IN FERNEM LAND

LICEU: CARTA DE SEBASTIAN WEIGLE A JOAN FRANCESC MARCO


Tal i com va fer Michael Boder director musical del Gran Teatre del Liceu, fins el mes de juliol d’aquest any, ara és Sebastian Weigle, el mestre director que el va precedir en el càrrec el que escriu una carta a Joan Francesc Marco, director general del teatre, alertant del perill que poden suposar certes accions en temps de retallades i de crisi.

Aquí us deixo la carta sencera:

19 comments

 1. Juli carbó i montardit

  És el missatge més sincer i pacífic que es pot transmetre a tanta bajacanada directiva. Voldria pensar que el Sr. Marco encara gaudeix de bons sentiments i un cor liceista. Que cartes com aquestes el faci recapacitar i adopti les normes més escaients per la continuitat i superació d’aquest Palau de l’Òpera del Liceu pel bé dels seus seguidors, dels músics i dels cors, així com de tot el personal que hi col·labora.
  Sr. Sebastian Weigle, malgrat no en sóc un asidu usuari vull agrair particularment el seun interès i la seva intercessió en aquest conflicte desastrós.
  Hi han molts teatres operístics en la resta del món, però a Catalunya solament n’hi ha un. Salvament-lo.

  M'agrada

 2. Muy correcta la carta Herr Weigle y desde el punto de vista técnico o profesional como músico, irreporochable.
  Pero me parece que el Sr. Marco que entiende de ópera lo mínimo o casi nada, tampoco captará o no querrá captar los argumentos de Herr Weigle, sencillamente porque Marco es un comisariado político que no está por la labor y sabe además que sus días como director general están contados y más después de la intervención parlamentaria esta semana del Sr. Mascarell.
  Por lo tanto y en estos momentos, creo que a Marco cualquier cosa que se le diga y no venga directamente de Mascarell, le entrará por un oido y le saldrá por el otro. Marco creo es pues actualmente, una marioneta cuyos hilos son movidos por el propio Conseller de Cultura

  M'agrada

 3. nati

  Quin home més “cabal”.
  Aquestes lletres transmeten coneixement , sensibilitat i prudència..
  Quina pena de país que deixa les direccions de les grans institucions de la cultura a persones amb carències enormes!

  M'agrada

 4. Josep Olivé

  Un altre director mereixedor d’una gran ovació quan torni a apereixer pel fossar del Liceu! Sebastian Weigle ha escrit una carta directa i sincera i comparteix fil per randa totes les nostres pors i inquietuts davant de tots els despropòsits de gestió i polítics que esta patint el nostre Liceu. És de destacar la seva menció en relació a la efectivament enorme contradicció que signifiquen els concerts Wagner/Bayreuth amb tot el que està passant i la referència que fa d’una millor adequació del conveni per a un millor desenvolupament de la tasca artística del teatre. Una molt bona notícia la d’aquesta carta, que afegeix pressió per a resoldre, el més aviat possible, una situació insostenible que només té una sortida: la de la dimissió del actual director general.

  M'agrada

 5. El compte

  Sense comentaris………..
  Que persones com en Sebastian Weigle li donin un respàs amb aquest estil, ja diu en quines mans està el Liceu.
  Un altre gran aplaudiment pendent!

  M'agrada

 6. Los dos directores hablan de conciertos gratis. Me parece una idea muy acertada el que la orquesta y el coro se acerquen a más gente con iniciativas de este tipo, que ayudarían a que Liceu vuelva a ser algo “de tots”, creando un vínculo afectivo con los ciudadanos (y con posibles patrocinadores privados que estarían encantados de financiar eventos de mayor repercusión mediática).

  M'agrada

  • manu

   Concerts gratis… i ells renunciaran als caixets?
   La cultura té un preu altíssim (en part pels caixets altíssims dels artistes que l’interpreten) per tant lo de fer concerts gratis és una bejenada, toal i absoluta.
   Ja veiem a què ha portat fer creure que la cultura no val res…

   M'agrada

 7. Demolidor!!. Un munt de veritats que haurien de fer pensar i molt al destinatari. En un país “normal” ja hi hauria hagut dimissions, però es clar que en un país “normal”, les coses tampoc haurien arribat a aquest punt.

  M'agrada

 8. SANTI

  Acabo de contestar a un comentari fet ahir d’una entrada de fa dies, que davant de la insensatesa poca cosa es pot esperar, i en canvi davant la insensatesa d’uns fets i d’una gestió barroera, el senyor Sebastian Weigle m’acaba de donar una lliçó de com s’ha de respondre.
  No per ser educat i respectuós, el discurs deixa de ser demolidor.
  És clar que arribat on hem arribat el destinatari d’aquest estirada d’orelles no és capaç d’entendre res del que està passant al seu voltant i el honorable Conseller tampoc, si encara s’encaparra en no admetre que va massa tard i que no pot esperar a setembre.

  M'agrada

 9. Isolda

  Amb tot el que s’ha escrit, dit i sobretot, les dues cartes molt concretes de Michel Boder i Sebastian Weigle, explicant situacions caòtiques que han viscut al propi Liceu quan eren els responsables de l’orquestra, no entenc com JFM encara estigui “al peu del canó”.
  Francament és trist i incomprensible que els màxims responsables de tirar els fils no els tallin d’una vagada.
  Tot plegat fa mal olor…

  M'agrada

 10. Montserrat tur

  Cuantes cartes, cuantes firmes , cuans comentaris critics faràn falta perqúe dimiteixi el sr. Marco i de retruc el sr. Mascarell ? .Aquesta ès la pregunta del milió . No estaria gens malament fer apostes per veure qui l’encerta, i com a premi un abonament per la propera temporada , com diuen ara , guai no?
  Joaquim , vull felicitar-te per la entrevista-xerrada qué he pogut escoltar entran al bloc “el cuadern de l’apuntador”; gràcies per ser com ets per tot el que ens dones i sobre tot que aixó ho poguis fer molts anys més,doncs ès una oportunitat que ens dones a moltes persones que ens sentim com si forem una gran familia, com tu bé dius la familia infernem….. on podem fer comentaris , expresar les nostres opinions vers diferens temes i en definitiva sentirnos com una colla d’amics que tenim la franquesa d’expresar-nos de manera diferent , peró sempre amb respecte. Enhorabona per aquest cinc anys

  M'agrada

 11. Una carta directa i valenta que jo signaria ben a gust. Em temo que el senyor Marco deu pensar que què li han d’ensenyar a ell de com portar un teatre d’òpera…
  Salutacions Joaquim!

  M'agrada

 12. la maca

  Molt bo el qu ediuen els dos directors: que l’orquestra i el cor interpretin més, que facin concerts gratuits. El Liceu és de tots, el paguem amb els impostos, però ara no és a l’abast de tots. pagem tots per a uns pocs.
  Lamaca

  M'agrada

 13. glòria

  En el moment en que a una persona se li encomana una tasca de prestigi, es tracta d’ un repte, és un orgull i és un compromís . El repte és estar a la alçada del que s’espera, doncs tothom està pendent del que facis i com ho facis .Un orgull és que t’hagin encomanat aquesta tasca, això vol dir que confien en la teva qualitat professional i en els teus resultats. Un compromís és el que tindràs amb tanta i tanta gent: públic habitual, públic esporàdic, els mateixos professionals que faràs venir, els mitjans de comunicació ,els altres teatres d’òpera d’arreu del mon…..Director General del Gran Teatre del Liceu….son paraules molt grans, sols ho pot ser algú que conegui i estimi el Teatre i la Òpera i això en aquests moments no es dona.

  M'agrada

  • Hola Glòria, benvinguda i gràcies per comentar.
   Cal saber si en el moment d’anomenar-lo per aquest càrrec ho van feien per els mèrits o per satisfer una quota de repartiment de càrrecs entre els disponibles d’un determinat partit polític.
   Fins ara i des de que el Liceu s’ha reconstruït, els directors generals provenien directament de les òrbites dels corresponents partits que han governat el nostre país.
   Potser ja va se’n hora que es doni més importància al perfil professional i als èxits obtinguts en els càrrecs anteriors per saber si és o no és la persona adient.
   Joan Francesc Marco té un CV aparentment idoni, altre cosa és l’obra que ha deixat per allà on ha passat i això també hauria de comptar. Segurament sense l’aparell del partit al darrere no hagués arribat tan amunt i ens haguéssim estalviat alguns disgustos.

   M'agrada

 14. Marta B

  Molt ben dit S. Weigle!

  Joaquim enhorabona per l’entrevista que et va per P. A. Jariod i que he escoltat a través del seu blog “El quadern de l’apuntador”, t’expresses molt bé i amb entusiasme, em vaig sentir molt orgullosa de formar part de l’univers d’infernems.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: