IN FERNEM LAND

HIPOTECANT EL FUTUR


 

 

calendari

Potser per la situació personal o potser perquè llegir a Facebook aquest missatge del Gran Teatre del Liceu: “Des d’avui ja són a la venda les entrades per a la nova temporada 2015/16 del Gran Teatre del Liceu, que pots aconseguir amb un 5% de descompte comprant aquesta setmana entrades per veure ‘Don Pasquale”, he reflexionat una vegada més sobre la hipoteca a la que ens veiem abocats cada mes de maig i juny, quan Liceu, Auditori i Palau posen a la venda els abonaments i totes les localitats de la propera temporada, fet que obliga a fer una despesa, a molts mesos vista, insensata, però ens obliguen o nosaltres caiem any rere any en el parany?

D’entrada ja és ben emprenyador que les rebaixes ja es produeixin a hores d’ara, abans de començar la temporada i com a reclam per vendre entrades d’un títol en teoria popular i vendible, però com que de moment només he renovat l’abonament i no he comprat res, no m’amoïna gaire, no sigui cas que quan em decideixi a fer-ho les acabi comprant molt més econòmiques que si ho hagués fet quan em deien que tocava, amb aquella felera d’anys enrere i aquell temor de quedar-me sense.

Dit això, algú em pot dir quin sentit té comprar entrades anticipades a més d’un any vista? D’acord que no sabem que ens passarà demà i per tant, és igual un dia que 365, però hipotecar la nostra agenda i finançar d’aquesta manera tan anticipada a les institucions culturals hauria de tenir, si més no, uns descomptes temptadors, i en canvi no sé perquè sempre és a la inversa. Si jo compro anticipadament pago un preu i a mida que s’acosta l’esdeveniment, les ofertes i rebaixes són més engrescadores. No sóc tan ase com per no entendre el motiu per el qual ho fan, però és clar, vist com van les coses, res em motiva a comprar anticipadament, amb tants dies d’antelació i tantes incerteses com ens dóna la vida, una entrada per anar a l’òpera o a un concert.

Això sense comptar amb la línia de crèdit que cal obrir si et deixes temptar per l’oferta que s’ha posat a la venda en qüestió de dues setmanes, ja que tot de cop és una inversió que qualsevol d’aquestes troiques centreeuropees ens censuraria si ens auditessin la nostra economia.

No seria més efectiu anar obrint de manera esglaonada els períodes de venda d’entrades, dos o com a molt tres mesos abans de produir-se l’esdeveniment? Les incerteses sempre hi són, però a dos mesos vista sembla que hom pugui fer unes previsions més ajustades, també les econòmiques. Molts teatres funcionen així, i són teatres amb una oferta molt més engrescadora i temptadora que la del Liceu, per tal de comprar a un any vista, i en canvi van obrint la venda d’entrades a mida que s’apropen les funcions.

Antigament hi havia l’obligació de guardar localitats per el mateix dia de la representació o concert, ja no demano tant, però que unes localitats es posin a la venda la setmana abans, con fa l’Auditori amb les valuoses localitats a 10€, humanitza molt a l’equipament, perquè és una mesura que està pensada a benefici del públic potencial i aquest fet és molt important per acabar guanyant una fidelització que estic segur que molts dels que que ara semblen  menystenir-la acabaran per lamentar haver-ho fet.

Em fa basarda pensar amb demà passat, per tant em sembla absurd, angoixant i injust que ens aboquin a aquesta compra massiva, coincident també amb els abonaments de l’òpera al cinema, o la dels festivals d’estiu. Tot concentrat en un mateix mes. ABSURD!

Ho hem dit moltes vegades, el públic de la clàssica, per dir-ho de manera entenedora, sempre és el mateix, inquiet i bellugadís com les sargantanes, però sempre ens topem amb les mateixes cares. Ens veiem a Vilabertran, als Icària, al Liceu, a L’Auditori, al Palau, a Peralada, a Torruella, a … sempre els mateixos. Si l’oferta és bona no ens perdran, però si ens escanyen correm el perill de morir ofegats, per no dir d’un atac d’ansietat produït en comprovar que d’ara fins al juliol del 2016 podem arribar a tenir la vida del lleure, aquella que ens hauria d’ajudar a relaxar-nos, absolutament programada, i compte perquè pel mig hi haurà algun que altre ciri trencat, que deia ma mare, que ens pot fer trontollar el trencaclosques, i cap al final, al voltant de maig i juny del 2016 la presentació de la temporada 2016/2017 i tornem a començar…amb el dia de la marmota

Potser caldria que hi penséssim una mica i que quan ens demanin l’opinió com acostumen a fer en enquestes diverses, sol·licitéssim la venda esglaonada de la venda anticipada.

Aquí ho deixo i aprofito per avisar als wagnerians que em visiteu que aviat tindrem festa grossa.

62 comments

 1. Joan Janer Vidal

  Tens tota larao Joaqim, crec que ningu pensa en aquest col-lectiu que en definitiva es el que manten la cultura de la musica seria. Es una falta de consideracio i esta pasant enguany al Liceu alguna cosa mes que aixo, no tenant vergonya. En la meva vida profesional he conegut força directors generals desmuntadors d’empressas, pero cap que anes en contra de qui el paga, com ho esta fent el del Liceu. Aqueste sr. No s’ha enterat que cobra gracies a nosaltres?, doncs que el sr. Molins l’hi digui el sr Molins, si vol, perque per el que sembla a ell tot aixo ja l’hi va be, naturalment ell no te problemas economics, crissi, justesses, etc, pero no tothom pot dir el mateig.
  Al Sr Molins l’hi recomanaria que truques a la nostre amiga Mariona per veure si ho entent, ell i tots els responsables d’aquest dessori.

  M'agrada

 2. Kàtia

  Això es com las tarjetes de crèdit compres més perquè no et cobraràn fins al cap de 2 mesos i tens marge per ajustar-te,però no es aixì perquè quan t’arriba l’extracte ja no et recordes de la possible barbaritat que has fet i has d’anar corre cuïtes per treure els calerons i pagar.El Liceu i totes les altres sales de música son llestos,saben que nosaltres els pobres afeccionats anirem de cap a comprar per si de cas s’acaben les existències.El que passa es que ara ja hem obert els ulls i ja no piquem.En a mí personalment el que m’agafat de mala gaïta es el 10% per avançat que ens ha cobrat el Liceu.A San de què a veure???Si multipliquem son molts diners,ens fan anar de cul i ells tan panxos..El que també m’empipa molt es que no tenim més remei que passar per l’aro,això o donar-te de baixa amb el conseqüent atac de feridura i rabia que suposaria.ESTIC MOLT ENFADADA.Es nota???

  M'agrada

 3. ducadimantova

  Quan hi ha una demanda alta de localitats concretes, sigui pels cantants, titols, etc. és normal que s’obri la venda d’entrades amb molta anticipació. Qualsevol promotor, no cal que sigui de musica clàssica, quan abans obre la venda d’entrades millor.
  De fet, només cal mirar el primarvera sound. Aquest és el que ara es troba a la seva web per a la temporada 2016:

  El pròxim dimecres 10 de juny a les 12.00 (CEST) començarà la venda d’abonaments a preu reduït per a Primavera Sound 2016 a Barcelona, que se celebrarà al Parc del Fòrum del dijous 2 al dissabte 4 de juny.

  Abonament Primavera Sound 2016 Barcelona:

  – 125 €: A partir del 10 de juny a les 12.00 (CEST) fins al 12 de juny a les 23.59 (CEST) disponible al Portal Primavera Sound i Ticketmaster
  – 145 €: Del 19 de juny al 4 de novembre de 2015
  – 160 €: Del 5 de novembre de 2015 al 7 de gener de 2016
  – 175 €: Del 8 de gener de 2016 fins a la presentació del cartell
  – 185 €: Després de la presentació del cartell i fins al 4 de maig de 2016
  – 195 €: Del 5 de maig de 2016 fins a l’inici del festival

  El que sí em sembla be és que quan es compren entrades amb tanta anticipació, ha d’haver-hi al menys dos avantatges (1) Preu i (2) Possibilitat de canvi.
  Al liceu, només els abonats tenim aquests avantatges i només des d’aquest any…. al menys amb això s’han adaptat als nous temps.

  M'agrada

  • Joan

   A mi del debat de la prevenda el que més em molesta és el canvi de regles del joc: No entenc que les entrades de l’auditori surtin a la venda a les 00:01 i que les taquilles no obrin fins el dimarts a la tarda (bé, una mica pitjor, resulta que malgrat haver anunciat això van obrir excepcionalment dilluns segons ells per donar un servei (serà als abonats que se’n vagin assabentar del canvi de darrera hora,, cosa que per a mi ho fa més injust encara). Després hi ha el liceu traient un pack per a completar l’abonament i repensant-so pocs dies després, fent saltar funcions i espectacles sencers, com el Benvenuto Cellini que a mi no m’entra a l’abonament. Jo crec que podrien prendre nota tots plegats de com fa les coses Ibercamera.

   M'agrada

  • Jo m’estimo més mirar el que fan teatres tan seriosos i ben gestionats, com la ROH, on el tracta al públic és exquisit i on es van posant a la venda les entrades de forma esglaonada. És una manera de fidelitzar al seu públic.

   M'agrada

 4. alex

  Como siempre pienso ” mal ” y a veces acierto, esta política de “rebajas” a lo comercio mayorista, me huele a trasfondos socio políticos. ¿ Será cierto temor a que el nuevo Ayto. de Barcelona y su futura Alcaldesa, recorte drásticamente las subvenciones al Liceu ? y por lo tanto, el equipo Molins/Guasch como gestores económicos – más que artísticos -, quieran una mayor o cierta financiación suplementaria por parte de abonados/público en general?

  M e sorprende que con ya la preventa en marcha para temporada que viene ( yo ya tengo mi cupo adicional además del abono – en mi caso, popular PC), se añadan ahora descuentos y ofertas suplementarias.
  Y lo que realmente me sorprende más desde el punto de vista artístico que ese D.PASQUALE que empieza la semana que viene ( para mi gusto, una ópera semibufa donizettiana de las más logradas estructural y musicalmente – diría que nada tiene que envidiar al ELISIR -), con cantantes de la importancia y brillante futuro como Kwicien, Yende, Nafornita, etc…, tenga el aforo semi vacío para bastantes de las sesiones

  M'agrada

  • Kàtia

   Al contrario Alex,la futura alcaldesa no creo que recorte nada,al contrario,quizá subvencione lo mismo pero bien repartido o sea los directores,secretarios,asesores etc.etc. deben tener un salario justo sin pasarse.La política de sueldos en nuestro Ayuntamiento es una VERGUENZA.No hay más que ver el drama que se montó ayer en el último pleno donde todos lloraban porque se les habia acabado la bicoca,pero,alguien los vió llorar cuando diariamente hay desalojos de familias en plena calle???.
   Lo siento,sigo estando enfadada

   M'agrada

   • Josep Olivé

    Creo Katia que se refiere a las aportaciones del consistorio al Liceu…que si las “toca” no creo que sea para incrementarlas…me da a mí que no…y hará bien, como mal hará si las reduce por circunstancias estrictamente populistas i/o demagògicas… De momento el Mobile ya ha firmado…y pronto lo hará con los cochecitos…y lo del sueldo a 2200 ya veremos…que me parece que el resto de grupos le va a decir que nanai, por tanto ya tiene excusa. Me parece muy bien que quienes estaban no sigan, se lo tienen bien merecido y fuí de los que se alegró hasta cierto punto de la victoria de Colau en Barcelona, pero de ahí a creer que todo el populismo derrochado no le va a pasar factura…pues no se, no se…

    M'agrada

   • alex

    Más que repartir bien o ajustar salarios ( por cierto no solo a los del pleno y sus equipos, sino también en las empresas municipales como por ej. TMB ), lo que hay que hacer es crear una Barcelona más rica o próspera en todas sus vertientes y optimizar su gestión

    M'agrada

  • Creo que te pasas dos pueblos y medio.
   La señora Colau no creo que rebaje la aportación del ayuntamiento y en cambio el problema del Liceu seguirá existiendo, porque no saben vender ni marca, ni programación.
   Hay que ver el vídeo de Don Pasquale para darse cuenta que con semejante bodrio nadie en su sano juicio irá al teatro.
   No sé que habrá costado hacerlo, y que costará la cuña publicitaria en la televisión, pero si pretendían que sintiéramos vergüenza ajena, lo han conseguido.

   M'agrada

   • Josep Olivé

    No l’havia vist encara….mare meva! Vaja spot publicitari! Una òpera buffa de qualitat és cosa seria, musical i escènicament parlant, i el que ha parit el spot no ho deu saber, i com que demostra a més que no conèix ni l’argument ni la trama doncs fa un ridicul espantós. Liceu dels horrors…

    M'agrada

 5. El que més em molesta és que els estic finançant sense treure’n cap avantatge. Corrent el risc de perdre’m més d’una funció esperaré a comprar l’entrada pocs dies abans de que es posi en marxa.
  Per tenir els nostres diners el Liceu és millor tenir-los nosaltres atès que no només financem si no que patim d’una falta de fons que mentre els tenim els podem fer servir.

  M'agrada

 6. ducadimantova

  De acuerdo contigo Alex. Sorprendente.
  Que Don Pasquale esté a medio vender es algo que nos tendría que preocupar mucho a los que nos apasiona la ópera.
  Luego se nos llena la boca con discusiones sobre precios, abonos, zonas, preventa, repertorio…
  Pero al final no nos engañemos, todo se reduce a llenar la sala.
  Don Pasquale poco vendido? Temblemos.

  M'agrada

  • Josep Olivé

   No veo la conexión entre la crítica/discusión a la gestión de abonos/entradas y la cuestión de si Don Pasquale vende o no vende. Francamente, no la veo.

   Como no veo conexión alguna, y puesto que de la gestión de abonos/entradas ya he dado mi opinión en este blog si me gustaría hacer algun apunte al tema de Don Pasquale.

   Salvando las distancias (enormes) entre la trilogia Mozart-Da Ponte y la trilogia “bufa” de Donizetti (Elisir, La fille.., Don Pasquale), yo creo que a esta última le pasa lo que al Cosi: que siendo de apreciar al menos tanto como sus compañeras de viaje, no lo son por el gran público. Son òperas que como no intervengan cantantes de campanillas dificilmente llenaran un Liceu, y en cambio ofrecen partituras preciosas, de las más bellas de ambos compositores. Y así se constató con el reciente Cosí…y así se va a constatar con la de Donizetti. Y estoy de acuerdo además con Joan que el Liceu repite con frecuencia el mismo error: muchas funciones para un mismo título.

   M'agrada

   • Moltes funcions, propaganda i màrqueting erroni i una pràctica de descomptes que se’ls ha girat en contra, com era de preveure agreugen una crisi que ja veurem com la resoldran.
    El Sr Marco era incapaç, però aquest van de sobrats i mira…

    M'agrada

 7. Ordet

  Ja el Così fa estar força buit… No sé si el problema és el màrketing penós del Liceu o que ja ens hem començat a acostumat a esperar els seients secrets i altres descomptes d’última hora. Però el pitjor serà amb la temporada vinent, amb els preus astronòmics de les entrades; dubto molt que emplenin cap funció, ni portant el Florez com a reclam…

  M'agrada

 8. Xavier C.

  M´has fet caure que encara no he anat a hipotecar-me amb els Icària… Más madera!!!
  Jo encara no he fet el canvi de xip. Compro per avançat i així ja em despreocupo. A més, com les entrades extra que agafo sempre són barates, tampoc m´estalviaré gaire si en comptes d´un 5-10% de descompte ara, fan quatre dies abans un 20-25%. Gairebé m´estimo més pagar 3 o 4 euros més ara, apuntar-ho directament a l´agenda, i no haver de pensar-hi més.

  M'agrada

 9. Marta B

  Absolutament d’acord amb la teva reflexió, Joaquim, millor no ho podies explicar. Crec que la venda d’entrades no s’hauria de fer amb tanta anticipació i més al Liceu on els preus són cada vegada més prohibitius.

  M'agrada

  • i la oferta no és per llençar coets. La programaciñó està bé, però no per treure diners de sota la rajola i comprar entrades amb tant temps d’anticipació.
   Si ens fessin una òpera amb Kaufmann i Netrebko, una altra amb Terfel i Stemme, i una tercera amb Beczala i Garanca…

   M'agrada

 10. Pere

  No puc afegir res que no hagi dit en altres ocasions.
  Per l’any que ve només he comprat l’entrada pel concert de la Damrau. Per la resta m’esperaré i aniré fent. Encara no tinc entrada pel Don Pasquale i no pateixo massa ja que hi ha dies en que el teatre està quasi buit. No m’estranyaria que es suspengués alguna funció.
  El que dèiem, una gestió deplorable.
  Per cert, acabo de comprar entrades per un concert al Concertgebow d’Amsterdam on pretenc passar una setmaneta el mes de juliol. Atenció: Orquestra Simfònica d’Stuttgart, Julia Fischer al violí (Concert de Khachaturian) i MIchael Sanderling dirigint la 4a de Txaikovski. Preus? De 25 a 43 euros. Sense paraules.

  M'agrada

 11. Josep Olivé

  Crec que obrir la venda dos, màxim tres mesos abans de l’estrena és un procediment òptim. Molts teatres importants ho gestionen aixi.

  Ja he deixat el meu parer respecte de l’abús perpretat amb els preus, canvis de categoria de zones, etc… Estic encuriosit pel grau d’ocupació a la temporada vinent. Com que no crec que siguin gens transparents ni diguin la veritat del impacte de la nova política de preus, aquesta serà l’unica manera de mesurar el resultat.

  I és que com no repunti l’assistència a les temporades del Liceu i de l’OBC aqui hi haurà algun daltabaix…. “Al tiempo.”

  M'agrada

 12. Por cierto, vergüenza ajena !
  Veo que ahora el Liceu y ante la cantidad de entradas que quedan por vender para el D Pasquale, sortea ( es decir, regala ) 100 entradas!
  Agravio comparativo en perjuicio de quien haya comprado y pagado sus entradas ( y eso, sin haberse abierto aùn lo del asiento secreto )

  M'agrada

 13. Joan

  Gràcies Alex!

  Feta, si no ho dius se m’hauria passat per alt! De tota manera no crec que tingui moltes possibilitats. Mai me n’ha tocat cap i penso que aquestes entrades van destinades a captar nous públics. Hi ha una pregunta que m’ha semblat molt un bon resum de la nova gestió:: és la de JDF Entre línies llegeixo el següent: Fins a quin punt estem gestionant un teatre de províncies i, per tant, portant qualsevol estrella (Nucci a Traviata, o JDF a Lucia) justicarà unes despeses estratosfèriques? Pagarà la gent 175€ per veure una estrella? i 100€? i 50€? Jo he contestat que no tots tres cops, però em sembla que la pregunta hauria de ser: pagaries 50€ per escoltar la Lucia de la Mosuc? i la resposta matissada seria: a veure… Lucia és de repertori, la vam veure fa poc amb Ciofi i Gruberova… doncs no. Ara si en JFD a banda de debutar l’Edgardo pensa fer ell el duo de la flauta o intercalar napolitanes als recitatius m’ho plantejo.:-)

  M'agrada

 14. Enric

  Sembla ser k per algunes coses si que es miren els exemples d’organització i vendes d’altres teatres europeus (sense tenir en compte la història, ubicació, públic potencial, ni el target real del teatre ni el tipus de públic i abonats k ja tenen) en un intent de posar-se a l’alçada d’ells just per un camí no se si gaire encertat, i en canvi per altra banda no copien sistemes k afavoreixen la igualdat i les vendes reals per por a no omplir aforament o pel canvi d’estratègia en el marketing i la promoció que implica, arriscada i lluny de estrategies maquillatges snobistes.

  M'agrada

  • Què s’emmirallin amb la ROH, un teatre referent, del més alt prestigi artístic i de gestió, on el grau de satisfacció i atenció del públic és altíssim. Només que s’emmirallin amb aquest ja aniríem bé.

   M'agrada

   • alex

    efectivamente , la ROH puede ser un referente en muchos aspectos pero ojito que es uno de los teatros de ópera con las entradas o precios más altos de Europa
    Particularmente, prefiero los teatros de ópera centro europeos y sobre todo los alemanes , con funciones casi a diario y a precios relativamente económicos ( Berlín, especialmente)

    M'agrada

   • No, no tienen para empezar a Pappano y por otro lado los repartos no tienen el nivel de Londres, quizás Zurich.
    Munich tiene que luchar con la radicalidad de las propuestas escénicas absurdas y muchas veces los repartos italianos sufren de una germanización poco adecuada.
    Viena nada tiene que ver, es un teatro de repertorio, lo hemos comentado muchas veces, que tiene mucha paja, si bien es cierto que cuando el grano es bueno, la cosecha es de primerísima categoria.
    Para mi Londres és el número 1 en Europa, por l repertorio equilibrado y por los repartos estelares, como en el MET todo el mundo pasa por la ROH.

    M'agrada

 15. Josep Olivé

  I com ja s’ha fet en més d’una producció d’aquesta temporada, doncs a pocs dies de les funcions bloquegen la compra de les localitats més econòmiques mostrant que estan totes venudes…i desprès arriba el dia de la representació i hi han llocs ben buits, per donar i vendre…i per regalar, és clar…Per descomptat, veien lo que els hi venia, han procedit diligentment a fer-ho amb Don Pasquale. Sort que tenia la entrada de fa temps.

  M'agrada

  • Enzo

   Celebro que algú se n’hagi adonat. Jo avui he anat al teatre amb la intenció de fer una reclamació i, quan estava acabant d’emplenar el full, ha arribat un responsable de marketing i m’ha explicat que les havien reservat per escoles (quin fart de riure que em faig ara, però a ell li he fet veure que m’ho creia). Immediatament m’ha dit, ” quantes entrades vols? per quin dia?,… i he sortit d’allà amb tres entrades suposadament reservades per escoles de zona 8.
   Jo crec que això (bloquejar de cop el dilluns passat d’un dia per l’altre totes les entrades disponibles -una multitud- de zones 6, 7, i 8, amb la qual cosa l’entrada més barata de sobte passava a ser de vora 60€) és un fet gravíssim i denunciable perquè nega la possibiltat a persones amb voluntat d’escoltar òpera en viu, però amb pocs mitjans, la possibilitat de comprar una entrada mínimament assequible (quan aquestes entrades en realitat no s’han venut i ningú no en pot gaudir)
   Crec que aquesta política és contraproduent i els esclatarà a les mans. Caldria, crec, posar-ho en coneixement d’alguna autoritat competent, no sé.
   Disculpeu si repeteixo coses que altres persones ja han comentat.

   M'agrada

   • Joan

    Doncs jo he anat al liceu tant ahir com abans d’ahir I no he vist cap escola al 4t ni al 5è. (T.asseguro que quan hi van escoles es nota) el que si he vist és que l’ocupació del teatre no té res a veure amb el plànol q hi ha a internet. Retirar les entrades barates de TOTES les funcions d’un títol em sembla una burrada sense precedents contradictòria amb el liceu de tots. Vendre.n només a qui les reclami una rectificació maldestra i arbitrària que agermana el liceu amb teatres de república bananera alhora que ens allunya dels teatres europeus en els quals es pretenen emmirallar. Establir unes regles del joc clares i complir-les hauria de ser regla primordial. A veure si ara un jubilat, per exemple, que faci números amb la seva pensió s.ha de quedar sense poder gaudir del descompte de darrera hora al qual té dret per unes localitats que quedaran buides gràcies a una pensada d’un d’aquests genis del màrketing!

    M'agrada

   • Josep Olivé

    És molt més que una política contraproduent: és indigne i una estafa, que fins i tot els perjudica a ells mateixos. Esta clar que la direcció actual té carta blanca per a tot i en Mascarell té el cap a altres coses més importants i de futur més enllà de certa data en que tots serem molt més feliços… Que qué té a veure en Mascarell? Tot. En saber segons quines pràctiques en el “Liceu de tots” (hahahaha) i en quines polítiques d’increments de preus alguna cosa hauría de dir, però està clar que al home no li agrada l’òpera, art anacrònic i de gent d’alta alcurnia.

    M'agrada

   • Enzo

    Tens molta raó també, però quan deia una autoritat pensava més aviat en l’Ada Colau i el nou ajuntament. Acabo de llegir en el web de la revista Scherzo que la nova alcaldessa de Madrid s’ha reunit amb els responsables del Teatro Real per donar-los suport.
    Opino que caldria fer soroll per tal que aquesta mesura per part del Liceu, que perjudica notòriament a les capes més baixes i contrària, com tu ben dius, a l’esperit del lema “El Liceu de tots”, arribés a oïdes d’algún defensor de l’espectador o similar i fos revocada immediatament.
    Contraproduent ho deia perquè podrien perdrem com a client i no soc, crec, un mal client.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: