IN FERNEM LAND

UN RECORD PER A KUNDRY


Monestir de San Millán de Yuso (La Rioja)

Monestir de San Millán de Yuso (La Rioja)

Em fa molta pena haver d’escriure aquest apunt, molts no sabreu ni de qui estic parlant, però diumenge ens va deixar Kundry, un home excel·lent, bo, amabilíssim, molt culte i sensible.

Els que em seguiu des de l’inici d’IFL el recordareu, no escrivia molt però ens havia deixat aportacions magnífiques. Li costava llegir en català, però s’esforçava i gaudia molt de la música, la gaudia intensament i era un goig escoltar-lo parlant de Wagner i amb la passió  que ho feia.

Aviat farà dos anys que ens va deixar el darrer comentari, ja estava malalt i ens va dir que Mozart, Abbado i Pollini l’ajudaven a lluitar.

Vam compartir amb ell uns sopars magnífics a la sortides del Liceu, amb l’Amfortas, Pilar i tota una colla d’amics, on barrejàvem amb ordenada anarquia l’òpera, la política i mil i una altres foteses, però el que mai podrem oblidar és la Setmana Santa a Ezcaray, on ell i la seva colla ens van fer passar dos dies absolutament inoblidables.

La darrera vegada que vaig parlar amb ell per telèfon em va dir que el tractament que li estaven fent semblava que era tot un èxit, que potser s’hauria de tractar tota la vida però estava exultant i la veu ressonava molt més ferma, animada i segura que la trucada anterior i de cop tot es va aturar, diumenge va morir.

Per a ell tota la meva estima, per a tots els seus el meu condol i la meva abraçada més dolça i reconfortant, Pilar, Amfortas, Pablo, Javier, Maras, Luis, Vega…

Impossible oblidar-lo, impossible oblidar aquell sopar genial a casa seva envoltat d’uns amics tan acollidors i magnífics com ell, impossible oblidar aquelles visites al Monasterio de Cañas, a l’imponent Monaterio de Yuso o a Santo Domingo de la Calzada, en un recorregut cultural arquitectònic excepcional.

Kundry, t’acomiado amb Tristan und Isolde, amb la versió que més m’agrada, sé que era una de les òperes que més estimaves i per tant em sembla just que sigui el record musical que jo vulgui deixar de tu a IFL.

Victor, escolta en pau!

52 comments

 1. pfp

  también él te quería y te admiraba, Joaquim, qué será la música que tan buenos amigos hace!?…
  te mando un abrazo de parte de toda la familia riojana, también de mi padre, que con mi ayuda ha entendido y se ha emocionado al leerte, pero mas ganas que tengo de dártelo de verdad, Joaquim, (además me debes un par de cañas en Madrid), otro abrazo grande también para Fede. Pilar

  M'agrada

  • Era una gran persona, querida Pilar, poseedor de una elegancia natural tanto en su comportamiento como en su conversación. Le recuerdo con sumo cariño. Fue un espléndido compañero en nuestros días en Ezcaray y sus apartes conmigo fueron extraordinariamente informativos sobre todo lo que íbamos visitando.

   Otro abrazo grande grande también para tí y para todos los tuyos, en especial para tu hospitalírísimo y entrañable padre.

   Fede

   M'agrada

  • Pilar, he recibido el abrazo inmenso de toda esta increíble familia, de la misma manera que siempre he recibido el cariño, la amistad y ese no sé qué que ha hecho que desde el primer día seáis todos muy míos.
   Para Víctor siempre habrá un recuerdo cuando escuche a Wagner, con lo cual ya te puedes imaginar que lo tendré muy, pero que muy presente.

   M'agrada

 2. Amfortas

  Moltes gráciles Joaquim per aquest post tan emotiu en record d’en Victor.
  Victor: he escuchado con gran emoción la propuesta de Joaquim del Tristan y se me han escapado las lagrimas recordando las veces que en el Liceu escuchando las operas de Wagner llorábamos con la sublime música de Wagner. El jueves en Ezcaray escuchare el funeral de Siegfried de El capesvre desl deus que te gustaba decir a ti en catalán mas que en alemán y en castellano.
  Ell va ser qui fa molt ants em va possar el Nick Amfortas. I ell per mi serà Gurnemanz abans que Kundry.

  AMFORTAS

  M'agrada

  • Amic Amfortas, no podia ser d’altre manera.
   No hi ha cosa que em fes més il·lusió que acompanyar-vos dijous, però m’ho he estat mirant i no podrà ser, si-us-plau, quan soni la música de Wagner penseu que jo estaré al vostre costat.
   Vaig estar dubtant si acomiadar-lo amb Tristan und Isolde o Parsifal, que també em va dir que li agradava moltíssim, vaig decidir-me per el moment més exaltat i bell del duo, res de tristors i liebestod.
   Una abraçada

   M'agrada

 3. Olave

  Lo sentimos mucho. Mis condolencias para la familia, primos lejanos míos, (Pilar y su marido, su tía Elena y Maras…) con quienes nos conocimos hace bien poco tiempo a la salida del Liceo después de ver una función de Tristán e Isolda y que celebramos con una estupenda y entrañable cena en La Boquería. ¡Qué pena que aquellos momentos que compartimos en el restaurante recordando muchos años atrás en el pueblo riojano de Fuenmayor no puedan ya volver con todos los que estábamos presentes…!
  Lo siento muy sinceramente…

  M'agrada

 4. Nuria

  Yo solo soy en esta familia una pariente recién llegada, pero si a los que le conocíais os duele la perdida de un amigo, os diré que me sumo a vuestro dolor y añado que lo escrito por Joaquín es una inspirada despedida. Lo siento

  M'agrada

 5. Josep Olivé

  Sap greu. No el coneixia però tot el que llegeixo em parla d’una persona entrenyable i que disfrutava amb les mateixes coses que els que pasem per aqui disfrutem. Ho lamento.

  M'agrada

  • Si l’haguessis conegut Josep, estic segur que com tots nosaltres haguessis gaudit molt de la seva sapiència, educació, tracte exquisit i bonhomia que desprenia. Era fàcil estimar-lo, com tota la família, estan dotats d’unes qualitats humanes i d’una sensibilitat fora del comú.

   M'agrada

 6. Maribel i Victor

  No lo conociamos, pero habíamos leído sus comentarios y en esta gran familia que somos todos los seguidores de In Fernem Land la pérdida de uno de sus miembros siempre es dolorosa.

  M'agrada

 7. Jaume T.

  Em sembla que l’havia conegut. No era potser el germà de la Pilar? Quan he vist a la llista el noms de Pilar, Pablo i Javier, m’ha semblat massa casualitat.

  M'agrada

 8. Creo que nunca he sentido un dolor tan sutil, vidrioso, intangible, y a la vez tan hondo y cercano. Tal vez porque nunca le he conocido, pero hemos compartido músicas, y eso, como bien dice Pilar, une mucho.

  Mis sentimientos más sinceros a toda su gran familia.

  M'agrada

 9. pfp

  MUY EMOCIONADA, agradezco querida familia de IFL estas muestras de cariño que nunca voy a olvidar y que tanto ayudan tras una perdida que deja tan gran vacío. Gracias querido Joaquim, por ser tú,!como no! , el artífice de ello.

  Todo mi cariño y mi amistad. pilar

  M'agrada

 10. eva d

  Gràcies per fer-nos recordar que l’essència de les persones és intangible, com la música, però també com la música penetra des de la invisibilitat i s’hi fixa per sempre. Paradoxes de la vida. Gràcies Joaquim, per fer-nos-en partícips encara que no el coneguéssim personalment. Hem conegut la seva essència a través teu i d’altres infernemlandaires, alguns d’ells molt propers a en Kundry. Una abraçada forta a tot@s vosaltres.

  M'agrada

 11. simone

  nomes recordo el seu nom d’alguna entrada que va fer perque em va cridar l’atencio qu’es digues Kundry. Ho sento molt. Les mevs condolencies a la seva familia i el seus amics. Una entrada molt emocionant, Joaquim. Gràcies.

  M'agrada

 12. bocachete

  Ho sento. M’havia saltat aquest missatge i ni l’havia vist. Sí que feia temps, sí, que no llegíem res… en recordo el nom, però pensava que era una senyora, per això del nom de Kundry…

  En tot cas, el meu condol als parents i amics, que, sigui evitable o inevitable, un fet aixi entristeix i costa de pair. Ho sento. És un bonic record i una bonica música de comiat.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: