IN FERNEM LAND

PAPPANO DIRIGEIX “UNE CANTATE DE NOËL” DE ARTHUR HONEGGER (vídeo)


Antonio-Pappano

Avui us porto el vídeo d’un concert de la sempre estimulant Accademia Nazionale di Santa Cecilia sota la direcció del seu titular Antonio Pappano, interpretant “Une cantate de Noël” d’Arthur Honegger, la darrera de les composicions del compositor francès, escrita per a l’Orquestra i el Cor de Basilea.

El text de la cantata es fonamenta en texts litúrgics i de caràcter popular incloent Salms i el Glòria de la litúrgia llatina. Una característica notable és l’entrellaçament de nadales tradicionals en francès i alemany. Cal tenir en compte que l’obra va ser escrita per a una orquestra suïssa i Honegger va tenir ben present la diversitat lingüística del país, alhora que encara era molt recent el darrer gran conflicte bèl·lic i el missatge de pau que el cant de Nadal vol oferir, semblava idoni utilitzar dues llengües ben suïsses i alhora de dues nacions europees tan notòries. Honegger va escriure la cantata per a baríton solista, cor mixt, cor de veus blanques i orquestra, incloent l’orgue.

Honegger va ser un dels compositors més prolífics de l’anomenat grup del sis que pretenia ser la resposta al impressionisme i el wagnerisme.

La composició d’Une Cantate de Noël era una mena de testament espiritual del compositor. És, com ja he dit, la seva última composició àmplia, composta entre 1952 i 1953, dos anys abans de la seva mort, tot i que el projecte es remunta a 1937 quan el compositor es va reunir amb el poeta suís César von Arx (Basilea el 1895), i junts van planejar escriure una passió en dues parts, que s’havia de cantar en un període de dos ies a la ciutat suïssa de Selzach. Honegger havia començat a treballar en la partitura entre novembre de 1940 i febrer de 1941, insistint qen l’obra a finals de 1942 i de nou al desembre de 1944. Treballava sense pressa, perquè era conscient que l’estrena es podria fer en acabar la Guerra, però diverses circumstàncies van fer que el projecte s’endarrerís,  fins i tot acabada la Guerra. L’any 1947 Honegger va patir un atac de cor  però el pitjor va succeir dos anys més tard quan von Arx es va suïcidar, fet que va suposar que la Passió de Selzach quedés inacabada.

Uns anys més tard, el famós director d’orquestra i mecenes de la música contemporània, Paul Sacher va engrescar de nou al compositor en un projecte aprofitant la música escrita per la Passió per el que hauria de ser la Cantata de Nadal, com a obra per celebrar el 25 aniversari de l’Orquestra i Cor de Cambra Basilea previst per al Nadal 1951. Honegger aprofità la música ja escrita per a la Nativitat i va obviar les parts sobre la creació del món, el paradís terrenal, l’anunci de la vinguda de Crist. No obstant això, el deteriorament de la salut, agreujada per una flebitis i una embòlia pulmonar, li va impedir completar la partitura a temps. Es va estrenar al 1953 a Basilea, amb el baríton Derrik Olsen, sota la direcció de Paul Sacher, l’èxit va ser grandiós.

L’obra presenta una estructura simètrica, reunint texts populars i litúrgics, no arriba a la mitja hora de durada i està dividida en tres parts:

  1. De profundis clamavi
  2. Ne craignez point
  3. Laudate Dominum omnes gentes

En la secció central és on Honegger introdueix les cinc nadales populars de diverses procedències, la majoria de les quals són familiars per a nosaltres: “És ist ein Ros entsprungen”, “Stille Nacht”, “Il est né li Devin Enfant”,“O du Fröhliche”, i la cinquena, probablement la menys coneguda, és del compositor Johannes Daniel Falk, i la va escriure  després de perdre quatre dels seus set fills en les mortals febres tifoides. L’any 1816 va dedicar la cançó als nens d’un orfenat que ell havia fundat. El text es va adaptar al període nadalenc i es va convertir en una popular nadala alemanya, “Est ist ein Ros”.

La conclusió comença amb un preludi orquestral dissonant i acaba amb un cant a la misericòrdia de Déu “Laudate Dominum omnes gentes”

Us deixo l’enllaç per descarregar-vos el vídeo de la retransmissió de la RAI, però si prèviament voleu escolta l’obra o mentre es va baixant us voleu familiaritzar amb ella, aquí la teniu.

ARTHUR HONNEGER
Une cantate de Noël (1953)

Orchestra, coro e coro di voci bianche dell’Accademia nazionale Santa Cecilia

Director Antonio Pappano
Director del Cor  Ciro Visco
Director del cor de veus blanques José Maria Sciutto
Jacques Imbrailo (baríton)

Parco della Musica, Roma, desembre de 2010

ENLLAÇ Vídeo

https://mega.co.nz/#!FVF0BLQK!uHFSTT79kTsOW7jSBloNaTBTEFWOBV7W8YbMo053iQ4

Crec que és una magnífica obra, alternativa a totes les que habitualment ens visiten any rere any per aquestes festes.

4 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: