IN FERNEM LAND

RATTLE I MUTTER ACOMIADEN EL 2015 A BERLÍN (Silvesterkonzert)


Anne-Sophie Mutter - Simon Rattle i la Berliner Philharmoniker el 31 de desembre de 2015 a la sala Philharmonie de Berlin Silvesterkonzert

Anne-Sophie Mutter – Simon Rattle i la Berliner Philharmoniker el 31 de desembre de 2015 a la sala Philharmonie de Berlin Silvesterkonzert

La tarda nit del 31 de desembre de l’any passat la Berliner Phliharmoniker va acomiadar l’any en un concert no tan popular com el de l’endemà a Viena, però quasi tan tradicional com aquell. De fet el de Viena també es fa la tarda del dia de Sant Silvestre i es repeteix al matí de Cap d’Any, ambdós en qualsevol cas són el comiat i la benvinguda d’un nou any en una de les millors maneres que se m’acut, amb bona música a càrrec de grans musics.

Aquest any Sir Simon Rattle i els berlinesos acompanyats de la sempre sofisticadament fascinant Anne-Sophie Mutter, han decidit acabar i començar l’any de manera exquisida, amb música francesa.

A l’especial traça que Simon Rattle ha mostrat sempre en aquest repertori en aquest concert cal sumar-hi l’excelsa precisió i l’aclaparador domini tècnic i expressiu, de la violinista alemanya, que fa les delícies el la Introducció i Rondo capritxós per a violí i orquestra de Saint-Saëns, tot un desplegament d’enlluernadors focs artificials que tindran en la bellíssima Tzigane de Ravel, la culminació.

L’orquestra en solitari ofereix també moments per emmarcar, tot i que per a molts l’obertura de L’Étoile de Chabrier, el ballet que Massenet va escriure per a l’òpera Le Cid,  la suite del ballet Les Boches de Francis Poulenc o la gegantina deconstrucció d’un vals que va fer Ravel, no estiguin a l’alçada dels grans compositors centreeuropeus. Bajanades! perquè en mans d’una orquestra i uns solistes com els de la Berliner sota les mans de Rattle la festa és total, i si no ja m’ho sabreu dir després d’escoltar una música aparentment tan de farciment com la del ballet massenetià, i al cap i a la fi per acomiadar un any tan convuls com el 2015 penso que no hi ha res més propici. Per a qui cregui que la primera orquestra alemanya s’havia d’acomiadar amb música alemanya,  Rattle els regala una propina adhoc, la dansa hongaresa número 1 de Brahms, un clàssic del concert Silvesterkonzert.

Emmanuel Chabrier
Ouvertüre zur Oper L’Étoile

Camille Saint-Saëns
Introduction et Rondo capriccioso für Violine und Orchester a-Moll op. 28
Anne-Sophie Mutter Violin

Jules Massenet
Orchesterstücke aus der Oper Le Cid (Suite)

Maurice Ravel
Tzigane, Rhapsodie für Violine und Orchester
Anne-Sophie Mutter Violin

Francis Poulenc
Les Biches, Ballettsuite

Maurice Ravel
La Valse, Poème chorégraphique für Orchester

propina

Johannes Brahms
Ungarische Tänze n.1

Berliner Philharmoniker
Sir Simon Rattle
Anne-Sophie Mutter (violin)

Silvesterkonzert
Philharmonie, Berlin 31 de desembre de 2015

El canal ARTE el va oferir en directe i aquí me’n faig ressò, el gaudi està garantit perquè el programa és deliciós i la interpretació, com us podeu imaginar, és de nivell extrem. Demà anirem a Viena

14 comments

  1. Josep Olivé

    Desconec si el programa ja estava decidit d’abans dels tristíssims fets de Paris. Tan si com no, un concert amb un programa molt original (tenint en compte on resideix l’orquestra) i brillant per a l’ocasió, i amb músics enlluernadors. Per a disfrutar-lo de valent! Gràcies!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: