IN FERNEM LAND

BILLY ELLIOT LIVE


billy elliot

L’any 2000 el director anglès Stephen Daldry dirigia Billy Elliot, la història d’un nen d’onze anys fill i germà de miners i orfe de mare, en un poble miner del nord de Anglaterra i en el context de les grans vagues de miners de 1984/85. que lluita per fer el seu somni fet realitat en descobrir en la dansa la seva alliberació artística i humana, en mig de l’hostilitat social i també la familiar que no pot acceptar-ho.

La pel·lícula va obtenir un èxit de crítica i públic grandiós, tant que posteriorment i seguint la cronologia inversa al que acostuma a passar, un escriptor, Melvin Burgess, va escriure’n una novel·la, i cinc anys més tard de l’estrena de la pel·lícula es va estrenar al West End de Londres, la versió musical, amb música de Elton John i llibret i cançons del mateix guionista de la pel·lícula, Lee Hall.

El musical es va estrenar el  11 de maig de 2005 en el Victoria Palace Theatre de Londres, on encara s’està representant a dia d’avui (té previst que es perllongui durant tot el 2015), amb direcció de Stephen Daldry i amb coreografia de Peter Darling, igual que la pel·lícula original. Va guanyar 5 premis Olivier entre altres distincions , i quan es va estrenar a Broadway el 13 de novembre de 2008 va rebre 15 nominacions als premi Tony, de les que en va guanyar 10, sent juntament amb The Producers, el musical que més nominacions ha rebut.

El 28 de setembre de 2014 la representació de tarda va ser transmesa als cinemes de tot el Regne Unit i altres països, entre ells el nostre, si bé la difusió a casa nostra va ser nefasta, tant que no me’n vaig assabentar. Liam Mower, un dels tres actors que va participar a l’estrena va interpretar el rol de Billy quan ja és adult (escena veritablement emocionant i espectacular de la producció. Per aquesta ocasió especial es van reunir 25 actors passats i presents que han interpretat el rol de Billy al West End i es va incorporar una coreografia ad-hoc que arrossega a l’entusiasme del més asèptics. D’aquella transmissió que va motivar uns índex d’audiència espectaculars a Anglaterra i Irlanda ara s’ha llançat un DVD i Blu-Ray que va sortir a la venda el 24 novembre en el Regne Unit. Amb un repartiment que inclou a Elliott Hanna en el paper protagonista, i amb Ruthie Henshall com la senyora Wilkinson, la mestra de dansa, Deka Walmsley com el pare de Billy, Chris Grahamson com a Tony, el germà, Ann Emery com l’àvia i el sensacional Zach Atkinson com l’amic Michael, entre l’extens i brillant repartiment.

Jo ja no recordava perquè m’emocionava tant quan anava a Londres a veure musicals, i ahir a casa ho vaig recordar i enyorar.

El musical Billy Elliot és una autèntica meravella, no exempta d’un excés de melodrama que s’hagués pogut evitar en algun moment, però que funciona ja que és emoció pura, i si l’emoció està servida per tant talent artístic i creatiu com el demostrat en aquest cast que ha tingut la sort de ser immortalitzat amb la filmació, aleshores la combinació esdevé memorable.

L’obra que conté moltes parts parlades s’allunya per tant dels musicals operístics de música continuada que tant sovintegen ara, més aviat té un format clàssic, i com la pel·lícula, té una posada en escena sòbria com correspon a la història i el context, que defuig qualsevol espectacular grandiloqüència , si bé hi ha alguna que altra picada d’ull, lleu però contundent com la imprescindible “Expressing Yourself” o el impactant “Swan Lake” quan Elliot vola de la ma de l’Elliot adult.

El musical està dividit en els dos actes tradicionals, i té 16 números musicals (8 a la primera part i 8 a la segona), que són:

Act I
“The Stars Look Down” – Company
“Shine” – Ballet Girls, Mrs. Wilkinson & Mr Braithwaite
“Grandma’s Song” – Grandma
“Solidarity” – Ballet Girls, Billy, Mrs. Wilkinson, Miners & Police
“Expressing Yourself” – Billy, Michael, and Ensemble
“The Letter (Mum’s Letter)” – Mrs. Wilkinson, Mum and Billy
“Born to Boogie” – Mrs. Wilkinson, Billy, and Mr. Braithwaite
“Angry Dance” – Billy & Male Ensemble

Act II
“Merry Christmas, Maggie Thatcher” – Tony and Partiers
“Deep Into the Ground” – Jackie
“Swan Lake” – Billy and Billy Older Self
“He Could Be a Star” – Jackie and Tony (called “He Could Go and He Could Shine” in US productions)
“Electricity” – Billy
“Once We Were Kings” – Company
“The Letter (Billy’s Reply)” – Mum and Billy
Finale – Company

Elton John va escriure una partitura agraïda, amb homenatges i un petit tema plagiat de Les Miserables que no li tindré en compte, ja que juga bé en les dues vessants de la història, tant la social i el conflicte laboral que l’emmarca, com la més intimista que li permet jugar amb els clixés del gènere i també amb la part més sentimental on el music anglès es troba tan a gust amb les seves immortals balades. El tema que inicia el segon acte, una felicitació nadalenca emmetzinada a Margareth Thatcher, de gust discutible i teatralitat garantida, va ser a punt de ser tallat el dia que va morir l’antiga primera ministra, però finalment es va preservar, quelcom que diu molt de la veritable tolerància i democràcia del poble anglès. Aquí ja estaria en mans del Constitucional.

Les interpretacions ja he dit que són totes esplèndides, jugant de manera descarada amb l’emotivitat dels espectadors en els moment més punyents. Hi haurà qui això li semblarà trampós, però en el teatre això m’agrada, sobretot si ho deixen en bones mans, com és el cas.

Vocalment les cançons no semblen gaire exigents, si bé malgrat la poca exigència sap greu veure com a Ruthie Henshall el pas dels anys ha  deteriorat aquella veu esplèndida que tant ens va captivar quan va irrompre en el West End.

El DVD porta varietat de subtítols, també en català, si bé la traducció ha suavitzat i en algun cas tergiversat, el contingut original, a vegades deliciosament groller i malparlat, propi del context, de manera deixeu-me dir, ridícula.

Sé que els que sou al·lèrgics al musical no em fareu cas, de fet seria estrany que haguéssiu arribat a llegir fins aquí, però jo que us aprecio molt atots, no puc deixar passar l’ocasió sense recomanar-vos que us feu amb aquest DVD, sigui mitjançant un auto regal, o escrivint a tots aquells que en aquests propers dies aniran de bòlit col·locant regals a les sabates deixades al balcó o sota l’arbre de Nadal, per tal de que us el regalin.

No cal ni dir que els amants de la dansa han de fer un lloc a les seves prestatgeries per encabir-hi aquesta joia, i també els del teatre, i tots aquells que qualsevol espectacle amb nens els produeixi al·lèrgia també, perquè mai havia vist res semblant, i finalment es d’obligada visió per a totes les bledes assolellades amb el llagrimall sensible, se’n faran un tip.

Per a més (tota) la informació, podeu prémer:

 

8 comments

 1. Aún recordamos con emoción, cuando la vimos en Broadway en las navidades de 2011, como una de los mejores espectáculos vistos, supongo que mucho tiene que ver el dónde y sobre todo lo impecable que era.
  Gracias por darme esta idea para que Papá Noel, le haga inmensamente feliz.
  Petons

  M'agrada

 2. CarolinaM

  Aiisss!!! Me’l cagarà el tió aquesta nit? o me’l portarà el Pare Nöel? o potser hauré d’esperar als Reis? Confio en que el tingui ven aviat i el pugui gaudir aquestes vacances amb les netes 🙂 Sí, ja t’ho diré!! MOLT BON NADAL!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: