IN FERNEM LAND

OTTONE DE HANDEL (KIELLAND-BONITATIBUS-MINENKO-LUNN-BASSO-MIMINOSHVILI;MOULDS)


Avui festa barroca a can IFL amb l’Ottone de Handel en versió de concert desde Moscou de la ma de l’Orquestra de Cambra de Moscou sota l’enèrgica, lluminosa i preciosa direcció de Christopher Moulds i amb un repartiment internacional d’especialistes i d’alta volada vocal i artística, que inclou a ls amexxosoprano italiana Anna Bonitatibus, la contralt Romina Basso o el contratenor Yuriy Minenko, recentment triomfador al Liceu cantant la part de l’àngel del Dimoni de Rubinstein que tant ens va agradar a tots, al costat d’altres cantants més desconeguts fins ara com la mezzosoprano noruega Marianne Beate Kielland cantant el rol protagonista o la soprano anglesa Joanne Lunn que va cantar l’any 2011 al Palau una Fairy Queen de Purcell dirigida per Picket o el baix baríton de la República de Karatxai-Txerkèssia pertanyent a la Federació Russa, Alexander Miminoshvili del que no n’havia sentit mai a parlar.

Ja sabeu que les òperes de Handel, amb alguna honorable excepció acostumen a ser un seguit de brillants àries totes elles intercanviables amb altres arguments i situacions similars de tantes i tantes òperes del mateix període, però si el director musical sap dotar-la de discurs dramàtic amb un bon sentit teatral dels sempre conflictius recitatius, alhora que mantenir la tensió del discurs sense que decaigui entre tanta ària da capo i recittaius acompanyats, alhora pot ser, com és el cas gràcies a Christopher Moulds i a la magnífica orquestra de cambra moscovita, de so calidíssim i de precisió tècnica admirable, aleshores és molt provable que escoltant aquesta versió gaudiu molt, perquè l’equip vocal que ha de defensar aquesta marató d’àries, tret d’alguna discreta mediocritat, està a l’alçada.

Tractant-se d’un concert a Moscou he trobat a faltar a Lezhenva, que en aquest repertori no té rival possible, i no és que Joanne Lunn no ho canti bonic, eh?, és que Julia té una personalitat vocal i artística enlluernadora.

Sense cap mena de dubte el gran triomf és per Yuriy Minenko, en una colpidora demostració de recursos vocals i tècnics que aclaparen i s’admiren sense cap mena de discussió. Hi ha una utilització de sonoritats molt espectacular i a vegades voreja una mica un discutible gust amb sons de pit una mica massa forçats, però d’impacte garantit. Estem, com en el cas de Fagioli, més a prop d’una contralt que d’un contratenor.

El gust exquisit de Marianne Beate Kielland, una cantant que ja m’he apuntat a la meva agenda a seguir i la reconeguda solvència i el refinament expressiu de Bonitatibus i Basso, tot i que aquesta última no és una contralt, configuren un elenc quasi excel·lent si no os perquè el baix-bariton Alexander Miminoshvili queda lluny de l’estil i la tècnica precisa necessària, malgrat que el rol no és dels més lluïts.

El públic, suposadament educat i preparadíssim, aplaudeix totes, he dit totes, les àries abans de que l’orquestra acabi les codes. M’han fet exasperar!

George Frideric Handel
OTTONE
Dramma per musica en 3 actes llibret de Nicola Francesco Haym

Ottone Marianne Beate Kielland (mezzosoprano)
Teofane Joanne Lunn (soprano)
Emireno Alexander Miminoshvili (bass-baritone)
Gismonda Anna Bonitatibus (mezzo-soprano)
Adelberto Yuriy Minenko (countertenor)
Matilda contralto Romina Basso (contralto

Moscow Chamber Orchestra
Director: Christopher Moulds

Txaikovsky Concert Hall (Moscou), 21 de juny de 2018

Un comentari

  1. JordiP

    Ves per on, hi fare una aturada per que, tot i que és un repertori que de vegades em cansa una mica, sempre m’agrada descobrir òperes noves, i d’aquesta no n’he sentit res. A mes, si ve amb una recomanació com la que fas, val la pena esmerçar-hi com a minim una escolta detallada. no obstant això, sempre em sorprèn com en aquesta època les òperes eren tan fluixes argumentalment parlant, per que a nivell de teatre bé que es feien coses més riques… potser només es concebia com a cant i ha estat després quan algú es va adonar que afegint-hi el component dramàtic argumental, la cosa agafava tota una volada diferent.

    M'agrada

Deixa un comentari