IN FERNEM LAND

JULIA LEZHNEVA AL CONCERTGEBOUW CANTA GRAUN


La sempre sorprenent soprano russa Julia Lezhneva ha fet una gira per quatre ciutats europees: Leipzig, Àmsterdam. Frankfurt i Munich (ahir va tenir lloc aquest darrer concert) per promocionar el seu darrer disc dedicat a l’obra de Carl Heinrich Graun.

Avui us parlaré del concert que va retransmetre la ràdio holandesa el passat 11 de novembre en ocasió del concert que la soprano i el prestigiós Concerto Köln van oferir en el mític Concertgebouw d’Àmsterdam i que suposa una vegada més una festassa musical i vocal de gran volada.

Una vegada més el virtuosisme vocal de la gran Lezhneva enlluerna i aclapara, i malgrat que triga una mica a escalfar la veu i a controlar totalment el registre més agut, per el qual passa més d’una vegada de puntetes i fent alguna que altra giragonsa per driblar notes compromeses, però a mida que el concert avança el prodigiós legato, la capacitat per fer tota mena de coloratures, escales i trinats s’imposen amb absoluta contundència i demostra una vegada més, tot i la polèmica que envolta massa sovint la carrera de la jove soprano, que estem davant d’una fuori classe sense gaire discussió possible i només penso que aquestes dificultats per resoldre amb absoluta precisió i convicció algunes notes agudes, potser degut a un cansament o un repertori massa exigent en una veu encara molt jove i que va esclatar als 19 anys en el festival de Pesaro.

Escoltar-la cantant “Mi paventi il ​​figlio indegno” del Britannico de Carl Heinrich Graun o “Brilla nell’alma un non inteso anchor” d’Alessandro de Handel és alhora que un plaer, una demostració del talent, el magisteri i la excepcionalitat vocal i interpretativa de la soprano russa.

L’acompanyament luxós del Concerto Köln és un afegitó admirable i en les pàgines orquestrals mentre Lezhneva descansa, és gaudeix per la claredat i la bellesa d’un so bonic i enèrgic, amb unes dinàmiques tan vertiginoses com la soprano i d’una precisió aclaparadora.

En el concert no només s’interpreta a Graun, i no hi pot faltar Händel, Vivaldi o Hasse, en qualsevol cas uns companys de viatge exquisits que faran les delícies dels barroquistes de pedra picada.

Un concert per a gaudir molt

Johann Georg Pisendel
Concert per a 2 violins, 2 oboes, fagot i orquestra de corda RV.564a en D gr.t
Carl Heinrich Graun
Il Mitridate; Ària, “Piangete, o mesti lumi”
Silla; Acte III – Ària, “Parmi … ah no!”
Johann Georg Pisendel
Sinfonia
Carl Heinrich Graun
Coriolano; Acte II – Ària, “Senza di te, mio ​​bene”
Johann Adolf Hasse
Sinfonia per a orquestra, op.5 nr.6
Antonio Vivaldi
Ercole su’l Termodonte RV.710; Ària, “Zeffiretti, che sussurrate”
Concert per a violí, 2 oboès, fagot, 2 banyes i orquestra de corda RV.571
Carl Heinrich Graun
Britannico; Acte II – Ària, “Mi paventi il ​​figlio indegno”
Georg Friedrich Händel
Alessandro HWV.21; Acte III – aria, “Brilla nell’alma un non inteso anchor”
Il trionfo del tempo i del disinganno HWV.46a; Part II – Ària, “Llet la spina, collita la rosa”
Carl Heinrich Graun
Armida; Acte III – Ària, “La glòria t’invita”
Silla; Acte II – aria, “No, no, di Libia contra l’arene”

Julia Lezhneva (soprano)
Concerto Köln

Concertgebouw d’Àmsterdam 11 de novembre de 2017

10 comments

  • colbran

   Como el disco dedicado a Graun con Julia Lehzneva se ha dedicado a piezas de este autor nunca grabadas antes, la soprano rusa prescinde de dos arias muy interesantes de “Montezuma”, probablemente la ópera más famosa del compositor, Pues bien estas citadas arias las canta Joan Sutherland en un doble CD grabado por Decca y comercializado en 1967. En la actualidad los fragmentos grabados de “Montezuma” y “Griselda” de Bononcini que componían este doble CD se han remasterizado en 2014 y se consiguen por separado. En ambas interviene Joan Sutherland, dirigida por su marido Richard Bonynge y he de indicarte que estas grabaciones son muy interesantes y los cantantes que acompañan a la diva australiana son estupendos: la contralto británica Monica Sinclair, la contralto australiana Lauris Elms, la deliciosa soprano británica Elizabeth Harwood, el bajo-barítono Spiro Malas y el tenor británico Joseph Ward, cuya carrera se desarrolló prácticamente en Australia. Te aconsejo estas grabaciones que aún están disponibles, al menos en Amazon. Las grabaciones completas de Montezuma en DVD y CD no son tan recomendables aunque tienen el aliciente de ser completas, al menos una de ellas.

   M'agrada

 1. Retroenllaç: Noticias de noviembre de 2017 | Beckmesser

 2. colbran

  Quizás se me ha pasado por alto, pero me parece que nadie se ha apercibido que este blog ha superado hace pocos días la cifra de 6 millones de visitas, cifra muy respetable que yo me he atrevido a mencionar. Es probable que muchos de los habituales lo hayan sabido a través de esas redes que yo no tengo: twitter, facebook, etc…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: