IN FERNEM LAND

JOYCE DIDONATO PRESENTA STELLA DI NAPOLI AL GOWANUS BALLROOM DE NY (vídeo)


 

 

El nou disc de Joyce DiDonato aparegut el passat 1 de setembre s’anomena Stella di Napoli, i és un recull d’àries del període d’or del belcanto, amb els autors habituals: Rossini, Bellini i Donizetti, però també de Carafa, Mercadante, Pacini i Valentini, quelcom que atorga al treball discogràfic un interès afegit al que ja té en ser la mezzosoprano americana, artífex del recull.

Ja en parlaré amb més deteniment quan m’hagi escoltat el disc editat per Erato, però avui el document que us porto té un interès afegit i curiós, ja que es tracta de la presentació que va fer DiDonato el passat 3 d’octubre en el Gowanus Ballroom de Brooklyn (Nova York), una sala alternativa per a creadors i artistes multidisciplinars, que trenca motllos pel que fa a concerts de promoció discogràfica, una mica com aquell concert també promocional de Diana Damrau en un cabaret novaiorquès que us vaig deixar a IFL.

DiDonato “només” canta 6 de les 10 peces incloses en el disc, però amb les que tria ja ens podem fer una idea del repertori escollit, així com de la musicalitat i virtuosisme marca de la casa. La veu és la que és, però no hi ha dubte que l’artista garanteix màgia belcantista a dojo.

Les peces triades són:

 • Stella di Napoli (Pacini), Part I: “Ove t’aggiri, o barbaro”
  Adelson e Salvini (Bellini), Acte 1: “Dopo l’oscuro nembo”
  Zelmira (Rossini), Acte 2: “Riedi al soglio”
  La vestale (Mercadante), Acte 2: “Se fino al cielo ascendere”
  Le nozze di Lammermoor (Carafa), Acte 2: “L’amica ancor non torna… Oh, di sorte crudel” deliciosament acompanyada per un clarinetista.
  Saffo (Pacini), Act 3: “Flutto che muggi… Teco dall’are pronube… L’ama ognor qual io l’amai” (Saffo, Faone, Climene, Alcandro)  – Joyce DiDonato

El bis que ofereix no s’inclou en les obres del disc que es presenta, i no és altre que el tercet de Il Barbieri di Siviglia, aquí convertit en quartet en integrar als joves cantants que l’acompanyen en el final de Saffo i de qui lamento no saber els noms, com tampoc del pianista.

L’ambient és molt distès i agradable, sembla un concert per amics, tant que DiDonato es permet una distracció que la fa perdre la concentració de manera molt notòria, però no passa res, hi ha molt bon rotllo i és que la cantant és una gran artista, senzilla, propera i anti diva, el que curiosament la fa més diva.

Malauradament el concert no és amb orquestra (en el disc està acompanyada per Orchestre de l’Opéra National de Lyon sota la direcció de Riccardo Minasi, però a Brooklyn é sun pianista que ella no presenta i del que només puc dir que no es llueix gaire, l’acompanya amb ofici i passa que t’he vist. També intervé en la bucòlica ària de Le nozze di Lammermoor un clarinetista que ho fa prou bé.

En la darrera escena de Saffo, l’obra que tanca el disc i també aquesta presentació, intervenen un tenor, un baríton i una soprano, tots tres molt joves, del tenor potser en farem alguna cosa.

El vídeo és casolà però de qualitat, segurament fet per personal del mateix Gowanus Ballroom, no hi ha molts mitjans però si una professionalitat que el fa perfectament visionable.

Estic segur que el gaudireu els “Didonatistes” i els amants del belcanto.

ENLLAÇ vídeo

https://mega.co.nz/#F!Cw8jSJoR!EYyH3O4bqqPEBnxed6_pag

En el disc també s’inclouen les àries i escenes següents, que DiDonato no va cantar en aquesta simpàtica presentació:

Elisabetta al castello di Kenilworth (Donizetti), Acte 3: “Par che mi dica ancora” (Amelia), que caldria afegir a la trilogia Tudor per esdevenir Tetralogia Tudor (al costat de Anna Bolena, Maria Stuarda i Robeto Devereux)
I Capuleti e i Montecchi (Bellini), Acte 2: “Tu sola, o mia Giulietta… Deh! tu, bell’anima” (Romeo)
Il sonnambulo (Carlo Valentini), Acte 1: “Lasciami… Se il mar sommesso mormora” (Adele, Sofia)
Maria Stuarda (Donizetti), Act 3: “Io vi rivedo alfin… Deh! Tu di un’umile preghiera” (Maria)

Si voleu saber més coses del disc Stella di Napoli, us deixo aquests enllaços

http://www.warnerclassics.com/shop/3252560,0825646365623/joyce-didonato-stella-di-napoli

http://www.prestoclassical.co.uk/r/Erato/2564636562

https://www.youtube.com/watch?v=Y3AQjjwSBtg

 

 

13 comments

 1. julia

  ¡HOLA! ¡Que pequeño es el ciberespacio! Estoy inscrita en un taller de Historia de la Música en el centro cívico y un compañero me habló de este sitio. Lo he visitado, al modo que hacen los insectos curiosos, y es fantástico. Joaquim, agradezco su trabajo y al menos este trimestre aquí me tendrá, con alguna que otra pregunta o humilde comentario para perfeccionar. Gracias también a todos los participantes.

  M'agrada

  • El disc a priori és d’obligada audició. Aquest vídeo incita a la compra si bé el format piano li resta el que la presència i simpatia de l’actuació en directe li atorga.
   Quan hagio escoltat el CD en tornaré a parlar.

   M'agrada

 2. Arrigo

  Muchísimas gracias. Estoy deseando ver el video y ver a la diDonato en directo la próxima semana!!!! 🙂 Aunque no nos conocemos, veo por tu blog que te vienes a Madrid a disfrutar de la ópera, espero que te animes también a Alcina (además con Alice Coote). A ver cuándo se atreven a poner más ópera barroca escenificada, ¡con lo buena actriz que es la diDonato!. Abrazo

  M'agrada

  • No tengo previsto ir a Madrid, no sé donde has podido sacar esa conclusión, ya me gustaría ya, pero de momento es imposible.
   Espero que Alcina sea un exitazo, es una ópera bellísima i Coote hace una creación.

   M'agrada

   • Arrigo

    Sería uno de mis “whisful thinking” 🙂 De las ganas que tengo de verla querría que toda la gente interesante también estuviera allí. A ver si se viene más la diDonato y se hace unos tours más amplios. En el video superencantadora. Gracias

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: