IN FERNEM LAND

LA 9ª DE BEETHOVEN SEGONS RICCARDO CHAILLY A LA GEWANDHAUS DE LEIPZIG (vídeo)


Chailly Gewndhaus

L’any 1918, encara en plena Gran Guerra, l’Institut per a l’Educació dels Treballadors de Leipzig va decidir que el darrer dia l’any era una data especialment adient per interpretar la 9ª simfonia de Beethoven com a cant de  germanor i pau aprofitant l’himne de l’imponent quart moviment amb l’oda de Schiller.

Aquell concert ha esdevingut una tradició que està a punt de celebrar el centenari i la versió que s’ha celebrat enguany a la Gewandhaus ha comptat amb Riccardo Chailly al capdavant del Cor i l’Orquestra de la casa amb el  reforç del  MDR Rundfunlchor, el cor de veus blanques de la Gewendhaus i els solistes: Luba Orgonášová (Soprano), Iris Vermillion (mezzosoprano), Steve Davislim (Tenor) i Thomas E. Bauer (Baix). La versió és molt vibrant i contundent, no se si serà acceptada per a tothom però us deixo el vídeo de la retransmissió televisiva que de ben segur la majoria agraireu.

La novena de Beethoven és tan definitiva que qualsevol altre concert d’aquests que es fan per celebrar el Cap d’Any queda esmicolat. De fet avui tocava portar-vos el vídeo del concert de La Fenice de Venècia amb Daniel Harding dirigint el Cor i l’Orquestra del teatre venecià, comptant amb la soprano Maria Agresta i el tenor Matthew Polenzani, però la proposta m’ha semblat tan carrinclona, tan banal i simple, que malgrat l’espectacular aportació vocal de Agresta, he cregut convenient canviar a darrera hora l’apunt. (no me’l demaneu, em nego a penjar-lo)

La bellíssima Venècia i la fotogènica Fenice es mereixen un concert a l’alçada de la història de la ciutat i el teatre, no una rèplica, amb ballet inclòs, del que es fa a Viena. La formula serveix, amb objeccions, per l’adotzenat homenatge anual a la família Strauss, però Itàlia té un patrimoni musical molt valuós com per acabar sempre escoltant el “Va Pensiero”, el “Sempre Libera” o l’inefable “brindis” de la mateixa Traviata, acompanyat rítmicament per els espectadors com si fos la versió italianitzant de la marxa Radetzky.

Beethoven, Leipzig i el mestre Chailly m’han semblat l’antídot perfecte davant de tant  mercantilisme estúpid del Cap d’Any musical.

Ludwig van Beethoven

Sinfonie Nr. 9 d-Moll op. 125, mit Schlusschor über Schillers Ode “An die Freude”

Riccardo Chailly dirigiert den MDR Rundfunkchor, Gewandhauschöre und orchester.

Luba Orgonášová (Soprano),
Iris Vermillion (Mezzosoprano),
Steve Davislim (Tenor)
Thomas E. Bauer (Baix).

Live aus dem Gewandhaus Leipzig 31/12/2014

ENLLAÇ vídeo

https://mega.co.nz/#F!oZFwAD7Y!EYBKx8q98ZmTGXYQC_S_lA

Poseu la sabata al balcó, aquesta propera nit els Reis de l’Orient us deixaran un paquet al portal de casa vostra, és la carta que IFL va escriure per a tots vosaltres.

8 comments

 1. Encara no l’he escoltat però estic totalment d’acord amb això de l’antídot perfecte davant del mercantilisme estúpid del Cap d’Any musical. En començo a estar fart dels concerts i concertets de cap d’any, que han proliferat com els bolets. I el de Viena, com a mínim tenen grans directors i una gran orquestra per a dirigir els valsets de sempre. Per descomptat, posaré la sabata al balcó!.
  Una abraçada

  M'agrada

  • El concert de Venècia, to i la factura luxosa del producte, amb un teatre que llueix molt, i una ciutat que fa goig sota les càmeres d’ARTE i sense càmeres, és d’un contingut ínfim. Tenir a disposició a Daniel Harding, Maria Agresta i Matthew Polenzani i fer el programa que fan (editat no arriba ni a l’hora de durada) és ridícul, però encara és més ridícul que mentre s’interpreten les peces orquestrals, els espectadors hagin de veure el cos de ball dansant en palaus bellíssims, coreografies carrinclones amb un vestuari carnavalesc.
   Per sort encara hi ha llocs com Leipzig que ho celebrem de manera brillant.
   Espero que el que t’has trobat a la sabata t’hagi agradat. 🙂

   M'agrada

 2. Eduardo

  Gracias Joaquim, hacía tiempo que tenía ganas de una nueva 9º. En cuanto al zapato, de hecho lo voy a dejar, aparte agua y pasto para los camellos, es que cuando lleguen a las antípodas, van a estar muy cansados, supongo…….

  M'agrada

 3. Fernando S.T.

  No sé que tal era el concierto de Venecia, pero esta novena me parece magnífica.
  Pongo el zapato en el balcón aunque no me parece justo que siempre seas tú el que haga de Rey
  Feliz noche

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: