IN FERNEM LAND

IL RITORNO D’ULISSE IN PATRIA (Villazón-Kožená-Watson-Spicer-Gillet;Clément-Haïm)


Rolando Villazón (Ulisse) Magdalena KoženáMagdalena Kozena (Penelope)
Théâtre des Champs Élysées, París 13 de març de 2017

Avui us porto una proposta polèmica, ja sigui des del punt de vista escènic, ja sigui des del unt de vista vocal, ja que la producció de Mariame Clément és, a banda d’un encert estètic, una proposta radical i això sempre és polèmic,q ue no vol dir pas dolent, mentre que en la vessant vocal, en mig d’un equip cohesionat, idoni i en plena adequació estilística, hi ha Rolando Villazón, el tenor mexicà que al costat del seu carisma abassegador, la seva personalitat artística i les seves dots dramàtiques, sempre creuant el llindar de la sobre actuació, hi trobem un estil feridor, per l’emissió oberta de les vocals fins a extrems per a mi insuportables. Hi ha sons que podrien ser fàcilment corregits, però que Villazón sembla encaparrat en obrir fins la grolleria i només li caldria fixar-se en la resta de la companyia per adonar-se’n que és ell el que va contra corrent.

Excel·lent Magdalena Kožená i la resta de la magnífica companyia, al costat d’una austera, quasi espartana direcció d’Emmanuelle Haïm.

No apte per a tots els paladars, quedeu avisats i òbviament imprescindible per  als villazonistes.

Claudio Monteverdi
IL RITORNO D’ULISSE IN PATRIA

Rolando Villazón (Ulisse)
Magdalena Kožená (Penelope)
Katherine Watson (Junon)
Kresimir Spicer (Eumee)
Anne-Catherine Gillet (L’Amour / Minerve)
Isabelle Druet (La Fortune / Mélantho)
Maarten Engeltjes (La Fragilité humaine / Pisandre)
Callum Thorpe (Le Temps / Antinoüs)
Lothar Odinius (Jupiter / Amphinome)
Jean Teitgen (Neptune)
Mathias Vidal (Télémaque)
Emiliano Gonzalez Toro (Eurymaque)
Jörg Schneider (Irus)
Elodie Méchain (Euryclée)

Le Concert d’Astrée
Director musical: Emmanuelle Haïm
Direcció d’escena: Mariame Clément
Escenografia i vestuari: Mariame Clément
Disseny de llums: Bernd Purkrabek

Théâtre des Champs Élysées, París 13 de març de 2017

Monteverdi no és i ho sabeu, un dels meus “one of my ten”, però entenc que sense ell res hagués estat igual i per això, a banda de ser actualitat per les representacions parisenques, avui el porto aquí per a compartir amb tots vosaltres l’experiència gràcies al  streaming de Medici.

18 comments

 1. JL Pagán

  Crec que sé a que et refereixes sobre El Villazón: l´any passat en la semi-representació que es va fer al palau amb el William Christie i Les arts florissants del “Re pastore” de Mozart em va donar una impressió semblant al que comentes al post, l´estil no era gens adequat, obert i exagerat.

  M'agrada

 2. Retroenllaç: Noticias de marzo 2017 | Beckmesser

 3. Josep Garcia Devant

  Totalment necessari per entendre la historia de la música, encara que la majoria d’operofils no estem acostumats a una estètica musical que no respon als “standars” del que s’entén –malament per cert – com el “bel canto”
  El 3 de maig ja tinc entrada per anar a veure-la al Palau amb en Gardiner i els seus English Baroque Soloist, ja he vist el Orfeo i la Incoronazione, però em faltava aquesta.
  Ja que hi estic posat us recomano si us agrada llegir l’ Odissea en la extraordinària versió catalana d’en Joan Francesc Mira, Ed. Proa.
  Bon cap de setmana a tothom.

  M'agrada

 4. Joan

  Si no fos perquè ja ho ha dit en JL Pagan al primer comentari ho hauria dit també jo. A banda, el que dius: personalitat abassegadora, carisma a dojo. Crec que a Villazón li cal trobar el seu nou lloc i repertori i em fa la sensació que canta tot el que li signa el seu representant i a on li signa. M’estranyarà no tornar-lo a veure com a Nemorino al liceu en una hipotètica substitució d’última hora.

  M'agrada

 5. OLYMPIA

  Jo tampoc em deleixo per Monteverdi però m’alegra que Villazón vagi treballant. El què és un llàstima és que, com bé dius, no corregeixi segons quins sons de la seva veu més pròpis dels estimables “corridos”.

  M'agrada

  • JL Pagán

   Ja que ho comentes Olympia, jo no l´he volgut dir abans per respecte i pudor i perquè sembla una broma fàcil parlant d´un cantant mexicà però a mi, l´any passat al Palau, algun passatge, em va sonar de veritat a “corrrido o ranxera”.

   M'agrada

 6. Alfonso

  Villazón es para mi un ejemplo. Ejemplo de tenor poseedor de una mala y errada técnica vocal, que para más inri sobrepasó en su día peligrosamente los límites de su voz. Ello le condujo a una inevitable crisis vocal y tras ella el desastre. La voz está echada a perder y queda lo que queda: su histrionismo, los rescoldos de la fama creada por la mercadotecnia y su simpatía. De canto ya nada, solo una ruina.
  Y ahora, ante el estrepitoso debacle, busca salida en obras barrocas donde sabe que no va a tener que ascender la voz a tesituras ya imposibles y en la creencia de que la exigencia sera menor. Pero claro, el barroco requiere también técnica, recursos, virtuosismo, matices, en resumen: saber cantar y tener una emisión “limpia y sana”. Todo lo que Villazón no puede ofrecer, ni en barroco, ni en ningún otro estilo operístico.
  A mi nunca me ha parecido una gran voz Villazon, ni cuando mucha gente lo encumbraba como uno de los mejores tenores del mundo y no agotaban los elogios hacia el. Pero reconozco que con estudio, perfeccionamiento, cabeza bien amueblada y cuidado en el repertorio hubiese sido un correcto tenor lírico-ligero con mucha más vida artística por delante.
  Es una pena ver una voz lírica, todavía joven, arruinada de esta manera. Y no será la última…..

  M'agrada

 7. Niklaus Vogel

  De ben segur deu ser una proposta molt interessant. Dels 3 Monteverdi canònics, aquests és el que menys conec, així que tinc molta curiossitat, i mes encara per veure en Villazón cantant aquest rol (????).
  Moltes gràcies de nou

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: