit comú a les coses i el que costa trobar qui en posi, sobretot en aquest assumpte.
  No cal dir-hi res més, només tornar-la a llegir perquè entre linees i no escrit hi ha molt més missatge i seny del que sembla.
  Senyor Boder: té més sentit de pais vostè que el senyor Marco, que cobra precisament per posar-li.
  El mes agraiment al Sr. Boder i al post
  Bona nit

  M'agrada

 8. Cada dia que passa al·lucino més amb la direcció del Liceu. I això que no tinc en compte el tema “vitralls”, que aquesta ne’s una altra!.
  Només amb la incoherència d’un ERO que s’haurà de pagar amb diner públic i que si s’hagués acceptat la proposta dels treballadors hauria costat molt (però mooooolt) menys i a més no s’hauria retallat la temporada amb el desprestigi que això porta……
  Cada vegada està més clar que tot estava pactat des de fa mesos … (potser amb la conselleria??) . VERGONYA!!!

  M'agrada

 9. Montserrat tur

  Chapeau Sr. Broder. Llàstima que no sigui el director del Liceu, doncs crec que ha diferència del sr. Marco voste si que s’estima el teatre . Moltes gracies per la seva coherència , tot i que ja no servirà de rès , doncs tot està dat i beneit.

  M'agrada

 10. joaquim

  Totalment d’acord amb l’escrit del Mestre Boder.
  Com es pot permetre un disbarat com aquest .?
  Una institució com el “nostre Liceu”, amb tot el que representa, no es mereix uns dirigents tant ineptes, que solsament pretenen seguir ocu-
  pant els seus carrecs, sensa importar-los res. Quina vergonya !

  M'agrada

 11. Josep Olivé

  És curiós. Tambè a través de la paraula es pot percebre tambè a un gran músic. Entens el que et diu, amb un llenguatge clar i sencill, notes que sap del que parla, que ho viu, que ho ha viscut, i que en la carta hi ha possat l’ànima!

  Mestre Boder, agraits per sempre! Gràcies!

  M'agrada

 12. KÀTIA

  Una carta molt ben expressada,educada i amb senyoria.L´aplaudeixo integrament.Però jo diria que el senyor Marco agafarà la carta miran-la del revés i com no l’entendrá anirà directament a la paperera.En aquest “senyor” li importa un rave tot el que està passant,només està pendent del seu compte corrent que es ampla i esplèndid.
  Gràcies per la informació,Joaquim

  M'agrada

 13. Goffriller

  Quan van maldades, no és gens freqüent veure tanta noblesa en un director titular, això l’honora infinitament.
  Marco provoca el tercer incendi del teatre; tampoc dimitirà.
  És el govern dels millors. El passat més ranci torna amb molta pressa.

  M'agrada

 14. El senyor Boder m’ha semblat un gran senyor i un artista de debó. Em pregunto si el senyor Marco té suficient sensibilitat com per copsar la fondària personal del senyor Boder.
  Joaquim, gràcies again.

  M'agrada

 15. joanela

  Per aixo el alemanys se’n surten sempre , fan el que calgui per acon seguir-ho, tenen sentit d’equip, s’adapten, quan toca sacrificar-se ho fan, aquí no mes estem a les madures, quan venen les dures, sols sabem protestar. res de trencar-te el cap per sortir-te’n. Ho sento tant i no nomes per el Liceu. Bon día a tots.

  M'agrada

 16. Joan Prados

  Com a membre del cor del GTL,i en aquests moments greus de malfiances i obscures decisions, un carta del mestre Boder en aquests termes és un alè d’aire fresc i de seny, quelcom rar en les decisons de les “altes” administracions públiques del nostre país. Moltes gràcies MESTRE, moltes gràcies pel seu compromís i la seva clarividència.

  M'agrada

 17. Concep

  Sensacionals declaracions del mestre Boder, però sensacional també que hagi estat aquest blog qui n’hagi fet difusió. Ahir la meva filla em va dir que a les noticies de TV3 havien parlat d’aquesta noticia mostrant imatges del teu blog. Et felicito, no se pas com t’ho fas, però el treball és magnífic.

  M'agrada

 18. alex

  Yo tengo ya pagadas de hace tiempo las que “prudentemente” cogí por la venta on line que son unicamente las del LOHENGRIN.
  Estoy de acuerdo con tus dudas Colbran respecto a esta mini temporada de Bayreuth en el Liceu, sabiendo que Herr Weigle firmó el manifiesto pro cese del actual director general del Teatro ( creo que eres un apostante “ventajista” en este caso, dicho jocosamente o con humor, je..je..)

  M'agrada

 19. Jordi

  Sr. Boder ,
  El Teatro real ha dado perdidas por más de 4 millones y medio en 2011 y 2010 mientra que el Liceu se ha mantenido sin déficit desde su reinauguración. Tan mal no lo harà.

  Mientras tanto ¿usted que ha hecho?, la orquestra sigue siendo de una mediocridad pasmosa y por lo que veo no ha cambiado tampoco su mentalidad y quieren seguir viviendo en el chollo , en el que usted probablemente se encuentra. Seguro que ha cobrado cada año como si un gran trabajo hubiese hecho. Y ahora a llorar y a explicar lo duro que es su trabajo y a hacer huelga: mentalidad de controladora aéreo.
  Ahora vemos lo que usted quiere al Liceu con la huelga que ha montado. Es patético.

  http://www.intereconomia.com/noticias-gaceta/cultura/teatro-real-cierra-2011-un-deficit-15-millones-euros-20111213

  M'agrada

  • colbran

   Que yo sepa el Sr. Boder no envía ni puede enviar a nadie a la huelga. Han optado a ella los trabajadores del Liceu, haciendo uso de su pleno derecho a la misma.

   La orquesta del Liceu puede ser mediocre pero el Sr. Marco no ha hecho nada para mejorarla, mientras que el maestro Boder ha dirigido funciones que han quedado registradas en DVD de una gran calidad y con críticas excelentes, tanto en España como en el extranjero. Dése un paseo por Amazon.com y lo podrá comprobar.

   Por favor no hablemos de chollos porque puertas adentro del Liceu hay bastantes. Algunos los hemos podido saber y otros no trascenderán porque aún cuestionarían más la figura del Sr, Marco que ha quedado bastante mal parada, después de las indecisiones, falta de argumentos y contradicciones bien patentes, en la suave entrevista que le efectuó en la radio Jaume Radigales.

   El teatro tuvo déficit en la época Caminal y se recuperó en la época Cullell. En la actualidad es el déficit el arma esgrimida por el Director General del Liceu para enviar al paro al 91% de los trabajadores. Hay un 9% de privilegiados que logran no ir, probablemente los mejor pagados, incluído el Sr. Marco, pues en ninguna parte he leído que él se aplique el ERE/ERO, quizás como Director General no es aplicable a su cargo, cosa que ignoro.

   La huelga, por otra parte,no es una fiesta recuperable, es una pérdida
   monetaria de jornada laboral; por consiguiente quien la efectúa deja de ganar, pero es un arma asbolutamente legal de protesta de los asalariados y se utiliza como último recurso.

   Yo no soy amante de las huelgas, sino de los acuerdos, pero el Sr. Marco no ha llegado a ninguno con los empleados del Liceu, a pesar de que las propuestas de éstos equilibraban el déficit. Y el público se ha quedado con 27 funciones anuladas. En mi caso pierdo la ocasión irreparable de ver los dos únicos programas que me interesaban de esta temporada: el doble programa Zemlinsky y “Pelléas et Mélissande” que probablemente por mi edad ya no podré ver, mientras que la sempiterna “La Bohême” y la más que sempiterna “Aïda” nos las mantienen en cartel como las grandes manifestaciones líricas intocables…

   Yo me siento verdaderamente enojado, molesto y decepcionado con el Sr. Marco. Usted quizás no. Ya ve discrepamos, lo cual siempre es mejor que coincidir como cerebros de pensamiento único.

   M'agrada

  • Toni Berini

   El Teatro Real cerrará 2011 con un déficit de 1,5 millones de euros (la mitad del déficit que hubo en 2010) que espera equilibrar el año que viene. Bién por el TR!
   Cuando se sabe gestionar, no hay que temer al deficit, solo hay que controlarlo y ponerse a trabajar con sabiduria para mantener un equilibrio.
   Sr, Jordi, me parece que su comentario nace de una profunda ignorancia, tanto de lo que es el deficit, como de lo que es la orquesta del GTL y sus ferreos convenios. Vamos, que hace buen equipo con el Sr. Marco!

   M'agrada

 20. SANTI

  Sense embuts i directa al moll de l’os, clar i català, concís i sense floritures.
  No es pot dir millor que Marco és un inepte que ha portat la seva gestió a topar amb l’iceberg que ens enfonsarà a la misèria.

  M'agrada

 21. alex

  Pero replicando a lo que dice Jordi y leyendo el extrcto que adjunta de la nota de prensa, es importante destacar la diferencia de la gestión del Real frente a la del Liceu :

  – Las pérdidas o mejo dicho reducciones de subvenciones públicas ( lógicas en estos momentos de grave crisis económica en todo el país) no son solo en el Liceu, sino también en el Real, pero con una notoria diferencia :mientras en el Liceu las sponsorizaciones y patrocinios caerán en 10 punto porcentuales como mínimo ( conozco particularmente el caso de una multinacional española que desde el 2011 ha dejado de aportar un patrocinio al Liceu por razones no solamente de reducción de gastos, sino por sentirse digamos que maltratada o ignorada por la actual dirección del Sr. Marco), en el Real se palía el déficit de esta subvenciones públicas con un crecimiento de las sponsorizaciones privadas ( y eso “pese a Mortier”). ¿ Porqué será este punto, al que no solo hay que aplicar razonamientos de tipo político?
  Pensando por mi parte y conociendo lo sucedido con esa multinacional que he citado y con la que a veeces colaboro profesionalmente, tengo entendido que en custiones puntuales de sus abonos de empresa han sido maltratados o ignorados por el Sr. Marco y su equipo y si eso es así que no lo dudo, mala o pésima gestión del actual director general ( bueno lo de director general , es llamar así a un burócrata o políticucho como Marco y sus Assesors”) por despreocuparse de una parte importante de su trabajo como sería cuidar a los sponsors que aportan sus dineros al teatro del Liceu

  M'agrada

  • colbran

   De todas formas, Alex, después de escuchar al Sr. Mascarell ayer en la 8 ya me rindo, pues Marco no hace más que lo que le mandan hacer; lo hace mal, pero cumple las consignas de la actual Generalitat.

   El Liceu parece no interesar ya al conseller de Cultura, por lo que deduzco que o lo clausurarán o se utilizará como el Olympia de París y asi podrá “cantar” Silvia Pérez Cruz, Pantojas, Iglesias …y quizás hasta la Murga de Cádiz…Van a hundir una de las señas de identidad de Barcelona y uno de los teatros más entrañables que existen dedicados a la ópera.

   Pocas veces una huelga (algo que no me agrada) estará tan justificada como la del día 27.

   Cuando queramos ver funcionres de ópera tendremos que ir a Sabadell, a Valencia o a Madrid. El prestigio del Liceu ya está perdido.

   M'agrada

   • Això era obvi Colbran, el que passa és que escoltar-ho fa més mal que tan sols saber-ho.
    Tot i així, sabent que l’ERO i en conseqüència la cancel•lació de dos mesos de la temporada és un fet irrecuperable, no ens hem de deixar vèncer per aquesta gestió política i administrativa del Liceu i hem de continuar clamant amb veu ben alta el nostre desacord amb el com s’ha fet.
    Hi havia altres solucions possibles i no han volgut ni tan sols fer veure que negociaven. És una política d’aparador de cara a la galeria que passarà factura a Marco per suposat, però també a Mascarell que ha passat de ser respectat a quelcom més que qüestionat.

    M'agrada

    • Yo no soy tan pesimista como vosotros y dar por perdido el Liceu.
     Por otro lado y siendo a veces bastante mal pensado, no me pasa por la cabeza que a la Generalitat ( tanto con su actual Govern como con cualquier otro Govern de distinto color), no le interese el Liceu ( una institución cultural de prestigio internacional desde mitades del S.XIX cuando se creó) y lo deje caer.
     Evidentemente que me parece muy lógica la anunciada huelga del 27f ( si no se extiende incluso a otros días) por parte del Comité, dada la postura inflexible de Marco y su comisariado político que está detrás.No es la primera vez que teatros importantes sufren huelgas y se suspenden funciones ( por ej. , Scala, Carlo Felice, Roma, París )

     Con lo que dices Joaquim respecto a Mortier, va por gustos y en París los abonados estaban divididos entre pros y contras : que tuviera a su amigo Cambreling dirigiendo de todo en París y a sus amigos regisseurs muy concretos, no gustaba a todos e incluso se le montó un gran follón con interrupción de la función durante uno de sus últimos Mozarts ( no recuerdo si un D.Giovanni o unas Nozze di Figaro).
     Que ahora con la dirección de Joel, París haya retrocedido en innovaciones es posible pero al menos y para mi al menos es fundamental , acuden allí todas las voces más mediáticas y hasta todos los directores de orquesta que antes y con Mortier, no siempre acudían. Todo es opinable, pero por algo será que a Mortier le pagaran el billete de ida y vuelta, cuando en el Carnegie Hall se negoció su posible contratación ( los mecenas que son los que aportan los $, lo vetaron fulminantemente)

     M'agrada

  • A pesar de Mortier?, El director belga dará un empuje al Real como lo ha dado por donde ha pasado y eso aún exaspera más a sus detractores.
   Que no gusten sus programaciones, sus cantantes y sus directores es menor comparado con lo que aporta. No hay color entre la ONP que dirigía él con la de Jöel, a favor del Mortier, claro.

   M'agrada

 22. Ojo por cierto al rumor lanzado por TV3 en su Telenoticies mitgdía!!!!
  No se descarta ( rueda de prensa donde estaban presentes entre otros, Matabosch, el tenor Vargas y el director musical Victor P.Pérez) que la huelga se generalice para TODAS las BOHEME.
  Eso si que sería dramático para el prestigio artístico del Liceu,dados los cuatro casts contratados!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: