La coincidències, que no existeixen, han fet que Alejandro Martínez a Codalario publiqués una entrevista molt interessant a Joan Matabosch i a Una tarda a l’òpera el magazine que dirigeix Jaume Radigales, va emetre ahir diumenge 21 de setembre, la presentació de la nova directora artística del Liceu, la alemanya Cristina Scheppelmann.
M’ha semblat molt interessant portar-vos les dues presentacions, i si voleu fem una posada en comú del que ens semblen les dues entrevistes.
Perdoneu-me, però jo no he pogut fer els deures, ahir diumenge va ser un dia una mica mogudet i només vaig tenir temps de llegir-ho, escoltar.ho i penjar-vos els dos formats.
Espero que ens sigui útil, ambdós diuen coses interessants, a en Joan ja el coneixem, a ella encara no.
Aquí ho teniu:
Cristina Scheppelmann
Enllaç amb la pàgina de Catalunya Música, premeu AQUÍ
I ara l’enllaç amb l’entrevista a Joan Matabosch a Codalario:
Premeu sobre el següent enllaç
“MI TRABAJO, EN OCASIONES, CUANTO MENOS SE VE, MEJOR RESULTA”
Bona setmana
Scheppelmann habla bien y parece sensata. Algo más conservadora que Matabosch en cuestión de producciones, pero en una línea similar en el tema de programación (o eso me ha parecido a mí). Demuestra ser una buena gestora cultural diciendo que al público hay que empujarlo poco a poco hacia nuevas cosas y que se siente en la obligación de promocionar a nuevos artistas y de promover la creación de nuevas óperas. Vamos, que me ha gustado mucho.
Todo suena estupendo, pero no es más que la teoría, ahora falta la práctica. Al igual que le sucedió a Pons, ¿cuánto de todo esto le dejarán hacer? Porque ese equilibrio que ella quiere podría no llegar a darse…
M'agradaM'agrada
Hace mucha incidencia en las óperas de nueva creación y eso con la taquilla no cuadra, lo sabemos y mientras estemos sujetos a criterios de estrenos, más políticos que realmente interesantes a nivel de creación, seguiremos asistiendo a estrenos y despedidas lamentables que solamente servirán para pagar unas cuotas inadmisibles.
Si el criterio es siempre la rentabilidad ella debería saber de antemano que en ese sentido lo tiene crudo. Veremos que es capaz de hacer, por quien se deja influenciar a nivel de obras y compositores a tener en cuenta y con que cantantes cuenta para llevarlo a cabo. Esto que parece baladí es esencial tratándose de óperas contemporáneas. Non es lo mismo estrenar A Streetcar Named Desire de Previn con Fleming Rod Gilfry, Elizabeth Futral i Anthony Dean Griffey, dirigida por el mismo Previn, o Anne Nicole, con Westbroek i Finley, dirihgiendo Pappano, que endosarnos esa carta de Amor de Lod Byron de Agustí Charles con un elenco insufrible. Si no tiene esto presente e insisten en forzar a que los compositores locales, por ser locales sean buenos o no, estrenen, vamos listos.
Por lo demás,, ya veremos
M'agradaM'agrada
No es que sea difícil, es dificilísimo… Si Matabosch ya se topaba con trabas por intentar programar obras importantes del siglo XX, imagínate si propones algo del XIX. Aún así, la idea de presentar obras nuevas de poca duración en el Foyer no me parece mal, siempre que sea a precios atractivos (para el teatro y para los espectadores). En el escenario principal, lo veo imposible (a día de hoy). Los artistas conocidos no se meten en este tipo de proyectos a no ser que el compositor tenga ya un cierto prestigio.
M'agradaM'agrada
A Matabosch el coneixem prou bé, diu coses interessants, coherents i intel·ligents, però la seva gestió al Liceu no va ser consensuada majoritàriament pel públic, ara potser el començarem a enyorar.
Ahir vaig escoltar el programa de Radigales i la impressió de l’entrevista a Scheppelmann és de molta prudència, no s’atreveix a mullar-se gaire, les intencions són bones tot i que molt teòriques, sempre mirant de reüll al director general.
Vol fer estrenes mundials amb cantants de primera per atraure al públic, això queda molt bé però no és molt real, si no venen per cantar les òperes de repertori, com han de venir per cantar Guinjoan, Soler, Casablancas o Charles?
Parla bé, s’expresa amb coneixement, però fins que no veiem la seva programació no podrem fer-nos una idea del futur. Creuarem els dits,
M'agradaM'agrada
Caldrà veure si el seu criteri, personalitat i bagatge com a gestora s’imposen als criteris menys artístics, més polítics i més comercials.
Si és bona amb un pressupost mitjà pot fer moltes coses, això és el que esperem.
M'agradaM'agrada
Sobre el papel nada que objetar al plan de Scheppelmann. Lanza algunas ideas que no son precisamente revolucionarias pero que le vendrían bien al Liceo.
Se olvida que el plan de la dirección general busca unos objetivos que quizás vayan utopía de los estrenos rentables.
Las grandes voces son esenciales, como los grandes directores y los grandes montajes, pero hay que buscar el equilibrio. No creo que Matabosch fuera partidario de este barbero que estamos padeciendo. Voces mediocres, montaje malo y supongo que barato. ¿Es rentable este barbero? ¿A nivel artístico también?
Esta temporada y la siguiente a Matabosch le caerán los fracasos del Liceo y del Real y quizás ni en un caso ni en otro el sea realmente el responsable, aunque como es lógico esta temporada del Liceo y la próxima aunque les hayan metido mano, son oficialmente suyas.
Aprovecho para solidarizarme con el post de ayer, hay que insistir en el cambio del modelo de zonas actual, es inadmissible.
M'agradaM'agrada
Convindria que deixessis constància del teu parer en l’apunt de les zones, ja que de ben segur serà llegit per qui realment pot fer alguna cosa al respecte.
Pel que fa a Scheppelmann hem d’esperar que aquesta declaració de intencions tan bon punt va ser nomenada tingui un reflex en les properes temporades. El que diu és sensat i interessant, però tot dependrà de si fa unes temporades tan interessants, com noves amb cantants que aportin realment relleu a les òperes, i òperes que no es limitin a aquelles que objectivament sabem que tenen més atracció a la taquilla.
Deixar-se emportar per persones que no en tenen ni idea d’òpera ens pot dur pel pedregar, espero que tingui personalitat per lluitar per un projecte veritablement artístic.
M'agradaM'agrada
Solament un apunt, un dibte sobre el teu comentari…. El Barbiere, no el va deixar ja programat i presentat en Joan Matabosch? Els cantans i les produccions no s’improvisen.
Les temporades es programen amb molt temps d’antelació… Es que a vegades sembla que en JM era meravellós, pero…
M'agradaM'agrada
A la alemána Scheppelmann, poco se le puede juzgar ya que acaba de aterrizar en el Liceu aunque lo que anticipa en la entrevista me parece en estos momentos, más que sensato.
De Matabosch ya se le conoce y yo me he manifestado bastantes veces y casi nunca he sido en diversos aspectos ( su exclusividad con su núcleo de amistades – ciertos regisseurs y cierta Agencia artística -, de los que no hace falta reiterar nombres ), partidario de su gestión artística
él ha sido uno de los cómplices – (con la acquiescencia de sus Jefes Directores generales -, de las brutales y costosas inversiones liceisticas en nuevas producciones y coproducciones escénicas, despreocupándose bastante de la necesaria mejora orquestal y del coro desde que asumió el cargo como Director Artístico del Liceu )
M'agradaM'agrada
Cada director artístico debe tener ofertas mil de agentes mil, dudo que Scheppelmann sea neutral en ese aspecto.
Su experiencia en Washington parece ser que le llevo a una confrontación con el señor Domingo, y la relación entre ambos parece que no es precisamente buena, eso no sé si es bueno o malo, no creo que nos perjudique, pero ahí está y sería interesante saber los motivos que llevaron a esa ruptura y a su marcha a los Emiratos.
Quizás su criterio artístico sea tan potente y sus convicciones tan firmes, cosa que me alegraría, aun desconociendo si sus criterios se adaptan a mis preferencias personales, que no se doblegó ante el mismísimo Plácido Domingo, cosa que sinceramente sería muy esperanzadora, porqué el temor que tengo es que sea demasiado adaptable al gusto de los intereses comerciales y de rentabilidad que le vendrán impuestos.
M'agradaM'agrada
Unes entrevistes molt interessants de dues persones ben diferents. A en Joan Matabosch ja el coneixem, a Cristina Scheppelman, no. El que m’agrada d’aquesta senyora és que ha treballat a diversos països del món amb cultures molt diferents i això és molt enriquidor, tant a nivell personal, com a nivell professional. Vull ser optimista i pensar que pot fer una bona feina al nostre teatre.
M'agradaM'agrada
Sí Marta, però treballar en diversos paisos no és prou garantia, si en els teatres que ha treballat no ha fet ben bé el que ha de fer aquí. Experiència no n’hi falta, ara bé, ha treballat en teatres bàsicament de caire privat i no sé si aquest és precisament el criteri que busca la direcció general, ja que aleshores els canvis poden ser molt més profunds del que suposa un canvi de orientació artística. El model és essencial.
Suposo que després d’aquesta presentació feta fa uns mesos, caldria que ens presentés una cosa més estructurada no tant una declaració de intencions, això també demostraria un canvi en positiu, ja que de Joan Matabosch això no ho varem tenir mai per escrit.
Si realment ella creu en el projecte que el mestre Pons va fer per l’orquestra i Cor del Liceu, caldrà que faci temporades on l’activitat dels cossos estables estigui perfectament alineada i equilibrada, i caldrà sense cap mena de dubte que el mestre Pons s’impliqui més en la direcció operística, limitar-se a un títol o dos cada temporada i a uns quants concerts, no em sembla una bona idea o al menys fins ara no ha donat els fruits esperats, a banda de la inversió econòmica que cal fer en ambdues formacions.
M'agradaM'agrada