IN FERNEM LAND

LICEU 2022/2023: CONCERT CECILIA BARTOLI


Cecilia Bartoli i Gianluca Capuano. Foto gentilesa de Gran Teatre del Liceu

Cecilia Bartoli ha trigat vint-i-nou anys a tornar al Liceu des del memorable recital (15 de desembre de 1993) acompanyada per György Fischer, dos anys i mig després de la seva presentació amb la Rosina de Il Barbieri di Siviglia (març/abril 1991). D’aleshores ençà la carrera electritzant de la mezzosoprano romana és prou reconeguda per a fer-ne detallada crònica, ella ha fet una tasca incansable de recerca i estudi alhora que ha creat un estil propi, que com la capital de l’Anoia pot ser imitada però mai igualada. Però els anys no passen envà, Cecilia va debutar oficialment quan en tenia 19 i ara ja n’ha fet 56 i malgrat que la seva carrera continua totalment en actiu, diríem que ha dosificat aquella vertiginosa fins a l’esgotament, manera de cantar el repertori barroc fonamentalment i l’ha adaptat de manera intel·ligent a les seves possibilitats vocals, que continuen sent magnífiques, però ja no són aquella metralleta que la deixava i ens deixava extenuats, alhora que alterna la seva activitat amb la direcció del Festival de Pasqua a Salzurg i altres tasques fora de l’escenari.

El retorn al Liceu era esperat per la legió d’admiradors i fans, però no per això era justificat el preu de les localitats que la direcció del teatre va posar per l’ocasió entre 15 € i 298 €, més cars que en algunes de la ja caríssimes representacions d’òpera, fent passes gegantines per fer que el teatre de tots ja només sigui per uns quants. Classisme descarat que sembla que no preocupi gaire a les autoritats públiques que subvencionen el 50% de la institució.

Cecila Bartoli ens va oferir un concert que porta de gira amb la fantàstica orquestra Les Musiciens du Prince-Monaco sota la vibrant i deliciosa direcció de Gianluca Capuano al voltant de “Farinelli i el seu temps”, res de nou, doncs, obres de Händel, Porpora, Hasse, Telemann i Vivaldi. La feliç novetat va ser el format, un concert sense pausa no apte per prostàtics (el públic del Liceu i la immensa majoria de teatres del món té una mitjana d’edat que necessita pauses per alliberar opressions, només cal veure les cues als intervals tant a la banda dels senyors com les senyores.

Tornem al format. Un concert sense pauses i per tant ens alliberàvem de la monotonia de l’obertura o fragment musical, aplaudiments, entrada de la diva de torn, més aplaudiments, ària i aplaudiments i tornem a començar el cicle. La Bartoli més refinada (que de tot fa gala) ha ideat un concert on les peces musicals s’alternen amb les cantades sense gairebé solució de continuïtat i encara que els aplaudiments es van produir després de moments veritablement notables de solistes, també de l’orquestra, tot tenia un desenvolupament escènic molt teatral, acompanyat per unes projeccions gegantines i d’una brillant qualitat, de famosos quadres de l’època “farinallesca” que dotaven d’una feliç coherència a tota la proposta. Quan només s’interpreten les peces orquestrals la cantant no abandona l’escena i en el lateral esquerre de l’escenari sobre el fossat alçat de l’orquestra, hi ha un petit camerino a la vista del públic on va canviant el vestuari ajudada per un “valet de chambre”, l’actor i ballarí Nicolas Payan i un criat anònim d’aquest quan es necessiten quatre mans per envoltar-la de plomes. Un embolcall senzill, però efectiu, elegant i idoni, amb unes llums de baixa intensitat que ajuden a la intimitat en què la cantant i els músics ens volen fer còmplices.

Amb aquesta proposta de partida i després de la simfonia del “Rinaldo” de Händel, la divíssima va iniciar el “Lontan dal solo e caro…Lusingato dalla speme” del “Polifemo” de Porpora amb una demostració del seu fiato portentós. En va fer moltes més al llarg del concert, com també del seu espectacular legato i l’agilitat, salts d’octava, trinats, reguladors i tota mena de fascinats recursos que l’han caracteritzat sempre i dels que n’ha fet esgotadora exhibició. De fet, Bartoli és un portent tècnic sense gaire comparació possible, ara bé, sempre he pensat que en feia un abús que acabava sent com una caricatura “da se stessa”. En qualsevol cas qui ahir esperés aquells focs d’artifici i aquell desvergonyiment vocal, és possible que sortís decebut perquè ella és conscient que el temps ha passat i les seves facultats, tot i mantenir una dignitat absolutament fora de qualsevol dubte, ja no són allò que enlluernava i exasperava, i per això va optar pels passatges més tranquils, els laments, els largos i la introspecció meditativa i no per una esclatant demostració d’unes forces i una veu que ja no pot respondre com abans, tot i així no els va evitar. La projecció no ha estat mai el seu fort, se l’escolta perfectament d’arreu, però el volum no ha estat mai el seu fort i ahir la veu no es projectava endavant, més aviat quedava enrere i menys notable que fa anys en aquells concerts explosius al Palau, això no va ser obstacle per meravellar al seu públic i m’atreviria a dir que també al més escèptic, perquè no només és una grandiosa cantant per la seva prodigiosa tècnica, sinó també perquè sap portar-se al públic fins als seus peus, rendit i admirat per la sensibilitat i la capacitat de crear cantant, moments màgics. És allò que s’anomena un “animal escènic” que galvanitza al seu voltant fins i tot als propensos a no deixar-se “enredar”.

Si, la veu ja no és el que era, però en cap moment, en cap, va fer el ridícul i no va voler fer allò que ja no pot fer. Les peces triades testifiquen que ella mateixa sap quines són les seves capacitats i possibilitats actuals, i d’aquestes en va fer ostentació, ja fos en les delicadíssimes “Lascia la spina” de Il Trionfo del tempo e del disinganno o en la bellíssima “Vadoro pupile” del Giulio Cesare, o en el combat amb el fantàstic trompeta solista de l’orquestra en l’ària d'”Amadigi di Gaula” “Mi deride…Desteró dall’empia Dite”. Anys enrere ho hauria fet diferent? si, i millor també, però el que va fer ahir era encara excel·lent i n’hi ha moltes que estan en plenitud no li arriben a fer ombra.

Vaig gaudir i agrair que el format i les peces triades fossin les que van ser, abans de patir i lamentar l’evidència d’un capvespre, com hem vist tantes vegades en tants i tantes il·lustres col·legues.

El concert va acabar “oficialment” amb un deliciós “What passion cannot Music raise and quell” de l’Oda del dia de Santa Cecilia de Handel, en l’intimat d’un escenari només il·luminat per una espelma que ella va bufar i es va fer la foscor. Un cop de teatre per donar peu a unes propines absolutament esperades i absolutament sorprenents, amb aquella Bartoli desbocada d’anys enrere, amb la bata de cua, les botes de contrabandista i aquella ambigüitat de gènere amb la que tant li agrada jugar i que va sovintejar durant tot el concert. I ens va descol·locar quan en un joc barroc de variacions va passar de l’època Farinelli al Broadway de Gershwin amb un “Summertime” amb instruments originals que va ser tota una troballa, per no parlar del “Non ti scordar di me” amb què la diva es va acomiadar, com fa molts anys al Palau en un altre concert inoblidable, on després de llarguíssims minuts d’aplaudiments, ella va tornar a sortir, ja vestida de carrer amb texans, a cantar-nos a capella aquesta entranyable cançó de De Curtis i aleshores se’m van humitejar els ulls, ahir, més grandet jo i ella, i, per tant, més bleda (jo), no vaig poder evitar que una “furtiva lagrima” caigués galta avall. El temps passa

11 comments

 1. Teresa Salsas

  Deslumbrada, admirando las puertas de Jaume Plensa no vi al público endomingado, Tampoco al provinciano, al prostático……..
  Voy a la ópera a sentir placer y emoción y de ninguna manera a juzgar al público. Sería un rollo innecesario, ya que llevo más de 40 años abonada al Liceu y asidua al MET, La Bastille, Bayreuth etc.
  Al seguir sus interesantes crónicas me extraña su actitud despreciativa constante hacia el público.
  Quizás expresamos la alegría de estar vivos ……

  Una del público

  M'agrada

  • Hola Sra. Salas.
   Pues estaría distraída con la obra de Plensa, si se hubiera fijado bien hubiera visto entrar a los que se dejan el movil encendido y estorbaron en más de una ocasión por las llamadas que reciben y nos importan bien poco, sus luces encendidas que molestan al resto de público, sobretodo los que estan situados por encima de las localidades de los susodichos. También hubiera visto a los que no paran de hablar y comentar, a los que tosen de manera peligrosa en tiempos pandémicos, sin ssalir de la sala y poniendo nerviosos a todos los que tenemos que soportar su molestía, por no hablar de los que le rodean, ese día había una señora que merecía ser expulsada sine die y sin contenmplaciones, por su falta de educación y por poner en peligro al público. También entrarn los que se marchan deprisa y corriendo sin aplaudir apenas, por miedo a perder el tren, a hacer cola en el parquing o por llegar tarde a la reserva de la mesa en el restaurante. Si, todos esos y más son lo que me estorban, porqué yo como Usted, voy al teatro a intentar disfrutar y muy mal si son los atistas los que no me dejan, pero si los artistas están en su sitio y es el público el que con su actitu estorba y no me deja disfrutar no me cansaré de decirlo y denunciarlo.
   Si Usted es tan viajada, cosa que me alegra, habrá visto como se comporta el público en todas partes y tambien habrá visto que el comportamiento es distinto en cada pais o teatro, quizás tenga que ver con el nivel cultural y de educación aunque los móviles, las selfies y los instagramers ya forman parte de la otra pandemia globalizada, esa sin vacuna. El público forma parte del espéctaculo, para bien o para mal y como me gusta explicar lo que vivo en cada representación o concierto, si el público es más protagonista de lo habitual y necesario, lo hago y lo haré saber.
   En cuanto al prostático, hago mención porque los espectáculos sin pausa pueden llegar a ser un problema para bastante parte del público, porque como Usted habrá visto en sus múltiples viajes, en las diferentes casas de ópera que menciona, la media de edad sobrepasa en mucho la cincuentena y a esa edad Wagner empieza a ser un problema. Dicho sea con todo el cariño hacia Wagner, al cual tengo veneración y al público prostático, que por edad ya es mi quinta.
   Me gusta que encuentre interesantes mis posts.
   Un cordial saludo

   M'agrada

 2. Pere

  No afegiria ni una coma a la teva crònica.

  A mi també em va emocionar. sobretot el V’adoro pupille… És una grandíssima cantant i ahir va demostrar que a banda de la seva tècnica, és intel·ligent, culta i va fer un expectacle dels que creen afecció, tot i reconeixent les mancances quel el pas del temps ocasiona i que molt bé descrius.

  L’orquestra és sensacional i va sonar de meravella.

  Un gaudi, dels que darrerament en tenim pocs.

  M'agrada

 3. Jaume Bea Girons

  Hola Joaquim
  La M Jesús ja et va expresar sinteticament la coincidència amb tu del recital de la Bartoli, per nosaltres es inevitable comparar-la amb la seva actuació al Palau de la Música fa molts anys amb un desplegament de focs d’artifici i explosivitat mai vistos.
  No segueixo perquè seria repetir el que tu tant bé has argumentat,
  En la canzone italiana em va impressionar com fas pública una intimitat com la de la “furtiva lagrima” que jo he de confessar tampoc vaig poguer reprimir, et lamentes que el temps passa però observa que no perdem la capacitat de emocionar-nos!
  M’agradaria enviarte un àudio de mala qualitat però emotiu . Potser per email ?
  Una abraçada

  M'agrada

 4. DANIEL

  Apreciat Joaquim;
  Gràcies per la teva extensa crònica. Coincideixo en haver gaudit d’una gran nit al Liceu. Per mi va estar un exemplar exercici de professionalitat i generositat amb el públic. Vergonyosa la actitud de la senyora que quasi mor d’un atac de tos però que va ser incapaç de sortir de la sala, ens anem guanyant una fama merescuda al Liceu.
  Pel que fa al preu de les localitats, res a comentar. Acabar amb la cultura comença per només fer-la accessible a nivells adquisitius elevats. No conec elitisme igual a d’altres teatres europeus i nord-americans. Una vergonya!
  Salutacions

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: