IN FERNEM LAND

LICEU: AIDA (I)


“Isis und Osiris” s’han confabulat per tal de que la primera de les set representacions programades d’Aida, fos un èxit. I mira que amb un Radamés vulgar i una Amneris millorable és difícil que surti bé una Aida, però ho van aconseguir, i en acabar la sensació d’una molt bona nit d’òpera semblava unànime.

Va contribuir-hi molt tenir al capdavant del fossat al mestre Renato Palumbo, que amb una idea molt clara de com ha de ser la “seva” Aida, va fer sonar quasi sempre a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, de manera esplèndida, amb una força i un vigor sonor que no és habitual, sobretot mantenint una calidesa,  homogeneïtat i qualitat en el so. La versió del mestre Palumbo està plena de detalls, arrisca i se’n surt molt bé. Pot ser discutible, però té força, caràcter i grans moments de preciosisme, ja que la partitura verdiana, fora d’aquells moments de trompeteria quasi insultant, està plena de moments íntims, i també en aquests el mestre Palumbo ha encertat en trobar el punt just de nocturnitat i misteri.

Especialment feliços han estat els solos de la fusta amb notòries intervencions d’acompanyament. El metall ha tingut algun moment no gaire reeixit, però filant molt prim, ja que en general m’ha semblat una de les millors respostes orquestrals a una de les millors direccions de la temporada. Aida no és una òpera fàcil, està plena de contrasts i sinó es dirigeix bé, pot esdevenir un guirigall insuportable. L’equilibri entre la Grand Opera i el drama íntim s’ha resolt de manera satisfactòria.

A mi aquesta òpera m’agrada molt, trobo que Verdi va saber crear un món sonor egipci, inventat però creïble i al costat dels grans moments corals i de gran espectacle, va crear uns moments dramàtics i íntims, allunyats de tota la parafernàlia hollywoodenca, que l’ha fet famosa.

La primera ària d’Aida, el duo entre Aida i Amneris, tot el tercer acte sencer i el gran duo amb Radamés i la posterior escena d’Amneris amb Ramfis i els sacerdots, em semblen un encert total. També m’agrada molt tot el concertant de l’escena del triomf, i l’única cosa que no m’agrada d’aquesta òpera són les escenificacions que se’n fan, però musicalment em continua semblant esplèndida. Ho dic perquè hi ha molts amics i coneguts que diuen que n’estan tips, jo no, si hi ha bons cantants i un director a l’alçada, no em cansa mai. Altre cosa és com escenificar-la, però aquest és un altre tema.

Comptar amb Sondra Radvanovsky per el rol titular ha estat un dels grans encerts i el motiu galvanitzant per fer d’aquesta primera, i suposo que en les altres que haurà de cantar succeirà el mateix, un gran triomf personal i alhora col·lectiu. En ella recau tota la fascinació vocal d’aquesta representació i els que l’envolten, encara que estiguin a un altre nivell, tendeixen a millorar al costat d’aquesta gran soprano. No obstant, Radvanovsky  m’ha semblat que podria millorar alguns aspectes i en altres, la seva veu m’ha decebut, m’explicaré:

La veu és molt gran, d’aquelles que omplen la sala del Liceu, cosa no gaire habitual i per tant, admirable. El centre és molt generós, així com l’agut i encara el sobreagut, que manté sà i ferm. És capaç d’apianar en els moments més compromesos, té un bon domini del fiato i el seu cant és càlid i expressiu, per tant estem parlant d’una “fuori classe” que diuen els italians. Però té una dicció molt millorable i sobretot no té un bon registre greu. Sembla estrany que tenint una veu tan sòlida i un centre tan generós, després quan el cant ha de passejar-se per la zona més greu, la veu quasi desaparegui. En alguns dels moments més dramàtics del tercer acte, quan el greu ha de ser incisiu, ella per fer-lo audible el força i aleshores canvia el color, però són moments puntuals, que li resten homogeneïtat i per tant bellesa. En canvi quan ha de cantar en pianíssim, és capaç de controlar aquell generós doll vocal, amb majestívola tècnica, oferint-nos sons d’una bellesa quasi etèria.

Hi ha un altre cosa que m’agrada molt en el seu cant i és l’expressivitat del fraseig. Estem molt acostumats a escoltar cantants amb veus imponents que no transmeten res, ella en canvi transmet emocions i això la situa al capdamunt de les meves favorites.

No sé si serà la millor Aida del moment com ha dit no sé qui, el que si sé és que és molt bona i que veus com aquesta, amb volum, amb qualitat i al servei d’una artista sensible, no sovintegen, per tant, que vingui cada any, si us plau.

Marcello Giordani no té la veu per Radamés. Té molt volum, té un agut segur i espectacular, i amb això un tenor fa molta carrera, però no és un cantant gaire polit i descuida molt el fraseig, és clar que la carència de greus que el rol demana no l’ajuden gens, però en lloc de resoldre amb tècnica les carències naturals, ho descuida tot. Jo sempre he defensat que els Radamés siguin lírics, però sempre i quan cantin i no parlin, com fa ell, tots aquells passatges que  requereixen d’una veu més densa i dramàtica.

Ja en el “celeste Aida” que no ha cantant gens bé, ha parlat les frases “Il tuo bel cielo vorrei ridarti…”, però en el cabdal duo amb Amneris de l’acte quart, amb moltes frases situades en la zona inexistent del Sr. Giordani, la tessitura l’ha desbordat i ha posat en evidència una vegada més que fa front a rols que el sobrepassen, però un registre agut i un volum molt notables, passa gat per llebre. En els dos primers actes ha començat de manera barroera i musicalment poc sensible, a partir del tercer acte ha millorat, intentant apianar la veu en el duo amb Aida i també en el duo de la tomba. Ell és un cantant que sempre canta en forte, i el fraseig acostuma a esdevenir monòton,  penso que aquests intents de cantar de manera més expressiva són un mèrit de l’Aida que l’acompanyava. Quan canta solet, baladreja molt. Ara, això sí, col·loca un agut segur i ferm i a molta gent això els agrada molt. Tal dia farà un any!, jo però, m’estimo molt més a Roberto Alagna, el darrer Radamés del Liceu, que molts varen criticar i que jo he enyorat, pensant que tenir-lo ara al costat de Radvanovsky hagués estat per sucar-hi pa.

Assumida i païda la cancel·lació per malaltia de Luciana D’Intino, us diré que Ildiko Komlosi no m’ha molestat com si ho van fer altres mezzos que han fet aquest rol darrerament al Liceu. No posseeix una veu de mezzo dramàtica, ni la dicció tampoc és el seu fort, però en canvi he apreciat en el seu cant uns intents poc habituals en les Amneris d’apianar certs passatges que altres els passen sense pena ni glòria i que ella fa molt expressius. També té una agut molt segur, tot i quer li manca força quan ha de cantar en el registre més greu. En la seva gran escena del judici ha estat convincent i s’ha beneficiat d’aquest ambient positiu que regnava aquesta nit passada al Liceu, quelcom que és d’agrair.

Joan Pons que ha anunciat que es retira dels escenaris després de la darrera Aida (30 de juliol) ha fet un triomf personal. D’acord que els aplaudiments i bravos que li hem llençat al sortir a saludar al final, ja eren part del merescut homenatge a un cantant que va començar al Cor del Liceu, fent posteriorment una grandiosa carrera internacional, però és que el seu Amonasro a hores d’ara és perfectament presentable en qualsevol teatre, i per suposat, la seva veu és absolutament baritonal, cosa que sabeu que m’obsessiona, ja que la majoria de cantants que canten en aquesta corda, no ho són. En la intervenció en el concertant del segon acte s’ha fet notar, però en el duo amb Aida, ha signat una esplèndida interpretació  vocal i dramàtica. Joan Pons es retirarà dels escenaris deixant aquell bon gust de boca que tants col·legues no han aconseguit. Bravo!

Vitalij Kowaljow no m’ha deixat un grandiós record com a Ramfis, és correcte, però he trobat a faltar més rotunditat greu en la veu. A Stefano Palatchi li hem sentit millors nits, però és un gran professional i ha cantat amb autoritat l’episòdic Rei.

Magnífics la sacerdotessa d’Elena Copons i el missatger de Josep Fadó, aquest amb veu de Radamés.

L’orquestra ja he dit que ha sonat esplèndida, responent a les mil i una acotacions de l’enèrgic mestre Palumbo.

El Cor del Gran Teatre del Liceu amb el reforç de la Polifònica de Puig-Reig, ha fet una actuació d’aquelles espectaculars, si bé, sempre que canten amb l’agrupació coral del Berguedà, s’acostumen a escoltar algunes veus, sobretot d’homes, una mica fora del conjunt. És clar que també pot ser per la meva situació lateral…

Del cos de ball no us en parlaré, els he vist per les pantalles de les localitats cegues, i per altre part, a la fulla parroquial ni els mencionen, cosa que em sembla indignant. Les coreografies s’adeqüen bastant bé en aquest monument kitsch de paper luxosament pintat, però lamento no poder citar ni els noms de la parella solista.

De la producció ja he dit en altres ocasions que em sembla una producció molt dolenta, amb uns decorats històrics de museu, admirables, però hores d’ara inadmissibles. Sort n’hi ha de l’excel·lent disseny de llums d’Albert Faura que dissimula en la mida del possible allò que un paper doblegat i emmagatzemat quasi no pot amagar.

Si no estàs centrat a l’escenari, la màgia de la producció desapareix, i tenint en compte l’estructura del Liceu, totes aquelles localitats laterals, que en són moltes, perden l’efecte de les increïbles perspectives creades per Mestres Cabanes, veient tota l’artificiositat i les trampes d’uns papers pintats ridículs. Si a això hi sumem que algunes de les localitats laterals tenen les tarifes més cares de la taquilla, aquesta producció és una enganyifa.

A part de l’escenografia, la direcció escènica és nul·la, com ho acostumava a ser en èpoques pretèrites on aquests decorats triomfaven. Ara això no va ni amb rodes i deixar als cantants amb aquells vestits més propis de Revista cara del Paral·lel d’abans, o de l’Aida de La Cubana, deambulant per l’escenari, és un risc, ja que fàcilment es pot caure en el més espantós dels ridículs, amb gestualitats de cinema mut i nul·la credibilitat escènica.

José Antonio Gutiérrez, responsable d’aquest nyap més propi de teatre d’aficionats de barriada, amb pressupost de luxe, no ha sortit a saludar, potser se’n recorda de la bufada que li vaig fer la darrera vegada que ho va fer. El desgavell de l’escena del triomf amb una nul·la capacitat per moure les masses de manera mínimament creïble certifiquen la meva opinió.

En definitiva, santa Sondra, ajudada per el mestre Palumbo, ha obrat el miracle de galvanitzar-ho tot, donant la sensació que acabàvem d’assistir a una gran funció d’Aida i en realitat hem acabat de veure una gran Aida.

Tinc ganes de veure el segon repartiment

61 comments

 1. Xavier C.

  A banda de poder coincidir amb vosaltres, un dels pocs privilegis que em va oferir la meva gens privilegiada butaca d´ahir va ser tenir una bona perspectiva per seguir la direcció d´orquestra. En general, les vegades que he sentit a Palumbo m´ha deixat bon regust, però anit em va deixar directament bocabadat. A part dels detalls que indiques va treure als músics (i tots els altres que anava fent i em va semblar no li van seguir!) és d´admirar l´elegància gestual i la claredat (si fins i tot em semblava entendre´l a mi, que no entenc un borrall!!!) amb que dirigeix. I tot de cap! Com todo depende del color del cristal de la butaca del quinto pino lateral desde la que miras, d´aquesta Aida dels paperets des del lateral sí que se us veu tot el cartró amb el que he tancat la meva temporada jo em quedo amb que hi ha buenos vasallos cuando tienen buen señor. Albirant Pons a l´horitzó, un detall més que ens deixa Palumbo per tenir esperança en una propera temporada que ves a saber si serà la darrera en que ens ho podrem pagar tot això. 😕

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Ben cet, Renato Palumbo no va obrir la radiant tapa vermella del gruixut llibre d’Aida ni un sol instant (ni tan sols el va moure de l’estanya posició horitzontal en que li van deixar), signe inequivoc de que l’ha dirigit moltes vegades i que la té assimilada fins l’últim detall. Un gran mestre. És curiós, però només he vist dos directors que passaven de pentagrama, i tots dos amb la mateixa obra. L’altre va ser en Miguel Ángel Gómez Martínez, no tan bon director, on va a parar, però tampoc com per esbroncar-lo injustament com es va fer en fa uns anys. Ah, i parlo del Liceu, que qui més qui menys sabem qui a l’Auditori dirigia sense llegir res de res…

   M'agrada

    • Josep Olivé

     Des del corner del tercer pis els músics semblaven molt satisfets amb el director. Els cops d’arquets al faristol de molts d’ells en les sortides dels tres entreactes (per cert, masses, en sobrava al menys un, crec jo) i en acabar la funció aixi m’ho van fer creure… Però no seria la primera vegada que hi ha una explícita i radical divisió d’opinions en el sí de l’orquestra, darrerament bastant frequent…

     M'agrada

    • Manuel

     Soy uno de los músicos de la orquesta, y no he escuchado ninguna queja acerca del maestro Palumbo. Al contrario, creo que todos nos hemos sentido muy a gusto con su trabajo y su trato hacia los músicos. En las dos funciones, esto se ha sentido desde el primer momento…
     He tocado todas las “Aídas” que se han hecho en los últimos años en el Liceu y creo que ésta es, con mucho, la mejor.
     Comparto las opiniones de Joaquim sobre la parte musical.
     Éste es mi primer comentario pese a que, desde hace tiempo, sigo con gran placer este blog.
     Joaquim: mis más sinceras felicitaciones por su admirable labor.

     M'agrada

    • Bienvenido Manuel.
     Alguién me ha dicho que el maestro Palumbo grita en exceso durante los ensayos, claro que si luego la orquesta suena así, cómo si quiere quedarse sin voz, aunque entiendo que para vosotros no debe ser muy agradable.
     Yo también creo que esta es muy superior a la de las ediciones anteriores.
     Gràcies Manuel

     M'agrada

 2. Gracias Joaquim y aunque no iré hasta el próximo martes, tus comentarios definen lo que yo pienso de estas AIDAs que con Radvanosky y Palumbo principalmente, van a suponer un éxito.

  Solo recordar a posibles olvidadizos, que Palumbo ya estuvo magistral hace unos años dirigiendo unas excelentes Manon Lescaut ( las de la preciosa reggia de L.Cavani) y que es un acreditado director verdiano en los principales teatros operísticos europeos y USA.
  Y también estoy con Joaquim, que un VERDI jamás debe aburrir o cansar a un verdadero aficionado a la ópera ( esto y lo siento, no es ni el Pelleas ni ópera barroca, dicho por mi parte exagerando e ironizando) y con un buen director de orquesta como Palumbo o Armiliato o Luisotti ( nada que ver con los pésimos Callegari o Carella, habituales del Liceu), siempre se hace más que atractivo y vibrante con un poco que las voces acompañen.

  M'agrada

  • Nada debe aburrir jamás y si aburre alguien tiene un problema, el director de orquesta, el cantante o el público.
   Es cierto que sois multitud los que denostáis la ópera de Debussy, pero eso no os da derecho a nada más que no asistir a las representaciones que se hagan.
   Por otro lado, por favor, no pongas en el mismo cesto a Palumbo y Luisotti con Armiliato,
   Estoy seguro que disfrutaras

   M'agrada

 3. Gracias Joaquim, has expresado muy bien lo que yo también pensaba (con palabras menos técnicas y precisas), a parte que todavia me gusta la puesta en escena y sería menos severo con el papel pintado. Radvanovsky fue fenomenal y espero que seguiremos viendola a menudo. Me pareció que ella misma se sintiera muy bien acogida por el público liceista que, por cierto, anoche llenaba el teatro al 100%. Lástima que la sesión de anoche no se grabara para la radio…

  M'agrada

  • Bienvenido Marco, gracias por dejar un comentario en IFL.
   Si, a Radvanovsky se la veía sinceramente emocionada, sobretodo después de “O patria mia” donde estuvo sensacional y la ovación fue enorme
   la función del próximo martes se emitirá por Catalunya Música.
   Vuelve cuando quieras.

   M'agrada

 4. Josep Olivé

  Bona Aida i feliç funció, efectivament. I la fan bona una extraordinaria Sondra Radvanovsky, un gran Joan Pons i un fantàstic i superb Renato Palumbo. Pel que fa a Ildiko Komlosi en el paper d’Amneris, doncs que va anar de menys a més, que per moments em sonava més una soprano dramàtica que una mezzo, i que en el moment de la veritat, és a dir, en el quart acte, va estar a l’alçada. En definitiva, que les prestacions d’Aida, Amonasro i el director musical (amb la col.laboració de l’orquestra obviament) van tenir tant de nivell ahir que un Radamés poc adient vocalment i inexistent dramàticament i una dramaturgia i escenificació pobre de solemnitat no apaivaga gens ni mica la sensació de satisfacció en sortir del Liceu. No és Aida de les meves preferències verdianes, però té molts moments del millor Verdi, molts moments d’una bellesa extraordinaria. Suficients per no perdre-me-la sempre que pugui. I és que Verdi…és molt Verdi.

  P.D. És lloable el gest d’Aida de compartir la tomba amb el seu estimat, però està molt clar que és precisament ella qui, al primar deures patriòtics, ha col.laborat decisivament en possar-li una pedra que pesa massa al damunt… En canvi Amneris, que ha estat gairebé vilipendiada durant tota la funció per Radamés, mostra al final tambè veritable amor tot i sabent que Radamés passa olímpicament d’ella…i a més, saben com se les gastaven els sacerdots, els hi diu de tot menys guapos…No sé, no sé…què injustos són els llibrets sovint…

  M'agrada

 5. colbran

  La representación de ayer fue mejorando según avanzaban los actos.

  Todas las esperanzas estaban centradas en Sondra Radvanovsky y ninguna quedó insatisfecha, es una gran cantante con una gran voz. Es una lástima que el registro grave sea tan débil o inexistente, pero ella lo suple con un centro generoso, unos agudos potentes y seguros y unos pianos muy bien emitidos.

  La orquesta sonó magnífica, gracias a la espléndida dirección de Renato Palumbo.

  El tercer elemento positivo fue Joan Pons, con una voz muy bien emitida y segura, sabiendo matizarla según el texto. Considero que abandona la escena en plenas facultades que a partir de ahora podrían verse mermadas; a eso se llama honradez profesional.

  Ildiko Komlosi comenzó muy irregular en el primer acto, para llegar a un juicio de Radamés cantado con intención y agudos brillantes.

  Marcello Giordani, ya lo hemos dicho casi todos, es un tenor de agudos, el resto es bastante deficiente.

  Josep Fadó, como el mensajero, me sorprendio muy favorablemente, con una voz adecuada para Radamés, como ya indica Joaquim.

  Todos los cantantes principales aplaudieron la labor de Jaume Tribó, señal evidente de que tuvo faena extra y la ejecutó a la perfección.

  A los que no tengáis entradas para estas Aidas os aconsejaría que las consiguiérais -hay la tira por vender-, pues veréis y escucharéis unas buenas interpretaciones, papelitos escénicos aparte.

  M'agrada

  • Millor dir escoltareu una bona Aida, veure no. Jo no em puc treure del cap que un teatre modern presenti una representació com aquesta. Potser una temporada per mostrar com es feia fa molts anys l’òpera, si, però reposar-la cada tres o quatre anys, em sembla una enganyifa, ja que és una producció que tan sols pot ser gaudida per una minoria de les localitats, i encara així el valor és escenogràfic, no pas teatral, ja que la vessant escènica és tan arcaica com els papers pintats-

   M'agrada

 6. SANTI

  Radvanovsky, Pons i Palumbo destacats
  Komlosi aprovant després d’un inici suspens.
  El baixos aprovats, un més que l’altre.
  Giordani suspens i que no torni al setembre. Per cert, no menciones que el van protestar.
  L’escenografia, que no producció, hauria d’estar en una sala principal del Museu del Teatre i que no la deixessin treure mai, per por a malmetre-la.
  Una nit engrescadora

  M'agrada

 7. rosetapiccina

  Colbran, quan he intentat comprar entrada ara mateix, les més barates que quedaven eren de 119 euros. Em fa una miqueta de ràbia que ara digueu que ha estat tan bé… És broma. A veure què diu el Jan 🙂

  M’agrada el que diu el Josep Olivé sobre els pecats de l’Aida i les virtuts de l’Amneris. Des del primer moment em va caure millor l’Ammeris 🙂

  M'agrada

 8. Rosa

  Ahir vespre hi vaig anar. Estic d’acord amb tot el que dius de les veus. La Radvanowsky em va agradar molt.
  En Pons molt bé, té molta rao en Colbran en lloar la seva honestedat en retirar-se ara.
  Em sembla molt bona la idea del Santi de portar els decorats al Museu del Teatre. Cal conservar el patrimoni, però no haver de veure tantíssimes vegades les mateixes pintures.
  Pel que fa al vestuari completament d’acord amb tu, Joaquim. Mentre veia l’òpera pensava que, si els antics egipcis anaven vestits de lli blanc, tal i com veiem a les pintures, què hi geien totes aquelles coloraines vestimentàries i tant de lamé?
  Jo també soc fan de l’Amneris. La seva ràbia amorosa és comprensible, el duo i l’escena del judici del cinqué acte són un regal per a una mezzo i les darreres paraules de l’òpera són les seves resant pel seu estimat.
  Dimarts hi torno. Una amiga m’ha convidat i no he dit pas que no.

  M'agrada

 9. jordi

  He anat a la funció d’avui dia 22 amb el segon repartiment.
  ja em perdonaràs quim que ho escrigui en el post del primer repartiment, però volia destacar que Palumbo ha estat el veritable protagonista de la tarda.
  L’orquestra ha sonat MERAVELLOSA¡¡¡ he sentit detalls de la partitura que desconeixia¡¡
  Aquest director és extraordinari¡¡¡
  SENSACIONAL 🙂 podria dir que ens ha ofert una nova versió d’Aida, i ben interessant. m’ha encantat¡¡¡ només per sentir de nou l’orquestra tornaré a la darrera funció.val la pena¡¡

  Tinc ganes de llegir la teva crònica d’aquest segon repartiment , que només puc dir-te per a fer-ho curt, que han estat molt aplaudits tots el cantats. ha estat una boníssima tarda d’òpera 🙂

  M'agrada

  • Hola Jordi.
   Una persona amb un fonament al que jo dono molta credibilitat em va dir que si ja he vist el primer repartiment, que no vagi al segon, o sigui que tal i com està el pati, potser m’estalviaré 10€, tot iq ue si t’haig de dir la veritat, Haveman i Òdena m’agraden molt i qui sap si…
   Ventre també deu ser millor que Giordani…
   Me’n alegro que hagis gaudit i quan vegis el primer cast, t’agrairia un altre comentari amb la teva opinió.
   A reveure!

   M'agrada

   • jordi

    Doncs sí, Haveman ,Ventre i Òdena, bé valen una altra visita al Liceu.
    Haveman és IDEAL com AIDA , és super bona cantant, i SUPER atractiva, he vist moltíssimes Aidas, però aquesta és guapíssima¡¡¡ 🙂
    Carlo Ventre és IDEAL com Radamés, jove, atractiu i cantant fabulós.
    Amb això vull dir que l’òpera no és només aguts….també és important que el que es vegi a l’escena sigui CREIBLE. i la parella Haveman Ventre era deliciosa, tot un plaer veure’ls cantant enamorats a l’últim acte, em va recordar les aidas de Dessí i Armiliato, un altre goig¡¡ 🙂

    M'agrada

  • Bastant inaudible, per cert. 👿
   El pitjor “Celeste Aida” en anys, i la Komlosi no està precisament gaire fina, i els baixos?, ai! els baixos dels baixos brillen per la seva absència, i anar fent…
   Bé Palumbo i Radvanovsky, encara que millorable 👿
   😉

   M'agrada

   • Jan

    Doncs a mi ahir la Radvanovsky la vaig trobar una mica freda, com si no acabés d’entrar en el personatge, i a més a més va tenir algun desajust vocal, no creieu?
    La Komlosi em va sorprendre favorablement a l’escena el judici! El Joan Pons bastant bé, tot i que se li noten els anys.
    Marcello Giodani inacceptable!
    I la resta va complir bastant bé
    Em va entusiasmar la direcció orquestral de Palumbo!!!! 😀

    M'agrada

   • jordi

    També escoltar una estona l’Aida per la ràdio,i coincideixo amb tu, Celeste Aida no va estar bé….:-(
    la resta bé, però curiosament, vaig gaudir més amb el segon cast,el día 22 i el Radamés de Carlo Ventre 🙂

    M'agrada

 10. dandini

  Ahir vaig veure l’Aida.Em va entusiasmar Sondra Radvanovsky.Per fí una autèntica veu de soprano spinto i verdiana que té l’habilitat de sobresortir en els concertants i alhora emetre uns pianíssims maravellosos.Crec que el gruix del personatge roman en aquest centre rodó i expressiu que ens porta a la memòria a Renata Tebaldi(malgrat la seva manca d’aguts),Leontyne Price o Aprile Millo.Marcello Giordani va estar correcte en Celeste Aida i malgrat una entrebancada en l’escena del triomf li segueixo apreciant les ganes de fer-ho be.Ildiko Komlosi em va semblar que coneixía el personatge a la perfecció i va donar una certa subtilesa al rol .Tanmateix quant el volum de l’orquestra puja el seu centre perd projecció.Joan Pons va estar molt entregat, comunicatiu i en millor forma que en el Michonnet.Molt be els dos baixos Witalij Kowaljow i Stefano Palatchi.A destacar la sacerdotessa d’Elena Copons.El mestre Renato Palumbo va demostrar que coneix el repetori verdià abastament i va estar fantàstic en els concertants pero en algún moment els seus tempos em van semblar una mica sorprenents (tant per ràpids com per lents).Aixó podria ser degut a que va estar molt atent en no perjudicar els cantants ,especialment a l’Amneris.

  M'agrada

 11. Elio

  Jo també hi vaig anar ahir. M’havia proposat no gastar-me ni un euro en aquestes funcions, ja que Aida no és una òpera que em motivi gaire, però no volia deixar passar l’oportunitat de veure per última vegada Joan Pons en una òpera. Al final m’ho vaig passar força bé, gràcies especialment a la Radvanovsky i a Palumbo. Em sap greu llegir que per radio us van semblar millorables, no vaig triar un bon dia!
  Tal com dieu, el “celeste Aida” va ser senzillament patètic, com la major part d’intervencions de Giordani. No se què fa aquest home cantant en teatres com el liceu el MET o Viena, em nego a creure que no hi hagin millors cantants disponibles. Deixant de banda la seva manca d’estil i musicalitat, ahir em va fer la impressió que estava malament de veu, la qual cosa no és excusa ja que si era per alguna indisposició hauria hagut de cancel·lar per respecte al públic. En fi, un més que no hauria de tornar mai al Liceu.
  Komlosi em va semblar una Amneris discreta però correcta, igual que el rei de Palatchi. Molt interessants van ser el Ramfis de Kowalijow i la sacerdotessa de Copons. La veu de Pons no em sembla tan adequada per Amonasro com per a Michonnet, però va fer una molt bona interpretació i les seves últimes funcions deixaran un molt bon record. La Radvanovsky va ser la millor amb diferència, amb una veu increïble i que es projecta sense problemes.
  Tenia molt mal record de la Manon Lescaut (òpera que m’agrada molt més que Aida) que el mestre Palumbo va dirigir fa unes temporades i aquesta vegada m’ha agradat moltíssim. Sens dubte és la millor versió que he sentit mai en directe. Normalment la direcció musical de les òperes italianes no es cuida tant com la d’altres repertoris i, tot i que Aida no és una obra que jo valori gaire, ja era hora que vingués algun director que se la prengui seriosament. Tinc ganes de sentir-lo la temporada vinent, a veure si em segueix sorprenent.

  Per cert, el comportament del públic va ser vergonyós, i no eren precisament els turistes els maleducats. Les estossegades van ser continues, però no només això, pel meu voltant hi havia varies persones que parlaven constantment, feien soroll obrint i tancant bosses per treure botelles d’aigua, s’aixecaven sense preocupar-se del soroll que fa el seient en plegar-se, aplaudiments i bravos mentre l’orquestra sona, etc. Ens queixem, jo el primer, de les retallades en cultura, però de debò la societat catalana està interessada en la cultura?

  M'agrada

 12. También estuve ayer y salvo Palumbo ( esto es una gran dirección verdiana) , Radvanosky ( pese a su excesivo vibrato ), las tablas de Pons y el buen hacer de los 2 Bajos sobre todo el ruso, lo demás más que deficiente.
  Giordani salvo pegar pepinazos, una nulidad como cantante y con una voz totalmente áfona y sin apoyo en los agudos. Komlosi, me pareció un auténtico espanto ( inaudible en centro y graves – servidor estaba en la esquina del 2º piso y no soy sordo – y chillona en los agudos)
  Quizá repita pasado mañana el viernes, ya que me gustaría escuchar a Sondra R. de frente
  ( fuera de Palumbo y Radvanosky, más la emotividad de despedir a Pons, es resto del cast principal no me interesa)

  Se avisa de posible huelga de empleados, el lunes 30 y peligra la última AIDA, así como las FORZA de inicio de temporada ( ¿ habrán cesado ya entonces al comisario Marco ?)

  M'agrada

 13. Pepita Castella

  Carta abierta al Coro y Trabajadores del LICEU

  No escribo en catalan para que sea más facil que lo entiendan TODOS.

  Quiero manifestar mi indignación, enfado y vergüenza por el aviso de huelga para el próximo dia 30, dia del despido de JUAN PONS.
   Han tenido Uds en cuenta que su accion, tan justa como se quiera, debe ir contra la empresa que es quien les perjudica.
   Han tenido en cuenta los muchos aficionados que ese dia veniamos, algunos de lejos, (yo particularmente hacia casi 300 Km. Casi solo para poder despedir a nuestro admirado baritono J. Pons, ya que esta produccion de Aida la hemos visto ya muchas veces.
   Han tenido en cuenta que echan por tierra muchas ilusiones, principalmente las del Sr. Pons que penso en este dia y lo escogio con cariño para decir adios desde este, su teatro del alma, donde empezó hace 42 años desde este Coro que hoy le ningunea de esta manera. Por favor recuerden que el dia que todos los trabajadores del Liceu ofrecieron al publico aquel magnifico concierto, cuando al final todos los cantantes solistas salieron a saludar en 1ª fila, el Señor Juan Pons quiso hacerlo desde arriba, mezclada con los del coro porque ….eran los suyos.
   Por favor RECAPACITEN, no nos hagan sentir vergüenza ajena, reivindiquen sus derechos pero escojan otra fecha y una vez más los aficionados les apoyaremos. GRACIAS. Pepita Castellà

  Carta abierta al Coro y Trabajadores del LICEU

  No escribo en catalan para que sea más facil que lo entiendan TODOS.

  Quiero manifestar mi indignación, enfado y vergüenza por el aviso de huelga para el próximo dia 30, dia del despido de JUAN PONS.
   Han tenido Uds en cuenta que su accion, tan justa como se quiera, debe ir contra la empresa que es quien les perjudica.
   Han tenido en cuenta los muchos aficionados que ese dia veniamos, algunos de lejos, (yo particularmente hacia casi 300 Km. Casi solo para poder despedir a nuestro admirado baritono J. Pons, ya que esta produccion de Aida la hemos visto ya muchas veces.
   Han tenido en cuenta que echan por tierra muchas ilusiones, principalmente las del Sr. Pons que penso en este dia y lo escogio con cariño para decir adios desde este, su teatro del alma, donde empezó hace 42 años desde este Coro que hoy le ningunea de esta manera. Por favor recuerden que el dia que todos los trabajadores del Liceu ofrecieron al publico aquel magnifico concierto, cuando al final todos los cantantes solistas salieron a saludar en 1ª fila, el Señor Juan Pons quiso hacerlo desde arriba, mezclada con los del coro porque ….eran los suyos.
   Por favor RECAPACITEN, no nos hagan sentir vergüenza ajena, reivindiquen sus derechos pero escojan otra fecha y una vez más los aficionados les apoyaremos. GRACIAS. Pepita Castellà

  M'agrada

  • Hola Pepita.
   T’hauràs trobat més d’una vegada que el dia que tens el bitllet d’avió, aquell dia hi ha vaga de controladors, oi?, doncs aquestes coses passen.
   El Liceu té un problema gravíssim no resolt i tothom pensava que amb l’ànima del Liceu, aquell meravellós concert tot s’havia arreglat. Doncs no, ni molt menys.
   Al Liceu hi ha una baralla interna molt important i un director general absolutament incapaç de gestionar ni el teatre, ni el conflicte.
   Els membres del cor que van al carrer, i amb tots els respectes, no els preocupa gaire l’homenatge al gran baríton Pons, jo no sé que pensaria en la seva situació
   S’anuncien nous acomiadaments, malgrat les negociacions, que com sempre no serveixen per a res.
   A més a més, els treballadors lluiten per interessos diferents, no tot el desgavell prové de la direcció, tot i que si la direcció no dirigeix correctament, és normal que la resta vagin com van.
   Ara el conflicte d’interessos ja no té un front comú, i entre els diferents col•lectius de treballadors hi ha punts de vista fins i tot contradictoris.
   El tema, malgrat la immensa mandra i sobretot pena que em fa, bé mereix un nou apunt a IFL, però ara per ara, i malgrat que la vaga l’han anunciat per dilluns, jo continuaré amb els meus apunts musicals, al cap i a la fi, malgrat el rebombori que pugui organitzar des de el blog, si es fa vaga no sabria exactament quina postura defensar.
   Òbviament lamento que en Joan Pons s’hagi de veure immers enmig d’aquesta situació, però el problema és molt més greu del que sembla.
   Ben cordialment

   M'agrada

  • Me parece que la Sra. Castellà o quien sea, puede escribir en el idioma que le plazca.
   Dicho esto, también opino que el anuncio de esta Huelga de los trabajadores del Liceu ( algunos más que otros y siempre pongo por delante de cualesquiera, a orquesta y coros) para el día 30 de julio, es un gran feo hacia un Liceista que se retira como Joan Pons y por lo tanto, inoportuna

   M'agrada

 14. Leonora

  Brevemente,ya que hablo del 2° reparto,con el que disfruté mucho más que con el primero. Impresionante Sondra con ese gran volumen,las medias voces y filados. Si matiza aún más,será la locura;Komlosi no me horrorizó y me gustó en su escena;Pons,profesional,un grandísimo artista que mereció todos los aplausos y más aún(mi primer Amonasro). Haveman,Ventre,Ulbrich,Ódena ofrecieron el 25 una gran función; belleza y expresividad de la lírica Haveman,fuerza y arrojo de Ventre, una mezzo increible Ulbrich, poderoso Ódena. Reparto muy homogéneo Los comprimarios,fabulosos Copons y Fadó. Bravo al coro, a la orquesta y a su responsable R. Palumbo. A mí me encantó la puesta,disfruté y muchos más ¡Aida en Egipto,pirámides! Precioso.¡Un saludo,infernems!

  M'agrada

 15. Jan

  Gran homenatge a Joan Pons ahir a la nit!!!
  La Sondra Radvanovsky és magnífica!
  El Giordani horrorós!
  La Komlosi m’ha agradat molt a l’escena del judici! la resta normalet.
  I el Joan Pons és fabulós, és clar que ja no és el de fa deu anys, però… no sé si és que al ser el seu comiat ho ha fet millor a què, però fabulós!
  Un 8,5 a la funció!

  Els cors i la orquestra un 10!

  M'agrada

  • Josep Olivé

   Porto al damunt unes quantes Aides i mai havia escoltat un cant de sacerdots (acte I, quadre II, invocació) tan en pianissim, un pianissim tan de veritat, unes ppp tan ben executades com les del passat día 21. Mèrit dels members del cor, de Renato Palumbo i sobretot del director del cor, José Luis Basso. La setmana passada vaig decidir anar a aquesta funció però està clar que vaig fer salat, catxis! 🙂

   M'agrada

 16. José Antonio Medina

  Qué fácil criticar una huelga de trabajadores. Qué fácil criticar porque coincide con la despedida de quien sea. Tal parece estar escuchando al conseller de cultura, diciendo que ese no era el día. Lo que pasa que no quiso comprometerse a que si se trabajaba y no se deslucía la despedida, se readmitirían los despedidos. Qué fácil hablar desde fuera cuando no es el puesto de trabajo de uno mismo el que se va a la mierda directamente. Qué fácil criticar una huelga si fastidian el día que yo vuelo, o el día que yo voy a ver la función. Qué fácil. Pero resulta que ahora 11 miembros de la orquesta se han ido a la calle, igual que 6 del escenario y dos del coro. ¿Acaso alguno de los que criticó la medida les dará trabajo o comida en su casa? Ojalá nunca tengan que verse en esa situación…Qué fácil criticar a quienes defienden puestos de trabajo eternamente maltratados por los ineptos que dirigen el teatro. Qué fácil habla y hablar. Siento rabia y vergüenza de leer según qué cosas. Así nos va en la sociedad.
  Disfruten de sus vacaciones, porque hay 19 personas a las que se las han amargado; las vacaciones y el futuro. Igual que hace 2 años hicieron con otras 23. Igual que llevan haciendo desde entonces. Pero a los que critican que unos trabajadores utilicen la única defensa posible, no les preocupa nada más que el día que se sienten en su butaca, todo funcione perfectamente…. para poder criticar. Pero que les quede clara una cosa: llevando 2 años en esta eterna situación de miedo y angustia, aún no sé cómo sale el trabajo en el Gran Teatre del Liceu. Pero no se preocupen. Ya llegará el día en que en vez de orquesta pondrán en Karaoke, y el coro estará grabado vocal y escénicamente, y el escenario se montará y desmontará con un botón… Ya verán cómo entonces disfrutarán de verdad…

  M'agrada

  • Algunos de los comentaristas de este blog está en el paro -alguno incluso no ha percibido ninguna indemnización, o se la han escamoteado- y todos hemos hecho cuanto hemos podido para que el actual director se fuera, pero si no lo echan culpen ustedes a la Consellería de Cultura y no a nosotros, público que paga -yo desde el 8 de noviembre de 1954- y que desea ver y escuchar lo mejor en el Liceu.

   Es lamentable que hayan despidos, pero es también lógica la postura de los abonados que algunos con muchos sacrificios -especialmente los jubilados, entre los que yo me encuentro- adquieren sus abonos y localidades con casi un año de anticipación para luego encontrarse que lo que había que ver no se ve o se ve rodeado de problemas por todas partes.

   En cuanto a vacaciones yo hace tres años que no me las puedo permitir y me conformo porque no hay otra solución y con un futuro que me anuncia que probablemente nunca más las volveré a disfrutar. Por esta razón somos críticos con los espectáculos del Liceu, pero en ningún momento nos hemos posicionado en contra de una huelga, arma democrática que el gobierno actual estatal -lamentablemente- es probable que se decida a controlar de una forma u otra. Creo que únicamente se consideró desafortunada por parte de una comentarista que se llevara a cabo en la despedida de Joan Pons -podría haberse programado una o dos funciones antes-, uno de los nombres más prestigiosos del mundo de la Opera de los últimos 40 años y surgido de la masa coral del Liceu.

   También pienso yo algo parecido sobre el futuro de la ópera como género. Yo creo que se acaba -le auguro unos 25 años más-, al menos tal como la hemos disfrutado hasta ahora. Ha comenzado con la tiranía de los directores de escena con sus “genialidades” y continuará con la megafonía -hay teatros que ya la utilizan-, seguirá con parte instrumental grabada y acabará como una banda sonora totalmente grabada, con lo cual habrá llegado el fin. Ojalá me equivoque.

   M'agrada

  • Hola Antonio:
   Ja he comentat, també en privat a algunes persones que m’han escrit parlant d’aquest tema, que no vull parlar-ne, ja que desconec moltes coses com per prendre partit en una situació que de ben segur deu tenir, per allò que jo conec, unes altres derivades que tu no menciones.
   No estic segur que aquests acomiadaments es deguin a causes econòmiques, potser s’aprofita l’avinentesa, però jo diria que estan motivats més per qüestions professionals i artístiques que per altres motius.
   Com que el tema dels acomiadaments és molt sensible i humanament és un drama, no voldria fer cap tipus de demagògia fàcil, ni que aquest comentari fos un pamflet. Jo ja passo la meva, no sé si m’entens.
   M’estalvio entrar en més detalls i desitjo que d’una vegada per totes el problema artístic dels cossos estables del Liceu es solucioni d’una manera digne i sobretot artísticament satisfactòria.
   Dubto molt, per allò que conec, que el mestre Pons acceptés entrar al Liceu amb una orquestra i un cor precaris, ans el contrari, penso que ell vol un projecte ambiciós amb cor i orquestra a l’alçada del que el Liceu es mereix i ell té en ment.
   Sempre a disposició, no cal repetir-ho.

   M'agrada

 17. José Antonio Medina

  La huelga se convoca para el primer día que es posible una vez constatados los 3 primeros despidos. ¿Que coincide con la despedida de Joan Pons? Mala suerte verdaderamente. Nadie quiere boicotear nada que tenga que ver con él, pero la premura de tiempo no permite realizarla antes. De todas formas, aunque se hubiera convocado antes, se hubiera mantenido para todas las funciones. Siento los inconvenientes que una medida así puedan causar, pero cuando vuelven a estar en juego los puestos de trabajo, hay que actuar como sea para intentar evitarlo. Nosotros, o yo en este caso, no culpo al público de la permanencia de Marco al frente del Liceu, incluso yo mismo en este blog dejé algún comentario de agradecimiento a la iniciativa que de aquí surgió. No más faltaría… También sería bueno que todo el mundo pensara, qué resultado se puede obtener de una plantilla de trabajadores que vive eternamente en el miedo de no saber si se irán a la calle, en la angustia de un Coro al que los rumores cada vez hacen más pequeño y prescindible, de una Orquesta a la que se recorta de personal también y que están al capricho del director musical de turno, de un Escenario falta continuamente de efectivos, y de una Administración a la que se le despiden trabajadores y se contratan en su defecto directivos sin ton ni son. Aducen motivos económicos para despedir plantilla y los echan el 31 de Julio (eso sí, con fecha 1 de septiembre), para que solo unos cuantos hagan huelga como mucho en la última función. Aducen los mismos motivos que hace dos años, cuando nos rebajaron el 5% del salario, medida que se implantó en la Administración para no echar a nadie a la calle, todo lo que contrario que en el Liceu, que se hizo ambas cosas. Y desde el 2010 no han parado de sucederse despidos, que unidos a las jubilaciones que han servido para menguar los colectivos (algunos más que otros, ciertamente), nos llevan a una situación insostenible. Con unas programaciones que no tienen en cuenta las posibilidades de plantilla. Ejemplo, se han contratado unas 50 personas de la Polifónica de Puig-Reig como refuerzo para el Coro. Eso, con todo el respeto a los queridos compañeros que se nos unieron, es una ESTAFA AL PÚBLICO. Para la Forza del Destino, el Coro del Liceu ya no llegará a 60 componentes siquiera, pero no se preocupen que se contratarán a precios de patera a refuerzos en las condiciones laborales que nos quieren imponer a los que quedamos. Y la Orquesta ¿cuántos componentes serán ahora? ¿Llegarán a los 71, siquiera? Mucho me temo que no.
  A partir de ahí, continuo diciendo que criticar una medida defensiva de los trabajadores es muy fácil. Sobre todo cuando esa medida es supuestamente lesiva con los intereses personales de cada uno. Les recuerdo también, que los políticos en este caso, deciden cuántos debemos ser y cuánto debemos cobrar, sin importarles en absoluto las necesidades de un Teatro de Ópera, y los más de 19 años sin una sola y miserable subida salarial, con la ya mencionada rebaja del 5%, sin las subidas del IPC de los últimos 3 ó 4 años, y con la pérdida del complemento de audiovisuales a partir del 1 de septiembre que por cierto, lleva 6 años congelado. Pero claro, ahora saldrá también algún iluminado a opinar sobre si cobramos demasiado, igual que lo hacen como digo, los políticos….
  El día que nos terminen deshaciendo, tal vez puedan ustedes asistir al Liceo a ver a la Compañía del Teatro Marinsky, o a los de Bayreuth, o a los de la Scala, o a los del Metropolitan que vengan a hacer una gira. Pero no volverán a vernos a nosotros…aunque si no traen compañías en gira, siempre quedará el recurso de los cd’s, de los dvd’s. Que nadie se preocupe, que el día que ya nos hayan echado a todos ya no haremos más huelgas, y no ofenderemos a nadie más.

  M'agrada

 18. José Antonio Medina

  Benvolgut Joaquim: Te agradezco tu comentario sinceramente, porque además de aportar tu opinión aunque limitada por los motivos que aduces, también das a entender tener algún tipo de información que pueda ser que yo como miembro del comité de empresa, desconozca. Si lo que se dice en otros foros distintos a los que deberían ser los únicos en los que se hablase de según qué cosas, es que hay que hacer limpieza en los colectivos artísticos, ya me parece que es una falta de respeto tremenda para con los trabajadores del teatro y sus representantes. Si la realidad escondida es un nivel profesional que no es del gusto de según quién, adelante pues con la chulería pero de frente; entonces como se trata de un despido improcedente abónense 45 días por año trabajado y 42 mensualidades. Si no es así, ruego que alguien me lo explique. Por un lado, si el maestro Pons no quiere entrar a trabajar con unos colectivos artísticos diezmados, mal comienza porque es lo que se va a encontrar. Además, alegando motivos económicos no se pueden reemplazar los puestos de trabajo amortizados. Si la cuestión es que los despedidos no gustan al maestro Pons, aquí ya hay mucho más que decir. No se puede consentir que llegue un nuevo director musical y quiera sacar a quien a él no le guste. Un nuevo director musical, si de verdad es bueno, debe sacar el mejor rendimiento de la plantilla que tiene a su disposición, porque no somos el Barça ni el Madrid y aquí no hay dinero para hacer eso. Además, eso de que gustan o no gustan es muy relativo en algo tan subjetivo como es que a uno le guste cómo toca un violinista o no, por poner un ejemplo. Recuerdo a todos, que los miembros de los colectivos artísticos están en sus puestos tras haber ganado una plaza en audiciones públicas e internacionales. ¿Por qué valían antes y no ahora? ¡Ah! Y no consiento que nadie dude de la profesionalidad de ninguno de los miembros de los colectivos. Nadie se deja, nadie se abandona. En algunos, el paso del tiempo y el trabajo diario (el Coro, mi colectivo, por ejemplo), puede hacer que el resultado se resienta. Entonces y tras muchos años de profesionalidad innegable, ¿hay que echarlos a la calle como a perros? Si es así, hay que tener el valor de decirlo a la cara y no a nadie de fuera y por la espalda, que parece que es lo que se hace.
  De todas maneras, yo también puedo decir que hay caza de brujas, ¿no? Que hay gente mal vista por lo que sea, ¿no? Hay muchas cosas, Joaquim, y tal vez conozcáis algunas, pero otras seguro que no. Yo sé de algunas bastante raras….
  Y por supuesto, la problemática del Liceo no se soluciona despidiendo como se está haciendo, y pretendiendo imponer a la brava. Además, después de todo lo que aquí llevo comentando hace tiempo, ¿alguien pretende que se acepte dar todo a la empresa a cambio de nada? Repito: DE NADA. Porque ni siquiera garantizan que no habrá más despidos. Se pretenden esclavos a tiempo total, sin protestar, a los que poder dar una patada en el culo cuando alguien considere que ya no sirven… y por ahí yo al menos no paso.
  Tal vez estaría bien que tomáramos un café allá por septiembre, y conocieras tú junto con quienes estuvieran interesados, lo que algunos “indeseables” del teatro tenemos que decir.
  Un cordial saludo, y como tú dices, a tu disposición.

  M'agrada

  • Antonio, hay cosas que yo no debería saber y sé, y hay cosas que no quiero saber.
   Espectadores y abonados podemos tener puntos de convergencia con los trabajadores del teatro, cuando hay en riesgo temas comunes, los temas internos, de los que yo puedo tener una información a partir de lo que me digas tu o el Sr. Tarragó, por poner un ejemplo, no debería influir para nada en las opiniones que yo vierta en el blog, puesto que son temas internos del teatro que creo sinceramente que no me incuben, y ya sé que dirás que a la larga me pueden incumbir y mucho, pero de momento no. Además ¿Quién tiene razón, la empresa o los trabajadores? Igual ni los unos ni los otros, o los dos, ¿Por qué tengo que hacer yo de mediador?
   Yo soy un abonado y un espectador muy asiduo al teatro, muy por encima de la media, pero no soy un trabajador del teatro, soy un cliente y por lo tanto exijo al teatro una calidad y un nivel, tanto artístico, como de gestión, máximo. Si me lo dan, permíteme decirte que me sentiré extremadamente satisfecho por ello, aunque vosotros tengáis ciertos aspectos con la dirección que provoquen un conflicto. Si te digo que a mí no me importan, no quisiera escandalizarte, pero igual me escandalizo de saber las condiciones laborales que tenéis con respecto a las mías. Supongo que me comprendes.
   Yo no quiero meterme en vuestro convenio, ni con vuestros sueldos, ni con las concesiones o prebendas que tengáis con respecto a otras orquestas y teatros. No me interesa.
   Quiero, eso sí, un teatro bien gestionado, que el dinero que aportamos nosotros, ya sea por vía directa o por vía aportación de las administraciones, esté bien administrado y optimizado al máximo, también aquel que provenga de esponsorizaciones privadas, huelga decirlo. Quiero que la orquesta y el coro suenen de primera y que se me caiga la baba al oíros. Eso no es así y hay que arreglarlo. Llevo años exigiéndolo.
   Lo que no me parece lógico es que nos quieres hacer partícipes de vuestra problemática y no sólo eso, si no que tomemos partido, eso que nos pides no es lógico.
   Nosotros o para concretarlo más, yo, he tomado partido cuando como abonado y espectador he visto como la mala gestión se ha llevado por delante una temporada y eso puede volver a suceder en cualquier momento.
   Vuestro tema se hubiera tenido que solucionar muchísimo antes, hace muchos años cuando el maestro De Billy lo intentó y no quiso entrar más a trapo, ya que las protestas que le llegaban en cada función, que nada tenían que ver con su rendimiento artístico, le condicionaron en exceso. Ni Weigle, que vino a promocionarse, ni el maestro Boder, que le tocó bailar con la más fea, intentaron remediar el problema, ya que ninguno de los dos creo que fuesen contratados con esa intención, en realidad detrás no había ningún proyecto serio.
   Ahora eso parece que ha cambiado, pero hay condiciones, las mismas que seguramente exigiría cualquier director, y no hablo de despidos.
   Si al maestro Pons le dan lo que quiere, se arriesgará a hacer el cambio radical que necesitáis, pero si no hay apoyo a su proyecto, no hará lo que han hecho sus predecesores. Así lo dijo él en declaraciones públicas cuando fue nombrado y a raíz del conflicto posterior.
   Eso me parece normal e incluso sano.
   Quisiera pensar que es lo que está sucediendo.
   Yo no puedo poner en duda la profesionalidad de nadie, pero la orquesta y el coro del Liceu, deberían estar sujetos, como cualquier plantilla laboral, a constantes controles de calidad y rendimiento. En todos los puestos de trabajo se pide y exige el máximo, reciclajes constantes y formación permanente. Llevar treinta y pico de años en un puesto de trabajo ya no es garantía de nada y en cualquier caso, pienso que un colectivo artístico jamás debería tener un régimen de funcionariado o con un puesto permanente de por vida. Eso ya no funciona en ningún país y creo que en ninguna orquesta de primer orden.
   Cuando nos sentemos a tomar un café, que no rechazo, me gustaría hablar de otras cosas, sinceramente.

   M'agrada

  • Josep Olivé

   No me extenderé porque estoy plenamente de acuerdo con lo expuesto por Joaquim. Vaya por delante que lamento la situación y circunstáncias en que se encuentra el cuerpo artístico del Liceu pero una frase de tu exposición me resulta cuanto menos sorprendente…”No se puede consentir que un director musical…”. ¿Quién no puede consentir?¿Qué no se puede consentir? No és que desee yo a un dios como director musical (versus Karajan, con el que poco se podría discutir), pero a un director musical se le debe consentir todo lo que sus atribuciones alcanzan, y en los coliseos de referencia y de prestigio contrastado, el director musical es una pieza clave que no solo esta para marcar el compás.

   M'agrada

 19. José Antonio Medina

  Pido disculpas si alguien entiende que pido que se tome parte por nosotros. Yo intento explicar cuestiones laborales, sociales y artísticas. Lo siento,y en evitación de posibles nuevos males entendidos, mi aportación terminará aquí. De todas maneras, entré cuando leí que se criticaba nuestro derecho a ejercer la huelga por los motivos que fueren. Y defiendo lo que tengo que defender, que por cierto, no es ningún régimen de funcionariado, ya que si así fuera y como dije anteriormente, no se hubiera ido nadie a la calle.
  Lo dicho, no pretendo más que aportar información de una parte fundamental en el Liceo, ya que si solamente llega de la dirección, entiendo que puede ser sesgada y partidista. Y como partidista se puede llamar también a la mía, al tener ambas al menos habrá más argumentos para juzgar desde fuera. Y cierto es que tampoco me gustan opiniones sin contrastar y desde fuera sin conocer al menos el porqué de algunas acciones que los trabajadores tenemos el derecho de realizar.
  En fin, no molesto más. Un saludo a todos y feliz verano.

  M'agrada

  • No es molestia José Antonio, pero como bien dices, es partidista, ya que la del otro lado, si es que tenemos que terminar siendo jueces, que no creo, no la sabemos, lamentablemente.

   Feliz verano, a pesar de todo, también para ti

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: