IN FERNEM LAND

PROMS 2018: BERLIOZ AMB GARDINER I JOYCE DiDONATO


Joyce DiDonato i John Eliot Gardiner PROMS 71 Fotografia hris Christodoulou

Ja en la recta final, els admirables PROMS del 2018 han ofert un concert bellíssim íntegrament dedicat a Hector Berlioz que ha tingut com a protagonistes a l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique sota la direcció de Sir John Eliot Gardiner i la mezzosoprano Joyce DiDonato.

Explosiva, brillant i romàntica direcció de Gardiner al capdavant d’una orquestra càlida, precisa i brillant, i amb una sensible i forçada al límit DiDonato que interpreta l’escena lírica “Cléopâtre” i la mort de Didon de Les Troyens.

Apassionada i extraordinària direcció de Gardiner que ofereix un Berlioz explosiu i intens, plenament romàntic, sempre sorprenent per l’avenç que suposen les seves orquestracions i l’expressivitat dramàtica del tractament vocal i orquestral, tants anys després de la seva composició.

La sensibilitat i musicalitat de DiDonato topen en més d’una ocasió amb l’exigència vocal d’una tessitura extrema que aguditza el vibrato i enlletgeix una emissió que quan es manté en una zona confortable és d’innegable atractiu. La mezzosoprano nord-americana no posseeix la veu carnosa que necessiten Cleòpatra, mentre que com a Dido o Marguerite que ofereixen de propina està molt més còmode i relaxada, tot i així l’exquisida musicalitat i l’expressivitat dramàtica de les que sempre fa gala minoren la impressió de que quan ella sobrepassa els seus límits posa en perill l’equilibri.

Un programa preciós tot dedicat al sempre sorprenent i massa oblidat Berlioz, servit de manera exquisida confereixen a aquest PROM 71 un especial atractiu que he gaudit de manera especial en el Harold a Itàlia que tanca oficialment el concert d’una màgica i seductora sensibilitat.

Un concert preciós per a gourmets

Hector Berlioz:

– “Le corsaire”, Obertura;
– “Cléopâtre”, Escena lírica;
– “Les Troyens”, Chasse royale et orage i Mort de Dido acte 5è
– “Harold en Italie”, op. 16
Propina
– La Damnation de Faust: Ballade du Roi de Thulé

Orchestre Révolutionnaire et Romantique
Direcció: John Eliot Gardiner
Joyce DiDonato, Mezzosoprano
Antoine Tamestit, Viola

Royal ALbert Hall, Londres 5 de setembre de 2018

2 comments

 1. Toni

  Que grande es Sir John Eliot Gardiner y sus Orquestas y por supuesto el Monteverdi Choir. Siempre le estaremos en deuda a estos grandes músicos ingleses por todo lo que han aportado a la MÚSICA.

  M'agrada

 2. jaumeM

  Gardiner i Berlioz, fantàstic. encara que Didonato no sigui la perfecta Didon, segur que val la pena. Gracies,
  Aprofito per dir que la freqüència dels apunts es mes alta de la que esperava , però la qualitat no ha millorat, per que “es imposible” (parodiant a Wyoming).

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: