IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE LA FAVORITE (Aldrich, Shi, Tézier, Furlanetto; Boussard,Allemandi)


La favorite a Toulouse Tezier-Aldrich

Ludovic Tézier i Kate Aldrich a La Favorite de Donizetti al Théâtre du Capitole de Toulouse.

No existeixen les casualitats, em penso que en això estarem tots d’acord, el cas és que avui us porto la retransmissió de la versió original francesa de l’òpera de Gaetano Donizetti, La Favorite que va tenir lloc a al Teatre Capitol de Tolosa de Llenguadoc el passat 16 de febrer de 2014.

Doncs ahir la causalitat va fer que la meva germana em digués per la nit, quan ja tenia tot el material preparat i tan sols em quedava escriure l’apunt, que avui fa 35 anys que va iniciar la relació amb el que encara a dia d’avui és el meu cunyat i ves per on, d’aquell dia me’n record molt bé, ja que ella va esperar que jo tornés del Liceu per anunciar-m’ho amb la lògica il·lusió d’una noia enamoradíssima. Aleshores no hi ha havia ni telèfons mòbils, ni xarxes socials, ni res que pogués anticipar-me la bona nova fins arribar a casa i tot just passar la porta m’ho va dir. I quina òpera vaig veure aquell 27 de febrer de 1979? Efectivament La Favorita, en la versió italiana tradicional, que és la per aquells anys es feia al Liceu. Cal dir que a Barcelona La Favorita sempre havia estat una òpera de repertori, un fet veritablement excepcional  ja que en no gaires més teatres es representava aquesta obra, per a mi magnífica, de Donizetti.

En aquella darrera representació havia de cantar Franca Matiucci, però per aquelles coses imprevistes que segur sabrà el nostre amic Jaume, no ho va fer i en el seu lloc van cridar a corre-cuita a Rosa Maria Ysas que va salvar la representació amb quelcom més que dignitat, el baríton italià Antonio Salvadori va ser el Rei Alfons XI, i el tenor, per aquells anys molt assidu al Liceu, Umberto Grilli va ser Fernando. Inés va ser la magnífica i bellíssima Maria Uriz i Giovanni Gusmeroli era Baldasarre, mentre que Alfred Heilbron va cantar el rol de Gasparo. Va dirigir l’orquestra un altre habitual de la casa Gianfranco Rivoli, mentre que l’escena va anar a càrrec de l’inefable Dídac Monjo, no cal dir res més. En aquells darrers i paupèrrims anys de la gestió de l’empresari Pamias, el senyor Monjo i la seva senyora, la Lolita Poveda, eren l’objectiu de les ires de tots els joves com jo, que desitjàvem veure en el Liceu espectacles amb la mínima digitat escènica que ells, entre molts antres que ens visitaven,  no oferien.

Perdoneu que m’hagi allargat amb aquest preàmbul, però sense saber-ho ahir vaig demorar la publicació d’aquest apunt per parlar-vos del magnífic Amor Brujo que va gravar Estrella Morente amb el mestre Pons dirigint l’ONE, i és que tot estava conjurat, encara que jo aparentment no ho sabés, per fer coincidir avui aquesta feliç coincidència.

La versió que avui us proposo té per a mi tres punts d’interès, només tres, no us enganyaré:

En primer lloc l’òpera en la seva versió original francesa (2 de desembre de 1840), i els altres dos, les veus de Kate Aldrich, la magnífica mezzosoprano nord-americana que ja em va agradar moltíssim a la Zelmira de Pesaro, allà cantant un rol Colbran, i el baríton francès Ludovic Tézier, en un rol majestàtic, ideal per a ell. No debades el baríton francès repetirà rol en el proper Festival de Salzburg on han previst una versió luxosa en versió de concert, dirigida per Nello Santi, amb Garanca i Flórez.

La resta d’aquesta producció no m’interessa. La direcció d’Allemandi s’inicia plana i agafa una mica més de caliu als dos darrers actes, potser massa tard. La producció escènica és estàtica, buida, plana i amb pretensions de ser alguna cosa, no ajuda gens l’escenografia quasi inexistent i un fons canviants tan indefinits com distants, ni el vestuari de Christian Lacroix que clama venjança divina. Només cal veure com han engiponat al pobre Fernand que sembla que acabi de deixar Star Trek per incorporar-se a La Favorite sense temps per canviar-se.

El tenor xinès Yijie Shi, a qui no tinc en gran estima després de “patir-lo” a Pesaro d’on va sortir com si fos quelcom veritablement notori quan en realitat era una veu ínfima de contraltino amb els aguts corresponents i un cert gust imitat més que veritablement sentit, no em sembla la veu idònia, ni tan sols una veu aproximada al que necessita el rol. Després dels Fernando de Pavarotti, Kraus o el primer Aragall, escoltar el de Shi és com un acudit de pati d’escola. No és que Juan Diego Flórez em sembli el tenor ideal, però com a mínim a manca de cos i gruix vocal, ens oferirà una lliçó de cant i tant els recitatius com les intervencions solistes o concertants tindran un sentit dramàtic comprensible. Flórez sap el que canta i com ho canta, Shi fa notes i s’ha aprés la part que correspon al seu rol. Cal dir al seu favor que la veu és lluminosa i clara i també que ell no era el tenor previst i que es va aprendre el rol corre-cuita, però per a mi mai hagués hagut d’acceptar la proposta. El seu cant em deixa tan indiferent com fred i decebut, jo diria que com tants d’altres està mal aconsellat. Finalment, o bé la veu ha guanyat volum, o els micròfons desvirtuen la projecció real, al seu favor és clar, ja que el teatre més que petit de Pesaro no el sentia ni la meitat que en aquest Ferrand.

Tampoc estava previst que Kate Aldrich fos la Leonore, però després que  Sophie Koch s’apartés del projecte la van haver d’anar a buscar i l’elecció no podia ser més afortunada. A Aldrich se li ha enfosquit una mica la veu i sense ser una mezzosoprano dramàtica, té tot el registre i canta amb molta distinció i varietat expressiva. No confon Leonore amb Amneris o Eboli, com altres il·lustres col·legues fan fet. Sap donar al rol tot l’arc expressiu i acaba fascinant amb una actuació admirable. Sap regular la veu amb intenció i com que el rol no requereix de grans coloratures, emfatitza la seva actuació amb un estudiat i controlat estil belcantista. L’acompanya a més a més, una figura que segueix els models elegants del seu cant.

L’altre gran interès de la representació és Ludovic Tézier que amb la seva adequada, cmpacta i bonica veu, atorga amb l’estil egregi i estàtic que el caracteritza, el perfil idoni per al Rei Alfonso. Alguna oscil·lació i dubte, no acaben enterbolint la magnífica prestació.

El baix Giovanni Furlanetto, que no s’ha de confondre amb Ferruccio, mai ha estat, ni en els seus anys gloriosos, un cantant destacable, ara que sembla que estar en el declivi lògic de la carrera de tot cantant, em costa trobar-li algun punt on aferrar-me per no dir que caldria que anunciés la seva retirada.

No crec que la veu excessivament soubrette de Marie-Bénédicte Souquet sigui la més idònia per cantar Inès, però resolt amb sense problemes l’inici de la segona escena.

Segurament no serà La Favorite de “nos rêves”, però tampoc tenim tantes versions per escollir, sobretot en francès, i a l’espera del que succeeixi a Salzburg aquest estiu, benvinguda sigui.

Com que hi ha un vídeo a Youtube amb l’òpera sencera, us la deixo, i així podreu decidir si baixar o no, els tres enllaços que us proposo.

Gaetano Donizetti
LA FAVORITE

Kate Aldrich Léonor de Guzman
Yijie Shi Fernand
Ludovic Tézier Alphonse XI, roi de Castille
Giovanni Furlanetto Balthazar
Alain Gabriel Don Gaspar
Marie-Bénédicte Souquet Inès

Orchestre national du Capitole
Chœur du Capitole 
Direcció del Cor: Alfonso Caiani

Direcció musical: Antonello Allemandi
Direccióescènica: Vincent Boussard
Escenografia: Vincent Lemaire
Vestuari: Christian Lacroix
Disseny de llums: Guido Levi

Théâtre du Capitole de Toulouse 16 de febrer de 2014

ENLLAÇ VÍDEO (3 arxius flv.)
El vídeo té subtítols en francès.

http://rapidshare.com/share/92B0183522AEBE6AADD3F999BE64A144

I jo sempre penso amb el repertori que ha deixat escapar Roberto Alagna, la veu idònia per aquest repertori romàntic/belcantista i encara més si pensem amb la seva dicció francesa immaculada i “séduisante”. Ell perd el nord amb altres reptes sempre mal resolts.

23 comments

 1. dandini

  M’encanta el gust musical (imitat o sentit ? Només Déu ho sap ) de Yijie Shi.Potser el secret està en el domini excel·lent dels “portamenti” i del cant lligat en piano.Només he sentit “La vergine” i el duo i “Ange si pur”.La veu te segons el video una projecció similar a la de Kate Aldrich(coneguda al Liceu i magnífica també) a no ser que hi haigi una “mano negra” xinesa que ho haigi trucat.
  Crec que és un cantant que se t’ha creuat desde el primer dia.Una mica l’història d’ Evelyn Herlitzius.(desamor a primera vista) per posar un de tantíssims exemples. La reacció del públic del Capitole no sembla recolzar la teva tesi.Quan tingui temps sentiré tota l’obra que m’agrada molt.

  M'agrada

  • Cadascú,benvolgut Dandini, té les seves coses, les seves “Herlitzius”, jo m’estimaria més per aquest rol a Beczala, Polenzani o Jordi, cantants que tu no valores gaire.
   Ja ho veus que n’és de fàcil això de buscar les pessigolles.
   Jo no sé si tu has escoltat en directe a Shi, jo sí i a mi el públic de Tolosa no m’ha de convèncer de res, el tenor sí i com que de moment no ho ha fet ni a Pesaro ni en aquesta Favorite, no t’amoïnis no ens barallarem, tot per a tu.

   M'agrada

 2. Angel Moreno

  Una sugerencia. Rapidshare da permanentemente el mensaje “file owner’s traffic exhausted”. La sugerencia es usar el servidor mega.co.nz que es gratuito y no tiene este problema.

  Y muchas gracias Joaquim por lo que nos aportas y ayudas a muchos aficionados.

  M'agrada

  • Gracias Angel y bienvenido.
   ¿Sabes si mega.co.nz me permitiría almacenar durante tiempo indeterminado la cantidad de archivos que os he dejado en RS y que aún están disponibles?
   Lo que no puedo dejar son los archivos por espacios cortos de tiempo, y necesito mucha capacidad de almacenamiento.

   M'agrada

   • Angel Moreno

    Yo uso la cuenta gratuita de mega desde que empezó, hace un año, y los ficheros no se borran. Esta cuenta permite hasta 50 gb y a partir de ahí hay que pagar. Lo que no sé es si con el volumen de descargas que tienes podría pasar lo mismo que con rapidshare cuando subes algo nuevo y todos queremos descargarlo a la vez. A lo mejor también pasa. Una posibilidad complementaria y para evitar pérdidas masivas, como las del drama de megaupload, que seguramente ya habrás pensado, es subir a un servidor y desde ahí transferirlo a otro sin tener que subirlo dos veces desde tu ordenador.

    En cualquier caso, que nos salga la cantinela del traffic exhausted es un problema menor porque es cuestión de esperar unos días. Aunque a veces nos pueda la impaciencia, como me ha pasado en este caso por escuchar a D. Ludovic en su majestuoso papel.

    Y de nuevo mil gracias por tus aportaciones y comentarios,

    M'agrada

    • Gracias a ti Angel.
     Tengo almacenados en RS cerca de 700 GB, por lo tanto la cosa tiene su importancia. Estoy apunto de llegar al límite, por el tanto me tocará borrar los archivos más antiguos, que no quiere decir que sean los menos bajados, pero ahora RS nos ha privad de saber el tráfico de cada uno de los archivos depositados, con lo cual he tenido que cambiar el criterio de eliminación para dejar paso a nuevas cargas con el material de los nuevos posts.
     Siguiendo los consejos generalizados de muchas personas en situaciones similares, por el momento me quedo en RS que es el servidor de descargas más seguro y con “mejor” servicio.
     Yo lamento los inconvenientes que ello conlleva a todos los que quieren hacer bajadas libres, pero con tanto material y el tráfico que se produce en FL, creo que a no ser que alguien me convenza de cambiarme, seguiré ahí.
     Un abrazo

     M'agrada

  • Svetlana

   On rutracker – http//rutracker.org/forum/viewtopic.php?t4680416, Magnet link – magnet:?xt=urn:btih:85D41541F712FD79D0A03B86F70798EF0C14D480.
   Even easier will to download when Joaquim will give each file a separate link (as he had done before) rather than10 files. (I’m currently trying to download file 4 is already 2 months, the rutracker will load faster)

   M'agrada

 3. alex

  Espero con impaciencia y a finales de Agosto, el audio o video que aparezca de alguna de las dos funciones de LA FAVORITE con este cast estelar anunciado ( Garanca/Flórez/Tézier/Colombara).
  Puede ser una de las grandes funciones belcantistas del año 2014!

  M'agrada

 4. dandini

  Juan Diego Florez ja ha fet 3 audicions del rol de Fernand .El debut va ser a Monte Carlo el 12 i 15 de Desembre amb Beatrice Uria Monzon ,amb un exit enorme segons els liceistes que hi van ser ,i el 18 de Desembre al TCE a Paris al costat de Daniela Barcellona.

  M'agrada

 5. Kate Aldrich es una cantante que nunca me defrauda y Ludovic Tèzier tiene sus altos y sus bajos. Confío que en esta “Favorite” tenga uno de sus altos. Cuando la vea juzgaré.

  Shi es uno de los tenores de voz más pequeña que yo haya escuchado en mi vida y además insignificante como actor. No recuerdo si estábamos en la fila 6 o 7 de platea del teatro Rossini de Pésaro cuando le vimos en “Le comte Ory”, pues bien a esa fila su voz llegaba con dificultad y en los conjuntos no se le oía. Por cierto la grabación videográfica de esa magnífica ópera de Rossini acaba de aparecer a la venta, después de 4 años y medio… Por lo visto no encontraban el técnico electrónico lo suficientemente hábil para separar la voz del tenor chino del resto y multiplicarla por 10 para que se le oyera. Que en esta “Favorite” se le oiga indica que todos los cantantes llevaban micro individual para la toma de sonido, con objeto de la retransmisión y de una posible edición en DVD, con lo cual se sube el volumen a quien convenga. La versión -también de Pésaro (2010)- de Shi en “Demetrio e Polibio” es deficiente también por su culpa. En ambas versiones en DVD está acompañado de una estupenda María José Moreno. Quizás haya habido un milagrito y la voz de Shi ha ganado volumen, pero grosor seguro que no y era de una endeblez aplastante. En cuanto a sus cualidades como cantante, cuando le “oiga” opinaré.

  M'agrada

  • És evident que aquestes gravacions no donen mai la realitat vocal dels cantants, com a molt pots verificar si canten bé, però mai volum i projecció. Aquest, atenent al que tu i jo varem escoltar en una llotja de primer pis al costat del prosceni, és a dir de l’escenari i per tant dels cantants, no tenen res a veure.

   M'agrada

 6. bocachete

  Grilli, Monjo, Rivoli, Ysàs, Uriz, Heilbron… quins records! Aquests noms eren els habituals a tots els programes de fa una pila d’anys… Què se n’ha fet? Deuen estar jubilats, la majoria, potser fent classes… I com passa el temps. I el cas és que algunes d’aquelles produccions, tan casolanes elles, eren ben dignes i, en algun cas podrien millorar algunes de les actuals. Jo, aquella Bohème amb les golfes del Constancio Anguera, la trobava encisadora i, almenys el que és la golfa, al primer i a l’últim acte, la millor proposta escènica de les que he vist en teatre, i que tendeixen a omplir l’escenari amb salons més grans que un palau. Si a més, l’habitaven un Carreras i una Caballé, també ajuda, però era una bonica producció, de pa sucat amb oli, però quin pa i quin oli…

  M'agrada

  • Jo em penso que ara no ho suportaríem. Aquella Bohème era entranyable i és cert que les dimensions escèniques del primer i tercer acte eren molt més raonables que la famosa producció de Zeffirelli que malauradament encara tornarem a veure en la producció del MET al cinema (a l’abril si no recordo malament), però no sé…crec que aquella mansarda ara a l’escenari del Liceu no ens agradaria.
   Recordar els noms d’aquells anys és tot un exercici de memòria i et fan venir imatges i vivències remotes.

   M'agrada

 7. SANTI

  He mirat una mica el Youtube. M’ha agradat ella, però penso que Garanca estarà molt millor. Ni aquest Shi, ni Flórez són tenors per cantar aquesta òpera.
  Flórez es va estavellar amb el Duca de Rigoletto i una mica amb Arturo de I Puritani, ara amb el Fernand de La Favorite crec que també traspassa els límits.
  Tézier comença a fer figa.
  No em baixo el vídeo.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: