IN FERNEM LAND

SALZBURG 2015: RECITAL DE JUAN DIEGO FLÓREZ


JDF

Demà el Festival de Peralada  acollirà al tenor Juan Diego Flórez que acompanyat per l’Orquestra de Cadaqués oferiran un programa operístic bàsicament centrat en l’òpera francesa però amb incursions al belcanto italià, una cita que m’hauré de perdre per les circumstàncies particulars però que de ben segur m’hagués fet desplaçar amb entusiasme a l’alt Empordà, ja que aquest és precisament el repertori on el tenor peruà excel·leix i no té rival.

Ahir va oferir un recital a Salzburg que és el que avui us proposo i que tot i tenir algunes obres coincidents amb el que oferirà a Peralada, té algunes variants interessants, fins i tot un perla com és escoltar a Flórez acompanyant-se a la guitarra amb dues obres tan  conegudes i emblemàtiques com són “Bésame mucho” i la “Malagueña”, on el tenor fa embogir al públic salzburguès i segurament també ho aconseguirà quan ho escolteu vosaltres.

La veu de Flórez ha sofert un lleu canvi, no gaire, és cert que el seu centre és més consistent i que les aproximacions a les zones més greus són una mica més sonores i presents  que a l’inici, res especialment notable però suficient per fer front al repertori líric belcantista amb garanties d’èxit, perquè l’estil hi és, l’elegància persisteix i la competència no es mostra prou sòlida per fer-li gaire ombra. Alguns d’aquells que el tenen entre cella i cella, fa temps que el veien acabat i anaven pregonant als quatre vents el seu declivi, pregons que s’han anat esvaint i que segurament qui els va proferir envermelleixen només de pensar-hi.

Flórez aborda les cançons italianes de saló que inicien el recital amb molt de gust i delicadesa, allunyant-se d’efectes veristes que altres tenors en situacions de decadència vocal, utilitzen per amagar carències, sense que per això el peruà deixi de tenir el seu efecte emotiu, ja que són cançons que s’ha de dir amb el cor i Flórez hi arriba per camins tant diferents als habituals com vàlids.

El blog operístic belcantista no té cap secret, és el seu territori habitual, no calia l’agut final en l’ària de Il Turco i en l’ària de Gennaro de Lucrezia Borgia exhibeix un fraseig  i un estil que és l’enveja (sana o no) dels seus col·legues.

El bloc dedicat a la melodie francesa sembla fora de lloc i posat en calçador per tal de descansar una mica, però la veritat és que no acaba d’encaixar del tot i sembla per la freda resposta del públic salzburguès, que volien escoltar una altra cosa, la seva reacció refreda tant l’ambient que fins i tot el tenor sembla perdre la concentració en les tres delicatessen de Duparc.

Després torna al nivell esperat amb l’ària del Faust de Gounod, on (em) meravella i després abans de la traca final, fa front a l’ària d’Edgardo que va programant en tots els seus concerts i recitals (també ho farà a Peralada) abans de l’esperat debut en el  Liceu la propera temporada.

L’últim bloc el dedicada a la cançó llatina-americana i Flórez treu aquella empatia reservada a les grans ocasions i que no l’acostuma a caracteritzar gaire, per fer-se seu el públic acompanyant-se a la guitarra per interpretar  “Bésame mucho” i una “Malagueña salerosa” d’exhibicionisme tècnic i expressiu absolutament “reclinatoriable”,

Pel final reserva Granada de Lara i per rematar i mostrar poder exultant, i ja com a propina, canta l’ària de Tonio de La Fille di Regiment, no aquella tan maca, no, canta la dels maleits 9 do que exciten i de quina manera l’endiumenjat públic de Salzburg.

Tota una demostració de veu, tècnica, gust, elegància i musicalitat, quelcom allunyat del estàndard festivaler que espero que es repeteixi a Peralada i ho puguin gaudir els afortunats assistents.

Ruggero Leoncavallo
Aprile
Vien, amor mio
Mattinata

Francesco Tosti
Malia
Marechiare

Gioachino Rossini
Il Turco in Italia
Intesi, ah tutto intesi..Tu seconda

Gaetano Donizetti
Lucrezia Borgia
Partir deggio..T’amo qual s’ama

Henri Duparc
Phidyle
L’Invitation alku voyage
Le Manoir de Rosemond

Charles-Francois Gounod
Faust
Salut Demeure chaste et pure

Gaetano Donizetti
Lucia di Lammermoor
Tombe degli avi miei..Fra poco a me ricovero

Consuelo Velasquez
Besame Mucho/Malagueña (atribuïble a Pedro Galindo) 

Agustin Lara
Granada

Propina:
Gaetano Donizetti
La Fille du regiment

Juan Diego Flórez, tenor
Vincenzo Scalera, piano
Festival de Salzburg 4 d’agost de 2015

ENLLAÇ mp3

http://www.mediafire.com/listen/jr4klj2gw1d8ugd/JDFlorez_Salzburg_040815.mp3

Enllaç a MEDICI TV

http://www.medici.tv/#!/juan-diego-florez-vincenzo-scalera-recital-salzburg-festival-2015

Demà tornarem a Orange per assistir a la representació de Il Trovatore, més propera als germans Marx que a Verdi.

25 comments

 1. El vaig veure en directe i em va agradar força. Està en molt bona forma, i la veu segueix sent un prodigi. Pel meu gust, algun numeret suposadament “simpàtic” se’l podia estalviar, bàsicament perquè ja li hem vist en més d’una ocasió. Amb tot, una gran vetllada lírica.

  M'agrada

  • Els numerets li queden fatal, perquè com que no surten de la sinceritat es veuen d’una hora lluny forçats per tal d’estar a l’alçada dels simpàtics de torn, a ell no li fa cap falta, perquè cantant té molt pocs rivals i la resta millor que ho deixi per els que cantant no en tenen prou.

   M'agrada

 2. Leonor

  Si las “Lucia” son impresionantes, los dos Edgardos son de ensueño (a uno se lo he escuchado ya en vivo) ¡Gracias, Joaquim, por este aporte! Voyons, écoutons…
  ¡Un saludo, infernems!

  M'agrada

 3. Jaume de Peralada

  Llàstima que no vas venir ahir a Peralada a veure l’esperpent anomenat 4Carmen. M’hauria agradat llegir la teva crítica de l’espectacle més penós, esperpèntic i ridícul que he vist mai en un escenari. Només et dic que van tancar les portes per impedir que el públic fugís fastigejat, I a sobre amb una calor terrible en un espai molt tancat. Cadires en un galliner que no podies moure’t. Espero rescuperar-me avui amb En Juan Diego

  M'agrada

  • De venir a Peralada, que aquest any puc menys que altres anys, hagués escollit Otello, Flórez, Damrau i qui sap si l’escolanet, però aquest experiment segurament no.
   He vist un fragment per televisió, després de llegir el teu comentari i la veritat és et deus haver quedat curt, ara bé sense haver-ho vist m’estimo més que quedi la teva constància.
   Gràcies per comentar i espero que en la propera ediciñó del festival ens podem arribar a conèixer. Potser el 16 de juliol de l’any vinent amb Kaufmann?

   M'agrada

 4. alex

  Muy parecido o casi idéntico al Concierto que ofreció aquella vez en Múnich y dirigido por L.Cobos, hace unos cuantos meses.
  Tengo el audio del concierto muniqués ( francamente, excelente todo lo que cantó ese fenómeno vocal que es JDF ,con un centro incluso de más volumen y sin que le haya perjudicado a su registro agudo)
  Expectante e ilusionado ante su debut íntegro del Edgardo en el Liceu prox. diciembre

  p.d, ¿ alguien tiene noticias de un rumorcete que me dijeron durante los pasados D.PASQUALE , que Pretty Yende podría cantar alguna de las LUCIAs repartiéndoselas en el primer cast con Mosuc??
  (si se confirmase, sería una excelente noticia)

  M'agrada

  • El concierto de Munich que quizás tengas gracias a IFL
   https://ximo.wordpress.com/2014/12/17/juan-diego-florez-a-munich-aries-dopera-francesa/
   tenia un programa exclusivamente francés y operístico
   PROGRAMA:
   •Adolphe Adam:
   Ouvertüre zu “Le Toréador”
   •Léo Delibes:
   “Prendre le dessin d’un bijou” aus “Lakmé”
   •Georges Bizet:
   Ouvertüre zu “Carmen”
   “A la voix d’un amat fidèle” aus “La jolie fille de Perth”
   Farandole aus “L’Arlésienne” (Suite Nr. 2)
   •Jules Massenet:
   “O nature plaine” aus “Werther”
   “Pourquoi me reveiller” aus “Werther”
   •Gaetano Donizetti:
   “Un ange, une femme inconue” aus “La favorite”
   Ouvertüre zu “La favorite”
   •Hector Berlioz:
   “O blondes ceres” aus “Les Troyens”
   Ballettmusik aus dem 2. Akt von “Les Troyens”
   •Charles Gounod:
   “L’amour…Ah lève-toi soleil” aus “Roméo et Juliette”
   •Jacques Offenbach:
   “Au mont Ida, trois Déesses” aus “La Belle Hélène”
   •Giuseppe Verdi:
   “Je veux encore entendre” de Jérusalem
   “la donna è mobile” de Rigoletto
   Juan Diego Florez (tenor)
   Munich Radio-Orchestra
   Director: Manuel López-Gómez
   Munich 15 de desembre de 2014
   Este de Salzburg es un híbrido y el que ofrecerá en el Palau és una incógnita,
   En cuanto a las Lucia del Liceu es posible lo que dicesm, e incluso podría ser que esas representaciones fuera de abono que Flórez ha accedido a ofrecer por petición de la dirección artística actual fuesen las que contasen con Yende de protagonista, cosa que haría que incluso me replantease vender la de domingo para asistir a ellas, ya quentre Mosuc y Yende yo lo tengo claro, iba a decir que no hay color pero preciosamente color es lo que hay 😉 Ojalá se cumpla el rumorcete.

   M'agrada

  • Gracias Manuel.
   Una vez entré en una página rusa para descargar un vídeo y aún me estoy quitando de encima páginas emergentes, seguramente le dí a un botón erróneo, cosas del idioma, y la verdad es que me supuso un trabajón “limpiar” el ordenador, no digo que fueran virus, pero un poco intrusivos si que me parecieron…
   Yo he preferido dejar el audio, siendo un recital me parce que pesa mucho menos y se obtiene todo lo esencial, e incluso evito un cierto rubor ante alguna que otra gracia poco espontánea del tenor. 😉

   M'agrada

  • És un cantant extraordinari, només per tot el que fa a la Malagueña i com ho fa ja demostra la seva categoria, però és que aquesta categoria es repeteix en totes les peces escollides, és un veritable artista del cant.
   M’agrada que t’hagi agradat

   Liked by 1 person

 5. Olga

  M’encanta el Flórez. El segueixo des de que va començar (fa uns anys vaig anar fins i tot a Pesaro a veure’l en Matilde di Shabran, on va estar, com gairebé sempre, sensacional). Aquest recital m’ha encantat. En aquest repertori, no té rival (i ell ho sap ;))

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: