IN FERNEM LAND

TRIANT UNA STUARDA


François_Clouet_-_Mary,_Queen_of_Scots_(1542-87)

El dia 19 s’inicien en el Gran Teatre del Liceu les representacions de Maria Stuarda, la bellíssima òpera de Gaetano Donizetti.

Jo us proposaré una tria exhaustiva, ja que en aquesta ocasió són 12 les versions que haureu d’escoltar de la cavatina (ària i cabaletta) d’entrada de la protagonista “Oh nube! Che lieve per l’aria…Nella pace del mesto riposo”, i per aquest motiu en aquesta tria podreu escollir-ne 4, les quatre que més us hagin agradat.

Són 12 versions magnífiques, aquí les teniu

Stuarda 1

Stuarda 2

Stuarda 3

Stuarda 4

Stuarda 5

Stuarda 6

Stuarda 7

Stuarda 8

Stuarda 9

Stuarda 10

Stuarda 11

Stuarda 12

I ara podeu triar-ne 4, marcant les 4 versions que us hagin agradat més i després premeu VOTE

La tria estarà activa durant una setmana, fins la mitjanit del divendres 12. El dissabte 13 de desembre publicaré el resultat i el nom de la Stuarda més triada.

Un comentari

  1. dandini

    L’ària es segons el meu entendre molt poc inspirada musicalment ,a gran distància de “Prendi per me sei libero” d’Adina , “Regnava nel silenzio ” de Lucia o “Il faut partir” de Marie.Sempre he tingut els meus dubtes de el gran Gaetano es cregués de debó la bondad de Maria amb un darrer acte massa
    monotemàtic amb la omnipresència de la protagonista fins el límit i bastant poc eficaç desde el punt de vista dramàtic.Tot aixó ha portat a convertir aquesta obra en un vehicle força estèril d’admiració de la diva del moment.Veurem si la versió de Joyce Di Donato trenca amb aquesta caduca tradició i aporta algun sentit espiritual o dramàtic al rol.
    De totes les versions que portes m’ha sorprès agradablement la nº 8 .A la caballetta que és la part més inspirada hi ha una mica de tot .Hi ha casos que fins i tot costa reconeixer que és una caballetta.
    A mí la que m’agrada més és la del debut(1971) en el rol de Joan Sutherland .La trobo especialment motivada i coincideixo plenament amb la reacció del públic present a la sala.

    M'agrada

    • duran

      Homa¡ posats a dir quina ens agrada més, per a mi ni ha dos versions de les cuals quina es mes bona, son de la gran Montserrat Caballé i de la Edita Gruberoba peró esclar que aixo es mol personal i que yo respecto la teva opinió naturalment no faltaria mes. Saludos

      M'agrada

    • Deixat de romanços i d’espiritualitats, el primer que hauria de fer DiDonato és no adaptar la partitura original al seu gust, tota la partitura, és una burla. Les partitures no s’han de modernitzar, bé quan algú és inca`paç de fer allò que se’ls demana sempre poden adoptar aquesta absurda modernitat per intentar cola-nos un gol, com fa aquesta magnífica cantant en un rol que no és per a ella, per molt que ella digui que és el de la seva vida.

      M'agrada

      • jordi

        Efectivament. Ja ho vaig dir fa uns mesos i ho torno a dir,Joyce és bona cantant i actriu, i serà un gran espectacle, aniré i gaudiré, no problem. ARA, la seva veu no és Maria Stuarda. Menys mal que tenim a la que SI farà una gran interpretació , ni més ni menys que una ESPECILISTA en el bel canto i extraordinària intèrpret de Donizetti, precisament, jo diria que és de les grans especialistes en Donizetti, osigui que ens esperen unes bones representacions gràcies a aquesta cantant irlandesa, que he sentit molt i diria que és la veu ideal per Maria . Per cert ningú diu res de la Pizziolato, i és avui dia una de les millors mezzos del mon¡¡¡ sens dubte, les funcions del 2º repartiment seran de primera¡¡ Quim aniràs a les dues?

        M'agrada

  2. Jordi Isern

    Buf! Que difícil! Però ja n’he triat 4. He gaudit molt escoltant-les. Amb moltes ganes de saber de qui és cada una! Una bona preparació per a l’estrena de la setmana que ve, que ja s’acosta. Gràcies, Joaquim.

    M'agrada

    • duran

      Estic d’acord que les veus d’èpocas pasades donen molta nostàlgica, peró també si em de recordá les d’ebans no acabariem mai, els gustos son mol diversos i tots son respectables, yo ne triat 4 que per mi son estupendes

      M'agrada

  3. Kàtia

    Ja he votat i com estic molt enfadada he triat 4 que m’agraden moltissim i que a més a més son agressives excepte una que es la dulçura personificada.AH!!! I no he votat a qui es suposa que guanyarà que encara que canta divinament no m’agrada ni mica com persona.Ja sé,Joaquim que sempre em dius que només hem d’admirar el seu art però no puc.
    Estic contenta de posar-me les piles després de tants dies,a veure si dura.
    Gràcies per les 12 fantàstiques senyores amb que ens has obsequiat

    M'agrada

      • Kàtia

        No hi estic d’acord,entenc que són artistes però paralelament a la seva professiò son persones,només faltaria.El ser artistes no es excusa, d’això es serveixen i en alguns casos sí que hi quedaria bé dir que són dives.
        L’anterior comentari que faig i que no he votat es la No.8.Diria que no pot cantar una Stuarda sencera perqué no es la seva corda encara que en la mostra que has deixat ho fa molt i molt bé.Mira que si ara l’espifio i no es qui crec que es….mecachis..

        M'agrada

        • El dia que faci una tria d’honestedat, solidaritat, humanisme i bonhomia, d’acord, però si parlem de Maria Stuarda…
          La 8 és qui et penses i jo crec que l’hagués pogut cantar sencera, ja que com la DiDonato, és més soprano que mezzo, però aquesta crec que no s’adapta res. Tens molta orella clínica 😉

          M'agrada

  4. Ooops! Creyendo votar a la nueve, he dado un voto a la diez, que es una de las que menos soporto…
    Por cierto, temiendo salirme de contexto, ¿es posible conseguir el concierto homenaje de ayer a la Superba? Me interesa oir a Ángeles Blancas como Salome…
    Gracias por todo, Ximo.

    M'agrada

  5. Kàtia

    En la tria de les Stuardes n’he trobat una que m’agrada moltissim,crec que la conec però diria que no es el seu repertori,per aixó no l’he votat encara que està fantàstica.En aquesta diria que ens has posat a prove,Joaquim

    M'agrada

Deixa un comentari