IN FERNEM LAND

LUISA MILLER (Ciofi, Alaimo, Kunde, Montanaro, Melis, Szabo;Zanetti) vídeo


Em costa ser entusiasta davant de la Luisa Miller que avui us porto a IFL tot i que tothom s’ha posat d’acord en lloar als dos debutants en els rols, Patrizia Ciofi com a Luisa i Gregory Kunde com a Rodolfo. Comprenc l’entusiasme però no l’acabo de compartir.

Patrizia Ciofi i Gregory Kunde s’entreguen amb una intensitat lloable als dos rols i ambdós tenen allò que tan m’agrada en els cantants, implicació passional en el que canten, però és clar, jo no en tinc prou si la veu, l’estil, o la tècnica no acaben d’arrodonir la interpretació. Entenc que en el teatre aquests aspectes poden quedar en un segon nivell, però vista la representació assegut a casa amb la distància que atorga el propi mitja, l’emissió irregular, a vegades oberta, a vegades descontrolada, a vegades vorejant l’accident (Quando le sere al placido) acabin condicionant la interpretació de Gregory Kunde, massa lluny del cant verdià que m’agrada en a mi.

Patrizia Ciofi em sembla més convincent en aquesta Luisa que en la recent Violetta del Liceu. Luisa Miller és un rol molt complicat per a moltes sopranos, sobretot aquelles més spinto o dramàtiques que no acaben de tenir el domini del cant àgil i lleuger més propi del belcanto que el demanat per Verdi. En aquest sentit Ciofi es mostra no només adequada, sinó pletòrica i vocalment molt més segura que en el Liceu, però la part més dramàtica, com succeeix en la seva celebrada Traviata, pateix massa, i Ciofi fa moltes trampes per resoldre-ho, amb canvis de veu i color, per emmascarar sense gaire èxit la vocalitat. En qualsevol cas és un debut sorprenent que denota una vegada més que la cantant italiana és una força de la natura, malgrat les seves febleses i emissions afones.

La resta del repartiment és menys estimulant. Alaimo té una veu imponent que passats els primers cinc minuts, a  part de mostrar problemes de respiració, és bastant monòton i la seva contundent presència escènica juga en contra seu, ja que difícilment pot dissimular la seva nul·litat com a actor.

Els baixos, ambdós, són bastant lamentables, amb veus mal utilitzades, diccions impossibles o estils molt més que discutibles, però com que tothom està entusiasmat amb Ciofi i Kunde, potser no us adonareu del seu terrabastall.

La direcció musical de Massimo Zanetti és bona i l’escènica de  Jean-Claude Fall és quasi inexistent, i el que existeix és molt poca cosa, senzilla i molt, però molt provinciana.

Els fans de Kunde i Ciofi xalaran…      

Giuseppe Verdi
LUISA MILLER

Conte di Walter: Luciano Montanaro
Rodolfo: Gregory Kunde
Miller: Nicola Alaimo
Luisa: Patrizia Ciofi
Federica: Cristina Melis
Wurm: Balint Szabo
Laura: Alexise Yerna
Contadino: Stefano De Rosa

Director musical: Massimo Zanetti
Director d’escena: Jean-Claude Fall

Liége, Opera Royal de Wallonie 4 de desembre de 2014

ENLLAÇ VÍDEO

https://mega.co.nz/#F!4NkxyDzC!mYmEW2FuupSsRDoc3-1MkA

Bon diumenge!

11 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de diciembre de 2014 | Beckmesser

 2. Jan

  No vaig xalar, pero vaig trobar que el treball de ciofi i kunde per assolir amb nota el repte té moooolt mèrit.
  Kunde ho passa una mica malament quan es tracta d’aguantar llargues frases i quan ha de baixar avall, però en els moments més heroics està magnífic. No és el millor verdi que ha fet.
  La ciofi està infinitament millor aquí que al Liceu. Li falten els greus però com que és una cantant que ho dona tot i vol dir la veritat (vull dir que no és gens artificial) i a més en aquesta funció la veu li respon fantàsticament (?) fa tot un èxit.
  La direcció de Massimo Zanetti molt notable.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: